-Private Banking friss:-MOL.-A tegnapi napon jelentős kitörés történt, bár már előtte is emelkedő trendben volt a papír árfolyama. A 4062-es ellenállás áttörése minimum teret nyitott a 4375 környékére, majd még ezen szint fölött a 4563-nál fut a következő elérhető szint. Az emelkedő trendvonal törése kellene majd a csökkenéshez, de ez még nem aktuális. Ellenállások: 4375; 4563; 4750. Támaszok: 4062; 3750; 3438.
"Az orosz olaj megy szépen a NIS-be és mindenki boldog." Nem használt a NIS a szankció előtt sem orosz olajat. Nem arra van optimalizálva ott a finomító.
Nem cáfoltan ezeket az infókat, csak az orosz olajra vonatkozó infóra reagáltam. A NIS-t, mint céget vonták szankció alá, az orosz tulaj miatt. Itt nem az orosz olaj felhasználasa volt az ok. Ennyit próbáltam jelezni.
Így van. ,természetesen tudok róla. De jó ha te is tudod, hogy amerikai OFAC 2025 októberében szankcionálta a NIS-t az orosz tulajdonosi háttér miatt, amiatt a JANAF -on át érkező olaj meg is állt, ami miatt a finomító le is állt egy időre. Ezért is írtam, hogy a NIS-nek nagyon kell a MOL (nemorosz tulaj) okozta szankciómentesség. Nem az orosz olajra gondoltam, hanem arra, hogy semmiféle olajat nem kap a JANAF-tól ha szankcionálva van, akkor mit dolgoznak fel és mit ad el? A MOL-nak meg pontosan ez kell amit írtál, egy finomító, ami a nemorosz kőolajra van kalibrálva, ezzel csökkenthetik az átkalibrálási költségeket is. Nekem mint részvényesnek tetszik ez a döntés, arról ne is beszélek, hogy a kúthálózattal, etc. nagyon meg fogja közelíteni a MOL a vétel utána az ORLEN-t.
Csak érdekesség, hogy a ft árfolyam is egy meghatározó tényező az árfolyammozgásban. Nagyt erősödött, ami ugye ellenhat, ennek ellenére állja a szembeszelet...362huf/eur
Amikor azt mondod, átépítés alatt, akkor arra gondolsz hogy a 2025 októberi tűz miatti javításokat végzik, ugye? Persze az átépítés jobban hangzik, csak kamu. A szokásos.
Azt azért jó, ha tudod, eddig sem ment orosz olaj a NIS-be. Adria felöl kaptak, nem orosz olajat, és ezután is ez lesz. Mind a NIS, mind az INA, nem orosz olajra van optimalizálva. Azt csak a battai magyar finomító dolgozta fel, meg a szlovák. A battai tavaly óta átépítés alatt.
Már egy ideje olcsóbb a brent, mint az orosz. Úgy tudom jelenleg is nemorosz olaj jön Horvát felől. Amit állítólag rosszabb hatásfokkal finomít a Mol. A cső kapacitását jó lenne tudni, meg persze a finomítás minőségi veszteséget.
MOLly tulajok topikja
Ha az Otisoknak is van gyűjtőtopikja, ne aprózódjanak el apró témákba a Mollysok se.