Topikgazda: Törölt felhasználó 2008. 04. 16. 09:04

Az MDF adóreformjáról - ez valami vicc?  

Ugrás a cikkhez
Ismerik a székely viccet: Két székely fát vágni ment az erdőbe. Az egyik felkapja a baltát és hátba vágja vele a másikat.
- Ez most vicc, vagy komoly?
- Komoly! - válaszol a baltás.
- Na azért, mert viccnek erős lett volna!
Hát valahogy így vagyunk a Magyar Demokrata Fórum tegnap bejelentett adóterveivel is.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=95864
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2008. 04. 26. 10:27
Előzmény: #138  togyozo
ezzel én egyet is értek (bocs h belekotyogok)

persze szükség van gyakorlatias oktatásra is, meg kell egy kis elméleti alapozás hozzá, de ki a fax kíváncsi pl. Kosiol pagatorikus mérlegelméletére? :)

vagy pl. amit Bánfi pénzelméletből erőltetett, hát az minden volt csak hasznos nem...

sztem is az a baj, hogy nincs meg a kellő egyensúly: túl elméletieskedő a BCE, abban az elméletben viszont "legalább" hülyeségeket szajkóz :)

az összes módszertani tárgy 100x többet ér az elméleti maszatolásoknál, csak sajna ott is sok a lemaradás, és nem használjuk pl. a computereket... ki a fax fog pl. 8x5-ös mátrixot bebázistrafózni, amikor egy normál LP modell min. 20 sorból állna monsjuk 6 változóval... azt ígyis-úgyis szgép fogja kiszámolni - ismertem olyanokat, akik gyönyörűen tudtak bázistrafózni (ami ugyebár - meg * alapműveletek tömklelege), de egy épkézláb modellt nem tudtak felírni... vagyis pont azt nem tudták, amit a gép nem tud, és azt, amit a gép milliószor jobban és pontosabban - na erre mi szükség van? (bezzeg a németeknél úgy volt, ahogy sztem is lennie kell :) még a modellek is jó 30 változósak...)
de uez volt a bajom a statekkel is: mi a frásznak számológéppel kell számoljam a szórást? 20 adatból? az életben az a minimum, hogy 100 vagy akár 500 is van. jó, ezek mind erőforrás-hiányra is utalnak, node akkor miért 20 adatból meg 8*5-ös mátrixból kell számolni, miért nem a számítás módját kérik számon, aztán adnak egy jóval kezelhetőbb mennyiséget... ez nem kerül semmibe - btw. számtechből gép előtt vizsgáztunk, akkor mégis inkább csak megszervezni kellene, hogy mindenkinek jusson elég "gépidő"
togyozo 2008. 04. 25. 22:50
Előzmény: #137  Noir
Noir!

Érdekes gondolatok az egyetemi "elméleti-gyakorlati" tárgyak mibenlétéről:

"Az a kézenfekvőnek tűnő elvárás, hogy a diák egyetemi karrierje során jórészt egymásra épülő, a korábbi ismereteire támaszkodó, azt használó és nem megismétlő tananyagot tanuljon, soha nem érvényesült a hazai közgazdasági felsőoktatásban, és ma sem vagyunk hozzá közelebb, mint korábban bármikor. Mielőtt azonban ennek - a múlt egy másik terhes örökségének - okait elemeznénk, a felsőbb évfolyamokon oktatott szaktárgyak közül el kell különítenünk azokat, ahol szemléletformáló alapokra nincs is szükség. Azokra a kurzusokra gondolok, ahol mindenekelőtt technikai és tényinformációkat, konkrét szakterületek szakmai fogásait tanító "gyakorlatias" ismereteket kínálnak. Számvitel, vállalkozási ismeretek, kontroling és még nagyon sokféle tárgy tartozik ebbe a körbe. Az ilyen ismeretek súlyának növelését a munkaerőpiac képviselői is szorgalmazni szokták a "felesleges elméletieskedés" helyett, és az elméleti tárgyaknál érzékelhető szemléleti és módszertani zűrzavarától megrettent diákok körében is jóval népszerűbbek, hiszen várakozásaik szerint ezek a gyakorlati életben jobban hasznosíthatóak. E tárgyak előtérbe tolásával csak az a probléma, hogy az ilyen típusú ismeretek az oktatási piacon háromhetes tanfolyamokon ugyanúgy, sőt jobban elsajátíthatók, mint az egyetemi képzés keretében. Ha azt gondoljuk, hogy az egyetem nem csupán tanfolyamok laza halmaza, ha a dolog lényege a gondolkodás képességének fejlesztése és nem a tények közlése, akkor az egyetem elsősorban nem ezekért a tárgyakért van."
Noir 2008. 04. 25. 16:16
Előzmény: #133  molgab
Ab ovo, egyikünk sem járt a másik által ismert karra. Ráadásul időbeli differencia is van köztünk. Tehát fogalmad sem lehet hogy mi a pontos tartalma a tárgyainknak, mitn ahogy együkét tárgyadról én sem tudok véleményt alkotni. Azt sem hiszem hogy te mindent használnál amit tanultál, sőt azt gondolom hogy még nagyobb százalékban oktattak felesleges dolgokat. És azt sem gondolom hogy ha egy tudományágban nem a számok dominálnak akkor az nem ér semmit. Szóval ez így kicsit felsőbbrendű volt. Ami miután nem ismerjük egymást kicsit erős indítás. Engem egyébként nem az motivál ha értem amit csinálok. Alapvetés kéne legyen. Az ha sikert érek el.
Törölt felhasználó 2008. 04. 25. 15:12
nem állt szándékonban karok közötti vitát kirobbantani. sajnálom. amit mondani szerettem volna: az ország vezető közgazdasági egyetemén úgy lehetett diplomát szerezni a 90-es évek végén a G kar pénzügy szakán, hogy pl. nem oktattak ökonometriát. emögött pedig szerintem nem állt különösebb megfontolás, kizárólag az, hogy a pénzügy tanszéken nem volt alkalmas tanár, sőt olyan tanár sem, aki felmérte volna a jelentőségét. Vagy mégrosszabb esetben felmérték, de nem akartak versenytársakat nevelni. Utóbbit egyébként nem hiszem, egyszerűen leszarták.
togyozo 2008. 04. 25. 14:31
Előzmény: #134  TrendMan
Vagy legalább is kellemesebb! :):)
TrendMan 2008. 04. 25. 14:30
G-Kar nem teljesen haszontalan, de én állitom, hogy a G-pont sokkal hasznosabb :-)

Sorry ...
molgab 2008. 04. 25. 14:27
Előzmény: #132  Noir
álljunk meg egy szóra,

az elméleti képzésről beszélgettünk fretekkel, amibe te bekapcsolódtál, most meg megsértődsz nyilvánvaló tények felemlegetésén, pedig te kapcsolódtál be hozzánk, nem mi kértünk rá.

Magas labda volt, muszáj lecsapnom, az excel használatához és megértéséhez nem kell egyetemi diploma.

Azt nem állítottam, hogy a G-kar teljesen haszontalan, csak azt, hogy más. És hogy nem kaptok kellő elméleti képzést.
Olyan képzést ad, aminek ahogy írod valóban a 70%-át nem fogod használni, mert tényleg használhatatlan.

Nálunk akár hiszed akár nem az évfolyam krémjének jelentős része K-karra ment, pénzügyre, makroelemzőnek, piacelemzőnek.
Nem is próbálkoztunk a G-karral, vállgazd meg vezszerv után(Chikán és Dobák) azt mondtam mindent csak ne G-kart, mert kamutudománynak éreztem azt hogy pl. ki hogyan miért és hány csoportba sorolja pl. a vállalatokat.
(Egyébként pont az ilyen áltudományos dolgok miatt nézik le a közgazdászokat a műszaki végzettségűek, de ez más történet.)

G-karra azért mentek az emberek, mert ott lehet a legkevesebb megerőltetéssel a legtöbbet keresni. Ami elismerem vonzó,
de én azért mentem egyetemre, mert tudományt akartam tanulni, valami értékeset, amire büszke lehetek. És nem csak végzem a munkám, hanem értem is hogy mit miért csinálok.

