Topiknyitó: Portfolio 2019. 02. 28. 11:28

Rendkívüli lépésre készül az Orbán-kormány az egészségügyben  

Ugrás a cikkhez
Kiterítette versenyképességjavító lapjait a kormány is, vagyis a Pénzügyminisztériumban is elkészült a javaslatcsomag. A hat nagy fejezet egyike az egészségügy, melyben öt javításra szoruló területet azonosított a kormány.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
kukutyinbenko 2019. 02. 28. 18:18
Előzmény: #19  gambadoro
#21
Az agglomeráció ellátása jelenleg elég kaotikus tudtommal. Szakiránytól függően ide-oda tartozhatnak, adott településről akár több bp-i kórház lehet a területileg illetékes. De ez most mellékes, mivel a Jánost emlékeim szerint súlyponti kórházzá akarják fejleszteni (észak-Buda és gyaníthatóan Pest-megye északi-nyugati része is oda tartozna majd), az pedig mindenképp több ellátottat jelent majd és az azzal járó forgalomnövekedést is.
" sokkal olcsóbban át lehet alakítani a régi pavilon rendszerű kórházakat"
Pont nem, főleg ha azt is figyelembe vesszük mekkora és milyen értékű területen vannak szétszórva az egyes épületek. Ráadásul minek egy sok épületre tagolt, nem túl betegbarát rendszert bebetonozni további évtizedekre?
Én akárhányszor fordultam meg ott, a gutaütés kerülgetett, ki találta ki ezt az elrendezést. 
 
csendben 2019. 02. 28. 16:47
Előzmény: #15  Bekre_Pal
#20
Azért kellett,hogy tudatosuljon,hogy ezért bizony zsebbe kell nyúlni (jő mélyen!)... No meg az anyagi feltételeket is meg kellett hozzá teremteni. (mármint a fizetős réteget!).
gambadoro 2019. 02. 28. 16:23
Előzmény: #16  kukutyinbenko
#19

a jános kórházba mióta tartozik bárki az agglóból?
sokkal olcsóbban át lehet alakítani a régi pavilon rendszerű kórházakat
egyébként éppen arról van szó, hogy új fekvőbeteg centrum épül a felső részem + a pszichiátria
a régi épületekben elfekvő
alatta meg majd kiderül ki kapja meg
a kútvölgyi tömb pedig nem pavilonos
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2019. 02. 28. 13:57
Előzmény: #17  signal2
#18
van annak egy bája, ahogy egyre inkább neoliberális programot hajt végre a fidesz, miközben el tudja érni, hogy a hívei az ellenzékét neoliberálisozzák dühödten. nagyon nagy tehetség a mi felcsúti cipollánk.
signal2
signal2 2019. 02. 28. 13:48
Előzmény: #15  Bekre_Pal
#17
Az SZDSZ-féle egykulcsos után ez már igazán nem lenne meglepő.
kukutyinbenko 2019. 02. 28. 13:36
Előzmény: #14  gambadoro
#16
Már a hely is problémás. A nagyvárosi dugók nem kis hányadát pont az okozza, hogy az intézményeket a city-be vagy a köré helyezik el az okos döntéshozók. A teljes agglomerációból és a külvárosokból szükségtelenül odavonzva a forgalmat. Egy kórház sokkal jobb helyen lenne egy kevésbé frekventált helyen. Mivel az agglomeráció lakossága is ott kap ellátást, érdemes lenne a városhatár közelébe, jól megközelíthető helyre telepíteni. Alkalmas terület pedig lenne bőven. A mai árak mellett, lehet hogy a telek árából megépülhetne egy sokkal korszerűbb, használhatóbb intézmény.
A János kórház bő százéves koncepció és annak megfelelő építészeti megoldások jellemzik, ráadásul iszonyúan leromlott állag mellett. Rég elavult 5 méteres belmagasságú, 3 méter magas, minősíthetetlenül energiapazarló kazettás ablakokkal, 60 nm-es sokágyas kórtermekkel, öntöttvas radiátorokkal, jórészt lift nélküli zegzugos lépcsőházakkal megközelíthető, szétszabdalt osztályokkal. Ennek a felújítására pénzt költeni dupla baromság. Egyrészt többe kerül felújítani mint építeni egy újat, másrészt lehetetlen hőtechnikailag, gépészetileg olyan szintre hozni, tehát az üzemeltetése akkor is jóval többe fog kerülni. Csak egy apróság, de szinte lehetetlen úgy hőszigetelni, hogy az épület látványra emlékeztessen a maira, főleg ha kicserélnék a szintén teljesen elavult nyílászárókat. Az épület szerkezetén pedig alig lehetne változtatni, tehát ideje lenne belátni, hogy értelmetlen ragaszkodni az eredeti funkciójához.
Értem én, hogy a kerület ragaszkodik hozzá, mert csak...,  értem én hogy az orvosok egy részének könnyebb legurulni a közeli lankákról, mint távolabbra járni dolgozni, értem én hogy a felújítás csillagászait költségein néhányan nagyon meg fognak gazdagodni, de egy kórháznak nem ez volna a rendeltetése. Azt viszont már régóta nem tudja normálisan ellátni.
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2019. 02. 28. 12:57
Előzmény: #3  user01
#15
annak idején a vizitdíjnál nagyon hisztizett a fidesz és az egyik főgonosz dolog az volt, hogy esetleg magáneü és magánbiztosítás legyen. mondjuk megszoktuk az ilyen pálfordulásokat. csak azt nem értem, miért kellett előtte egy évtizedig rohasztani az egészet?
gambadoro 2019. 02. 28. 12:50
Előzmény: #13  kukutyinbenko
#14

nyilván Európára gondolok
nagyszerűen működik
a János kórház alsó részét csányi akarja megszerezni
egyébként pedig átraknak mindent a kútvölgyi tömbbe
arra az egységre nagy szükség van
egyébként mégis hol van központi helyen ekkora telek?
a jános központi helyen van, semmi mást nem kell tenni csak leaszfaltozni, kövezni a villamos útvonalata sínek között/mellett és a mentő gyakorlatilag zárt pályán mehet
északról van probléma a hűvösvölgyi egy részén
kukutyinbenko 2019. 02. 28. 12:19
Előzmény: #5  gambadoro
#13
" minden normális nyugati országban a magánszektort társadalombiztosítással is használhatod egy keret erejéig"
Nem mindegy mi fér bele a keretbe. Ausztrália pl. nem egy fejletlen csóró ország, de ott ha elvisz a mentő, az már nem fér bele, kiszámlázzák és drágább mint a taxi.
Az sem mindegy ezért a TB ellátásért mennyit kell fizetni, illetve mennyit kell még ezen felül magánbiztosításra költeni, ha valóban normális ellátást szeretnél. Egy ilyen sebességgel öregedő, lepusztult egészségű országban mint a miénk, nagyon nem mindegy.
Hangsúlyozom, nem a racionalizálás ellen vagyok, de érdekes racionalizálás ami úgy kezdődik pl., hogy a minden téren alkalmatlan János kórház felújítására öntik a pénzt, ahelyett hogy egy kevésbé központi helyen lévő modern kórházat építenének belőle. Tehát lobbiérdekek mentén áterőltetnek egy irracionális marhaságot, de a lakosságtól elvárás a személyes áldozatvállalás hogy olcsóbb legyen a rendszer.
 
gambadoro 2019. 02. 28. 11:57
Előzmény: #11  elemes
#12

ez nem lenne probléma, ha nem a haveroknak adták volna
mesélhetnék arról, hogyan vannak benne a "sztár" orvosok a bizniszben miközben nagy intézményeket vezetnek
vagy mondjuk a sote mókáiról
milliárdos orvosréteget építenek ki éppen
elemes
elemes 2019. 02. 28. 11:55
Előzmény: #6  gambadoro
#11
főleg úgy hogy a papíron az egészségügyre fordított uniós pályázati pénzek tekintélyes része valahogy magánintézményeknél kötött ki.
elemes
elemes 2019. 02. 28. 11:54
#10
tehát az egészségügyi reformra évente kevesebb pénzt fordítanak, mint a stadionok fenntartására.
.
alakul az a kenderkötél.
elemes
elemes 2019. 02. 28. 11:54
#9
tehát az egészségügyi reformra évente kevesebb pénzt fordítanak, mint a stadionok fenntartására.
.
alakul az a kenderkötél.
user01
user01 2019. 02. 28. 11:50
Előzmény: #6  gambadoro
#8

Ezt mondta 15 évvel ezelőtt Orbán is, ez volt a fő érve a mellett, hogy miért nem szabad a magántőkét az egészségügybe beengedni.
Most Orbán a legnagyobb tőkés, aki a betegek zsebében szeretne turkálni.
 
Végül is 15 évvel ezelőtt elmondta, hogy minek nézi a mostani önmagát.
user01
user01 2019. 02. 28. 11:48
Előzmény: #5  gambadoro
#7

1) Orbán mellet nem izzadsz le, mert úgy vált 180 fokos fordulatot, hogy tornádót kelt közben
2) A Fidesz egészségügyi reformjának lényegét magyarázd el azoknak, akik szerettei ennek következtében haltak meg az elmúlt években. Mert a jelenlegi rendszer elrohasztása azért szükséges, hogy a lerohasztott állapothoz képest lássák a választópolgárok az úgynevezett előrelépést. Tudod, mint amikor az boltban az akció előtt egy héttel felemelik az árakat, hogy utána a két héttel korábbi árra akciózzák le a terméket.
gambadoro 2019. 02. 28. 11:44
Előzmény: #4  user01
#6
az egészségügy a világ legnagyobb üzlete
gambadoro 2019. 02. 28. 11:44
Előzmény: #3  user01
#5

én nem vagyok éppen fidesz szavazó, de minden normális nyugati országban a magánszektort társadalombiztosítással is használhatod egy keret erejéig
mi ezzel a baj?
user01
user01 2019. 02. 28. 11:42
Előzmény: #3  user01
#4

Még egy nagyon fontos mozzanat: tagadd le, hogy Orbán 15 évvel ezelőtt azzal kampányolt, hogy az egészségügy nem üzlet, abba magánérdeket bevinni tilos, minden embernek egyenlően, alanyi jogon jár a minőségi egészségügyi ellátás.
 
TAGADNI!
user01
user01 2019. 02. 28. 11:38
#3

Röviden a Fidesz egészségügyi reformja:
1) rohaszd el a jelenlegi egészségügyi rendszert
2) közben építsd ki a haverokkal a fizetős magánegészségügyi hálózatot
3) vezesd be a magánegészségügyi biztosítás rendszerét
4) ezen keresztül tömd ki a haveri zsebeket, amit ráadásul reformként élnek meg az emberek
5) közben építsd le a prolik egészségügyi rendszerét (1. pontban lerohasztott rendszer), annak maradványába tolj egy jelképes összeget, hogy akinek nincs pénze a haverok zsebét kitömni, az is mehessen valahova meghalni.
gambadoro 2019. 02. 28. 11:28
Előzmény: #1  portfolio
#2
feltalálják a mélyedést a kiskanálban? nem az orvoszsarolásnak kell engedni, hanem pontosan erre van szükség: az orvosok adminisztrációját töredékére csökkenteni, ezért asszisztenseket kell felvenni ma egy kórházi orvos munkájának jóval több mint a fele az adminisztráció kamu várólisták megszüntetése: ezek azért vannak kreálva, hogy a főorvos elvegye a pénzt a betegtől és még sorolhatnám

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek