"Főleg a fixeket" Akkor az államkötvényeket még jobban. Mert rossz irányba indul. Nem elég a magas spread, még az árfolyam is ellened dolgozik. 10-15/20%os bukta kiszálló? Ha rezeg a léc? Én ettől félnék. Még egyelőre nálam nem játszanak az államkötvények , ennyit tudok mondani.
Stayerke válaszolt is. Amúgy gondolj bele, ha a 2051 hozama emelkedik 1%-ot és megveszed, akkor 25 éven keresztül kapsz 1 százalékkal többet. Ez jóval értékesebb, mintha ugyanez mondjuk 5-10 évre van rögzítve. Ezért az árfolyama jobban el fog mozdulni. Picit pontatlanul 1% * duration árfolyamelmozdulással számolhatsz. . A múltbeli példa nem csak hazánkra vonatkozik. 7% körüli hozam megterhelő egy országnak hosszú távon, ennek normál esetben csökkennie kéne. A jövőt már pár évre sem látjuk előre, a múltbeli tapasztalatokat tudjuk felhasználni arra, hogy mi milyen valószínűséggel szokott megtörténni. Mindig lehetne mondani, hogy most valami olyan új jön ami még sohasem volt, de ezt csak utólag látni. Lehetne apokaliptikus szcenáriókra is gondolni, pl. pár éven belül a felmelegedéstől összeomlik a klíma, ettől a mezőgazdaság majd az ipar is, soha nem látott infláció, éhezés migráció jön stb. Ekkor cseszhetjük az állampapírjainkat. Főleg a fixeket.
"sokszor első érzésre bármit beírsz", valóban így van. Ha lenne pénzem hosszútávra, én (hangsúlyozom: én) inkább a 2051G-t venném, mert azon sokat lehetne fogni. Kockázat persze más kérdés. Kis pénz nagy foci lehetőség. Te magad írtad, akármilyen "ramatyul" is áll az ország, 7% alá jön idővel, így vagy úgy. Nekem ezzel az a bajom, hogy te a múltat veszed példának, ahol kb. infláció, államháztartási hiány se volt, a világ összes jegybankja 0% közeli (volt ahol negatív) kamattal-hozammal átverte a világot. És mi értelme volt? Költötték a pénzt, mintha nem lenne holnap. Egy halom adósságot halmoztak fel, a teljes világ, mindezt annak reményében, hogy beindítják a világgazdaságot, a saját gazdaságukat. Elérték? Nem. Most attól várják a csodát, hogy csökkentik a kamatokat, mert majd ezzel eljön a világmegváltó fellendülés. De a kamatcsökkentésnek inflációs hatása is lehet idővel, úgy, hogy eleve egy nagyobb rakás adósságon ülnek. Tehát így nézve simán indokolt Magyarország 6,8-7%-os 2051/G-je. Ha máshol válság jön, minket még érzékenyebben érintene, én ezt a nézetet vallom, ezért nem veszek-vennék per pillanat 2051G-t, jó lesz az majd 7,5-8%on is alapon :D. "A fórum lelke", kicsit túlzónak érzem. Próbálok segítőkész lenni. Kérdeznek>válaszolok. Valaki nem ért valamit, próbálom elmagyarázni. Számolgatok. Vagy inkább csak sokat spekulálok, de alig mozdulok meg a papírjaimmal. Néha másnak milyen jó tanácsokat tudok adni, én magam meg ülök a PMÁP rakáson még mindig, ami jelenleg a legnagyobb hibámnak tűnik. Gondolkodom, hogy visszaváltom egy részét, akár csak 10%-át, és abból is fixmáp. A 3 havi kamatokból simán vehetnék spekulatív jelleggel 2051G-t, mert végülis abból is jönne kamat (évente), de jelenleg kb. csak 6%-ot kamatozik, míg a fixmáp 7% és 3 havonta fizet. Tudom...árfolyamnyereség... Azt esetleg ki tudod számolni, hogy mennyire változna az aktuális árfolyamszint a 2035A-nál és a 2051G-nél 2% hozamcsökkenésnél?
Én legfeljebb 1-2 százalékpontra emlékszem a vételi és eladási árfolyam között, de arra hogy százalékosan ilyen kicsi legyen a spread arra nem. De vissza lehetne nézni.
Bevallom, én azért veszem a 2051-et, mert bízom benne, hogy bevezetjük az eurót, inkább előbb, mint utóbb, és akkor ez egy hosszútávú EUR-ban magas hozamú befektetés lehet
Tehát az ajánlatod: ha részvényárfolyamon akarsz nyerni akkor a legspekulatívabb mémrészvényt érdemes venni 10x tőkeátéttellel. Hiszen árfolyamon akarsz nyerni. . Mindenképpen Te vagy itt a fórum lelke, de sokszor első érzésre bármit beírsz. Egy átgondoltabb elemzés a hozam/kockázat oldalról közelítene, mert az embereknek mindkét faktor egyaránt fontos. Egy OTP-s privátbankártól halottam, hogy ők a 2051/G-t részvény kockázatú kategóriába sorolják az alapján, hogy adott esetben az ügyfél mekkora értékcsökkenést láthat a portfoliójában. . Ha magyar intézményi államkötvényekről van, akkor számomra a 2035/A tűnik a legjobbnak (ezt itt a fórumon már jópárszor átbeszéltük), bár mostanában annak is lement pár tizedet a hozama. Spekulatívan vettem kevesebb 2051/G-t is, de azért itt bőven merengtem a Vétel gomb megnyomása előtt. Optimista, átlagos és pesszimista szcenáriókat nézve a pesszimista itt azt jelenti, hogy sok évig kell tartani beérve a rögzített 7% körüli hozammal, rossz esetben nagyobb infláció mellett reálveszteséget elszenvedve, miközben a piacon jobb hozamok is felbukkannak. Ezt a kockázatott kel bevállalni az optimista szcenárióért cserébe. És a hosszabb időtáv mindezt felerősíti. . A korábbi tapasztalatok alapján azt valószínűsíteném, hogy a hozamok nem maradnak tartósan (évekig) 7% fölött, tehát az optimista szcenárió a valószínűbb. Viszont a világ eladósodási periódusban van ami meg nem kedvez a hozamcsökkenéseknek.
Ha az árfolyamon akarsz nyerni, mert ezért veszed bármelyiket is, akkor 2051g. Kamata is annak a legjobb. Erre írtam , indokoljátok még, a többi miért jobb.
Én nem akarok senkit sem győzködni erről vagy arról. A máp+ is jó, sokat írtam erről, még amikor csak 5,75 ről indult. Kb azonos a hozamszint 5 év alatt. Én elszutykolok a 3 havi kamatokkal, a bmáppal együtt. Aki szeret költeni a kamatból, annak előnyösebb a 3havi kamatozás. Én néha költök, tehát nekem ez jobban tetszik. Ennyi
De, természetesen ledolgozható ha a hozamok csökkenő trendbe kerülnek. Jelenleg hosszú ideje oldalazás megy egy 1% -os sávban. Sőt az utóbbi hónapokban ez fél százalékra szűkült.
Magyar Állampapír tulajok