Topiknyitó: euler 2020. 04. 18. 23:20

ORBÁN VÉGJÁTÉKÁT MP FEDEZI ?  

Topik indítónak egy cikk:
2022: Orbán legyőzhető
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
combo 2026. 02. 11. 21:50
Előzmény: #8668  InvJonny
"Mind a 106 esetében igaz, hogy vagy a Fidesz jelöltje fog nyerni, vagy a Tisza jelöltje."
Hát ez elég szomorú, ha ez pl. Hadházy körzetében is így van. Ez esetben az ellenzéki szavazók hálátlanok (pl. Hatvanpusztát is Hadházy vitte be a köztudatba). És ne mondja nekem senki, hogy azon múlik a kormányváltás, hogy egy noname tiszás helyett Hadházy kerül be a parlamentbe (hint: ő nem fideszes). Azt elismerem, hogy a győzteskompenzáció miatt többet ér, ha a tiszás jelölt nyer.
Dehogynincs
Dehogynincs 2026. 02. 11. 17:37
Előzmény: #8678  Haldir1
Nem írtam, hogy demokráciában élünk. Azt viszont már többször beírtam, hogy nem élünk teljes értékű demokráciában és erről papírunk is van.
De ez még a visszamenőleges hatályú veszélyhelyzeti rendeleti kormányzás előtt volt.
A feltételes mondatot feltételességét elengedted?
2014 óta az bizonyosodott be, hogy azokkal az ellenzéki pártokkal sehogy sem lehet legyőzni a fideszt.
Miért állsz meg ott, hogy az ellenzéki szavazók mind egy szálig szavazzanak a legerősebbre (tiszára)?
A győzelem szemszögéből sokkal jobb lenne, ha a kormánypárti szavazók sem a fideszre szavaznának, hanem a tiszára!
Sokféleképpen elmondtam, hogy vannak olyan szavazók, akik nem akarják mindenáron leváltani a fideszt (én magam is ilyen voltam 2014-ben, 2018-ban és 2022-ben) és nem hajlandók sem a fideszre, sem pedig a tiszára szavazni.
Nincsenek adataim, de úgy érzem, hogy a kispártok több szavazatot vinnének el a fidesztől mint a tiszától.
Közvetett bizonyítéknak azt tartom, hogy a hatalom a gyakori és a megbízhatónak tartott belső méréseiből arra jutott, hogy most nem érdemes a kamupártok indulását erőltetnie. 
Haldir1 2026. 02. 11. 16:44
Előzmény: #8677  Dehogynincs
Még talán egyet is értenék, ha ez itt egy demokrácia lenne, ahogy az utolsó mondatodban írod. De ez itt nem az, ez egy autokrácia, amely az elmúlt 1-2 hónapban apró lépésekben halad egy fehérorosz diktatúra (?) felé. Miért próbálod legyőzni azt a pártot azzal a módszerrel ismét, ami bebizonyította 2014 óta, így nem lehet legyőzni, ha 2-3 ellenzéki párt(vagy tömb) egymás mellett elindul a választáson?  Viszont a választási rendszere (mert az övé) "megengedi" (még), hogy az összes esélytelen ellenzéki párt is azt mondja 1 kivételével,főleg akkor, ha tudjuk a számokból, hogy most már lényegesen több ellenzéki szavazó tudna szemben állni a szabályokat író párttal, hogy mindenki szavazzon a legerősebbre?  Mikor akarod legyőzni az autokrata pártot, ha nem akkor mikor 10-15%-kal több ellenzéki szavazót lehetne az urnákhoz vinni? Egy autokráciában az autokrata az úr, nem a választó. Addig nem, amíg a választók nagy részét meg tudja osztatni. Ezt játszuk 12 éve. Meddig még?
Dehogynincs
Dehogynincs 2026. 02. 11. 15:48
Előzmény: #8676  Haldir1
Az idézett mondat csak látszólag feltételes mondat.
"ha tetszik neki a Tisza, ha nem"
Ez biztos esemény, mert valakinek vagy tetszik a tisza vagy pedig nem.
A mondat azt jelenti, hogy az összes ellenzékinek aki csak él és mozog, és a fidesz rendszer bukását akarja a tiszára kell szavaznia.
Ezzel szemben azt állítom, hogy a fideszből le lehet morzsolni olyanokat, akik a tiszára nem szavaznának, de más kispártra igen.
A pártoknak azzal kell tisztában lenniük, hogy a választás napján a választó az úr és neki kell vonzó ajánlatot tenni.
Egy demokráciában pedig a választások között is a választókat kellene képviselniük a pártoknak, nem a pedig a kicsalt szavazatokkal visszaélni.
Haldir1 2026. 02. 11. 15:22
Előzmény: #8675  Dehogynincs
Félreértettél valamit. A "A jelenlegi játékszabályok mellett az összes ellenzéki aki csak él és mozog, és a fidesz rendszer bukását akarja, annak el kell mennie szavazni, és ha tetszik neki a Tisza,ha nem,oda kell rakni az X-et." Ez a mondta egy feltételes mondat,nyilván egy olyan ideális kép, ahogyan működnie KELLENE az ellenzéki érzelmű, és a fidesz bukását kivánó embereknek. Hiszen a választási rendszer ilyen. 1:1-ben, és ráadásul 4-5%-kal több listás szavazat kell, hogy egyszerű többsége legyen a tiszának. Ebbe véleményem szerint nem fér bele az, hogy kb 300 ezer szavazó legalább egyéni listában a saját kutya vagy dk-s jelöltjeire szavaz, a fővárosi és pest megyei kerületek kivételével. Ami ma a jelenlegi a helyzet a független kutatók átlag eredményei alapján az az, hogy ma van kb 48% tiszás, 2% kutya és 3% dk-s, de jelenleg nem tudjuk hogy mennyien akarnak és fognak is átszavazni ebből a 2 és 3-ból a tisza egyéni jelöltjeire. ami szerintem nagy gond a biztos kormányváltás, de még egy esetleges 2/3-adhoz is. Pedig az összes tróger sima eltakarításához ez kellene. Ezzel jobb ha minden ellenzéki tisztában lenne.
Dehogynincs
Dehogynincs 2026. 02. 11. 14:59
Előzmény: #8674  Haldir1
Lehet, hogy most már nem számítod bele, de eddig ...
#8663 "A jelenlegi játékszabályok mellett az összes ellenzéki aki csak él és mozog, és a fidesz rendszer bukását akarja, annak el kell mennie szavazni, és ha tetszik neki a Tisza,ha nem,oda kell rakni az X-et."
Most meg olyasmit mondasz, hogy ez a 2 + 3 % annak ellenére nem fogja odarakni az X-et, hogy oda KELL rakni és sokkal jobban nézne ki. Ha Orbán maradását akarná, akkor szavazhatna egyből fideszre a dk vagy a kutyák helyett.
Haldir1 2026. 02. 11. 14:30
Előzmény: #8669  Dehogynincs
Pont hogy nem számolom bele a tiszára nem szavazó ellenzékieket, ezért írtam hogy a független kutatók szerint az ellenzéki oldal jelenleg úgy nézhet ki, hogy 48 tisza, 2 kutya és 3dk. És ezért írtam,hogy sokkal jobban nézne az egyéni körzetek szintjén a 48+2+3, mint a 48 és 2 és 3, mert akkor meglenne az az 53.
Haldir1 2026. 02. 11. 14:23
Alapvetően egyetértek veled, bár számomra az a kategóriád picit fura, vagyis nehezen elképzelhető a 2.-es kategória. Azt mondja, hogy én nagyon ellenzéki vagyok, utálom Orbánt, de annyira nem utálom, hogy a Magyar Péterre lecseréljem, maradjon akkor inkább az Orbán? Aki utálja Orbánt, de nem annyira hogy ezért mindenképpen olyanra szavazzon, aki le tudja váltani? Most akkor hogy lehet kicsit utálni? Akkor mégsem utálom, ha csak kicsit utálom? Utálom,de nem ellene szavazok? Akkor mégis picit jó nekem az a rendszer amit kiépitett? Akkor mégsem utálom. Ez a gondolatmeneted picit sánta nekem. Azt bőven el tudom képzelni, hogy van a réteg, akik azt mondják, hogy utálom mindkettőt, ezért egy 3.-ra szavazok, ez a kutya és DK. Csak most a 3. kategóriájú szavazók abba a csapdába esnek, hogy egyik párt sem jut be sehova, tehát ugy szavaz a kettő ellen, hogy kvázi szart sem ér a szavazata a kettő ellen. És sajnos a 3. kategóriád is egy nem kis tábor sajnos.
Dehogynincs
Dehogynincs 2026. 02. 11. 14:17
Előzmény: #8671  InvJonny
Nem te matekoztál, hanem Haldir : "na most úgy tűnik a matek, ..." #8667
Félrekattintottam, mert neki szántam #8669-et.
A kérdés most az, kinek kedvez, ha áprilisban több kispárt jelöltje is ott lesz a szavazólapon.
InvJonny 2026. 02. 11. 14:08
Előzmény: #8669  Dehogynincs
Én matekozni nem akartam semmit. Ennyit szerettem volna mondani általánosságban:
"Én csak azt mondom, hogy aki tisztában van ezekkel és Orbánt cserélni akarja, az Orbán távozásához csak úgy tud hozzátenni, ha egyéniben a Tiszára szavaz."
Természetesen vannak olyanok, akik hiába utálják Orbánt, annyira nem utálják hogy ezért cserébe a Tiszára szavazzanak. A kérdés az lesz április 12-én, hogy a várható 54-58% ellenzéki szavazatból mennyi olyan van, aki annyira akarja Orbánt távozását, hogy az egyéniben kukába menő kispárti szavazata helyett hajlandó a Tiszára szavazni.
Dehogynincs
Dehogynincs 2026. 02. 11. 14:06
Két apróságot másképp látok, de ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy igazam is van.
2. ... maradjon akkor inkább az Orbán --> döntsön a többi szavazó (maradjon inkább Orbán vagy jöjjön MP)
Utolsó mondat "Orbánt cserélni akarja" --> Orbánt mindenáron cserélni akarja
2022-ben cserélni akartam Orbánt, de nem Gyurcsányékkal.
Dehogynincs
Dehogynincs 2026. 02. 11. 13:59
2022-ben a fidesz indított néhány kamupártot. Most is indíthatna (összegyűjtene nekik elegendő ajánlást), ha ez neki kedvezne.
Azt írtam, hogy hiányzott 700000 szavazat. Az enyém nem azért hiányzott, mert nem mentem el szavazni, hanem azért, mert kínomban a kétfarkúakra szavaztam.
Háborús riogatás nélkül is összejött volna a feles fidesz győzelem, de a kétharmadoshoz kellett a háború is. Nem túl nehét háborúval riogatni, ha tényleg háborúznak a szomszédban.
Nos, úgy tűnik, hogy legényesen beszámítod a matekba azokat a megátalkodottakat, akik úgy szavaznának a tiszára, hogy semmiképpen nem szavaznak a tiszára (kétfarkúak, dk, ... ).
InvJonny 2026. 02. 11. 13:57
Az egész az egyéni választókerületekben dől el.
Mind a 106 esetében igaz, hogy vagy a Fidesz jelöltje fog nyerni, vagy a Tisza jelöltje.
Az egyéni szavazás szól a leginkább arról, hogy ki vezesse az országot áprilistól.
- Aki a Fidesz jelöltjére szavaz az Orbánt akarja.
- Aki a Tisza jelöltjére szavaz az Magyart akarja.
- Aki egy másik jelöltre szavaz egyéniben az: 
1. vagy azt mondja, hogy mindkettőt utálom/imádom ugyanannyira, hogy nem tudok dönteni, ezért egyiket se támogatom, majd a sors eldönti, mindegy neki.
2. vagy azt mondja, hogy én nagyon ellenzéki vagyok, utálom Orbánt, de annyira nem utálom, hogy a Magyar Péterre lecseréljem, maradjon akkor inkább az Orbán.
3. vagy fogalma sincs, hogy mekkora jelentősége van az egyéni kerületi szavazásnak és ezért szavaz a pártjának jelöltjére.
Hangsúlyozom, egyéni kerületi szavazásról beszélek, nem a listásról.
40-50 db vidéki körzetben, ahol eldől a választás, ott kb. egál lehet a helyzet, ide-oda 2-3% maximum. Ha ezekben a körzetekben lesz 6-7% Mi hazánk, meg 5-6% DK-Kutyapárt egyéni szavazat, akkor tényleg a sors/szerencse dönti el hogy ki nyer.
Én csak azt mondom, hogy aki tisztában van ezekkel és Orbánt cserélni akarja, az Orbán távozásához csak úgy tud hozzátenni, ha egyéniben a Tiszára szavaz.
Haldir1 2026. 02. 11. 13:15
Előzmény: #8666  Dehogynincs
Abban biztosan igazad van, hogy biztos van egy olyan ellenzéki réteg, aki nem szavazna a tiszára. De ezt a réteget nem ismerjük mekkora. Annyit ismerünk, hogy van kb 2% kutya, és 3% DK-s, de azt nem tudjuk hogy a pártjuk ha megkéri őket ha nem, ebből mennyi fog a 106 egyéni jelöltre önmagától is leszavazni, mert tudja, felismeri és érti azt, hogy a választás a 106 körzetben fog eldőlni. Ez ma kb 300 ezer ember. Ezért írtam azt, hogy ez a réteg marhára utálja az Orbán rendszert, de ezek szerint annyira mégsem, hogy megértse,hogy a jelenlegi iszonyatosan egyoldalú választási rendszerben akkor lehet legyőzni a fidesz, ha minden ellenzéki 1 pártra szavaz, és ez a Tisza. A te matekod ott sántít a 700 ezer fővel, hogy 22-ben és előtte 18-ban is 5,5m fő ment el szavazni egyéni listára, ez mindkettő 68-69% volt, 30% soha nem megy el szavazni. Ezt a 30%-ot, azt a kb 2 milliót vegyük ki a mindenkori képletből, nem érdemes velük számolni, ők se nem ellenzékiek, se nem fideszesek , mert nem szavazásra buzdíthatók. Ha tényleg csak otthon maradt 700 ezer ellenzéki, akik amúgy 2018-ban elmentek, akkor 78%-os részvételnek kellett volna lennie, ami sosem volt. Így tehát kimondhatjuk, hogy vagy a fidesz vitt el 700 ezer embert pluszba szavazni, akik eddig mindig az otthonmaradók táborába tartoztak, vagy az a 700 ezer ellenzéki döntő többsége végül a fideszre szavazott,mert megijedt a háborús riogatás tól, vagy mert megköszönte a kapott pénzeket. De azt továbbra is tartom, hogyha van a 100 egység szavazóból aki el is mennek szavazni 42 fideszes, meg 5 mihazánkos, akkor van 53 ellenzéki is...na most úgy tűnik a matek, hogy jelenleg 48 a tiszás, és 2+3 a kutya meg DK. Nos, ha az a +5 lenne a 48 mellett, akkor irogassa a fidesz a választási törvényt ahogy akarja,sehogy nem lesz többsége...
Dehogynincs
Dehogynincs 2026. 02. 11. 10:53
Előzmény: #8665  Haldir1
A 2022-es választásokat a tapasztalatok miatt keverem ide.
A meghatározásod szerinti ellenzéki társadalomnak van egy olyan részhalmaza, amelyik MP-re sem akarna/tudna szavazni, de ezt a részhalmazd elhanyagolod.
A negyedik mondatodtól kezdve te is idekevered a 2022-es választásokat és a tapasztalataidat sorolod.
Az tényleg nem igaz, hogy 700000 ember nem ment el szavazni, mert 2.3 millió (30%) nem ment el.
Ám nem is ezt írtam, hanem azt, hogy ennyi szavazat hiányzott.
Az "ég és föld" érveiddel nagyjából egyetértek, de nem is ezt vitattam, hanem azt, hogy "ha mindenki aki a jelenlegi rendszer vezetőinek távozását szeretné, az minél nagyobb számban a legerősebbre szavaz".
Példának hoztam a tántorítható fideszes szavazókat, akiknek MP nem tetszik.
Az "ég és föld" különbségek nagyrészt igazak és talán "a jelen játékszabályok mellett" is igaz, mert a győzteskompenzáció a győztesnek kedvez és a győzelemre a tiszának is komoly esélyei vannak.
Haldir1 2026. 02. 11. 10:07
Előzmény: #8664  Dehogynincs
Miért kevered ide a 2022-es választásokat? Ellenzéki társadalmon ma azokat értem, akik Orbán leváltását akarják, és semmiképpen nem akarnak/tudnának sem a fideszre, sem a MHM-re szavazni!   A legerősebb ellenzéki párt az MA 1 párt, nem 5-6 párt összefogása! A 22-es választásokon nem volt más alternatíva, mint az előző 3-on megbukott pártok szövetsége(jobbik,lmp, mszp,dk,momentum, meg a resztli). Pont. És ezt a "szövetséget" továbbra is Feri,a legerősebb párttal vezette. Az hogy MZP nyert az előválasztáson, semmit nem számított. Látszott is, mert miután nem a Klári nyert, a dk szépen kezdett kihátrálni a kampányól. Tehát szerintem marhára nem összehasonlítható a 22-es szitu a maival. Ez látszik is abból, hogy a felsorolt 5 párt össz támogatottsága nem éri el az 3-4%-ot a mai napon. Tehát akkor mit is nem ismertek fel a mai ellenzéki szavazók? Úgy viselkednek itt néhányan, mint egy igazi valóságtagadó. Én sem jó szívvel szavaztam az ellenzékre, de nem volt más, ők voltak a kihívók, ugyanazzal a levitézlett vezetéssel, amelyik 12 éve folyamatosan Orbán kihívójának a szereplében tetszelgett. Nem hiába nem ment el 6-700 ezer ember szavazni, vagyis ez sem igaz, mert elment,hiszen a választási részvétel nem volt 600 ezerrel alacsonyabb mint az előző választás, mert mind a kettőn 5,7millió ember vett részt. Sajnos ez a tömeg vagy nem kért az ellenzéki emberekből, vagy megíjedt a háborútól és a riogatástól, és hát ne tagadjuk, egy része meg lett vásárolva a jóléti transzferekkel. Akkor így a fidesz el tudott vinni 2,8 millió embert egyéni listára szavazni. Most nem más a helyzet? Ég és föld 22-höz képest! Hogy miért? 1. demográfiailag a fidesz tábor jelentősen csökkent és csökken hónapról hónapra. 2. 18-21 éves új választók között elsöprő az ellenzéki választó. 3. ne gondoljuk,hogy a kegyelmi botránytól kezdődő nagy balhék, és a megélhetési problémák nem erodálták a fideszes tábor egy részét.Ezt a független kutatót több százezres mértékűre becsülik (250-től 500ig valahol). Ezt az Orbán takarodj topicban csak az ismert számok alapján leírtam, ha érdekel, kattints a nevemre, és olvasd el. 4. A 22-es közös ellenzéki lista 1,95millió szavazatot kapott. Ebből a DK kivételével,akit a normálisabb kutatók már csak 3%-ra mérnek (max 200ezer fő) mindenki a Tisza oldalán van. És ott vagytok ti, el nem ment,de ellenzéki, vagy egyszerűen Orbán leváltását akarók, meg ki tudja még mennyi meggyőzött volt fideszes, volt bizonytalan. Én azt gondolom, hogy ma a közállapotok sokkal rosszabbak mint 2002-ben voltak. Klasszisokkal rosszabb az EÜ (pl 2010-ben 150 üres háziorvos prakszis vs 1040 mára stb stb), az oktatás, a közlekedés, a megélhetési helyzet, amivel a hétköznapi ember minden nap találkozik. És ma már mindenkinek okostelefonja van, a döntő többség elérhető, és az is 70 év alatti. Jó kampány kell, jó gondolatok kellenek, jó példák kellenek, hogy a bizonytalan is érezze, hogy az ő és családja bőrére is megy a játék, ha minden így marad mint most van. 
Dehogynincs
Dehogynincs 2026. 02. 11. 09:13
Előzmény: #8663  Haldir1
"A magyar ellenzéki társadalom felismerte, hogy a jelen játékszabályok mellett Orbánt csak úgy lehet legyőzni, ha mindenki aki a jelenlegi rendszer vezetőinek távozását szeretné, az minél nagyobb számban a legerősebbre szavaz."
______ vitatom ______
A 2022-es összefogás esetében engem is győzködtek azzal több topicban is, hogy szavazzak olyanokra, akikre soha nem szavaznék.
Ez nálam a dk-t és az mszp-t jelentette, meg azokat, akik velük összeállnak. Hiányzott is az összefogásból az én egy szem szavazatom, meg hétszázezer másik is.
Abban is van logika, ha azoknak a tántorítható fideszes szavazóknak is tesznek ajánlatot, akik nem szavaznának MP-re.
Mit értesz ellenzéki társadalmon? Van egy csomó szavazó, akit nem érdekel a politika, de sokuk mégis elrángatható szavazni a választás napján. 
2002-ben egy ezek közül Medgyessyék kampánya és mozgósítása el tudott vinni az urnákhoz annyit, amennyi akkor elég volt Orbán bukásához.
Haldir1 2026. 02. 11. 06:56
Előzmény: #8661  euler
Értem én hogy ki mit írogat össze-vissza a nagyvilágban, legyen az a lengyel köztévé Varsóból, vagy Bartus Amerikából. A tényeken nem változtat. A magyar társadalom fel 26 éve rajta van a "szeren". Orbán a jóságos, aki megmenti a rezsistoppal, csok-ksal, állami támogataásokkal stb. Hogy hozol le ennyi függő embert hirtelen a szerről? Ezt így nem lehet, főleg nem úgy, hogy minden média felületen a fidesz azonnal elkezdi szsjózni, hogy a másik mindent el akar venni, ahogy az index és kamu programmal tette. Ez egy lassú folyamat. És ehhez először is meg kell vonni a azért(propaganda), majd el kell kezdeni mondani az igazságot. Hiába akarja egy pár százaléknyi baloldali érzelmű emberke, hogy legyen más párt is a parlamentben majd, mint a fidesz,Tisza és valószínűleg mihasznák hármas, de nem lesz! A magyar ellenzéki társadalom felismerte, hogy a jelen játékszabályok mellett Orbánt csak úgy lehet legyőzni, ha mindenki aki a jelenlegi rendszer vezetőinek távozását szeretné, az minél nagyobb számban a legerősebbre szavaz. Ezt a DK és kutyák,MSZP vezetésének kivételével mára mindenki felismerte, és vissza is lépett az indulástól. Tehát mára maradt 5-6%-nyi választó, akik a mai napig nem tudnak felemelkedni azon az állapoton, hogy vagy leszavaz egyéniben (és listán is) a tiszára, vagy ha nem, akkor a szavazata megy a kukába. Így van vagy nem? A jelenlegi játékszabályok mellett az összes ellenzéki aki csak él és mozog, és a fidesz rendszer bukását akarja, annak el kell mennie szavazni, és ha tetszik neki a Tisza,ha nem,oda kell rakni az X-et. Kell legalább 3-3.2 millió szavazat. Aztán csaljon a fidesz ahogy tud, meg rajzolgasson még körzethatárokat a nagyon max 2.5 milliós tábora mellett egy ekkora szavazatmennyiség ellen! De ti még mindig 3-400 ezren azon lamentáltok, hogy jaj a Tisza meg a Magyar Péter mennyire Orbán 2.0, meg milyen populista! Hát akkor ti meg egy álomvilágban éltek, ha ebből a rendszerből egy virágzó demokráciát akartok, egy csettintésre. De jelenleg még 3-400 ezren a minimális esélyét sem adjátok meg annak, hogy ez a rendszer összeomoljon, mert kitartóan hisztek egy olyan valamiben, aminek jelenleg nincs esélye hogy megvalósuljon. Pedig tudjuk, Orbán csak az erőből ért. Eddig nem volt erő, mert darabra is a legtöbb szavazatot ők kapták. Meddig akarjuk még ezt játszani? 
euler
euler 2026. 02. 10. 23:40
Előzmény: #8659  TozsdeMagus
Ha úgy érted, hogy a hadiállapot bevezetése halasztja a választásokat, és Orbánék ezért bevállalnak egy hamis zászlós műveletet is .... hát, nem nulla az esélye szerintem se.
euler
euler 2026. 02. 10. 23:35
Előzmény: #8660  Haldir1
Gyenge próbálkozás. Nézz utána! 
De azt hiszem semmi köze az elemzéshez, amit érdemes elolvasni mielőtt - a szokásos módon - a hírforrást hiteltelenítenénk:
https://tvpworld.com/91496742/to-defeat-orbn-pter-magyar-may-have-to-inherit-orbnism

Topik gazda

euler
euler
2 4 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek