Szerencsefaktor nem kell, inkább csak józan ész, hogy ne csináljak f#szságot. :)
Ezeket már nem vizsgálom át alaposan, csak a legfontosabb számviteli adatait nézem át 6 évre visszamenőleg (boerse-frankfurt.com). Cserébe viszont igen erősen diverzifikálok. Egy cég kb. 1-1.5%-át teszi ki az eszközeimnek.
A következő válságot 2-3 éven belül, de ezt meg sem próbáljuk megjósolni, vagy egy konkrét irányba beállni. Graham is csak annyit ír, hogy az eufória jeleinek sokasodása esetén nem kell nyakig ülni részvényekben, csökkenthető a kitettség belátás szerint.
Mindig nagyra értékeltem az Értékalapú... blog szerzőjét és hasonlóképpen Tibi hozzászólásait is. Talán így nem is kellene túl nagy meglepetésnek lennie számomra, hogy ugyanarról a személyről van szó. Sok sikert a külföldi piacokhoz!
Azért sokszor mosolygok ezeken a technikai elemzéseken. A nyomda nem éppen likvid papír. A TA itt vajákosság. És máshol is…Nem is tudom, honnan szedik ezeket a támaszértékeket.
A magas árfolyama annak köszönhető – azon kívül hogy jó cég -, hogy a várható kimagasló eredmények és osztalékhozam kiválónak számít ebben a kamatkörnyezetben. Én is azért táraztam be alaposan, sőt unortodox módon brutálisan nagy a kitettségem.
Az alapkezelő most lépett, sztem okosan, mert ekkora csomagot tavasszal már elég nehéz lenne 800 körüli áron bedobni. Sőt, bármikor nehéz. Bár ez a P/B arány csak a BÉT-en számít magasnak, USA-ban, vagy EU-ban ennél sokkal túlértékeltebbek a részvények. Na, ott lesz majd nagy meglepi vmikor.
Az én pozícióm mérete így is törpécske ehhez, így várhatok. Nem árt viszont majd vigyázni tavasszal. Addig várjuk a csodát. Korrekciót én is várok, de amíg alapvetően nem változik a helyzet, nem aggódok miatta. Aztán majd május-június lesz a visszaszálló. Sztem…
Állami Nyomda