Egyébként a háború sokszor a rezsim gyengeségét is jelzi. A tartós fenntartásához bizony ki kell tömni rendesen a csatlósokat, és ha el kezdenek apadni azok a források, amik ezt biztosítják, akkor ott van a háború, mint opció.
Sokan nem értik a totalitárius rendszerek működési elvét, melyeknek a hatalomgyakorlás egyik eszköze a háború, egyetlen egy célt szolgál, az aktuális "elit" irányítói pozíciókban tartását. Ehhez köríthetnek valamilyen ideológiai maszlagot is, mint ahogy Oroszországban történt, ahol konkrétan már lassan az egész orosz történelmet meghamisították. Még akár a 1. vh. utáni Németországgal is összehasonlítható. Ott is ugye elterjedt a "hátbatámadás" elmélete, mint ahogy Putrinovicsiszták körében is elég népszerű egy hasonló sztori a "nagy dicső Szovjetunió" szétesésével kapcsolatban. Úgyhogy felesleges minden magyarázkodás. Ukrajna szuverén állam, saját döntéshozatallal, amihez az ottani állampolgárokon kívül senkinek semmi köze. Ha ők egy szabadabb világhoz akarnak tartozni, nem pedig egy moszkvai elit egyik kirakat posztszovjet bábállama lenni, szívük joga.
"De én azt a narrativat fogadom el, hogy Ukrajna kiprovokalta a támadást. Mert mi lett volna, ha Oroszország nem támad ?" Aha szerinted. Az lett volna, hogy nem lett volna háború, több százezres halottal, dollármilliárdos károkkal, a ruszkiknak is jobb lett volna, amit ár tudnak, de az arc ami miatt folytatják az utolsó vasig, aztán végük lesz, mert nyíllal, lándzsával nem fognak elérni semmit és putyletrt fel lehet majd lógatni a lámpavasra.
"Gondoljunk bele, hogy Netanjáhú mennyit árt Izraelnek ezen az alapon,
azaz, hogy miért fogják egyre jobban gyűlölni Izrael népét szinte
mindenütt." Szinte mindenütt az arab terroristák.
Lol. Nem véletlen, hogy ahol gondolkoznak rajta, ott is csak valamilyen jelképes tagsággal, de erre meg szerintem bőven elég a tagjelölti státusz, amit 2022-ben megkaptak. Már az is jár bizonyos fokú támogatással, mely arra fordítható, hogy az adott ország megfeleljen az úgynevezett koppenhágai kritériumoknak, mely a csatlakozás előfeltétele. (Egyébként most Magyarország se felelne meg ezeknek köszönhetően az Orbán-kormány 16 évnyi garázdálkodásának.) Az hogy erkölcsi tartás végett, meg a mi biztonságunk érdekében Ukrajnát támogatjuk, az nem jelenti automatikusan azt, hogy egyik napról a másikra EU-s tagállammá szavaztatnánk. Rövid távon biztos hogy komoly gondokat okozna, ami kedvezne a szélsőjobb további előretörésének, nekünk átlag polgároknak meg pont arra lenne szükségünk. Még több helyen még több dilettánsra.
Ezzel nagyjából egyetértek. Talán az egész világ egyetért azzal, hogy Trump felelős a világon kialakult helyzetért. Más szempontból, de Netanjahu és Putyin is, lényegében ők támadtak. Nyilván Putyin támadott 2022. február 24.-en. De én azt a narrativat fogadom el, hogy Ukrajna kiprovokalta a támadást. Mert mi lett volna, ha Oroszország nem támad ? Amerika szép lassan telepitgette volna a fegyvereit Kelet Európaba. Most is ezt csinálja, de a háborúra fogja. De ha nem tört volna ki a háború, akkor is ezt tette volna. Ukrajna rossz lóra tett, hogy az ostoba NATO --t akarta. Miért nem akart semleges lenni, mint pl. Ausztria ? És amúgy mit oldott meg a NATO az elmúlt 30 - 40 évben ? És az pedig teljesen hamis kép, hogy Ukrajna védi Európát az oroszoktól.
SZIGORÚAN MAGÁNVÉLEMÉNY! Az a helyzet, hogy én sem ukrán, sem orosz fan nem vagyok. De az is igaz, hogy eléggé egyedi a szemléletem, és ebből következtetéseket levonni másokra részemről balga dolog lenne. Magamból kiindulva: legalábbis én népeket kevésbé szoktam úgy megítélni (elítélni) mint a többség, és ez van. Ezt a többség valószínűleg lazán leszavazná, ha valahol mint demokratikus szavazáson megjelenne, de ez nekem nem gond. Az egyéneket sokkal inkább tartom felelősnek a történésekért, nézzük meg napjaink ilyen felelőseit: Trump, Netanjáhú, putyin stb. Abban én legalábbis biztos vagyok, hogyha nem ők lettek volna az adott pozícióban, akkor más események történtek volna, és a megtörtént események ilyen értelemben nem történelmi kényszerek. Lehet azt mondani, hogy amiket ők elkövetnek/elkövettek azért a népeiket okoljuk, mint ahogyan szerintem is van némi felelősség a népen is, de a személyek felelősségéhez képest csekély. Arról nem is beszélve, hogy ezen személyek lovalják bele a népeiket 'hazafiság' címszó alatt a saját tetteikbe. Gondoljunk bele, hogy Netanjáhú mennyit árt Izraelnek ezen az alapon, azaz, hogy miért fogják egyre jobban gyűlölni Izrael népét szinte mindenütt. Netanjáhú mostani tettei miatt növekszik ez az érzet. És kik fogják leginkább gyűlölni? Azok akik a népet/népeket okolják a személyek helyett. A lényeget elmondtam, egyelőre más hozzáfűzni valóm nincs.
(ja!: mégis annyit, hogy ha putyin nem indította volna el a háborút, akkor valószínűleg(?) én is kevéssé támogatnám Ukrajna közeledését az EU-hoz, de éppen putyin háborúja miatt lettem támogatóbb.)
Az ukrán fanoknak mondom, hogy nyilván Oroszország nem szent, de ismerjük, ismeri Európa. Valahogy eldocogott a kontinens 2022-ig, annyira nem volt rossz. De bár sokan, gondolom itt sok fórumozó is, de most inkább az európai elitre gondolok, alig várják, hogy Ukrajna belépjen az Unióba, de erre a kontinens nincs felkészülve. Merznek kezd megjönni az esze, és nem akar korai csatlakozást. A csatlakozás, ha lesz, úgy fog kinézni, hogy a nagy fegyverpenzen kívül még rengeteg pénzt ad az Unió. Ah, de inkább nem folytatom, ez a csoport ilyeneket úgysem ért
"...miért érzik ezt a nagy vonzalmat az ukrán nép iránt..." Egy olyan országban, ahol az egyik legnagyobb történelmi toposz ahogy védte a magyarság az egész "keresztény világot" az oszmán hadaktól... Szentségtörés!
".. miért érzik ezt a nagy vonzalmat az ukrán nép iránt, ..." Ezt elég nacionalista "szagú" megközelítésnek érzem, mivel az ukrán népre borította rá a saját(!) háborúját a már említett putyin. Azaz, ha valaki így közelíti meg ezt a kérdést mint ahogyan írtad, és nem ettől lehetőleg függetlenül (értsd: nem a népek iránti vonzalom vagy ellenszenv befolyásolja 'normális' esetben ilyenkor a hozzáállást), akkor nem igazán tudom másképpen értelmezni ezt, minthogy nem az eseményeket nézi, hanem csak az előzetes preferenciáit vetíti ki, mint egy focicsapat szurkolója is (: akivel alap, hogy nem áll le vitázni az ember).
megj.: ez a falsnak tűnő megközelítés kicsit hasonló mint a Fidesz mostani kommunikációja: annyira nem értik, hogy mi volt az egyik(!) fő oka a vereségüknek, hogy ezt a fő okot továbbra is folytatják.
Tűz ütött ki egy tulai lőszergyárban. Közben az oroszok lebombáztak egy raktárat Dnyiproban, ha minden igaz az ATB kiskereskedelmi láncét. Sérültek is vannak. Kramatorszkban egy lakóövezetet bombáztak, melynek következtében három ember meghalt.
Putrinovics "Davosa" úgy nyílik meg ma Szentpéterváron, hogy közben égő olajtartályok füstje lengi be a várost, ja és Pitiszter elvtárs se láthatja már ezt a helyszínen. :) A Tambov régióbeli micsurinszki "Progress" gyárra is ukrán drón pottyant. Ott rakétákhoz gyártanak különböző alkatrészeket.
Melyik afrikai osrzság a szomszédunk? Melyik afrikai országban él 100 ezer magyar? Na, ezért folgalkozunk a ruszkik agresszi´javal és nem afrikai konfliktusokkal. De ha megnézed, az USA-iráni háború kapcsán is aktív a fórum. Röviden: ami érint minket, azzal foglalkozunk.
Igen, Oroszország győzelmét remélem. Ha itt a fórumban olyan sokan támogatják Ukrajnát, akkor például afrikai országok háborúi esetén miért nem olyan aktívak a kommentelésben. Biztos vagyok benne, hogy itt az emberek nagy része életében nem látott ukránt, nemhogy beszélt volna vele. Vagyis de...például Budapesten sok a menekült ukrán. De a fórumozók nem beszéltek ukránnal. Én igen, a munkahelyen. De nem ez az érdekes. Hanem az, hogy miért érzik ezt a nagy vonzalmat az ukrán nép iránt, amikor én legalábbis nem tudom, mi jót tett Ukrajna Magyarországgal ? Vagy esetleg harcoltunk egy oldalon ? Mikor ? A 2. világháborúban ? Vagy 1956-ban az ukránok segítették a magyarokat ? Jól bánnak mostanában, az elmúlt években az ukránok az ukrajnai magyarokkal ? Illetve sok ember itt annyira gyűlöli Oroszországot, mintha a régi rendszerben a szovjetek elvitték volna a Gulagra.
(Sóhaj) Kedves Tibi! Tanultam oroszul, nem vagyok annyira fiatal. De nem kell oroszul tudnom ahhoz, hogy megállapítsam, ha valaki ebben a kérdésben zölddégeket beszél. Tudom, hogy pl wizzair és más részvények kapcsám jól jönne egy béke, de ez nem fog az orosz narratíva mellett, az ő feltételeiknek megfelelően megszületni. Saját bevallásod szerint is az oroszoknal szurkolsz a háborúban, ez pedig egy eléggé más irányultságú topik. Ha vitatkozni szeretnél, nosza rajta, de az nem ott kezdődik, hogy ki tudja felmondani a "tyerem tyeremok"-ot.
Ugyan mit tudsz te a világról ? Éveket tanultam oroszul. Te mennyit tudsz oroszul ? Én megtapasztaltam a szocializmust, szerintem te csak a Fidesz-tol hallottál róla
Látom Zelenszkij és Jermak nevét a kommentedben, de nem látom putyinét. Pedig a háború miatta tört ki, és ő a legnagyobb bűnös a százezrek folyamatos(!) haláláért. Szerinted ki hazudik többet az országa népének a háborúról Zelenszkij vagy putyin (hasonlóan félrevezetve a lakosságot mint Orbán)? Ki van jobban beszarva, hogy megölik? Zelenszkij vagy putyin? Gondolkoztál már olyanon, hogy objektívebben próbáld megközelíteni a történéseket, vagy elég számodra a fanatikus hype, mint egy focirajongónak (à la Orbán)?
Nyilván a lakosság azt szeretné, hogy az oroszok az elfoglalt területeken erődítményeket és haderőt építsenek, hogy legközelebb már több száz kilométerrel közelebbről támadhassák az ukránokat.
Orosz - Ukrán háború - trollmentes topik