Topiknyitó: Portfolio 2016. 08. 11. 12:29

Tudod, mennyit lehet keresni az Aldinál vagy a Tescónál?  

Ugrás a cikkhez
A kormány a szombati és vasárnapi munkavégzés újraszabályozására készül és a legújabb terveket nem hagyhatta szó nélkül az Országos Kereskedelmi Szövetség sem. Érvelésük szerint a legfontosabb feladat a munkaerőhiány enyhítése lenne, ebben pedig az...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=235912
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2016. 08. 14. 12:20
Előzmény: #27  Cosinusrider
#29
Németországban sem szeretik,ha százassal fizetsz,amcsikról nem is beszélve.
kukker 2016. 08. 14. 10:07
Előzmény: #24  Törölt felhasználó
#28
Ja, ami a szádban van és folyik ki, az barátom.

Amiről meg én beszélek, azok a tények, a realitás és a jelenlegi helyzet, amiért nincs normális munkaerő elég.
Mert azzal a munkával annyit megtakarít kinn, mint amennyit itt csak keresett.
Cosinusrider 2016. 08. 14. 10:02
Előzmény: #20  BudFox
#27
Azért van a bukszádba több ezerért kis címlet, mert boltos vagy és ott bejön abban a formában is. Mikor én is az voltam, tízezrekért volt otthon apróm. Én kizárólag 20 ezrest kapok fizukor. Azért azt újra kérdezném, miért gond, ha 3600 ft-os tételt 20-assal fizetek (mert épp nincs más)? Vissza kell adni egy 10-est ( szintén nagy címlet) egy 5-öst ( van ahol ez is) meg némi aprót. Egyébként én is törekszem arra, hogy ne így kelljen fizetnem, ezért gyakran váltok a tescós automata kasszánál, mert az nem ugat akkor sem, ha egy sport szeletet veszek huszassal.Vagy mindig mindenhol 20ezerért kellene vásárolnom? Az pedig, hogy a pénztárosnak van e elég visszajárója, a főpénztáros felelőssége. Az automata kasszáknál meg tudják oldani korlátlan mennyiségben, de a hagyományos kasszáknál nem? Sebaj, az előbbiek hamarosan szügségtelenné teszik az utóbbiak munkáját.
Törölt felhasználó 2016. 08. 14. 06:57
Előzmény: #23  kukker
#26
"Tehát az csak duma mindenki részéről, hogy így-meg úgy ennyi a termelékenység, mikor a fentebb említett dolog játszódik le külföldi-nyugati munkavégzés esetén és mégis hipp-hopp, több a fizu."

Mert ne jól értelmezed a termelékenységet.
Ha ugyanannyi munkás mellé itt 10x annyi "segítőt" kell fenntartani, akkor hiába dolgozik a melós ugyanannyit, a termelékenység nem lesz egyforma.
Ne a fizikai munkásokban keresd a hibát. Pont ezért mennek el, és ezért sokkal jobb ott a fizetésük.
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2016. 08. 13. 23:05
Előzmény: #20  BudFox
#25
tökre off, de mi ezt úgy intézzük, hogy orrba-szájba hordjuk be az üzletbe az aprót a pénztárcánkból és a háziszéfes bankjegyekre átváltjuk, de mindent és mindig. Nyáron 2 hónapig nem vagyunk nyitva, mert ilyen a csokoládéipar, na olyankor tíz-húsz kiló apró biztos felgyűlik. Aztán azzal elevickélünk. Mert nem akarunk ezen vásárlót veszíteni meg azzal idegesíteni, hogy szaladgálunk váltani meg amikor 1500-ra ad 2000-et, akkor megkérdezzük hogy van-e 500 aprója. a gond ott szokott lenni, hogy a legtöbb boltban nem 60-80000 aprót hagy a kasszában a tulaj este, hanem a tizedét (sem), aztán meg van csesződve az eladó onnan fogva.
Törölt felhasználó 2016. 08. 13. 21:07
Előzmény: #23  kukker
#24
fos
kukker 2016. 08. 13. 19:36
Előzmény: #22  ujonc
#23
Jól szétszedted, de rohadtul egyszerű a dolog:

Bárki aki kimegy nyugatra, ugyan ezzel a munkatempóval, hozzáállással és tudással a többszörösét kapja meg, a tulajdonos/vezetőség pedig nagyon elégedett a munkavállalóval.

Tehát az csak duma mindenki részéről, hogy így-meg úgy ennyi a termelékenység, mikor a fentebb említett dolog játszódik le külföldi-nyugati munkavégzés esetén és mégis hipp-hopp, több a fizu.
ujonc 2016. 08. 13. 18:51
Előzmény: #21  Törölt felhasználó
#22
Szerintem neked nem megy át, hogy fordulni látszik az a bizonyos kocka! A munkaadó kezd picsogni, hogy nincs aki húzza a szekerét, legalább is azokért a feltételekért, amihez hozzászoktak a munkaadók. Azt írod "majd akkor dolgozni is fogok". Elárulom most is dolgoznak, nem a vezető termeli meg a vállalat eredményét!!! Ragaszkodhatunk a mostani bérekhez, csak akkor nem tudom miért várunk el osztrák kiszolgálást? Majd, ha annyi lesz a fizetés, mint Ausztriában a pultos meg bambán bámul a képedbe, lehet hüledezni. Addig is ki lehet próbálni a munka világát direktbe, Nem kérdőíveket elemezve tréningeken. Amíg te tréningezgetsz a másik kötelező túlórát végez. Mert (a főnököm szerint) havi két-három alkalmat el is kell vállalni. ha meg nem csúnya szemmel néznek rád, mint aki szabotálja a termelést. A múltkor átjött az osztrák "testvér vállalatunktól" két beosztott, hogy megnézzék tényleg csakannyit lehet termelni az adott gépen. megkapták az osztrák fizetésüket a távolléti díjjal. Szállás, autó. Mondom két szakmunkás. Az első az volt kijelentették ők ketten dolgoznak egy gépen. A főnökök meg csak pislogtak. A hét vége közeledtével rákérdeztek náluk, be tudnának-e jönni szombaton? A válasz: -Még egy ilyen kérdés és indulunk haza.
Mert náluk hű meg ha a termelékenység. Mi meg szedjük össze magunkat, hogy idővel utolérjük őket.

És még egy utolsó kérdés! Ha ilyen faszán kielemeztétek a dolgozók motiváltságának kérdését, hol van a probléma? Miért nincs megoldva a kérdés?
Rakj egy csokor virágot a kasszához, gépre, a főnök szívélyes kézfogással köszöntse reggelente a dolgozót,, majd hazamenetelkor köszönje meg a munkáját. És havonta adj a kézbe a 150-et. Miért nincs megoldva, ha ennyire egyszerű a képlet?

"Nyilván ilyen pf fórumos lilagőzös demagóg hsz-ekben előjön modern munkakörnyezetet, munkaszervezést ismerőstől sem hallók beköpéseiből,"

Nyilván! Meséld már el légy szíves, hol dolgozol? Hol van megvalósítva az a modern munkakörnyezet? (hátha kedvet kapnék és váltanék) Hogyan szervezitek a munkát, mennyi a keresete egy átlag dolgozónak. Mondom dolgozónak, tudod aki termel. A herék bruttójával nem kell feljavítani a képletet. Egyébként hasonló helyen dolgozom, mint amit te megpróbálsz most beállítani. Csak tudod fingja sincs a vezetésnek arról, hogy valójában mire szolgálna a Kaizen, a Lean, az SAP (csak, hogy érzékeltessem, némiképp talán képben vagyok) bár folyamatosan "tréningeztetik" őket. No persze nem munkaidőben, túlórában, mert az úgy helyes.
Törölt felhasználó 2016. 08. 13. 17:28
Előzmény: #19  totoro
#21
úgy látszik, nem megy át, szóval: ezt itt, kis hazánkban, multi cégnél tréningen csinálTUK!MI, a cég alkalmazottai.
Az elmúlt évtizedekben több munkaadónál is megfordultam különféle pozíciókban, ahol ezeket a "teszteket" kitöltöttük.
Soha, sehol sem lett number one a bér!
A lényeg, hogy a bér önmagában nem a legfontosabb motivációs tényező!Fontos, de nem az első.Azért senki sem fog jobban dolgozni, mert kap 50% fizetésemelést.
Hidd el, így van, mert ha ez robbanásszerű hatékonyság és termelékenységnövekedéssel járna, akkor minden cég meglépné, aki teheti.Egy magánvállalkozás nem hülye, ami megéri neki, azt megcsinálja.DE nem éri meg, mert nem hoz önmagában hosszú távon annyit, amennyibe kerül.
Nyilván ilyen pf fórumos lilagőzös demagóg hsz-ekben előjön modern munkakörnyezetet, munkaszervezést ismerőstől sem hallók beköpéseiből, hogy dejó is lenne 50,100,200 stb%-kal többet keresni, akkor olyan jól dolgoznék, hogy az csuda.aztán meg lópéniszt:)
Nyilván ez egy bizonyos bérszint alatt nincs így- ahogy írtam is- de ott meg nem rinyálni kell, hogy adjanak több bért, mert akkor jobban dolgozok,stb..valszeg azért van abban a munkakörben annyi fizu, mert annyit ér a munkája, annyiért kapnak a helyére mást. Ekkor tényleg jó lépés kimenni külföldre, vagy pl. tanulni, képezni magát, stb.Amennyiben munkaerőhiány lesz, úgyis megemelkedik a bér az adott szakmában, munkakörben.
Na erről ennyit, megyek, ti meg picsogjatok tovább az aggyanak 50%-kal többet, majd akkor istenbizony dolgozni is fogok féle faxságokról:))))))
BudFox
BudFox 2016. 08. 13. 16:51
Előzmény: #3  Cosinusrider
#20
Én is boltos vagyok....és tudod miért van elege a boltosnak a nagy címletekből ?

1. - A bankautomaták nem adnak ki tetszőlegesen kicsit címleteket, gondolom költségmegtakarítés miatt.

2. - A postán, bankokban nem váltanak fel pénzt.

Szóval nekem is marhára elegem van abból hogy fizetés időszakban az emberek ész nélkül hordják hozzám 10.000 -eseket, meg 20.000 -eket..( felváltatni )

Mert miért nekem kell több százezer apróval felkészülni a fizetési napokra ?

Majd ha te is boltos / vendéglátós/ kereskedő lennél akkor átéreznéd a helyzetünket.

nekem ott van a bukszámban mindenféle címlet, minden boltban úgy fizetek hogy a boltos munkáját megkönnyítsem.
totoro
totoro 2016. 08. 13. 15:32
Előzmény: #17  Törölt felhasználó
#19
Ja, csak ezeket a felméréseket nyugaton csinálták, ahol az alapfelállás az, hogy a fizetéséből tisztességesen megél. Ha én keresnék 1 milliót, és felemelnék másfélre, nem hiszem, hogy sokat változna a munkamorálom. De amikor a havi rezsid 145, te meg keresel 150-et, akkor a plusz 75 egy csodás új világot nyit meg, tökmind1 milyen a vállalati kultúra.
ujonc 2016. 08. 13. 12:15
Előzmény: #17  Törölt felhasználó
#18
Azért jó lett volna, ha először végigolvasod a hozzászólásokat. Később említem az erkölcsi elismerést is, mint nem anyagi motivációt.
Ha igaz lenne a megállapításod a pénzt illetően, az a sok kiszakadt magyar három hónap után csomagolhatna és jöhetne haza. De valahogy kint megfelel mind a munkához való hozzáállásuk, mind a szaktudásuk. Sokan leírták már, hogy itthon a "sorban állnak a kapu előtt" és a "tele van az íróasztalom önéletrajzokkal" volt a motiváció. Kint meg pénz is van és vállveregetés is. Ennyi a különbség, ha a politikát nem vesszük (de abban sem a mi előnyünk érvényesülne).

"ha nem elég a megélhetésre"

Nyilván.
Mit nevezünk megélhetésnek? A hajléktalan az aluljáróban az is "megél". De tudod mit adjatok továbbra is 150e-et (persze, annak aki még megmaradt kis hazánkban), aztán építsétek tovább a "csapatot" és szépítsétek a munkahelyi környezetet. A főnök-beosztotti viszony is érdekes hallanom, ott, ahol a szaktudás sokadlagos szempont, míg az ismeretség sokra visz. Aztán végkövetkeztetésként mantrázzátok, hogy ezek a magyarok már csak ilyen bunkók. Ismétlem, azok akik kint megfelelnek,de itthon szar trógerek, elfordulnak az embertől és mosolyogni sem tudnak. Jó, hogy tele van az ország olyanokkal akiknek van "lövésük" a dolgozói elégedettségről (kár hogy nem kamatoztatják a jelek szerint).
Törölt felhasználó 2016. 08. 13. 11:14
Előzmény: #9  ujonc
#17
"Itt lenne az ideje azt kipróbálni, hogy adok mondjuk 50%-kal többet ugyan azért a munkakörért, mint más helyeken, aztán magasra teszem a mércét a munkáltatói elvárások terén. "- látszik, hogy lövésed nincs a motivációról.
ha megemeled egy alkalmazott fizetését 50%-kal, azzal kb azt éred el, hogy 2-3 hónapig jobban fog dolgozni, mint előtte, de hosszú távon semmi nem fog változni.
a fizetés egy, de nem az első motiváló tényező.ált, ha tesztelik a munkavállalókat, akkor a 3-5 helyen merül fel.nyilván ha nem elég a megélhetésre, akkor demotivál, de ha igen, akkor az emeléssel már nem tudsz elérni semmit.
ilyenkor a munkahelyi környezet, csapat, elismerés, főnök-beosztott viszony, kultúra pl. mind előrébb vannak, mint a munkabér.
és ezek nem elméleti tapasztalatok.
ujonc 2016. 08. 13. 11:02
Előzmény: #15  Törölt felhasználó
#16
Hallottál valamit fél füllel...

link

Egyébként félreviszi válaszod a gondolatomat. Azt akartam mondani, hogy senki (vagy legalábbis az emberek többsége) nem képes hosszú távon elfogadható minőségű és mennyiségű munkát végezni, ha nincs megelégedve a kompenzációval. És szerintem Magyarországon ez a helyzet. Csinálja, hogy megéljen ő is meg a családja is, de nem vágyálom a 150e havi fizetés, ami mellé a vezetés részéről az erkölcsi elismerés sincs meg elég sok esetben. Adj annyit és bánj úgy az alkalmazottaiddal érezzék fontos vagy a cég és a vezető számára egyaránt.
Majd kérdezd meg az ismerősödtől ezzel hogy állnak a Hollandok, aztán nézzél körül itthon.
Törölt felhasználó 2016. 08. 13. 05:11
Előzmény: #13  ujonc
#15
Hogy miért működik, vag ymiért nem, azt nem tudom (soha nem dolgoztam kereskedelemben), de egy ismerősöm Hollandiában az Aldinál boltvezető. Tőle ismerem.
Nálunk is meg van a lehetőség, úgy hívják hogy "munkaidő-keret".
ujonc 2016. 08. 12. 23:29
Előzmény: #13  ujonc
#14
1-2
ujonc 2016. 08. 12. 23:28
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
#13
Erről két dolog jut eszembe.

1. Miért dolgozna ott, ha csak napi 1.3 órát dolgozhat? Elmegy máshová.

2. Milyen jó hely a nyalisoknak.
Törölt felhasználó 2016. 08. 12. 14:19
Előzmény: #11  ujonc
#12
"És hol van itt az ösztönző? "

Nem megfelelően áll hozzá, akkor nem kap munkaidőt.
Dolgozhat napi 1-2 órát.
ujonc 2016. 08. 12. 12:05
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
#11
"Így rá vannak kényszerítve hogy odafigyeljenek a vevőkre."

És hol van itt az ösztönző? Mitől lesz lelkesebb a munkavállaló, mitől fog ragaszkodni a munkahelyéhez (tudván, hogy máshol nincsenek ilyen kedvező feltételek)?
Törölt felhasználó 2016. 08. 12. 07:43
Előzmény: #9  ujonc
#10
"Itt lenne az ideje azt kipróbálni, hogy adok mondjuk 50%-kal többet ugyan azért a munkakörért, mint más helyeken, aztán magasra teszem a mércét a munkáltatói elvárások terén. "

Sok helyen oldják meg a forgalom arányos munkaidővel.
A boltvezető a forgalom arányában "kap munkaidőt", és az alapján tudja szétosztani a dolgozók között.
Így rá vannak kényszerítve hogy odafigyeljenek a vevőkre.
Természetesen ez a kötelező 8 óra munkaidővel nem megoldható.
ujonc 2016. 08. 11. 23:31
Előzmény: #2  mro
#9
"Szóval ha a magyar kisker dolgozó nem lenne tapló, talán ő is többet kereshetne, ha nem is másnaptól, de középtávon."

Egy pár generáció már végigfutotta ezeket a köröket. Volt aki úgy tett, ahogy kívánatosnak tartanád. Aztán Ő is belefáradt, azt vette észre, hogy mekkora balek.
Úgy látszik ez így nem működik!
Itt lenne az ideje azt kipróbálni, hogy adok mondjuk 50%-kal többet ugyan azért a munkakörért, mint más helyeken, aztán magasra teszem a mércét a munkáltatói elvárások terén.
Az egyén meg eldöntheti dolgozik jóval többért, mint más helyeken és udvarias, vagy elmegy bunkózni szarért-hugyért a szomszéd üzletbe.
ujonc 2016. 08. 11. 23:25
Előzmény: #6  because
#8
He he!

Ma voltam szakorvosnál. Olyan jó kis előjegyzésesnél. Rendelés 8 órától az időpontom 8.20-ra szólt.

7.56- kor kijött az asszisztens és megnyugtatott mindenkit, hogy a doktor úr már úton van. Ugyan azzal a lendülettel elsétált a folyosón. Mint utólag kiderült csak a büfébe ment, mivel vissza felé tele volt a keze zsömlével, miegymással. Aztán a doktor úr is megérkezett (ezek szerint tényleg úton lehetett már). 8.40-re már bent is voltam.
Nálunk ezt az úton levést "minőségi cserével" szokták orvosolni.
És valóban úgy volt, mintha marhára unta volna a munkáját, pedig én voltam a harmadik a kezdése után.
Szerintem ez a fiatal orvos is pár év múlva igényes fogyasztó lesz, aki inkább külföldön vásárol, mert ott mennyivel kulturáltabb a kiszolgálás.
gyula1971
gyula1971 2016. 08. 11. 17:00
Előzmény: #1  Portfolio
#7
Akkor mi lett a tárgyalások végeredménye?
Van konkrét emelési mérték?
because 2016. 08. 11. 16:36
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
#6
Nemcsak az üzletekben, bárhol intézni kell valamit, mindig előkerül a nemtörődömség, a lustaság, az érdektelen primitívség,pl. ma már a c und a-ban is hangosan ordítoznak a ruhákat kitevő lánykák egymással, holott a kezdetekben intelligens és udvarias eladóik voltak...
Vagy az állami orvosi szakrendelőkben, lerí róluk, hogy gyűlölik a betegeket, és úgy is beszélnek, 1-2 szót odalöknek, aztán kirúgnak, egyáltalán nem érdekli őket, hogyan segíthetnének a bajodon és hogy nem te tehetsz arról, hogy ők éppen itt orvosi munkakörben dolgoznak, nem is beszélve a mérges és utálatos asszisztenseikről...
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2016. 08. 11. 16:25
Előzmény: #2  mro
#5
csak annyira tapló mint amilyen az országos színvonal, nézz körül bármely szakmában, vagy a választók agyában, a kereskedelmi csatornák és sztárjaik színvonalát illetően, az útszéli szemétlerakások, hamis sajtos lángosok, tré minden területén. pont a kisker dolgozókat kipécézni full nem igazságos
Törölt felhasználó 2016. 08. 11. 14:59
Előzmény: #2  mro
#4
Elég sokszor elgondolkodtam már én is ezen mivel sokat járok külföldön ahol egészen másként viselkednek a vásárlókkal.Történt már velem is,hogy visszatérve először a közúti forgalom idióta viselkedése a sofőrök tolakodó közlekedése hatott sokkolóan rám, majd betérvén egy üzletbe a kiszolgálók trehánysága,nemtörődömsége és fásultsága volt drasztikus számomra. Azután az embert bántják ezek a dolgok de ráeszmél ez a mai Magyarország!
Cosinusrider 2016. 08. 11. 14:56
Előzmény: #2  mro
#3
Szerintem a legjobb duma az, amikor 3600 ft-os tételt húszezressel "van pofám" kifizetni és jön a szokásos megjegyzés:
-Nincs kisebb?
-Nincs. Ez a legkisebb húszezresem.
mro 2016. 08. 11. 14:42
Előzmény: #1  portfolio
#2
> A szövetség úgy véli, hogy munkaerőhiány döntő oka az elvándorlás.

Én úgy vélem, az elvándorlás döntő oka az alacsony fizetés.

Azt is gondolom, hogy az alacsony fizetés oka nemcsak az, hogy viszonylag alacsony az általános fizetőképesség és rendkívül költségérzékenyek a fogyasztók, és hogy gonoszak a multik.

Az is az alacsony kisker dolgozói fizetés oka, hogy az átlag kisker dolgozó TAPLÓ.

Példák:

- rád se néz belépéskor és úgy köszön (vagy fordítva)

- szarik segíteni

- megfogja a mocskos kezével a kenyeret, főtt tésztát stb.

- irtózik a kesztyűvételtől, annál kevésbé a mocskos pénz fogdosásától

- a legjobb dumája: JÖHET A PIN KÓD

A fogyasztóknak éppen a fizetőképesebb rétege az, aki jellemzően igényes, és én szeretek külföldön vásárolni, de utálok Magyarországon vásárolni. Ezért minimalizálom ezt.

Szóval ha a magyar kisker dolgozó nem lenne tapló, talán ő is többet kereshetne, ha nem is másnaptól, de középtávon. De Magyarországon alig érdekel valakit akár a rövidtáv is. Szépen beleilleszkedünk a balkáni grádiensbe.

Csak ne csodálkozzunk az általános magyar taplóság gazdasági folyamatokra való hatásán, mert akkor még hülyék is lennénk.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek