arról se feledkezzünk meg, hogy a P/E magas vagy sem, függ a hozamkörnyezettől is.... mondjuk 10%-os hozamnál a 6-os P/E egy ilyen cégnél tényleg nem magas. de ez value alapú, nem technikai
Véleményem szerint a jelenlegi magyar részvényárazások kábé összevethetőek a 2001 szeptemberi és 1998 októberi árazásokkal. Az amerikai részvények esetén a Q ráta és a Shiller PE is magas még, de a hazaiaknál alapvetően több szempontból az jön ki hogy olcsóság van. Ugyanakkor az "olcsóság" csak azt jelenti hogy 10éves távon jó lesz valszeg a hozam, mást nem mond, a rövidtávot illetően meg végképp nem. A Shiller PE, a Q ráta és egyebek alapján 1996-ban ki kellet volna szállni az amerikai tőzsdéről 5000-es Downál, és azóta cashben lennél (vagy kötvényben).
A fejlett piacok közül nagy olcsóság volt ezek alapján Európában 2003ban, meg idehaza 2001ben. tehát ezek hosszútávú dolgok, nyilván egyedi részvényre meg végképp nem igazak. Csak azért írtam be, hogy a 6-os P/E egyáltalán nem magas...
Lehet hogy a 6 feletti P/E magas. A historikus átlag visszatekintő számokkal 14-15 körül van a világban. A Shiller-féle P/E (elmúlt 10 év átlagos infláció-igazított profitabilitása) is 5-10 között már hosszú szekuláris mélypont szokott lenni. Szóval egy normális cégnél ahol várhatóan nem csökken a profit, a 6-os P/E nem magas, sőt...
a 2008-as eredménye 90 Ft-os EPS-t ad. (menedzsment megerősítette november 26-án, 2009-ben tovább fog növekedni szerintük).
máris egyszámjegyű a P/E, hamár a mutatókat feszegetítek.
Robbaj11!
Ez most komoly?
Nekem azért van ANY-em, mert szeretem a papírsárkányokat. Ez a cég, meg mindenféle színes papírokat gyárt. Hologrammból meg megcsinálom a szemét! Ha meg majd sokan szeretik a sárkányt és elkezdik lopni vonalkódos azonosítóval látom el a fő egységeit az azonosításhoz. :- ) (na szóval ezért 10-es a P/E)
na, tessék.....ezt csak egyféleképpen lehet az én olvasatomban értelmezni: ez brutál magas, egyáltaán nincs jó áron, még min. feleződnie kell a papírnak. Még akkor is, ha a nyereség maradna ennyi, amennyi, de nem marad, hanem csökken. 3-as ill. max. 6-os P/E-vel bőven kapsz zsákszámra jó cégeket a világpiacon.
P/E kicsivel 10 alatt (most már).
Ezt is lehet kétféleképpen magyarázni. Hú a jelen piaci helyzetben az magas. Meg úgy is, hogy vajon mitől tartja ilyen jól magát? :- )
A fülescsésze egy "continuation-pattern" úgyhogy egyelőre ne fedezzük fel az ANY grafikonján. Bull és bear változata is van. Bullban jellemzője egy megelőző hosszabb EMELKEDŐ trend, egy mély csészeszerű korrekció, gyors emelkedés a korábbi high-ig, oldalazás, pihenés, esetleg egy kirázás, majd kitörés...
Itt erről szó sincs, eleve nincs megelőző emelkedés, hanem esés volt...
Nem vagyok egy TA guru, de egy fülescsészét vélek fölfedezni. Korábban egy csökkenő éket és egy nem teljesen szabványos fordított fej-vállat láttam, ezek eddig bejöttek.
A korábbi vitához (olcsó vagy nem a Nyomda?): néhány beírásban már túlmagyarázták a lényeget, bűvészkedve a különböző mutatókkal, amelyeket lehet pro és kontra is magyarázni, mint ahogy itt is történt. Pedig a lényeg az, hogy a Nyomda fundásan az egyik legjobb magyar tőzsdei cég (az első háromban benne van), jók a növekedési kilátások, és osztalékot is fizet (nyilván nem az osztalékért kell megvenni). Ennyi! A többi rizsa!
Jó kereskedést (Nyomdával, vagy nélküle)!
(Úgy érzem, watsonnak nagyon a bögyében lehet a Nyomda vmiért, mert emlékeim szerint már máskor is próbálta lehúzni a papírt.)
Állami Nyomda