Topiknyitó: buythedip 2024. 01. 22. 22:09

Eurós részvények vitasarok  

Nem tudtam valamiért a 'Külföldi tőzsde' kategóriát kiválasztani, de talán segít egy moderátor ha ez a topic lesz a fórum sztárja.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
todi vasárnap, 19:21
Előzmény: #17457  pomperj
És melyik német Reitek omlottak össze? Mert én nem tudok róla.
todi vasárnap, 19:18
Előzmény: #17457  pomperj
János téves és megtévesztő amit írsz. Nem a DW korlátozta a tőkekivonást hanem a DWS. A DWS pedig nem Reit hanem egy alapkezelő kint nálunk a Hold.  Legközelebb nézz utána miről írsz!
Nem, a Deutsche Wohnent közvetlenül nem érinti a DWS Group tőkekivonási korlátozása.A két vállalat között alapvető szervezeti és működési különbségek vannak, amelyek miatt a hír nem vonatkozik rájuk:
  • Eltérő profil és vállalati háttér: A Deutsche Wohnen egy tőzsdén jegyzett lakóingatlan-vállalat (amelynek többségi tulajdonosa a Vonovia SE), és közvetlenül birtokol, üzemeltet, illetve ad bérbe lakásokat. Ezzel szemben a DWS Group a Deutsche Bank alapkezelő leányvállalata, amely nyílt végű lakossági és intézményi befektetési alapokat kezel. [1, 2, 3, 4]
  • Más likviditási mechanizmus: A pénzkivonási korlátozás a DWS által kezelt nyílt végű ingatlanalapokra (például a lakossági befektetők alapjaira) vonatkozik, ahol a befektetők közvetlenül az alapkezelőtől követelhetik vissza a pénzüket. A Deutsche Wohnen esetében ha egy befektető ki akar szállni, a részvényeit a nyílt tőzsdén értékesíti egy másik vevőnek, így a cég készpénzállományát és működését a részvényesek adásvételei nem apasztják le közvetlenül. [1, 2, 3]
Bár a német ingatlanpiac általános gyengélkedése és a magas kamatkörnyezet mindkét vállalatra negatív hangulati hatással van, a Financial Times cikkében tárgyalt vészhelyzeti intézkedések és korlátozások szigorúan csak a DWS befektetési alapjait érintik. [1]
oldrider vasárnap, 18:56
Mond itt mindenki mindent, de tény, hogy másfél év alatt a Vonovia majdnem a felén van! Másfél éve senki nem mondta, hogy feleződni fog. Úgyhogy, legjobb lenne, hallgatni!
pomperj
pomperj vasárnap, 17:33
1)Deutsche Wohnen arfolyama  beszakadt a 2023 melypontja ala.
https://imgur.com/a/Ah68ARz
,
DW arrol tajekoztatta a befektetoit, hogy korlatozzak a penz kivonasi lehetosegeket (FT szept.22 cikk)
Mas REIT cegek is komoly bajban vannak, koztuk  nehany nemet real-estate ceg mar totalisan 
osszeomlott, ami szinten nem jo hir.
https://imgur.com/a/bAmVXsB
,
Lehet optimistanak lenni, de nem erdemes tagadni, hogy a nemet ingatlan piac nagy bajban van.
.
2)A kamatok magasak,  kulonosen annak erzodnek a zero-kamat korszak utan. De ha hosszu tavon,
mondjuk a 1970-es evek ota az atlagos kamatot nezzuk, akkor egyaltalan nem olyan nagyon magasak.
Meg mindig az atlag alatt van!
Nem erdemes nagy es csodas VNA arfolyam fordulatra szamitani, bar egy 5-8 pontos felpattanas
lehetseges.
,
https://imgur.com/a/oFLMH8z
.
3)A Nemet komatok chartjanak rovidtavu  projekcioja valtozatlan
https://imgur.com/a/kSAEWoZ
5000 vasárnap, 15:34
Előzmény: #17455  Goldstein17
Én se, szerintem egyszerűen nem ez a típusú papír kell, talán Te nézted meg pont, a többi is esett eleget.
Osztalék közeledtével talán belehúz.
Goldstein17 vasárnap, 15:28
Előzmény: #17454  todi
Nem gondolom, hogy egy eladó okozza a nyomást.
todi vasárnap, 14:40
Előzmény: #17452  Goldstein17
Ha indexkövető etf van a háttérben akkor miért 17€-n képezne plafont? Csütörtökön a mélypontról kb onnan oattant vissza és péntek regfel is mikir negpróbált fölé kerülni. Ha etf miatt likvidál akkor nem az lenbe a jó ha feljebb kúszik és ott adok el?
todi vasárnap, 14:34
Előzmény: #17450  5000
A stock3-on épp ezen a héten volt hirdetve egy ingyenes streamelt előadás az opciók és a market makerek hatásáról és figyelembe vételéről a részvények kapcsán csak sajnos kora délután volt így nem tudtam megnézni.
Goldstein17 vasárnap, 14:31
Előzmény: #17449  todi
Az indexkoveto etf-ekre kíváncsi lennék,  ott mi a helyzet. 
todi vasárnap, 14:28
Előzmény: #17450  5000
A market makerek és a certijet áruló bankok nem shortosok. Ők nem akarják sem nyomni sem emelni az árfolyamot. Eladnak egy pénzügyi terméket amelyet ha úgy alakul akkor shorttal lefedeznek a veszteség elkerülésére. Ilyenkor az árfolyamra gyakorolt hatás persze ugyanaz mivel effektive shortolja a részvényt. Nem úgy fogja zárni a pozíciót mint egy valódi shortos. Ők a delta érték alapján folyamatosan adnak vagy vesznek részvényeket.
Sajnos mélyebven nem értek hozzá de ha hinni kehet az AI-nak akkor a 17€ opció miatti short a delta miatt most kb 0,5 azaz az opciónak megfelelő részvények kb fele van shortolva. Ha stabilan felmegy 17€ fölé akkor ez kb 0,3-ra esik visdza és 18,5-19€ között kesz a delta 0 tehát addigra kesz az összes 17€ opció miatt shortolt részvény visszavéve.
Mégegyszer ez AI válasz sem cáfolni sem megerősíteni nem tudom. A certikről még kevesebbet
tudok.
5000 vasárnap, 14:16
Előzmény: #17444  todi
Ok, mindig a shortosok nyomják le, de mikor zárnak végre?
todi vasárnap, 14:10
Előzmény: #17446  Goldstein17
Az a helyzet, hogy van a helyzetre egy reális magyarázat (market makerek és certiket áruló bankok, certiknél nincs vita ott csak a bank lehet az eladó) és van egy nyakatekert (valakik akik nem tudjuk kik és nyomuk sincs 17 alatt adják el a részüket 18-19€-nál ez még eszükben sem volt).Azért megkérdeztem az AI-t:
A Vonovia SE (Németország legnagyobb ingatlancége) legnagyobb intézményi tulajdonosai alapvetően hosszú távú, passzív vagy állami alapok, amelyek szinte kizárt, hogy szándékosan 17 € alatti áron pánikszerűen értékesítenék a saját tulajdonrészüket. [1, 2]Ha mégis ilyen nyomott áron történne eladás, az alábbi intézményi kategóriák jöhetnének szóba, meghatározott okok miatt:1. Kik adnák el 17 € alatt?
  • Kényszerlikvidált vagy tőkeáttételes alapok (Hedge Fundok): Ha egy intézményi befektető komoly tőkeáttétellel (hitellel) rendelkezik, és a piac más részein hatalmas veszteséget szenved el, a hitelezői margin call (pótfedezeti felhívás) miatt kényszeríthetik arra, hogy bármilyen áron likvidálja az egyébként jó minőségű eszközeit is, mint a Vonovia.
  • Kvantitatív és Trendkövető Alapok (Algoritmikus traderek): Olyan momentum-alapok, amelyek nem a cég fundamentális értékét (NAV/ingatlanérték), hanem kizárólag a technikai szinteket nézik. Ha a részvény árfolyama áttör egy kritikus technikai támaszt, az algoritmusaik automatikusan aktiválják a stop-loss megbízásokat.
  • Indexkövető ETF-ek (pl. BlackRock / iShares, Vanguard): Ezek a Vonovia legnagyobb tulajdonosaiközé tartoznak. Ők maguktól sosem döntenek az eladásról, de ha a lakossági és intézményi befektetők tömegesen vonják ki a pénzt az európai ingatlanpiaci ETF-ekből (kiáramlás történik), az alapkezelő köteles a mögöttes részvényeket – köztük a Vonoviát is – az aktuális piaci áron (akár 17 € alatt is) értékesíteni, hogy kifizethesse a távozó befektetőket.[1]
Az olyan óriási, ultra-hosszú távú tulajdonosok, mint a norvég állami alap (Norges Bank, amely kb. 14%-ot birtokol) vagy a holland APG nyugdíjalap (kb. 3,7%), szinte biztosan nem adnák el önként ezen a szinten, mivel az ingatlanállomány valós értéke (Net Tangible Assets – NTA) messze ezen ár felett van.
A Vonovia legfrissebb hivatalos adatai szerint a BlackRock továbbra is stabilan tartja a pozícióját (kb. 8,0%-on), és a norvég állami alap (Norges Bank – 14,0%), valamint a holland APG (3,7%) sem nyúlt érdemben a csomagjához.
Goldstein17 vasárnap, 14:03
Előzmény: #17447  todi
Hogyne lenne értelme, a vilag elég gyorsan valtozik körülöttünk. Egyébként én még hiszek a német tőzsdei cégek transzparenciájában.
todi vasárnap, 13:56
Előzmény: #17446  Goldstein17
Én realista szemüveget használok: szóval magasabb árszinten még valakik láttak benne fantáziát ezen az ászinten meg már nem. Nincs értelme. Ráadásul ha nagy tulaj lenne akkor a jelentési kötelezettség miatt látszana a részesedés változása. 
Goldstein17 vasárnap, 13:32
Előzmény: #17445  todi
Van még egy lehetőség,  ez persze a rozsaszin szemuvegen keresztül nem látszik. Valki(k) tenyleg nem latnak benne fantaziat még ezen az arfolyamon se. Az okok reméljük nem derulnek ki...
todi vasárnap, 13:10
Előzmény: #17444  todi
Ráadásul a nagy tulaj ha akarta volna már eledja feljebb. Ezen a szinten nem ésszerű az eladás nekik. Tehát okyan nagyhalat kell keresni az eladások mögött aki vagy nyomni akarja lefeke az árcolyamot vagy pedig shorttal fedezi magát. Ha a magasabb pozîciómat fedezném azt már jóval feljebb megtettem volna. Akkor ki marad logikai alapon? Azok akiket írtam. De ha van más ésszerű ötlet szívesen meghallgatom.
todi vasárnap, 13:00
Előzmény: #17443  5000
Már írtam. Az elmúlt pár nap a market majerek és mivel németeknél nagyon menbek a certik (sok áttéttellel) ott a kibocsátó bankok pont úgy kell viselkedjenek mint a market makerek. Szerintem ők adták a firgalom javát. A nagy tulajoknak jelentési kötelezettsége van, azt látnánk. A shortosoknak 0,5% felett szintén. Azt is látnánk. A market makerek és a certiket kibocátó bankok viszont láthatatlanok. A firgalom és a fal képzés 17€-nél nem a kicsiktől van hanem olyan intézményiektől akik láthatatlanok (különben látnánk őket a jelentésekben).
5000 vasárnap, 10:00
Előzmény: #17440  todi
És eddig miért adták?
balentum
balentum vasárnap, 09:11
Előzmény: #17433  buythedip
Én igen, ott állok vételen.:)
Remélem nagyon lejjebb már nem megy.
buythedip vasárnap, 09:00
Előzmény: #17438  thinkpositive
Hát, akkor támasz, ha elég sokan figyelnek rá. Ha csak én, akkor nem támasz. :)

Topik gazda

buythedip
4 4 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek