Topiknyitó: kuliominer 2024. 12. 16. 09:23

F.I.R.E. életmód (általánosságban)  

Közkívánatra :)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Goldstein17 péntek, 11:01
Előzmény: #3318  Goldstein17
Ma Magyarországon, a valóban gondtalan élet lehetősége egy 50 plusszos párnak 1 mrd vagyon felett kezdődik, ha munkajövedelemre már nem számíthatnak.
Capi
Capi péntek, 10:53
Előzmény: #3308  Stalker
Sztem 100millió az nagyon nagyon kevés. Az nagyon vékonyka fire. De persze kinek mi az igénye.
100 millió ft rengeteg embernek van, pláne családosan gyerekekkel. Pikk pakk elszáll 100 millió. Lásd ingatlan árak.
Goldstein17 péntek, 10:46
Előzmény: #3317  N0MAD
Nyilván nem. Nem ez volt a mondandóm lényege. A magyar átlagot meghaladó életszínvonal egyébként szerinted FAT FIRE? Egyszerűen csak a definíciót kell alkalmaznunk?
N0MAD péntek, 10:18
Előzmény: #3316  Goldstein17
"Fat FIRE is a variation in the FIRE movement that prioritizes saving a lot and living an above average lifestyle in retirement. "
átlag feletti életszínvonalú passzív jövedelemből élés. Ebben a jelentésben gondolom nincs vita.
Infla feletti hozamot szokás számolni hosszú táv miatt, állampapírból az évi egy-két milla, legyen tőzsdéből vagy vegyes portfolióból évi négy milla jövedelem. 
Egész biztos hogy sokáig akarod még állítani hogy havi százezer- havi háromszázezer forintos keret az a átlagot meghaladó életszínvonalat jelent? 
Goldstein17 péntek, 09:55
Persze mindkettőtöknek igaza van, a saját szemüvegeteken keresztül. Egy szomáliai menekült vagy Bill Gates megint másképp látná a helyzetet. Utóbbi egy éves lakhatását sem tudná megoldani az eddig a fórumban leírt legvadabb FAT költségvetésből.
FatFIRE péntek, 09:44
Előzmény: #3313  Goldstein17
Határ valóban nincs, de ez egy annyira alacsony összeg, ami egyszerűen kevés. A "Fat" emlegetése pedig inkább tréfa, azt hiszem.
N0MAD péntek, 09:42
Előzmény: #3313  Goldstein17
Attól az még mindig nem fat mégha valaki ingyenkonyhán eszik és sátorban lakik és így nulla forint a havi költsége akkor se.
Goldstein17 péntek, 09:33
Előzmény: #3312  FatFIRE
Nincs ilyen határ sem fent sem lent, épp ezért értelmetlen ez a vissza-vissza térő téma itt a topikban. Kérdezd meg a 130 000 forintból tengődő rokkantnyugdíjast, hogy egy ekkora összegből el tudná-e képzelni a nyugdíjas éveit.
FatFIRE péntek, 08:54
100 millió kevesebb, mint egy átlagos budapesti új lakás ára, nemhogy nem Fat, de még szerény FIRE-alapnak is kevés. 
N0MAD csütörtök, 13:25
Előzmény: #3310  Stalker
Oké, ahogy érzed.
ÉS nem mondtam hogy egy százas az rossz lenne negyvenévesen, ellenben azt mondom hogy fatfire alapnak ne nevezzük. És ennek valóban nincs köze a lakásárakhoz, ellenben a fat szóhoz igen.
Mint ahogy a fire se azt jelenti hogy dolgozok de van befektetésem. Legalábbis a R.E része biztosan nem.
Stalker csütörtök, 13:21
Előzmény: #3309  N0MAD
500 milliót is el lehet cseszni egy nap alatt mivel annyiért is vannak lakások....
Nem mellesleg ha van lakásom nem érdekel mennyibe kerülnek....és én a saját életemről írtam. Az hogy más mire cseszi el a pénzét szintén nem érdekel :)  Én nem cseszem el ,ezért van. Már abbahagyhattam volna a melot,de a felvázolt célt még szeretném megcsinálni a 25 évet. Addigra legalább a céges nyúgdíjszámla is teljesen adomentes lesz így onnan is jó szép summa.
N0MAD csütörtök, 11:13
ez ugye paródia akart lenni?
fat fire vagy de dolgozol.
száz milla mint nagy vagyon, amikor annyi lassan egy nagyobb panellakás. Újat meg se pendítsünk.
száz milla harminc évre fat fire szinten
derék. valami csattanót írhattál volna a végére mert kicsit elhalt a vége.
Stalker csütörtök, 09:47
Előzmény: #3301  Capi
Fat fire vagyok egyértelműen. 
41 éves vagyok. Én a munka végét a cégnél a 25 éves emléklap átvétele utánra terveztem ami 2028 nyara akkor 43 leszek.(első egyetlen munkám/munkahelyem eddig) De igezából már most is leállhatnék a munkával mert 100 milla felett járok pénzben ami az én élevitelemmel bőven 30+ év azt lehet már 10-es se élek...
Igazából papíron jól hangzik a sok pénz ,de azt munka nélkül szép lassacskán feléli az ember mivel nincs bevétel.. De ha bent hagyja az ember ,akkor nekem pl az éves osztalék 2-3 millióval több mint a teljes éves költésem. Így gyakorlatilag fizetés nélkül továbbra is lesz bevételem.
Szóval én a portfoliomat részvényekbe hagyom addig ,amíg valami nagy "világégés" miatt beszakad minden mint 2008-ban vagy ilyesmi...mert addig még akármeddig is felmehet a telekomom is és a molom is.
FR73 2026. 01. 20. 11:56
A Coasthoz állunk legközelebb.
A munka bevételt már teljesen elköltjük.
Nagyon visszafogom magam a munkában, nem kívánok már semmiféle stresszt, ha valaki sürget vagy türelmetlen velem, azt már nem nagyon torelálom, ezért aztán újfajta konfliktusaim vannak, nem értik, miért nem nyomulok és miért nem veszek a vállamra több terhet. Na persze nem kötöm az orrukra, hogy milyen a valódi háttér, és hogy miért nem akarok 2x annyit dolgozva megszakadni, de ez nem is tartozik az ügyfélre.
Spiller 2026. 01. 20. 11:30
Nem vagyunk egyformák.  
Számomra a szabadság volt a legfontosabb.  soha senkinek nem engedtem csorbitsa szabadságvágyam,   Önként vállalt kötelességeim voltak és vannak.  Soha nem tettem meg amit nem akartam még ha következményei is voltak. Kb 30éve csak azt csinálom amit szeretek vagy elvállalok és anyagilag is az igényem szerint élhetek. Párszor leirtam nagyon szerencsés vagyok de hozzá kell tennem elég határozott céljaim álmaim voltak vannak, nagyon sokat dolgoztam és  tanultam ezekért..de végig élveztem.. A szük családomnak és néhány távolabbinak és közelibb kollégának is megadtam azokat amit meg akartam adni. Szeretek dolgozni imádom a munkám. Szeretem ha kitalálom azt mondják nem lehet aztán megcsinálom és még meg is fizetik. Most évi 3x nyaralok.. de lehetne több is de most még nyomom, kb 3évig de ez már az álmaim megvalósítása. Aztán vélhetöen 3 földrészen fogok élni.  De ez még alakul..  A pénz fontos. Mert a teljesitményed akkumulátora a szabadságod anyagi részének a fedezete.  
Szerintem nagyon fontos a saját igényed szerinti célt tűzz ki ne valamilyen mintát. Ha vágyakozol egy célra ami nem a sajátod, akkor szomorú leszel ha nem éred el, ha eléred akkor fogod érezni nem a tiéd, egy üresség lesz ott.  Feljebb utaltam rá nekem voltak/vannak céljaim, ezeket el kell érnem..és vannak az álmaim amik ugyanebbe az irányba mutatnak de az nem frusztrálna ha nem érem érném el.  
Spiller 2026. 01. 20. 11:17
Előzmény: #3284  HZsooolt
valóban.  Az élet állítja ki a bizonyítványt. ,)
Freszelés 2026. 01. 20. 11:12
FAT: azzal számolok, hogy annyi kiadásom lesz mint amíg dolgoztam.
LEAN: most is félrerakom a nagyobb részét a 'fizetésemnek', de nem spórolok extrán. Viszont évek óta és tudatosan dolgozok azon, hogy megfontoljam, hogy mire költök. Nekem bőven jó program egy séta, egy kávé a teraszon, egy futás a Margitszigeten, vagy a parkban ülős könyvolvasás. Ha kétszer ennyi pénzem lenne se utazgatnék a nagyvilágban, mert nem vonz. Kocsit se vennék, mert nincs gondom a sétával, tömegközlekedéssel. Bejárónő ingyen sem kellene, mert idegbajt kapnék attól, hogy egy idegen matat a cuccaim között.
szóval ez az én fire célom.
N0MAD 2026. 01. 20. 10:39
Előzmény: #3302  N0MAD
Igazándiból az a kérdés mennyi időt tud és akar az ember megfinanszírozni munka nélkül. Nyilván 1-2 hónappal előbb sokan abbahagyhatnák a munkát mint a nyugdíj de ez kb üres halmaz, többen dolgoznak nyugdíj mellett is mint ez a kategória.
Gyanítom az emberek többsége a minél több pénz minél látványosabb elköltése vonalon gndolkozik, ez lehet az oka amiért nem fire vönalon gondolkoznak egyáltalán. Mg úgy egyáltalán nem megtakarításban hanem inkább hitelekben, azok se akik egyáltalán megtehetnék.
Pl kiváncsi lennék a havi jó hétszámjegyű jövedelmű építőipari szakikra, mennyien göndolkoznak megtakarításban, különös figyelemmel arra hogy a fizikai állapotuk miatt nem kellene örökéletükre ezzel tervezni. Nálunk is volt önfoglalkoztató burkoló aki sóhajtozott hogy már így a harmincas vége felé is necces, de mi mást csinálna? Nem kevés volt a munkadíja teszem hozzá. 
N0MAD 2026. 01. 20. 10:30
Nem könnyű erreválaszolni, ami az egyiknek extrém spórolás és spártai életmód az a másiknak még lehet luxus, ami normális életvitel az másnak lehet nyomor.
Én azt gondolom legalább akkora költési szint kell vissavonulva mint aktívan, hiszen több is rá a szabadidő amit ki lehet és kell tölteni. Ha nem otthonülni akar az ember, de még akkor is több energiát fogyaszt mert többet van otthon.
Szóval részemről jöjjön be annyi jövedelem mint aktív időszakban, ha annak a felét se költöttem el (mert így lett a befektethető tőke) akkor arra lehet alapozni fire időszakot is.
Nyilván fajlagosan olcsóbb utazni hosszú időre, de az nem opció (nekem) hogy ne üljek be kávézóba vagy ilyen kis alap "luxusok" mert tényleg olcsóbb a magunknak főzött kávé.
Aztán hogy ez fat e... Mindjárt jön a magas iq-s elmagyarázni hogy yacht nélkül csak nyomor van, de ha privátjeted van akkor is max nyomorult újgazdag vagy az ő családi származása és iq, eq szintje hiányában, meg úgy egyáltalán alapból mindenki más senki :D
Capi
Capi 2026. 01. 20. 10:07

Sziasztok!
Ki melyikben van? Vagy melyiket szeretné elérni?
A Fire mozgalom egyáltalán nem homogén, többféle kategóriába sorolhatók a követői. 

Általánosságban véve négy kategóriát különböztetünk meg. 

A FAT Fire, azt a takarékos életvitelt jelenti, ami az életszínvonal drasztikus változtatása nélkül spórolást takarja. Követői ezt a színvonalat akkor is tartják ha visszavonultak – vagyis a cél a teljes pénzügyi függetlenség és a munkakötelezettségtől való megszabadulás. Mindezt úgy, hogy valóban több mint kényelmes anyagi helyzetet teremt magának az illető. 

Ennek valamivel extrémebb típusa a LEAN Fire. Itt akár a fizetése egy jelentős százalékát is félrerakjál, és komolyan változtatnak az életszínvonalukon. A cél eléréséhez valószínűleg huzamosabb ideig meglehetősen takarékos életvitelt kell majd folytatni. 

A BARISTA Fire a kettő közti átmenetet jelenti. A követői ugyan nem terveznek drasztikus változtatásokat, de mégis szeretnének megtakarítási lehetőségeikkel élni. Visszavonulásuk után részmunkaidőben dolgoznak vagy kisebb vállalkozást üzemeltetnek.

A COAST Fire pedig egy olyan kategóriát jelöl, ahol még jelen van az aktív munkavégzés, de az illető nincs erre rászorulva. Itt leginkább kedvtelésből végzett rendszeres munka ütközik ki. 

Topik gazda

kuliominer
kuliominer
3 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek