Topikgazda: Törölt felhasználó 2005. 05. 30. 15:05

Államfőválasztás: Szili elbukhat, Sólyom László lehet a befutó  

Ugrás a cikkhez
A hétvégén a Fidesz hivatalosan is bejelentette, hogy az MDF-hez hasonlóan Sólyom Lászlót, az Alkotmánybíróság volt elnökét támogatja a június 6-7-i államfőválasztáson. Mai hír, hogy a kisebbik kormánypárt, az SZDSZ távol marad a szavazástól, ezzel jelezve, hogy sem a nagyobbik kormánypárt jelöltjét: Szili Katalint, sem az ellenzék favorizáltját nem akarja kedvezőbb helyzetbe hozni. A lépés jelentősen csökkenti annak esélyét, hogy az MSZP által támogatott Szili Katalin lehessen az államfő.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=54649
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2005. 06. 01. 09:58
#21
Jó Linyi,
melózom eleget, de van holtidő, akkor írom az ilyesmiket. Ezt hónapokkal ezelőtt írtam és most kiigazítottam egy megbeszélésünk szünetében, adaptáltam és elküldtem. Néha jólesik ilyesmiket írni.
Minden rendben Veled?

Törölt felhasználó 2005. 05. 31. 22:57
Előzmény: #19  Törölt felhasználó
#20
Civin,
Mikszáth és Móricz elbújhat mögötted! Nem akarod ezentúl szépírással keresni a kenyeredet? :))))))
Törölt felhasználó 2005. 05. 31. 19:58
#19
Ahhoz, hogy államfőt válasszanak a parlamenti képviselők, legfőképpen állam kellene.
Menjünk az elejére.
Az egyén ösztönei és a vele született emberszeretet, valamint a kialakult gátlás-reflexek miatt családot alapít, amely egy közösség, amely egyébként képes lenne magát eltartani (életben maradni), ha a civilizáció nem okozna - a sok előnye mellett - oly sok problémát. Egy család nyilván nem képes mindent megoldani, ezért igénybe veszi a szomszéd (közelálló) segítségét - kialakul egy másik alkalmi közösség, amely esetlegessége és egyben rendszeressége alapján összetart embereket - kialakul egy közös nyelv, kultúra, szórakozási formák, valamint sajátságos életviteli pl.: nevelési, vallási stb. szokásrendszer.
Idegen (értsd nem rokon, vagy családtag) emberek tartják el ettől kezdve egymást, egyre nagyobb körben egymásra utalva, a gondoskodásuk a felhalmozás, a védelem, az egyre nagyobb feladatok elvégzésének céljából közösséget generál, amely a problémamegoldásokka l és a kudarcokkal egy egységet kovácsol, nőnek az igények, olyasmik, amiket kisközösségek maguk nem képesek kielégíteni. Tágul az ismeret - és óhatatlanul nőnek az igények. Itt ezt látja az ember, ott meg amazt, miért nincs ilyesmi nekem, nekünk, fogjunk hozzá, csináljuk, élvezzük - kialakul a falu, a város közössége, egyre inkább összegabalyodnak a szálak és ebben a gabalyodásban példa és iránymutatás kell, előállnak azok, akik képesek a közjó érdekében a közösséget irányítani - megszületik a politikus és a vállalkozó.
A politikus közhivatalt generál, hiszen az elképzeléseit valakivel végre kell hajtania, ő nem ér rá, neki a vélemények és információk gyűjtése, rendszerezése, a döntés meghozatala és a döntés indoklása a dolga. Szép lassan kialakul az állam.
A vállalkozó csapatot kovácsol össze, egyre komolyabb szakemberek (kutatás) dolgoznak a keze alá - nőnek azok a feladatok, amiket nem érdemes, vagy nem lehet egyedül (családilag) megoldani (várvédelem, házépítés, atomerőmű). A vállalkozó egyre inkább kinövi magát és nem vállal olyasmit, amihez nem ért, mert nem rentábilis. Szeparálódnak a feladatok, a gazdaság és a közszolgálat (oktatás, egészségügy, közbiztonság, nagyberuházások) szétválik, az utóbbi egyre inkább állami feladattá válik, aminek forrásait meg kell találni - és eljő az adó.
Innen kezdve lesz érdekes a dolog, hiszen a közigazgatás (rendőrség, csendőrség, hadsereg) rendet tart és adót szed be, a döntés felelőssége és gyönyöre torzul, a közhivatalnok egyre inkább magasabb posztra, egyre magasabb döntési pozícióba kerülne - minél nagyobb hatalma van, annál nagyobb pénzek felett diszponál, annál jobban él, ezért egyeduralomra törekszik; van miért.
Az egyeduralkodás rendszere eltorzul és az emiatti elégedetlenség miatt kialakul a demokrácia, inkább választott és újraválasztandó egyének képviseljenek, nem lehet örökké hatalma felettem senkinek, majd jól leváltom, ha nem a javamra cselekszik.
A társadalom négy nagy, elkülönülő csoportja, a vállalkozók és azok alkalmazottai, a közalkalmazottak, a fiatal választók és az öregek ezekben az alapelvekben egyetértenek és választanak a két nagy elmélet képviselői és gyakorlói közül. Két nagy elmélet alakul ki a kapitalista és a szocialista felfogás.
A kapitalista egyén öngondoskodó maga is és erre (értsd: dolgozz nekem én majd eltartalak, az irántam való lojalitásoddal gondoskodhatsz magadról) készteti a környezetét is (alkalmazottak, beszállítók). Úgy véli, hogy amit megtermel, hagyják nála, ő majd kevés adót fizetve bár, képes lesz megteremteni maga körül azt a "közszolgáltatást" (vagy annak elegendően nagy részét), amit a környezete igényel. Ad a koldusnak (munkanélkülinek) is, de elvárja, hogy másnap egy söprűvel várja őt a kapuja előtt, takarítsa le az udvarát és folyamatosan juttat neki valamiféle adományt, de ő adja a pénzt és elvárásai vannak ezért.
A fiatal is inkább ezt a fajta gondolkodást pártolja, legyen esélye, ne kösse béklyóba a másik, szocialista gondolkodásmód.
Mert mit is gondol a közalkalmazott és az öregember? Dolgozom, dolgoztam másokért eleget, tartsanak el. Az állam szedje be az adót és abból adjon nekem, meg azoknak is, akik, kipottyantak a vállalkozó érdekköréből, tartsuk el a közösből. Annak a bizonyos koldusnak ne a vállalkozó adja oda a pénzt, elvárva a munkát, hanem szedjük be a vállalkozótól az adót és az állam bölcsen ossza el, amit beszedett. A koldusnak ne kelljen söpörnie az adományért, vagy ha igen, söpörjön a közhivatalok előtt.
Összefoglalva a kapitalista úgy véli, hogy a megtermelt javak nagyobb részét a megtermelés helyén kell hagyni azzal, hogy ott dőljön el, mik azok a közös célok, amelyekre - a vállalkozás finanszírozásán és a vállalkozó családjának eltartásán kívül - jut pénz. A szocialista azt mondja, vonjunk el minél többet, osszuk el a közös célokra, amelyeket majd közösen meghatározunk. Mindkettő jó és bevált alapelv.
Sajna ebből a két lehetőségből egyiket sem képviseli senki Magyarországon, inkább csak kapkodnak a politikusaink mindkét irányba, össze-vissza. Ennélfogva mindenki, a megválasztott (politikus), kinevezett (közalkalmazott), jövőlátó (fiatal), a magabízó (vállalkozó), az élete munkáját gyümölcseit élvezni akaró (öregek) - mivel nem jutnak lehetőségekhez - csak állnak és néznek, vitatkoznak mindenféle dolgokról, de a lényeg elsikkad. Lesz baloldal, meg jobb, de nem a szó (gazdaság)politikai értelmében, hanem azért, mert van jobb- és balkezünk, semmi több. Az állam (közhivatalnok) csak parancsra cselekszik, ostoba parancs esetén vár, lefagy, a parancs pedig össze-vissza, követhetetlenül érkezik, nincs elv, nincs koncepció. 15 év eltelt és nem működik a politika, nem működik az állam, a közszolgáltatások; szimpatikus és antipatikus alakok loholnak a hatalomba és hatalomból és elmagyarázzák, mit miért nem tettek meg a választóikért - nota bene micsoda káoszt hagyott maga után kormányzásban az elődje. Nincs konzervatív és nincs szocialista, viták és veszekedések vannak, nincs siker, csak kudarcok amelyek a társadalom legmélyére hatolnak le, összezavarva mindent, marad a tanácstalanság.
Akár Szili, akár Sólyom, vagy Glatz kerül abba székbe: furcsa helyzetben lesz, egy magát ezerszáz év alatt egy csapatba tömörítő (magyar nemzet) veszekedő, identitás (önazonosságtudat) nélküli vicsorgó társaság egységét próbálja megtestesíteni. Ül majd a várbeli rezidencián és majd beleszól abba, amibe jónak lát, de igazi hatása nem lesz, hiszen ebben az országban az utóbbi 15-17 évben igazi, hatásos személyiség államférfivé(nővé) nem formálódhatott.
matgab 2005. 05. 31. 18:40
Előzmény: #16  Törölt felhasználó
#18
Mi ez L'oreal, vagy mi? Kapjon egy jó nagy atyai pofont, mert azt megérdemli, meg az egész politikai elit...!
Silly Katalin meg ne menjen kormányfőnek, ha nem tud angolul sem kommunikálni...Én sem jelöltettem magam pápának, mikor megüresedett a pozi,mert nem tanultam teológiát...
Underta ker te pénzt kapsz az MSZP-től, hogy ekkora hülyeségeket írj be? Légyszi add meg, hogy kinél lehet ezért jelentkezni, mert nekem is lenne még néhány jó politikai szlogenem, eladom bárkinek, mert úgyis a birka-nép fog dönteni, az pedig megy a média után...Mindegy mit mond a szellemi többség...Már bocsánat szellemi szerénytelenségnek tűnő mondatomért, de elsősorban nem magamra gondoltam, hanem azokra, akiknek én is adok a véleményére...:)
elemes
elemes 2005. 05. 31. 18:09
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
#17
Ha már baloldali, akkor inkább Horn...
Törölt felhasználó 2005. 05. 31. 17:26
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
#16
"Szili Katalint kell államfőnek.Mert megérdemli"
És én nem érdemlem meg?
adam 2005. 05. 31. 17:05
#15
Kosz én nem kérek ebböl a demokráciából.Majd ha a régi elvtársak kihalnak ,talán.
Törölt felhasználó 2005. 05. 31. 16:22
#14
Helyesen szociáldemokrácia.Ez a helyes út.
fribell 2005. 05. 31. 16:16
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
#13
Helyesen: szoci áldemokrácia
Törölt felhasználó 2005. 05. 31. 16:01
#12
Én a rendszerváltás utáni korról beszélek.Ez így korrekt.Az elözõt ne vondd ide.Az más rendszer volt ez most szociáldemokrácia.Üd v.Szép napot.
fribell 2005. 05. 31. 15:32
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
#11
"Most legyen baloldali ez így helyes"
Már miért lenne ez így helyes???
Göncz előtt 42 évig melyik párt adta az államfőt ??
Törölt felhasználó 2005. 05. 31. 15:05
#10
Szili Katalint kell államfőnek.Mert megérdemli.Volt már liberális mint Göncz,konzervatív mint Mádl.Most legyen baloldali ez így helyes.
szandokan 2005. 05. 31. 13:07
Előzmény: #6  elemes
#9
Hétfő délig le kellett adni a jelöléseket.
Két jelölt van: Szili és Sólyom.
Már nem lehet mást jelölni, és nincs is ki jelölje, mivel egy képviselő csak egyet jelölhet.
elemes
elemes 2005. 05. 31. 10:00
Előzmény: #7  Törölt felhasználó
#8
Horn Gyulát a Fidesznek kellett volna nyomnia :-)
Törölt felhasználó 2005. 05. 31. 09:26
Előzmény: #6  elemes
#7
nem lenne jó sem, Gyuszit meg a szadesz ha megsavazná lehúzhatja a rolót!
elemes
elemes 2005. 05. 31. 09:12
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
#6
Bihari még nem is lenne rossz, Glatzhoz, vagy különösen Szilihez képest. A favoritom Horn (Gyula), második helyen Sólyom László.
Törölt felhasználó 2005. 05. 30. 17:29
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
#5
nem, mert akkor sajnos nem Sólyom nyerne hanem Bihari / Glatz volt MSZMP tagok!
szadesz zsarol és orosz rullettet jáccik,a végén uis közös jelölt lesz+ megvesznek egy két mdfs-t, pécsit, stb.
Törölt felhasználó 2005. 05. 30. 17:17
#4
A kormánynak nem szabad Szili mögül semmiképpen kihátrálnia.
opposition2002 2005. 05. 30. 16:26
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
#3
Göndör István, MSZP frakcióvezető helyettes:
"Szili Katalin olyan szilárd erkölcsi alapokon áll, hogy a második hely miatt sem lenne szégyenkeznivalója. "
Ez olyan, mint amikor Brezsnyev és Carter futóversenyen vesznek részt kettesben. Hogyhogy, hogyhogy nem, Carter nyer.
A másnapi pravda így számol be a történtekről: Hatalmas küzdelemben brezsnyev pártfőtitkár elvtárs az előkelő második helyet szerezte meg a futóversenyen, míg az USA elnöke az utolsó előtti helyen végzett...
Törölt felhasználó 2005. 05. 30. 16:00
Előzmény: #1  portfolio
#2
Az szdsz megint csak zsarol, s amint eléri célját, saját szavát meghazudtolva -mint ahogan eddig is számos alkalommal megtörtént- ott lesz a szavazáson... ...s amit kérnek érte, azt (Szilivel együtt) szenvedni fogjuk évekig...
.
Ez egy egyszerű hatalmi harc, amikor a kisebbség bebizonyítja, hogy ő irányít (már három éve), s nélküle nem történhet semmi...
.
''Ügyes !''

Topik gazda

eko
5 4 3

aktív fórumozók


friss hírek További hírek