Nem szeretnék erről többet vitatkozni, mert úgysem fogjuk meggyőzni egymást, más a motívációnk, más a szemléletünk, részint mert mást tanultunk, az a szép az egészben, hogy mindkettőnek (és még sok másnak!)helye van a világban, értéke az egyéni értékitéletünktől függ.
Noir 2008. 04. 25. 13:57
Előzmény: #130  molgab
molgab,ay hogz mit tanitank nem predesztinál. Az erős elméleti alapok nagy részét az életben nem használod. És nem értek egyet azzal sem hogy a G karon ne lett volna megfelelő elméleti alap. Az akkori struktőrában egyébként az alapozás az első három év volt. Amúgy meg miközben a mai világban a modellezés kizárólag szoftverekkel történik, nehogy elmagyarázd nekem hogy a statisztikán megtanult nagy százalékban felesleges tudás olyan elengedhetetlen. Annyit bőven tudok hogy az excel funkcióit ne csak használjam hanem értsem is. Ennél sokkal több nem hiszem hogy kell. Aztán mint tudod ott a kredit rendszer képzeld hallgattam ökonometriát, ráadásul az emlitett tárgyakat kiválóan meg lehet tanulni könyvekből is. Az hogy kinek milyen esélyei vannak a rendszerszemléletre, nem hiszem hogy az oktatásán múlik. És még valami, egyetemnél tizszer többet tanulsz on the job. A k-karra meg ha ilyen baromi jó volt, miért mentek a szakosodásnál a gyengébb eredménnyel rendelkezők? Majd még itt elmagyarázod hogy odament a krémek krémje. Ha olyan biztos vagy magadban kezdjünk el vitázni dolgokon és meglátjuk az érveid erősségét. De pusztán azért mert 4 tárgyat hallgattál én meg helyette by the way másik négyet amit te nem, na abból talán ne vezessük le mások hozzáértését.
togyozo 2008. 04. 25. 13:40
Előzmény: #127  Noir
Noir!

„A mainstream meg ugye főleg amerikai, innentől mérsékelten hasznos a kis nyitott gazdaságok számára mint amilyen mi vagyunk”

Ez azért nagyon nem így van. Például a növekedés elméletek vagy az RBC modellek következtetései függetlenek attól, hogy mekkora az ország mérete. De ugyanez mondható el a „labour market” irodalomról is. A mainstream elméleti irányzatok közül pedig „International economics” foglalkozik a nyitott gazdaságok makroökonómiájával. Szóval egyáltalán nem használhatatlan.

„Én pont azért mentem a vezszervre mert viszonylag szoros a tanszék kapcsolata a versenyszférabeli cégekkel”

Hát tudod én pénzügyi szektorban dolgozom és látom, hogy mekkora hiány van megfelelő módszertani és elméleti felkészültségű emberből. Pozicíók betöltésére hónapokig kell embert keresni, és a legtöbbször mindig oda jutottunk, hogy az ismeretségi körből kellett embert találni (pedig ezt végső megoldásnak tartogattuk mindig), mert másképp egyszerűen nem találtunk megfelelő embert. És a legtöbb magyar vállalat működése sokszor mindennek nevezhető csak „best practice”-nek nem.

Egyébként meg külföldön van piaca a közgazdasági kutatásnak (amiből nagyon jól meg is lehet élni), nemcsak állami pénzen finanszírozott kutató cégek léteznek (Ecostat, GKI stb.). Ebből kifolyólag a világ nyugati felén minden gazdasági téma/probléma sokkal jobban meg van kutatva mint nálunk, ezért értelmesebb megoldásokat is találnak a problémákra mint mi.

„Agyfaszt szoktam kapni azoktól az elméleti íróktól, akik képtelenek idegen szakszavak és rokokó körmondatok nélkül írni, márpedig ilyen kevés van.”

Ebben egyet értek. Érdekes például összevetni egy magyar író által írt tankönyvet mondjuk a Krugman-Obstfelddel. Egy magyar író könyvében tömött sorokat látsz, 2 kilométeres körmondatokkal, végeláthatatlan felsorolásokkal, nulla vagy nagyon kevés esettanulmánnyal. Abszolult tanulhatatlan. Én például a 180 oldalas Dobák féle vezszerv könyvet képtelen voltam végig olvasni, annyira szar az a könyv (Dobák ő nagyon jó tanár szvsz, de könyvet nem tud írni).
Egy nyugati tankönyvvel meg egy egész szolgáltatás csomagot veszel:
Le van írva, hogy különféle szintű kurzusokhoz mely fejezetek tanítását ajánlja, tele van esettanulmányokkal, feladatokkal, ellenőrző kérdésekkel. És az írónak rendszerint van honlapja ahol még egy csomó más hasznos infóhoz is jutsz a könyvről stb.
molgab 2008. 04. 25. 13:22
Úgy látszik akkor nekem szerencsém volt, mert az általad említett Kézdi, Kertesi és Pete óráit is látogattam.

G-karosok minimális elméleti alapokat kapnak, azzal semmit sem lehet kezdeni. Ez már akkor így volt, amikor csak 2 év után kellett kart választani, most meg már eleve karra megy a felvételi. Sajnos el tudom képzelni mit művelnek most elméleti képzés terén...
A G-karosok elméleti képzettsége nem haladja meg a főiskolásokét, az tuti. (Ez persze nem a te hibád, hanem az egyetemé,persze viccelhetnék is vele, de nem teszem)

A mainstream fogalmán szerintem te mást értesz, mint én.
Nélküle nem lehet megérteni a többi irányzatot, és persze az elmélettörténet nélkül meg végképp, de ez csak K-karon kötelező. A többieknek esélyük sincs hogy rendszerbe álljon össze az egész a fejükben amit hallanak az előadásokon.

Kertesi iszonyat jól tanította a Varian-t, egy szó sem érheti. Ellenben Trautmann...

G-karon nem tanítanak Piacszerkezetek 1-2-t, Monetáris makrót, Piacelemzést, Elmélettöri 1-2, Statisztika 3-4-et, Ökonometriát már ne is említsem.

Bánfit nagyon utáltam mert teljesen mást tanított mint amit számonkért, be kellett magolni a könyvét, sok embert kiszórt a vizsgákon.
Törölt felhasználó 2008. 04. 25. 12:51
Előzmény: #128  Noir
egy szó mint száz, ökonometriát pl. oktatni kellett volna a módszertani tárgyak között.

(Bánfi már a mi időnkben is kemény volt)
Noir 2008. 04. 25. 12:40
Előzmény: #127  Noir
Melyik is a K.kar? Ja már emlékszem, oda mentek azok akiket nem vettek fel G-re. :)
Noir 2008. 04. 25. 12:34
Előzmény: #120  molgab
A mainstream meg ugye főleg amerikai, innentől mérsékelten hasznos a kis nyitott gazdaságok számára mint amilyen mi vagyunk. Sztem az egyetemen oktatott anyag 70%-a bullshit. A tanárok 70%-a meg hatalmas arc, miközben jó részük nem látott még céget belülről, csak mindenféle költségvetési intézménynél gyártotta a papírt. Én pont azért mentem a vezszervre mert viszonylag szoros a tanszék kapcsolata a versenyszférabeli cégekkel. Egyébként én azt is viccnek tartom hogy el lehet ma úgy végezni egy egyetemet hogy nem volt kötelezően szakmai gyakorlatod.

A kredit rendszernek egyébként potnt az a lényege hogy áthallgass más területekre. Nyilván a legtöbb agyas felvette a sok egyéjszakás tárgyat. Szóval vezszervről is lehet érteni az ökonometriához. A szilárd elméleti alapokról meg annyit hogy jó ha vannak, de szerintem JPE vel sokszor többre mész. Agyfaszt szoktam kapni azoktól az elméleti íróktól, akik képtelenek idegen szakszavak és rokokó körmondatok nélkül írni, márpedig ilyen kevés van.
togyozo 2008. 04. 25. 12:08
Előzmény: #123  Törölt felhasználó
Egyébként az is szomorú, hogy a pénzügy szakot Bánfi irányítja, akinek MT tevékenysége (illetve, hogy múltkori cikkétől még az MT is elhatárolódott) mindent elmond a szakmai kvalitásairól.
togyozo 2008. 04. 25. 12:02
Molgab!

„Nem akarom szegény Noir-t megint szivatni, de egy vezszervesnek nem is kell értenie az ökönometriához, és egyébként se értené meg. :-)

A K-karon aki akart az el tudott merülni az élvezetekben. Én pl. nagyon szerettem.”

Az ökonometria fejlődését manapság a marketing hajtja! (dinamikus panel modellek) Szóval nemcsak a K karon kellene oktatni.
Másrészt: a KÖZGÁZ-on egyáltalán nincs mód „elmerülni” az élvezetekben. Egyrészt nagyon kevés az ilyen jellegű tárgy, és azok közül is csak Darvas meg Kézdi órái érnek valamit (azok viszont elég sokat). Kézdi viszont már rég otthagyta ezt az egész posványt, és Darvas rúdja is egyre inkább kifele áll. Amit meg Csekő, Zalai tanít az teljességgel használhatatlan.

„szerintem már rég ki kellett volna szervezni a Közgázból egy "business schoolt", az utóbbi években eléggé lebutították az elméleti oktatást ahelyett hogy szétválasztották volna a képzést.”

Az a gond, hogy egy számviteli vagy logisztika kurzust egy 2 éves OKJ program keretében is meg lehet tanulni. Az egyetem hozzáadott értéke pont az lenne, hogy szélesebb látókörű, nem szakbarbárokat képezzen, akik tudása sok területen felhasználható. Úgyhogy szerintem igenis fontos, hogy egy G karos is komoly közgazdasági elméleti alapokkal rendelkezzen. A szakbarbár „business school” vonalat meg hagyják meg a főiskoláknak.

„a tanszékvezető Trautmann úr próbálja meg nem éppen mainstream irányzatú gondolkodásmódját rákényszeríteni a diákokra, nagy balhé volt belőle vagy 2 éve. A szakmai vita lefolytatása után kötelezték arra, hogy a Varian könyv tematikáját kövesse.
Egy magányos farkasról van szó csupán, olyan témákról akar szólni, amikről kell(ene), de nem a mainstream helyett, hanem mellette.

Én pont azt hiányoltam a Közgázon, hogy főként csak a mainstream-et tanították, másról ritkán esett szó.”

Az a gond, hogy az egy dolog, hogy az elmúlt néhány évben tanítottak modern tankönyvekből, de az meg egy másik, hogy milyen szellemben. A mikro alapkönyv mindig is a Varian volt az elmúlt években, azonban nem sokat ér akkor, amikor a tankönyv tanítása helyett a fogyasztói társadalomról folyik a polemizálás.
Emlékszem amikor még 3.-os koromban fel kellett vennem a Vilgazd-ot, és szóba került a nemzetközi kereskedelem. Hát hogy emberek milyen ordenáré demagóg szövegeket nyomattak ott. Nem is értettem, hogy az olyan emberek, hogy végezhették el egy évvel korábban a Nemzetközi gazdaságtan (Krugman-Obstfeld) tárgyat. De gyanítom kevés ragadt rájuk.
Másrészt nyilván a mainstream közgazdaságtan bizonyos jelenségek magyarázatára jól használható, de nem csodaszer a világ összes gondjának megváltására és nem is ez a célja. Persze az jó dolog, hogy ha a diákok hallanak más véleményt is, de erre nem egy bevezető kurzus keretében kell sort keríteni, amikor az alapfogalmakat meg alap eljárásokat/gondolatmenetet kellene elsajátítani. Másrészt az is egy kérdés, hogy mi a „nem mainstream” felfogás. Mert Buchanan vagy Lucas is szembement annak idején a mainstream-mel, de ők a tudomány eszköztárát felhasználva tették mindezt, és nem ideológiai/értékválasztás alapon. Mert amikor valaki neoliberális szót használ ott már nem tudományról van szó hanem politikáról (vagyis értékválasztásról).
Egyébként meg nem gondolom, hogy bárki aki a KÖZGÁZ-on jelenleg végez, kivéve a hajdani Pete kurzust, nagyon is tanult volna modern mainstream közgazdaságtant. Az ugyanis a DSGE, RBC, endogén növekedés modellekről szól. Úgyhogy amíg valaki nem hallotta Smeuts-Waters vagy Walsh nevét, addig nem hiszem, hogy tisztában lenne a mainstream közgazdaságtannal.
molgab 2008. 04. 25. 11:23
Előzmény: #123  Törölt felhasználó
szerintem már rég ki kellett volna szervezni a Közgázból egy "business schoolt", az utóbbi években eléggé lebutították az elméleti oktatást ahelyett hogy szétválasztották volna a képzést.
A pénzügy szak is azért került a K-karra (vállalati pü asszem a G-karon volt), mert szükség van hozzá erős elméleti alapokra.

A marketingesek és vezszerveseket én nem nevezném közgazdásznak, tisztában vagyok hogy ez egy elég sarkos magánvélemény és valószínűleg kisebbségben maradok vele. Csak egy példát hoznék fel indoklásként, egy volt csoporttársammal beszélgettem minap aki marketingre ment és fogalma sem volt mi az az IS-LM. Keynesről is csak annyit tudott hogy híres közgazdász.
Törölt felhasználó 2008. 04. 25. 11:04
Előzmény: #122  molgab
nem elég a K karon oktatni. nekem sikerült pénzügyszakon végezni úgy, hogy nem tanultam ilyet
molgab 2008. 04. 25. 11:01
Előzmény: #121  Törölt felhasználó
Nem akarom szegény Noir-t megint szivatni, de egy vezszervesnek nem is kell értenie az ökönometriához, és egyébként se értené meg. :-)

A K-karon aki akart az el tudott merülni az élvezetekben. Én pl. nagyon szerettem.
Törölt felhasználó 2008. 04. 25. 10:49
alapvetően a megfelelő módszertani képzés hiányzott. nonszensz, hogy ha egy frissen végzett közgazdász nem képes modern közgazdasági irodalmat megérteni, mert nincs megfelelő matematikai, statisztikai, ökonometriai képzettsége. ennek oka egyébként az, hogy a tanárai(n)k zöme sem tud.
molgab 2008. 04. 25. 10:39
Előzmény: #117  togyozo
a tanszékvezető Trautmann úr próbálja meg nem éppen mainstream irányzatú gondolkodásmódját rákényszeríteni a diákokra, nagy balhé volt belőle vagy 2 éve. A szakmai vita lefolytatása után kötelezték arra, hogy a Varian könyv tematikáját kövesse.
Egy magányos farkasról van szó csupán, olyan témákról akar szólni, amikről kell(ene), de nem a mainstream helyett, hanem mellette.

Én pont azt hiányoltam a Közgázon, hogy főként csak a mainstream-et tanították, másról ritkán esett szó.
Törölt felhasználó 2008. 04. 25. 09:55
Előzmény: #116  kiegyezo
volna egy építő javaslatom: megfogalmazni mindezt úgy, hogy kb. fél perc alatt is közvetíthető legyen a lényege

tudom, hogy nem könnyű (én biztosan képtelen lennék rá), de az embernek van egy 30 mp-es figyelemtávja, amire még odafigyel

nyilván nehéz a színvonalból nem engedve sűríteni, de sajnos az emberek ilyenek

egyelőre én sem olvastam végig, majd ha megteszem, többet is tudok mondani

jó kezdeméynezés! gratula!
Törölt felhasználó 2008. 04. 25. 09:46
Előzmény: #117  togyozo
link

na, imáink meghallgattattak :)

Togyozo,

én őszintén szólva már csak a neolib. vs keynesi szembeállításra emlékszem makróból (ott is sok részlet már csak levezetéssel menne IS-LM-ben, mert a memóriámból "kiürült" :), az elm.töri szinte teljesen kiment a fejemből...
Amit meg a HVG, VG ír a neolibről az valszeg csak egy summázat... így aztán megítélni sem tudom, mit torzít a neolib. és mit nem. Én alapvetően a minimális állam híve vagyok, szabályozóként is csak óvatosan lépjen fel szvsz., de ezt a korrupció miatt mondom. Ha 0 közeli korrupciót lehetne feltételezni, akkor szükség lenne az állam mint "bölcs és igazságos" atya valamilyen szintű jelenlétére, hisezn mint ahogy arra Lord Keynes is rávilágított, a piaci ciklikusságokat le kell tompítani azok kárai miatt. Ha minden menne a maga módján, az amplitudók túl nagyok lennének ill. a MS és tsai monopóliumokká alakulnának. Ezért én soha nem fogok olyat mondani, hogy a piac tökéletes meg mindent megold, de olyat sem, hogy fújj piac. Sztem a globalizáció nagy lehetőség a kis országoknak, lásd Hollandia, Szingapúr, stb. A baj ott kezdődik, amikor nem tudnak élni egyesek a lehetőséggel...
Azt sem értem btw., mi köze a neolib. közgazdaságtannak a pol. liberalizmushoz: a buzik felvonulásához, stb. Szvsz. ezt csak a Mikola-félék erőltetik, a nép meg beszo..ja. Egyetlen közgazdászt sem hallottam olyanokat mondani, hogy: minden aljanépet fogadjunk be stb. Olyanról már hallottam, hogy az hangoztatja: fogadjunk be 50.000 hongkongi családot, stb. (lehet ezek csak urban legend-ek, de valszeg ha nem is ekkora mértékben, de sok hongkongi vándorolt ki, mielőtt Kína bekebelezte volna...)
Sztem nagyon is jól jönne az országnak, ha a hülye idegengyűlölő aljanépet "swapolnánk" :) 3. meg 4. világbeli értelmiségre, pláne hongkongiakra :) ami ugye inkább 1. világ :)
btw. sok szempontból a zsidókról is uezt mondom: jöjjenek csak, belépő egy tudományos fokozat :)

Nem is értem, miért kell sok "nagymagyar"nak a hülye magyar is. Szégyent hoznak az országra, de mert magyar, hát keblükre szorítják. Mekkora naiv idealizmus... úgyse leszünk sose "az IQ országa", inkább elüldözzük az értelmiséget sajnos. Ekkora egy lúzer országot... Győzike az nagyon kell bezzeg... Amikor Király Linda elcseszte a himnuszt, sokan biztos a vérét vették volna. Győzike sztem még annyit sem tud belőle, de ő cool. Linda legalább befutott külföldön (ha nem is egy nagy sztár, de Győzikétől mindenképp nagyobb, és nem mellesleg... khhmmm MELLesleg :) tehetségesebb... tehetséges MÉLY torka van :))))))))))))))) De ez csak egy kiragadott példa. Asszem, hiányzik belőlünk az angolos hidegvér...

No de elkanyarodtam...
togyozo 2008. 04. 25. 08:16
Előzmény: #115  Noir
Kedves Noir, AKS!

Mivel beszélgetésetekből arra a következtetésre jutottam, hogy mindketten KÖZGÁZ-osok voltatok (és talán nem is olyan régen végeztetek) kíváncsi lennék mi a véleményetek erről:

""A magyar közgazdaságtanban is le kell folytatni a neoliberalizmussal szemben a vitátÉ Ennek érdekében az előadások hátralévő részében azt a módszertani alapelvet követjük, hogy az egyes neoliberális alapelvekkel, értelmezésekkel vitatkozva fejtjük ki az új világrendhez illeszkedő álláspontot. Ebben támaszkodunk a klasszikus politikai gazdaságtanra és a XX. század közgazdasági eredményeire. A neoliberalizmus mindkettőt eltorzítja vagy elhallgatja" - olvasható a tantárgy előadásainak anyagában. "

a tantárgy: Bevezetés a mikroökonómiába (Varian könyv)
csak én érzem úgy hogy a BCE lassan ismét felvehetné a Marx Károly nevet?
kiegyezo 2008. 04. 24. 21:05
Előzmény: #89  Törölt felhasználó
A társammal elég sokat agyalunk mi is azon, hogy hogyan is kéne ... nem állítom, hogy messzire jutottunk. Ha van kedvetek megnézni, várunk a

www.kiegyezes.hu

honlapon, amit teljesen ennek a témának szenteltünk. Tegnap egy másik topicban is láthattátok, de itt más a legénység, ezért küldöm ide is.

Kiegyező (Monty rajongó :-)
Noir 2008. 04. 24. 20:37
Előzmény: #114  togyozo
A topicindito cikkironak is pont ez a vicc jutott eszébe. Ez nem lehet véletlen.
togyozo 2008. 04. 24. 19:49
Előzmény: #113  Noir
Erről a címről az a vicc jut eszembe, amikor 2 székely kimegy az erdőbe fát vágni. egyszer csak az egyik a baltával hátba vágja a másikat. Mire az megkérdi:
-Ez most komoly?
-Igen.
-Csak mert viccnek elég durva lett volna :):)

Látom időközben engem is beválasztottak a leendő árnyékkormányba :):)
Noir 2008. 04. 24. 19:43
Előzmény: #112  Törölt felhasználó
Télleg bedőltem neki. Azért ettől függetlenül még mindig egy szinvonal.
Törölt felhasználó 2008. 04. 24. 18:51
Előzmény: #109  Noir
dehogynem... csak az első pár millió euró megszerzése a tisztességtelen, utána már semmi törvénybe ütközőre nincs szükség :)
Törölt felhasználó 2008. 04. 24. 18:49
Előzmény: #110  Törölt felhasználó
Jaksity-ot én is levenném a listáról.
annyi adót elsíbol, hogy abból már több KZ-et lehetett volna építeni a cigóknak :)

na jó a KZ csak blitz volt... izé vicc :)

bocs mindenkitől, de ezek kihagyhatatlanok...
Törölt felhasználó 2008. 04. 24. 18:37
Előzmény: #109  Noir
Csányi is repülne. Sőt, ha megnézed, hogy a Concorde corporate finance részlege mennyi állami ügyletben volt hazai privatizációs tanácsadó a nagy külföldiek mellett, akkor "nem dőlnél be" Jaksity angolszász típusú brókercég dumájának:)))

Bojár, igen.
Noir 2008. 04. 24. 18:30
Előzmény: #108  Törölt felhasználó
Ambiciózus cápa. Ha-ha. Leisztingert kitiltanám az országból, szerintem még egy tiszta üzlete nem volt. Csányi sok megkötéssel. De nehogy azt hidd hogy nics a zsebében jóegypár politikus.

Ha már neveket kéne mondani, Jaksity, Bojár, és még van egy pár.
Törölt felhasználó 2008. 04. 24. 17:50
Előzmény: #101  Törölt felhasználó
én meg igen.

inkább legyünk banánköztársaság, amiben a hülyék és a csórók kussban vannak, mint hogy ebben a puhapöcsű országban éljek, ahol minden hangyaszellentés jelentőségű dolgot 30 jogász, közgazdász, bürokrata, szagértő, stb. láttamoz, megvitat, stb.
ha üszkös a végtag, vágni kell - és az fájni szokott

ide kvázi-diktatúra kell, egy olyan ambiciózus "cápával", mint L. vagy Cs. Jobban örülnék persze TBarna-diktatúrának :) de még talán Matgab-félének is :)

olyan kell, aki deklaráltan és kötelező jelleggel lemond mondjuk max. 8 év után, és vissza se kerülhet többet

amúgy az őszödi beszéd is érdekes ebből a szempontból, mert bár gyurcinak mennie kellene már, azért az meg kell neki adni: az a beszéd lényegesen többet vett el tőle és pártjától, mint amennyit adott, teház komolyan kellett hogy gondolja

valszeg ha nem kerül nyilvánosságrea, akkor sokkal előrébb tartanánk a reformokban - ilyen szempontból (no nem akarok mártírt faragni belőle) gyurci egy szegény flótás, akit átb..ott néhány "párttársa"... magyar összetartás :)

vasn is erről egy vicc a nemzetek poklával kapcs, amikor a ruszkikat erőszakkal, a németeket egy tiltó táblával kell visszatartani attól, hogy elhagyják a kénköves izzó medencét... a magyaroknál sem őrökre, sem táblára nincs szükség... ha egy megindul a medence széle felé, a többi úgyis visszahúzza :)
Törölt felhasználó 2008. 04. 24. 17:31
Előzmény: #89  Törölt felhasználó
Nem támogatom fretek miniszterelnök jelöltségét, mert akkor tuti visszavonja a Genesis állami támogatását....

:o)

Ha viszont megduplázza azt, tudok hozni szavazókat...

:-)))

Na ilyen a politika uraim...
matgab 2008. 04. 24. 17:27
Előzmény: #105  matgab
amúgy a politika és társ 1-ben írogattam egy két cikket róluk, aztán jól törölték az egész topikot...
De ne keressen senki összefüggéseket, mert nincsenek is...
matgab 2008. 04. 24. 17:26
Előzmény: #104  Törölt felhasználó
Bilderberg csoport:
link

A világ legbefolyásosabb emberei évente egyszer találkoznak valahol, ahol szigorúan nem beszélnek politikáról, gazdaságról, társadalomról, szociális kérdésekről, nem történik semmi, csak barátkoznak, jópofiznak egymással valami jó helyen és szaunáznak...

Hiába no, egyszerűen olyan, mint a Mc Donalds, jó ott lenni...
Törölt felhasználó 2008. 04. 24. 17:21
Előzmény: #102  matgab
mi az a Bilderberg tag?

matgab, amúgy a mai MOL okfejtésed tényleg ült.

most viszont megyek kocogni, ilyentájt szokott ugyanis útjára indulni a gyönyör a topicocban, attól meg most inkább távoltartom magam:))
Noir 2008. 04. 24. 17:20
Csányi mester ugyanmár. Minek venne tehenet ha tejet akar? Egyébként meg a pénzügyi zsenitől messze van. Csak tudta mikor kell az okosabbakra hallgatni, meg szeretett vadászni. Persze a jelen szinvonalnál jobb. Csak épp ő is a status quo haszonélvezője.
matgab 2008. 04. 24. 17:18
végülis Bilderberg tag, vagy mifene, úgyhogy a háttérhatalom embere, ergo jó eséllyel lenne miniszterelnök...
Törölt felhasználó 2008. 04. 24. 17:15
Előzmény: #100  Noir
pedig nekem fixa ideám, hogy Csányi ha nem is most, de az azt követő választáson nekifut a miniszterelnöki posztnak. kevés már neki az üzleti siker. rá gondoltam konkrétan. és mondjuk nem örülnék neki.

Topik gazda

jilli
4 3 3

aktív fórumozók

friss hírek További hírek