Részemről a 9%-t keveslem, jelenleg inkább a kamatokból a befektetési
számlámra vásárolok régebbi 1,5 és 1,7%-os kamatprémiumos állampapírt. A
0.16% állománydíjat levonva is 15+% a kamat és a lejárat is barátibb
2024-2028.
Azt én is kizártnak tartom, hogy a futamidőt tolják, (így is sokaknak pszichés határon van) A prémiumon sem lehet hova csökkenteni. Tehát marad az, amit mindketten tippeltünk: a kamatbázis...
Miért nem a MÁK-nál vásárolod meg az állampapírt? Bankkártyával is lehet fizetni. Persze , ha a Erste Netbroker mellett van számlád/bankkártyád az Erste banknál. Akkor ingyesesen meg tudod csinálni. A MÁK-tól inditott átutalásnak sincs költsége.
Nekem is csak Erste lenne jó, a méretgazdaságosság miatt nem hiszem, hogy egy egyszeri és bizonytalan vétel miatt végigvinnék egy CIB számlanyitást. Erste egyébként DKJ-t se nagyon árul a netbrokerben. Gondolom fel kellene hívni a fiókot, de 2023-ban ez már nem az én műfajom.
Bank nem tudja lenyelni csak egy ideig tarthatja. Én a kh banknál vagyok és ott rendszeresen vásárolható a visszaváltott állampapírok között. Ersténél nem tudom, hogy működik, de ott is kéne lennie.
Áruljátok már el hol lehet másodpiacion állampapírt venni a gyakorlatban vagy hogyan működik ez? Többször is láttam már, hogy erre hivatkoztok de hol és hogyan lehet vásárolni? Erste Netbroker-en pl. rendszeresen nézegetem az állampapíroknál de még soha nem láttam a legújabbtól eltérőt. Előre is köszi!
Szűk egy év alatt 4 évvel tolták ki a lejáratot (2029I vs 2033I), ez ilyen tempóban már nem fog menni, ember nem lesz, aki ezt 13-14 évre megveszi. Aki akart, az elmúlt évben már váltott, maradnak a friss pénzek, nagy zsákolási roham már nemigen lesz, még komolyabb kamatfizetés sincs januárig.
Én is így gondolom, de be kell tartaniuk a fokozatosság elvét, az októberi infláció lehet, már "túl alacsony" lesz bázisnak, túl nagy ugrás lehet lefelé a 33/I-ről. Szerintem a szeptemberit fogják használni - hacsak nem marad az is túl magasan (pl. üzemanyagok miatt), és marad tere a kamatprémiumnak is. Nyilván ők már előbb tudják, minthogy kijönne, tehát október elején érdemes lehet figyelni. Fogunk mi még zsákolni 33/I-t... . A másik, amit írsz, a duration mismatch, amire nagyon figyelnek, év eleje óta 2 havonta jön ki új sorozat, olyankor is, amikor látszólag semmi értelme, hogy új jöjjön, mert 1+ éves jegyzési idővel hirdették meg.
Annál durvábbra gondoltam. Ami reméljük nem lesz, nem efelé haladunk. De elvileg előfordulhat, nem áll jól a gazdaságunk, EU-s pénzek forget. Ezzel együtt én is többségében PMÁP-ot tartok, és nem ezért forgolódom álmatlanul :)
Magyar Állampapír tulajok