Abban kivételesen egyetértek Jeremiással, hogy a kamateleméseknek idő kell, ha nem a tőzsdét nézed, hanem a reálgazdaságot. Elég ránézni a mi alapkamatunkra (10.75%), és arra hogy mekkora most egy átlagos fixált lakáshitel kamat (8%). Ennek a beárazásnak úgy tudom valahol 6-12 hónap átfutása van, szóval bármit is csinált a FED (vagy akármelyik másik jegybank) idén, annak inkább jövőre lesz a gazdaságban is mérhető hatása, mindaddig ez csak pszichológiai manipuláció. Ne érts félre, véletlenül sem akarom védeni ezeket a semmirekellőket, de ez kivételesen igaz. Ha megnézem az emúlt időszak (pár hónap) nyersanyag árainak a mozgását az nem tűnik már felfele hajtó erőnek. Ha ehhez hozzáveszed, hogy az ellátási láncok is javulnak, mert már nincsenek túlterhelve, mint tavaly, akkor az szintén nem felfele mutat. Az egyedüli parát az ár-bér spirálban látom, de azt meg egy kisebb recesszió helyre teszi majd. Igen, ma -7% a reálkamat, de én fogadnék arra, hogy jövő ilyenkor mondjuk maximum -2% lesz, mert a kamatemelések megteszik a hatásukat, a raktáron levő termékeket meg majd leakciózva kell eladnia a sok kereskedőnek, különben rajtuk marad (ennek már most vannak jelei: Walmart, Target). Innen fog jönni majd Humi deflációja, amiben én is hiszek 😀
Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen