Topikgazda: tokos. 2008. 06. 26. 08:07

Az adókérdés kiverte a biztosítékot - Olvasóink véleménye  

Ugrás a cikkhez
Hatalmas hullámokat vert Olvasóink között a hazai adózás gyakorlatának új nézőpontból történő bemutatása: "Szégyen, hogy mi ezért itt ülünk... Belgium nem előzi be Magyarországot... Minden hónapban fizetjük, de miért is... Az Ön véleménye is alapvetően hibás feltevésből indul ki..."
Legnagyobb hazai vállalatoktól a legkisebb vállalkozókig kaptunk e-maileket. Az alábbiakban az Olvasói véleményekből szemezgetünk a pozitív és negatív oldalról egyaránt.
A heves reakciókat kiváltó írásunk:
Bűn és bűnhődés - a nagy magyar adótragédia

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=98714
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2008. 06. 30. 15:50
Előzmény: #41  Törölt felhasználó
#42
lózung :)
Törölt felhasználó 2008. 06. 30. 15:50
Előzmény: #40  Törölt felhasználó
#41
világosan megmondta (megmondták, megmondtuk, de mindhiába, ha a bűnözői kormány másban utazik)

1. az úgynevezett jóléti rendszer hitelen alapul (vö. más f.szával vásárolnak szavazatokat)
2. adót emelni nem lehet, a foglalkoztatási adatok tragikusak
3. a "kifehérítés" blabla, lúzung
4. Állami KIADÁSCSÖKKENTÉS KELL
Törölt felhasználó 2008. 06. 30. 12:00
#40
Törölt felhasználó 2008. 06. 27. 13:57
Előzmény: #30  Tycoon
#39
Üdv Tycoon !

"Be kellene látni, hogy egyedül nem megy. Nem megy semmilyen szinten, és inkább társulásokat, együttműködéseket kezdeményezni, mint körömszakadtáig védeni a saját szemétdombot, ami ugyan senkinek sem jó, csak a kakasnak, meg az 1-2 kiemeltjének"

Nem szemétdombot védek, csak egy olyan megoldástól ódzkodok, ami igazából nem az. Az összevonások miatt általában a legnagyobb településen lévő iskola tagiskolájává válik a helyi iskola, mint a kisebb település egyetlen, még meglévő értéke. Ha valami oknál fogva a nagyobb nem tud fizetni a kisebbnek, a kisebbnek esélye sincs arra, hogy ezt bárhol is szóvá tegye, mert egy tollvonással megszüntetheti a nagyobb település a tagiskolát, akármilyen nagy múlttal rendelkezik is. Tehát tisztán az értékek védelme miatt zsarolhatóvá válnak így a kisebbek, és ez már nem igazán demokratikus, nem is önkéntes, hanem egyfajta papíron eldöntött diktátum. Az MSZP néhány éve azt mondta, "Minden olyan települést támogatni fogunk, amelyik fejlődőképes." Az a baj, hogy a vonalat ők húzzák meg. Most meghúzták kb 3000 főnél. Legközelebb mennyi lesz?
Törölt felhasználó 2008. 06. 27. 11:02
Előzmény: #25  togyozo
#38
Togyozo!

A teljes átlagfoglalkoztatottság 5 fő körül van magyarországon is, ami nem sokkal marad el az EU15 átlagától, ami 7 fő vállalkozásonként (átlagosan).
Valószínűleg, ha az alkalmazotti elvonás, illetve az egyéb kényszer (pl. másként nem alkalmaz egy adott cég) kisebb lenne, akkor a kényszervállakozások egy része megszűnne és helyette az alkalmazotti átlag nőne...

---

Az építőipari alacsony átlagunk nem ennek szól, szerintem. Sokkal inkább az lehet az oka, hogy az építőiparban (és a vendéglátásban) dolgozik a feketesereg több, mint 50%-a...
Törölt felhasználó 2008. 06. 27. 09:56
Előzmény: #30  Tycoon
#37
Tycoon ez utópia amit írsz. Svájcban lehet hogy működik, meg az osztrákoknál, meg a németeknél, de nálunk sajnos nem (még nem?).
(egyébként egy 1500 fős falu már eltartja ezeket az intézményeket, de mindegy, nem a létszám a lényeg)
Ha egy faluból elveszed az orvost, a tanítót (tanárokat), a papot meg a jegyzőt akkor ki marad ott mint "értelmiség"? Munkalehetőség nincs, a dolgozó, és dolgozni akaró fiatalok elmennek, maradnak az öregek, meg a "bevándorlók" akik dolgozni nem akarnak (eladják a panelt, abból korrekt házat lehet venni falun aztán élnek a segélyből - a 90-es években rengeteg ilyet láttunk....). Mert ugye azt te sem gondolod hogy majd egy munkavállaló ha tegyük fel keres nettó 80-at a "városban" akkor abból ki bírja fizetni a 25-30-ezres havi buszbérletet? A munkaadó meg minek venne fel olyat akinek még a bérletét is fizetnie kell ha talál helyit.
Ezek a falvak halálra vannak ítélve, ennyi...
Törölt felhasználó 2008. 06. 27. 09:17
Előzmény: #35  tokos.
#36
Pedig csak a német ipar tud remekeket gyártani ,de vásárláskól meg kell bizonyosodni hogy tényleg ott gyártoták.
tokos. 2008. 06. 27. 09:15
Előzmény: #34  Törölt felhasználó
#35
Nyilván semmit, csak szemléltettem "sanyarú" sorsomat, ráadásul nem is vagyok nagy autóbuznyák, úgyhogy biztosan nem vennék ennyi autót, VW-t főleg nem, főképp azért, mert ha már autó, akkor szerintem legyen japán. Anya azért az első évben kapna egy Minit, had örüljön.

De azért valami helyet biztosan találnék annak a pénznek.
Törölt felhasználó 2008. 06. 27. 09:05
Előzmény: #32  tokos.
#34
tokos, mi a fenét csinálnál annyi autóval?
Törölt felhasználó 2008. 06. 27. 09:04
Előzmény: #21  Törölt felhasználó
#33
"A maszop nyíltan támogatja a bűnözést, a börtönlakók 90%-a maszop szavazó, tasnádival az élen. Nincs mit csodálkozni. "

ezt úgy érted, hogy a maszop lecsukja a fiúkat és azok cserébe a komcsikra szavaznak?
tokos. 2008. 06. 27. 08:58
Előzmény: #21  Törölt felhasználó
#32
"Viszont attól nem lesz semmi sem jobb, ha elvesszük a kevés "gazdagtól" ami van és szétosztjuk a proletárok között. Mert a jelenlegi adórendszer ezt csinálja. "

Hát ebben teljesen egyetértünk, főleg úgy, hogy ezek a tetvek nem a gazdagoktól vesznek el, hanem azoktól, akik szem előtt vannak. Én pl. minden évben befizetek Golfot adóként, meg egy Passatot TB járulékként. Sírhatnékom van, mikor elkészítem az adóbevallást.

Pedig egyáltalán nem érzem magam gazdagnak, ami nem csoda, ha nem lennék szem előtt, épp két autóval több maradna minden évben...

Egy anyának, egy nekem.
Tycoon 2008. 06. 27. 08:02
Előzmény: #29  Törölt felhasználó
#31
Mislix: ennek az ellentéte is megvan. Például a nagyvárosok környékére (és nem csak Budapestre gondolok) örömmel települ ipar, kiköltöznek az emberek, etc. Ezek jellemzően a saját kis falvaikba fizetnek mindenféle adót, miközben élvezik a szomszédos nagyváros minden előnyét, és szolgáltatását.
Tycoon 2008. 06. 27. 07:58
Előzmény: #28  Törölt felhasználó
#30
"A sóhivatalokkal egyetértek, az önkormányzetok összevonásával nem. A fölösleges bürokrata munkát kéne náluk megszüntetni, ezzel a létszámot is le lehetne vinni a felére, de az önkormányzatokat ha "önkéntes " szövetségekbe tömörítik, mindig a kisebbek fogják húzni a rövidebbet."

Már most is a kisebbek húzzák a rövidebbet. Egy 1500 fős település semmiképpen nem képes versenyezni egy 3000 főssel, márpedig ha pl iskolát akarna fentartani, akkor ugyanúgy kell 1db matektanár az 1500 fő 15 gyerekére, mint a 3000 fő 30 gyerekére (hasraütött számok).
Be kellene látni, hogy egyedül nem megy. Nem megy semmilyen szinten, és inkább társulásokat, együttműködéseket kezdeményezni, mint körömszakadtáig védeni a saját szemétdombot, ami ugyan senkinek sem jó, csak a kakasnak, meg az 1-2 kiemeltjének.

Amúgy a pletykák szerint Angliában ugyanannyi önkormányzat van, mint magyarországon. Ez azért elgondolkodtató.

Arról meg, hogy a kicsiknek mit kellene tennie? Először is úgy érdemes kialakítani a rendszert, hogy 3-4 kicsi csatlakozik 1 nagyhoz. így a kicsik már elég erősek együtt, hogy ellensúlyozzák a nagyot (van rá példa a világban). Másrészt fel kellene fogni, hogy egy 1500 fős faluban nincs feltétlen szükség saját kórháztól a saját katonai laktanyán át a nemzetközi reptérig mindenre. Svájci tapasztalat. Van egy nagyobb település, ahol van minden (bolt, benzinkút, iskola, hivatalok, orvos stb). A környező mikro falvacskákban pedig jellemzően max egy kocsma meg egy szatócsbolt (nem ritkán ez egyben postahivatal is, de úgy, hogy a bolt tulajdonosa üzemeltet egy kioszkot). Emellé van kíválóan megszervezett (iskola)busz járat. És mégis, nem megy csődbe a nagy körüli fél tucat mikro falvacska sem, mert aki pihenésre, nyugalomra vágyik, az nyugodtan beköltözik (rengeteg családos él ilyenhelyeken), ha meg kell valami, akkor kb egy belváros-budaörsi auchan távolságon belül elér mindent...
Törölt felhasználó 2008. 06. 27. 07:57
Előzmény: #27  togyozo
#29
Még egy dolog az előzőhöz.
A kis falvak teljes dolgozó lakossága a nagyobb városok adóbevételét gazdagítja, miközben a saját településük szinte semmit nem kap. Ettől áll elő az a helyzet, hogy a nagyobb települések nőnek, miközben az ugyanúgy dolgozó esetleg ezeréves kistelepülések kötelezően lecsúsznak. Épp hogy erősíteni kéne ezeket, nem gyengíteni.
Törölt felhasználó 2008. 06. 27. 07:41
Előzmény: #6  jancsika
#28
Üdv !
A sóhivatalokkal egyetértek, az önkormányzetok összevonásával nem. A fölösleges bürokrata munkát kéne náluk megszüntetni, ezzel a létszámot is le lehetne vinni a felére, de az önkormányzatokat ha "önkéntes " szövetségekbe tömörítik, mindig a kisebbek fogják húzni a rövidebbet.
Más települések embereiben nem tudnak bízni a helyiek és joggal. Ráadásul a helyiek kisebb rálátása csak növelné a mutyizás mértékét mindenütt. A nagy baj az, hogy tök fölösleges papírmunkát kényszerítenek rájuk, amihez foglalkoztatni kell egy csomó embert. A legtöbb helyen még a számítógépes adatfeldolgozás csak akadály, ötvenes évekbeli módszerekkel kénytelenek dolgozni. Ráadásul még a megvehető szoftverek tekintetében is meg van kotve a kezük, nem a jó szoftver a jó, hanem amire fentről azt monják, különben nincs ilyen-olyan támogatás a településnek. Még azt is megmondták, a virágosításhoz kitől kell venni a növényeket, mert csak ebben az esetben fog járni a pénz. Ezért hívom én ezt a rendszert diktatúrának. Nyugaton az ilyen felülről osztogatók előtt nemhogy hajlongnának, de leköpnék őket.
togyozo 2008. 06. 26. 18:02
Előzmény: #24  Törölt felhasználó
#27
Egyébként még csak annyit, hogy egy csomóan jönnek itt azzal, hogy máshol mennyivel alacsonyabbak az adók stb. és ezért inkább alapítanak egy céget szlovákiában. Azért akkor azt ajánlom ezeknek, hogy a szlovák kórházakat használják, meg onnan várjanak nyugdíjat. azért az könnyű, hogy ott fizetek adót, ahol kicsi az adókulcs, az állami szolgáltatásokat meg onnan várom ahol nagy az állam!
bpmcwap
bpmcwap 2008. 06. 26. 17:42
#26
FN cikk:
link
togyozo 2008. 06. 26. 17:14
Előzmény: #24  Törölt felhasználó
#25
Simon!

Elég furcsa a gondolatmeneted. Mo-on van mondjuk 500ezer mikro és kisvállalkozás (nem tudom mennyi van pontosan, csak mondtam valamit), és mindegyik foglalkoztat átlagosan 3 főt. De sokkal hatékonyabb volna, ha lenne 100ezer vállalkozás ezek helyett, és átlagosan foglalkoztatnának 15 főt. Erről beszélek. Az Oreins Kilábalás c. tanulmányában volt ez szemléletesen leírva: míg Cseho-ban vagy Szlovákiában egy átlagos építőipari cég 19-20 főt alkalmaz, addig nálunk 3-at!!. Pedig a teljes foglalkoztatottságon belül az építőiparban foglalkoztatottak aránya hasonló mint nálunk. Hát erről van szó! Aki nem elég hatékony vállalkozóként az menjen olyan vállalkozáshoz dolgozni, amelyik hatékony! Csak arról van szó, hogy Mo-on sokkal inkább megéri vállalkozónak lenni, mert ugyanannyi pénzből sokkal több marad nálad, mint alkalmazottként.
Törölt felhasználó 2008. 06. 26. 16:31
Előzmény: #17  togyozo
#24
togyozo
"...menjen alkalmazottnak"
Ez ellentmondás. A párszázezer magyar kisvállalkozás egymilliónál több embernek ad munkát. Ha a felük megszűnne, hová menjen szerinted a félmillió munkanélküli? (a meglévők mellett) rendőrnek? vámosnak? apehesnek? Mikor amúgyis sokan vannak? És ki fogja őket eltartani? A rokkantnyugdíjas cigányok?

psimon
Törölt felhasználó 2008. 06. 26. 16:27
Előzmény: #22  Törölt felhasználó
#23
bruttó ötszázzal már benne lehetsz a felső pár százalékban. 2000 euro. Egy benzinkutas többet keres - igaz, az elég szar munka. De többet keres egy áruházi takarító, az már elég uras a koránkelést leszámítva. Gép van (majdnem) mindenre.
Röhej.
Szeretném látni a bkv és máv felsővezetők fizetési (juttatási stb.) papírjait.
Törölt felhasználó 2008. 06. 26. 16:24
Előzmény: #19  tokos.
#22
nekem is három srácom van. Közösek az ellenségeink, szeretném, ha a megoldást is hasonlóan látnánk. (parazita-bürokrata réteg elzavarása a halál faszára, többet ártanak, mint a cigósereg meg az összes nyugdíjas együttvéve)
Törölt felhasználó 2008. 06. 26. 16:22
Előzmény: #16  tokos.
#21
tokos
kár volt a prolit magadra venned, nyilvánvalóan nem rád gondoltam. A prolik nem írogatnak ide, nem is olvasnak. Az irígységet meg te tudod :)

A maszop nyíltan támogatja a bűnözést, a börtönlakók 90%-a maszop szavazó, tasnádival az élen. Nincs mit csodálkozni.

Viszont attól nem lesz semmi sem jobb, ha elvesszük a kevés "gazdagtól" ami van és szétosztjuk a proletárok között. Mert a jelenlegi adórendszer ezt csinálja.

Topik gazda

tokos.
3 5 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek