Topikgazda: tokos. 2008. 06. 26. 08:07

Az adókérdés kiverte a biztosítékot - Olvasóink véleménye  

Ugrás a cikkhez
Hatalmas hullámokat vert Olvasóink között a hazai adózás gyakorlatának új nézőpontból történő bemutatása: "Szégyen, hogy mi ezért itt ülünk... Belgium nem előzi be Magyarországot... Minden hónapban fizetjük, de miért is... Az Ön véleménye is alapvetően hibás feltevésből indul ki..."
Legnagyobb hazai vállalatoktól a legkisebb vállalkozókig kaptunk e-maileket. Az alábbiakban az Olvasói véleményekből szemezgetünk a pozitív és negatív oldalról egyaránt.
A heves reakciókat kiváltó írásunk:
Bűn és bűnhődés - a nagy magyar adótragédia

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=98714
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
tokos. 2008. 06. 26. 15:30
Előzmény: #19  tokos.
#20
Na meg az ügyvédeknél.
tokos. 2008. 06. 26. 15:20
Előzmény: #17  togyozo
#19
Na még egy dolog. Tennap anyával beszélgettünk, aztán mondogatta, hogy mindenhez ismeretség kell ebben a világban, aztán a szememre vetette, hogy mert én is ismerős útján kerültem a jelenlegi céghez. Ami igaz, bár nem haver ajánlott, csupán olyan emberke, aki tudta, hogy valamit tudok.

Aztán egy kicsit fel kellett világosítanom, nehogy már tévedésben legyen, ha ez nem lett volna lett volna más, talán jobb is. Amikor megléptem az egyetemről, két lehetőség volt vagy megyek külföldre, lett volna meló, vagy jövök ide. A jelenlegit választottam, és sokáig nem is volt ezzel baj, jó hely, csak nagyon szőrözve lehet rá panaszkodni. De mióta a tetvek szívják a véremet, egyre inkább eszembe jut, hogy jó nagy marha voltam, el kellett volna húzni a ..csába. Akkor még könnyen ment volna, egy kicsi gyerek volt, most három van, közülük kettő iskolás. Egyre nehezebb lesz a dolog.

Na mindegy, aki tud menjen.
tokos. 2008. 06. 26. 15:05
Előzmény: #17  togyozo
#18
Erről jut eszebe, valamikor kb. három éve belekezdtünk egy epítkezésbe, amiről ugye tudjuk, hogy sohasem ér véget.

Kivéve az orvosoknál, meg a vállalkozóknál, legalábbis környékbeli tapasztalatok alapján.
togyozo 2008. 06. 26. 14:50
Előzmény: #16  tokos.
#17
Tokosnak teljesen igaza van!
Van egy ismerősöm, ő is és a felesége is elég jól keres (papíron ők is benne vannak a felső 1-2%-ban), mindketten alkalmazottak. És látom, hogy két gyerek mellett hogy élnek. Nyilván nem számolgatják hó végén a pénzt, meg nem 50nm-es panelba laknak, de nincs nagy autójuk (középkategóriás Skoda), rózsadombi villájuk meg pláne. Csak összehasonlításképpen: egyik ismerősöm ismerőse vidékről költözött fel egy rongyos albérletbe, nőgyógyászként. 5 év múlva a rózsadombon vett kecót. Úgyhogy ez alapján azt mondom, hogy akinek ma Mo-on egy néhány éves felső középkategóriás kocsinál nagyobb értékű autója van, az igen nagy valószínűséggel adót csal. Azt bírom, hogy itt sokan jönnek azzal, hogy szegény vállalkozók így meg úgy. Ha valaki az adóterhek rendes megfizetése mellett nem tud nyereséges vállalkozást vinni, az menjen alkalmazottnak. És abba a tisztelt vállalkozó urak nem gondolnak bele, hogy az ő adócsalásukat azokkal fizettetik meg akiknek nincs módja kibújni az adófizetés alól? Egy MNB-s tanulmány szerint évente 1800 milliárd forint adót/TB-t csalnak el (és a valós szám ennél valszeg még magasabb). És ebbe a feketegazdaságból származó jövedelmek nincsenek is benne. Mennyi is a költségvetési hiány? Az is beszédes, hogy a KKE országokban a kis és egyéni vállalkozások a GDP 2,5%-nak megfelelő közterhet fizetnek. Nálunk 0,5%-ot. Mennyi is ez a +2%? Olyan 500-550 milliárd ft. Nyilván a költségvetés kiadási oldalán is rendbe kell tenni a dolgokat, mert az is tarthatatlan. De kérdem én: hogyan jussunk előre, amikor az ország többségének nem érdeke a változás? A nyugdíjasoknak nem érdeke, a szociális segélyezetteknek nem érdeke, a vállalkozók nagy részének nem érdeke, mert ők úgyse járulnak hozzá a közterhekhez.
tokos. 2008. 06. 26. 13:51
Előzmény: #14  Törölt felhasználó
#16
figyu popsimon,

Nem vagyok irigy, proli meg végképp nem. Mindössze teljesen nyilvánvaló,, hogy a bevallott, és a valós jövedelmek köszönőviszonyban sincsenek, és biztosan van sok vállalkozó, aki görcsöl a túlélésért, de abban is biztos vagyok, hogy legalább annyi van, amelyik nem, sőt, nagyon jól megy neki, és mégsem vallja be a jövedelmét, hülye lenne, (hozzáteszem, én sem tenném a helyükben).

Ezt a dolgot ki kell kényszeríteni az emberekből.

Az én jövedelmem papíron (legális az utolsó vasig) a legfelső 1%-ban van. Azért papíron, mert tudom, hogy mekkora jövedelmekből lehet azokat az útszéli 300nm-es vityillókat összedobni, amit nap mint nap lát az ember, és tudom, hogy mennyit kell keresni egy normális autóért. Na mindegy, papíron a felső 1% valóságban szerintem a felső 10%-ban sem vagyok.

Abban igazad van, hogy persze egy csomó lé van setét ügyletekben. A múltkor pl. egy olyan úton kellett mennem, ahol sok lány dolgozik, reggel volt, vitték munkába a lányokat. Vadi új Lexussal. Persze csodálkoznék, ha adózott jövedelemből futotta volna rá.
Törölt felhasználó 2008. 06. 26. 13:05
Előzmény: #6  jancsika
#15
jancsika
szarfaszú senkiházi alpolgármester világvége apámfaszisztánban(3-5e lakos) 150-200 között. Képviselő 50-130 között. stb.
Nyilvánosságra kellene hozni a bkv kifizetéseket (fizetés, jutalom, prémium, végkielégítések stb.) az elmúlt három évben, főosztályvezetőtől fölfelé. És ezek nem vállalkozók, nem kockáztatnai semmit, csak élődködnek.
Törölt felhasználó 2008. 06. 26. 13:00
Előzmény: #2  tokos.
#14
tokos
"Túlságosan sokan járnak ahhoz képest drága autókkal, és túlságosan sokan építenek túlságosan nagy házakat. Az ember megy az országban, és megdöbben, mennyi új ház, és mekkora házak. Mindenfelé."

Jellemzően nem a kisvállalkozók. De kár ilyen általánosságokat idebüfögni, utána kell járni. Van gépjárműnyilvántartás, van ingatlannyilvántartás. Magam is egész komoly információs rendszer működtetek, sok emberről tudom, mibó-mire futja. Töredékének nincs legális vállalkozása, vagy ha van, akkor falból. Viszont elég sok közöttük a mindenféle gyanús, adott esetben pártokhoz kötődő kalandor. Ezeket mosod össze a többszázezer csóró, szó szerint a megélhetésért rakkoló kisvállalkozóval. De mindegy, bármit is gondolnak az irigy prolik, az ország még a nyolvávalóan bűnözők által vezetett (meciar, slota) szlovákiával szemben is (adü)versenyképtelen.
Úgyhogy lehet még egy pár évig okoskodni, meg mutogatni, közben még elennek jópáran. Ha a politikának továbbra is az a fontos, hogy kielégítrse a koszos, büdös lábszagú alkoholista lumpenproletáriátus szellemi igényeit, hát rajta...

psimon
Törölt felhasználó 2008. 06. 26. 12:26
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
#13
"és mekkora része nem csalt (és ennek ellenére félt egy esetleges ellenőrzéstől). "

erre a mondatrészre reagáltál gondolom. ezzel kapcsolatban: nyilván nem gondolom, hogy az apeh minden szempontból kifogástalanul működik, így elképzelhetőnek tartom, ha valaki ártatlanul is fél.

légyszíves magyarázd el nekem, hogy miért tartod fontosnak a részemről az általad feltett jog/erkölcs közötti különbségtételt. ismerem azt a tézist, hogy a közösség viselkedése sok mindenre jogosít: ha az adócsalás norma, akkor az egyénnek joga (szinte kötelessége) adót csalni, hogy életben maradjjon. ezt a tézist ismerem és elfogadom, de szerintem sokan ok nélkül gondolják magukat Robin Hoodnak. Nézd majd meg egyszer a lepukkant kórházak parkolójában a csodaautókat (nem a betegeké).
Törölt felhasználó 2008. 06. 26. 12:17
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
#12
Fretek, szerinted csak az fél az APEH-től, aki bűnöző? Szerinted nem találnak úgyis "valamit", ha keresnek? Egyáltalán mi a véleményed a multinacionális cégek (pl. most Hankook és Mercedes) legális adókedvezményeiről és a kisvállalkozások adócsalásairól? Szerinted van különbség jog és erkölcs között? Lehet, elég, ha a legutolsó kérdésre válaszolsz - magadnak.
rigusz 2008. 06. 26. 12:04
Előzmény: #10  BudFox
#11
Sziasztok!

Én alkalmazott vagyok, ezzel gondolom kissebbségben. Választásom az nincs, az adókat, járulékokat, stb.. levonják a fizetésemből. A havi br 320-ból, 170 körül marad, a többit lenyeli állam bácsi. Ehhez még hozzájön az a pénz, amit a munkáltatómról szednek le. Egycsomóan sokkal többet keresnek feketén, de nekem nem jár már semmi adókedvezmény, mert "túl sokat" keresek. Hát kedves fletó és maszopos köcsögök: **/*??ßßß A véleményemet már nem bírná el ez a fórum, így csak titkosítva írtam le. A többi rész is teljesen igaz, rendet kéne rakni az egymillió rokkantnyugdíjas, a 45 évesen nyugdíjba ment egészséges rendőr, a sok ingyenélő politikus és naplopó között. Elkúrtátok, nem kicsit, nagyon.
BudFox
BudFox 2008. 06. 26. 11:57
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
#10
Mi az hogy : micsoda sikeres a különadó - elvárt adó amit mindenki fizet..

Azért fizeti mindenki, mert mindenkit azzal terrorizálnak hogyha nem fizeti be a nyakára küldik az APEH -et , és vizsgálatot csinálnak.
Egyik ismerősünk, az apehban dolgozik. és aztmondja ne tudjam meg mi folyik az apehban. arra zúdítanak rá vizsgálatot akire csak akarnak..
jön mondjuk egy feljelentés egyik haragosodtól, és egyből megindítják arra is a vizsgálatot..

tisztára mint a kommunizmusban, a mondvacsinált perek

a vállalkozók meg vannak félemlítve azért fizeti be inkább mindenki.

egyik ismerős vett egy lakást, de apeh szerint arra nem tellett volna neki. ezért megbüntette annyira amennyibe a ház került.. csak hitelre szabad venni mindent, az talán nem olyan gyanús.
Törölt felhasználó 2008. 06. 26. 11:36
Előzmény: #6  jancsika
#9
mi az, hogy felhúzta az eredményét (eufemizmus)? talán inkább többet bevallot, mint szokott.
Törölt felhasználó 2008. 06. 26. 11:30
Előzmény: #6  jancsika
#8
én már leléptem:)
nem mindegy mennyit fizetek annak a semmittevő, söpredék, öntelt, begyepesedett, nyugdíjra váró gigantikus méretű politikus, és hivatalnokrétegnek.
55% vagy 25%
szerintetek
mindegy hogy otthon vagy itt dolgozom, a munkáltatóm mindenképpen külföldi :-)
Törölt felhasználó 2008. 06. 26. 11:27
Előzmény: #5  tokos.
#7
az valóban több, mint a nulla.
jancsika 2008. 06. 26. 11:15
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
#6
Tévedés a gyanús az, ha veszterségre adót fizetsz....

Inkább mindenki felhúzta az eredményét az elvárt eredménig, de az adóalapcsökkentők miatt nem fizetett mégsem adót.

És tévedés az egész elvárt adó intézménye aminek így semmi értelme nincsen.

A minimáladó (különadó) - amit éppen el akarnak töröltetni- viszont nagyon hatékony, azt szinte mindenki fizetett.

És miért az adórendszer még mindig a téma?
A ktg csökkentés, felesleges sőhivatalok bezárása, Önkormányzatok összevonása, 900.000 éhes barna torok betömése legalább ennyire fontos.
tokos. 2008. 06. 26. 10:55
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
#5
Én erre másként emlékszem, valamelyik cikkben azt olvsatam, hogy vagy 1.5 millió kért mentességet.
BudFox
BudFox 2008. 06. 26. 10:51
Előzmény: #2  tokos.
#4
Hát ezzel a cikkel maximálisan egyetértek..mi is az egyszerű túlélésért küzdünk..

Amikor hozza a könyvelő az utalni valókat, és átnézem őket. mindig felteszem magamban a kérdést : " Jól számolnak ezek ? Biztos hogy ilyen sokat kell feladni ? szakképzési hozzájárulás..munkaadói járulék.. röhejes tételek - horribilis összegek.

Most felveszünk egy lányt dolgozni..de az öcsémet vissza kell jelenteni öt órásba, hogy bírjuk fizetni a sok terhet...
mert akármikor beüthet valami szerencsétlenség, és akkor kelleni fog a tartalék pénz..

És ráadásul mi nagyon sokat is dolgozunk.. én havi 280 órát,. meg mindenki a családban..az alkalmazottaink. csak havi 160 órát.
tegnap kaptunk egy munkaügyi ellenőrzést..Vámosok jöttek, civil "álcaruhában"..
de minket már riasztottak előtte hogy itt ólálkodnak.. :DDD minekünk is kell védekezni.

De rettegünk a fogyasztóvédelmisektől. akik rendőri kísérettel "portyáznak". gondolom jópárszor megfenyegették őket, vagy megverték már őket.
Na ők aztán megbüntetnek mindenkit.. és mindig..
Nem is érdemes semmit sem csinálni.. Addig nem mennek el amíg valami hibát nem találnak.
Múltkor már nem tudtak belekötni semmibe...ezért azt találta ki hogy a dobogó a pult mögött, ami linóleummal van burkolva az nem felel meg.. Én mondtam hogy ez a törvényeknek megfelel..

Akkor abból engedett. de kicseréltette velem a borítást, mert egy - nem viccelek - 10 cm2 -es darabon felkopott a burkolat...mondván hogy : NEM RÉSMENTES a dobogó..( máshol egyébként le sincs burkolva)

Röhejes, szánalmas ez az ország...
A Cigányokat meg senki sem macerálja..kapják a segélyeket, meg hordják a lopott aranyat de a szomszédba a zálogházba..meg egész nap csavarognak..lomiznak..seftelnek...

El kell innen menni.

Szlovákiában mik a terhek nem tudja valaki ?
TB járulék..adó.stb.
Törölt felhasználó 2008. 06. 26. 10:44
Előzmény: #2  tokos.
#3
minimálbér emelése eredményezheti a papíron munkanélküliek számának növekedését is.

elvárt adó ellen mindenki hőbörgött (csalónak gondoljuk a vállalkozókat), de nem sok cég (egy sem?) merte megtenni, hogy veszteségre hivatkozva nem fizette meg, vállalva egy esetleges ellenőrzést. felmerül a kérdés: ezek mekkora része csalt és mekkora része nem csalt (és ennek ellenére félt egy esetleges ellenőrzéstől).
tokos. 2008. 06. 26. 09:53
Előzmény: #1  portfolio
#2
Végigolvasva az e-maileket, én is úgy látom, mint az a könyvelő, aki arról beszélt, hogy ez a vállalkozók többségénél közel sem a létért folytatott küzdelem. Túlságosan sokan járnak ahhoz képest drága autókkal, és túlságosan sokan építenek túlságosan nagy házakat. Az ember megy az országban, és megdöbben, mennyi új ház, és mekkora házak. Mindenfelé.
A megoldáshoz véleményem szerint nem lesz elég egy sima adóreform, ha a 100-ból megmaradó 38-40% nem elég valakinek, annak az ötven, vagy a hatvan sem lesz elég, 40% alá levinni az elvonást pedig nem nagyon fog menni.
Ugyanúgy, ahogy az Evások 15% adóterhelésnél sem ragaszkodtak körmük szakadtáig a számla kiállításához.
Jelen leg ugye elég sok adó terhel bennünket, és itt nem csak a kis adókra gondolok, itt van a TB adó is, amit kapásból át kellene alakítani, sajnos ezzel kapcsolatban nem történt semmi lényeges, inkább csak visszafelé rendeződés, mióta a tetvek szívják az ország vérét. Egyre inkább adó, és egyre kevésbé biztosítás.
Amúgy érdekes lenne, ha feltennénk egy kérdést, mi fájna legjobban a hazai vállalkozóknak.
Lenn e egy tippem: a minimálbér emelése.
Ez aztán ki is jelölhetné az elmozdulás egyik fontos irányát...

Topik gazda

tokos.
3 5 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek