Topiknyitó: Portfolio 2013. 08. 21. 06:20

Csak idő kérdése, hogy a Bitcoin elsöpri a pénzügyi rendszert?  

Ugrás a cikkhez
A pénzügyi válság kitörése után, 2009-ben a Bitcoin feltalálásával kiszabadult a szellem a palackból: az emberiség többé már nem fogja elfelejteni, hogyan kell egy központi felügyelet nélküli virtuális pénzt létrehozni. Blummer Tamás Bitcoin...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=188046
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
elemes
elemes 2015. 03. 03. 08:10
Előzmény: #659  zotyó
#660
vagy az, hogy az ISIS kicsit megszorult és fegyverekre van szüksége, így nagyobb mennyiségű olajat ad el bitcoinért.
zotyó 2015. 03. 02. 23:01
Előzmény: #658  zotyó
#659
Az elmúlt órák jó hangulatát az indokolhatja, hogy az OTC market-en megkezdhetik a kereskedést a Bitcoin Investment Trust részvényeivel:
link
link
Üdv:
zotyó 2015. 02. 27. 22:41
Előzmény: #657  elemes
#658
Az alapblog.hu-n találtam az alábbi írást:

"Bitcoin fundamentális elemzés
2015. február 26. csütörtök | 09:41 | Fizikus

Fundamentális elemzés bitcoinra? Egy olyan valamire, ami tökéletesen megfoghatatlan, az árát pedig egy homályos hit éppen aktuális erőssége határozza meg? Hóbortos emberek pillanatnyi lelkiállapota?
Kétségtelen, hogy a bizalom fontos tényező a bitcoin árfolyamával kapcsolatban. A ciprusi bankválság idején a hagyományos pénzügyi rendszerbe vetett általános bizalom megingásával a bitcoin például hatalmasat ralizott, mert sokan a pénzrendszer alternatívájaként kezdtek tekinteni rá. Aztán az MtGox nevű bitcoin tőzsde csődjekor pedig pont iránta gyengült meg a bizalom, ami az árfolyamgörbéjén is szépen lekövethető volt. A hangulati változások elég drasztikusan jelennek meg az árában, erre további példákat lehetne sorolni. Ugyanakkor van egy, a gazdaság hagyományos keretei között tárgyalható faktor, ami dominálhat, ha éppen a bizalmi kérdések egyik irányban sem térítik el túlságosan az árat. A bitcoin bányászást közelebbről megnézve akár valamifajta fundamentális elemzést is készíthetünk a virtuális pénzre.

A modell
Nemrég láttam egy kínai bitcoin bányász vállalkozásról készült érdekes videót. Ettől kedvet kaptam kicsit utánaszámolni e bányák megtérülésének. A bitcoin bányászáshoz kell egy kifejezetten erre a célra gyártott hardver, azon fut egy program, ami ugye áramot fogyaszt, és közben bitcoinokat „talál”. Egy egyszerűsített, de a lényeget jól leíró modell szerint van egy kezdeti fix költség (a hardver ára), egy változó költség (az elfogyasztott áram ára), a bevétel pedig bitcoinban képződik.

Hash gyár
A dologban az a poén, hogy meg tudjuk becsülni a teljes bitcoin hálózat által felhasznált áram mennyiségét. A bitcoin bányászáshoz ugyanis egyetlen dolgot kell nagyon jól csinálni: úgynevezett hasheket kell tudni gyorsan számolni. Kicsit leegyszerűsítve a rendszer úgy működik, hogy körülbelül 10 percenként a bányászok között kisorsolnak 25 bitcoint és a nyerési esély a kiszámolt hashek számával arányos. Ha bitcoin bányász lennék, akkor minél több hash kiszámolásában lennék érdekelt. Éppen ezért a bányászok számára ma már gyártanak olyan kütyüket, amik semmi mást nem tudnak, csak nagyon gyorsan hasheket számolni. Elvileg lehet sima számítógéppel is csinálni, de azoknak semmi esélye nincs a célhardverekkel szemben.
A bitcoin hálózat folyamatosan és transzparensen kalibrálja saját magát úgy, hogy az összes bányász által összesen kiszámolt hashek számától függetlenül 10 percenként 25 bitcoin keletkezzen. Ezért aztán közelítőleg lehet tudni, hogy a teljes hálózat hány hasht számol ki egy időegység alatt. Mostanában például minden egyes másodpercben kb. 340 000 000 000 000 000 darabot.

Az áramköltség
Másrészt ismerjük a manapság használt kütyük műszaki paramétereit és tudjuk, hogy ezek 1 joule elektromos energia felhasználásával 1-2 milliárd hasht számolnak ki. Vagyis a bitcoin hálózat által felhasznált elektromos teljesítmény 170-340 MW körül lehet. Tehát nagyjából egy fél paksi atomerőmű-blokk által termelt áramot használ a világ bitcoin bányászásra.
A bitcoin bányák nyilván többnyire olyan országokban üzemelnek, ahol olcsó az áram. Ha 1 kWh áram árát 10 (dollár)centnek vesszük (rezsicsökkentés ide vagy oda, itthon ennek inkább a másfél-kétszerese érvényes), akkor kiszámolható, hogy 1 bitcoin kitermeléséhez ma kb. 150 dollár értékű áramot kell felhasználni. Hangsúlyozom, ez még csak az áramköltség, és tekintve hogy 1 bitcoin ára ma 240 dollár körül van, ránézésre nem tűnik túl jó biznisznek a bitcoin bányászás. Nem is az. De nem volt ez mindig így.

A bányák megtérülése
A fenti adatokat össze lehet szedni a múltra vonatkoztatva is, és ugyan kell némi ésszerű feltételezéssel élni a bitcoin hálózat energiahatékonyságával kapcsolatban (ehhez bogarásztam kicsit a régebbi bányász hardverek műszaki paramétereit is), de a nagyságrendek és trendek egyértelműnek tűnnek. Az ábrán 1 bitcoin ára és 1 bitcoin kibányászásához szükséges áram költsége látható az elmúlt 2 évben.
(A grafikon a linkre kattintva érhető el)
link
Hogyan gondolkozik egy tipikus bitcoin bányász? Mivel a felhasznált áram árát a kitermelt bitcoinok eladásából teremti elő, ezért amíg ez még a tőkeköltségére is bőven fedezetet biztosít, addig érdemes újabb és újabb bányászgépet üzembe helyeznie. Tehát a bitcoin hálózat életciklusának ebben a szakaszában az 1 bitcoin kitermeléséhez szükséges áramköltség dinamikusan növekszik. A két görbe közötti távolság szűkülésével azonban ez a trend tavaly ősszel megtört és stagnálásba váltott. Jelenleg nem érdemes új bányászgépet hadrendbe állítani, mert már minden bizonnyal nem hozza vissza az árát.

Hatások
A teljes bitcoin hálózat napi áramköltségének időbeli alakulása pont úgy néz ki, mint a fenti görbe, hiszen naponta fixen 3600 bitcoin keletkezik. Tehát tavaly őszig a bányászok az áramköltségük fedezésére egyre nagyobb értékben zúdítottak bitcoint a piacra. Vevőt pedig csak egyre csökkenő ár mellett találtak. Ez a trend azonban néhány hónapja megállt, a bitcoin hálózat napi áramköltsége azóta körülbelül fél millió dolláron stagnál. Ami azt is jelenti, hogy hozzávetőleg naponta ennyiért kell keresletet, új bitcoin-befektetőket találni. A korábbiakhoz képest azonban pozitívum, hogy ez az érték már nem növekszik tovább.
Azt jelenti mindez, hogy megállt a bitcoin esése? Nem feltétlenül. Ami viszont megváltozott, hogy a bitcoin további esésével a drágábban termelő bányászoknak már nem éri meg tovább üzemelni, hiszen az áramköltségük sem jön vissza. Ebben az esetben tehát a piros görbe is elindul lefelé (ugyanis annak a kék alatt kell maradnia), amivel párhuzamosan a bányászok által a piacra zúdított bitcoinok értéke is csökkenni kezd. Azaz egyre kisebb értékben kell majd (nettó) új bitcoin-befektetőket találni, ami viszont a további esés ellen dolgozó, azt gátló hatás.
A további esés ellen hat az is, hogy minden bizonnyal gyakorlatilag megállt az új bányászgépek telepítése. Lassan eltelik az az idő, amikor a megtermelt bitcoinok eladásából a bányászok ezek árát, a fix költségüket is vissza akarják szedni. Vagyis a kibányászott bitcoint egyre jobb szívvel tartják meg inkább maguknak, nem kényszerülnek azt sürgősen piacra dobni. De szeretném ismét hangsúlyozni, hogy mindettől függetlenül, ha nincs meg a megfelelő értékben a kereslet az új bitcoinokra, az ár eshet tovább is.

Megjegyzések
A fentiekben feltételeztem, hogy a bányászok bitcoin rajongóhoz méltó módon a költségeik fedezésén túl meg is tartanak valamennyit a virtuális pénzből, nem viszik piacra az összeset. Ez valószínű, hiszen ki más bányászna, mint a legnagyobb bitcoin őrültek. Ők természetes első körös keresletet jelentenek az újonnan keletkező bitcoinoknak. A hivatkozott videóban a vállalkozó, Jin Xin is úgy nyilatkozik, hogy vagyona felét bitcoinban tartja.
A cikk elején említettekhez hasonló egyszeri hatások nagyban alakíthatják a bitcoin árát.
Az elmondottak nem csak a bitcoin árcsökkenését, hanem emelkedését is lassíthatják. Ha az felfelé indul, akkor újabb bányászgépeket üzemelnek be, növekszik az áramköltség, tehát a bányászok által kényszerűen piacra dobott bitcoin értéke is.
A bányászok megkapják a bitcoin tranzakciók önkéntesen felajánlott jutalékát is, ez azonban elhanyagolható összeg a kibányászott bitcoinokhoz képest, ezért nem kalkuláltam vele.
Két év múlva a felére, 12,5-re fog csökkenni a 10 percenként kibányászott bitcoinok mennyisége. Ha ez holnap történne meg, akkor egy csomó bányász azonnal lehúzná a rolót. Vagyis radikálisan lecsökkenne a hálózat áramfelhasználása, és ezzel együtt a piacra kényszerűen vitt bitcoinok értéke.

Ha valaki bitcoin befektetésen töri a fejét, tartsa észben, hogy a bitcoin ára akár le is nullázódhat. Annyi pénzt fektessünk csak bele, aminek a teljes elvesztése sem fáj túlságosan!"

Üdv:
elemes
elemes 2015. 02. 26. 12:34
Előzmény: #656  zotyó
#657
nyilván, és nem csak ők: a tor hálózaton szervezett ügyletek (fegyverkereskedelem, gyerekpornó stb) pénzügyi műveleteit bitcoinnal intézik. a teljes bitcoin forgalom 90%-át körülbelül ez adja.

de azért ezen nem kell nagyon csodálkozni, a maffiózóknak nagyon jól jön a követhetetlen pénzmozgás.
zotyó 2015. 02. 26. 09:06
Előzmény: #655  zotyó
#656
Szomorú, ha igaz:
"Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet valószínűleg a bitcoint használja ahhoz, hogy láthatatlanul bonyolítsa le pénzügyleteit és finanszírozza magát, írta a Kyodo hírügynökség diplomáciai forrásokra hivatkozva."
link
Üdv:
zotyó 2015. 02. 25. 09:47
Előzmény: #654  zotyó
#655
A Dell videója a bitcoinos fizetésről:
link
Üdv:
zotyó 2015. 02. 24. 22:15
Előzmény: #653  zotyó
#654
"A megállapodásnak köszönhetően a müncheni székhelyű Fidor Bank lett a világ első olyan bankintézete, amely hagyományos banki rendszerben működő folyószámlával, közvetlen módon kínál lehetőséget bitcoin kereskedésére."
link
Üdv:
zotyó 2015. 02. 19. 22:32
Előzmény: #652  zotyó
#653
A lengyel T-Mobile ügyfelei bitcoinnal is feltölthetik telefonegyenlegüket:
link
Üdv:
zotyó 2015. 02. 14. 08:35
Előzmény: #651  zotyó
#652
"BREAKING NEWS - az Anker Klubban lévő Bitcoin ATM segítségével a mai naptól nem csak venni, de eladni is lehet bitcoint - a Lamassu automatái közül elsőként a világon Magyarországon."
link
Üdv:
zotyó 2015. 02. 13. 16:12
Előzmény: #650  zotyó
#651
Blummer Tamás tegnap megjelent írása:

"Tegyük fel, hogy van egy pénz ....

A pénz értéke gyakorlatilag kizárólag annak hasznosságából fakad. A pénz konkrét megjelenési formájának is van némi inkább félrevezető haszna, de igazi haszna a vagyon feljegyzésében és annak átruházásában van.

A megbízható feljegyzés eszköze pl. a nehezen hamisítható keszpénz, hiszen felmutatása meggyőzően bizonyítja, hogy van pénzünk. Hasonló okból működik az arany is. A bankszámla is csak azért kedvelt, mert a feljegyzésről bármikor masolat kérhető és annak forrását bennfentesek nélkül nehéz manipulalni.

A kényelmes átruházás adott személyesen a készpénznél, vagy országon belül hétköznap és munkaidőben a bankszámlánál. Az aranyat már be kell vizsgálni és a hitelkártyához terminál kell.

A vagyonfeljegyzést nem csak az átruházás megbízhatósága veszélyeztetheti, hanem a feljegyzésre használt eszköz kibocsátója. Például a bankszámlát vezető bank tönkre mehet, a papirpénzt nyomtató jegybank inflációt okozhat, sőt a kibocsátó állam vagy szövetség is eltünhet. Ez már mind megtörtént számtalanszor.

Tegyük fel, hogy van egy pénzt ami mind a feljegyzés megbízhatóságában mind az átruházás kényelmében messze felülmúlja az eddigi formakat, nem lenne logikus ha ez a pénz értékében is messze felülmúlná az eddigi formákat?
link
Üdv:
zotyó 2015. 02. 11. 22:22
Előzmény: #649  zotyó
#650
A Coinbase már Magyarországon is elérhető!
link
link
Üdv:
zotyó 2015. 02. 09. 16:55
Előzmény: #648  zotyó
#649
Már az Index is felfedezte a videót:
link
Üdv:
zotyó 2015. 02. 07. 22:01
Előzmény: #647  zotyó
#648
Elképesztő! A kínai bitcoin bányáról szólóvideót tegnap tették fel a YouTube-ra, s ma estig 192 ezren nézték meg. A kisfilmről készült egy magyar nyelvű cikk is: link
Üdv:
zotyó 2015. 02. 06. 22:44
Előzmény: #646  watson
#647
Látogatás egy kínai bitcoin bányában:
link
Üdv:
watson
watson 2015. 02. 04. 13:45
Előzmény: #642  Törölt felhasználó
#646
A bitcoin illúzió már a Hűvösvölgybe is elért :) link

zotyó 2015. 01. 27. 09:27
Előzmény: #644  zotyó
#645
A Coinbase beindította az USA első szabályozott bitcoin tőzsdéjét
link
Üdv:
zotyó 2015. 01. 22. 21:22
Előzmény: #643  zotyó
#644
Coinbase: 75 millió dolláros tőkeemelés, beszállt a New York-i tőzsde is
" A befektetők között szerepel a New York-i Értéktőzsde (NYSE), az USAA amerikai katonai pénzügyi szolgáltató csoport, és a BBVA spanyol giga-bankintézet, amely nem mellesleg Mexikóban is jelentős piaci jelenléttel bír.
A prominens pénzügyi intézeteken kívül a befektetők között van még Japán legnagyobb mobil távközlési szolgáltatója, a DoCoMo, és az egykori Citigroup vezérigazgató Vikram S. Pandit, illetve a korábbi Thompson Reuters vezérigazgató Thomas H. Glocer is."
link
Üdv:
zotyó 2015. 01. 17. 09:53
Előzmény: #642  Törölt felhasználó
#643
"Egy honlap gyűjti, hányszor énekelték már meg sajtóban a Bitcoin halálát.
...
Jelenleg 30 nekrológnál tart, nagyrészt csupa komoly médiacég honlapján, mint Bloomberg, Reuters, CNN, Forbes stb."
Ahhoz képest elég jól bírja...:)
link
Üdv:
Törölt felhasználó 2015. 01. 14. 22:53
Előzmény: #641  zotyó
#642
Ma durván leszakadt. Már csak 180 a bitstamp-en (és volt 150 is)...
zotyó 2015. 01. 14. 11:10
Előzmény: #640  zotyó
#641
Ma reggelre rég nem látott szintre esett az árfolyam:
link
Üdv:

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek