Topiknyitó: Portfolio 2015. 11. 24. 11:10

Kiderült: orosz vadászgépet lőttek le a törökök  

Ugrás a cikkhez
A megnövekedett terrorveszély miatt az utazással kapcsolatos kockázatokról szóló globális érvényű figyelmeztetést tett közzé a washingtoni külügyminisztérium az amerikai állampolgárok címére. Kedden a török légierő lelőtt egy - mint később kiderült,...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=222989
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2016. 10. 21. 20:59
Előzmény: #1472  Lujoska
#1474
Azt sem érted, amit magyarul van írva!

Ha meg értesz oroszul, akkor te vagy az orosz!
Azért lenne neked egyszerűbb????
Törölt felhasználó 2016. 10. 21. 20:50
Törölt hozzászólás
#1473
Lujoska 2016. 10. 21. 20:19
Előzmény: törölt hozzászólás
#1472
Miért nem oroszul írjátok itt hárman!
Egyszerűbb volna!
Törölt felhasználó 2016. 10. 21. 20:10
Törölt hozzászólás
#1471
Törölt felhasználó 2016. 10. 21. 20:01
Törölt hozzászólás
#1470
_pampa 2016. 10. 21. 14:16
Előzmény: #1467  Lujoska
#1469
ki provokálta ki, hogy bevonuljon szíriába megvédeni a katonai támaszpontját?

ki provokálta ki,hogy nyisson a "kínai nem barátai" felé?

ki provokálta ki,hogy szíriában "élesben" tesztelhesse a katonai fejlesztéseit?

??????????

kellett ez nekünk? :((((((

Törölt felhasználó 2016. 10. 21. 14:08
Előzmény: #1467  Lujoska
#1468
Igen! A hívőknek csemege! Lehet hizlalni az orosz medvét!
Lujoska 2016. 10. 21. 14:03
#1467
"Oroszország stratégiája az EU meggyengítésére irányul"

!!!!!!!
_pampa 2016. 10. 21. 13:56
Előzmény: #1465  _pampa
#1466
"Az orosz rakéták véget vetnek az izraeli légi fölénynek
MTI, 2016. október 21., péntek 12:15, frissítve: péntek 12:27
Az orosz vezetés légvédelmi rakétáinak Szíriába telepítésével korlátozhatja az izraeli hadsereg műveleti tevékenységét, és új politikai helyzet elé állítja a zsidó államot – állítja a Háárec című újság pénteki számában.
Az írást jegyző Ámosz Harel a The Washington Post című amerikai lapban közölt térképre hivatkozik, amely szerint az orosz Sz–300 és Sz–400 típusú légvédelmi rakétarendszer által lefedett terület nem csak Libanont és Törökország egy részét tartalmazza, de még az izraeli légierő repülőtereinek felét is.

Oroszország a múlt héten erősítette meg légvédelmi képességeit Szíriában; a Tartum kikötőjében horgonyzó hajókon újabb rakétaelhárító egységeket kezdtek állomásoztatni, amelyek 380 kilométeres hatósugara lefedi a Földközi-tenger keleti vidékét Ciprusig, Irak nyugati csücskét és Izrael nagy részét is, egészen a Negev-sivatag északi részéig.

Ezentúl Szíriából minden Izraelből felszálló harci gépet nyomon követhetnek, akadályozva Izrael műveleti képességet a Hezbollah libanoni síita mozgalom elleni küzdelmében. A Háárec szerint a zsidó állam a jövőben nem tudja zavartalanul megakadályozni, hogy Irán fegyvereket szállítson a Hezbollahnak.

Új korszak következik

Izrael 1982-ben elpusztította Szíria légvédelmi rendszerét, és azóta teljes légi fölénye volt a térségben, s a cikk szerint ez a korszak a Tartumba telepített légvédelmi rakétákkal gyakorlatilag véget ért.

Moszkva az izraeli–orosz incidensek elkerülése érdekében diplomáciai párbeszédet kezdeményezett, s ez ügyben Binjamin Netanjáhu izraeli miniszterelnök az elmúlt évben négyszer találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Oroszország azt követően erősítette meg szíriai légvédelmét, hogy Washington elítélte Aleppó bombázását, és Oroszország felkészült arra, hogy az Egyesült Államok katonai lépéseket tehet a Moszkva által támogatott Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen."
_pampa 2016. 10. 11. 08:39
Előzmény: #1464  _pampa
#1465
Nem érdekli Erdogant, hogy mit gondol Amerika
NT, 2016. október 11., kedd 08:16
Aláírták a Török Áramlat gázvezeték-projekt építésének folytatásáról szóló török–orosz megállapodást Isztambulban. Az orosz és a török elnök arról is egyeztetett, hogy miképp lehet humanitárius segélyt szállítani az ostromlott szíriai városba, Aleppóba.
Amilyen hirtelen veszett össze, olyan váratlanul békült ki egymással az orosz és a török elnök. Vlagyimir Putyin azután orrolt meg Recep Tayyip Erdoganra, hogy a török légierő tavaly novemberben lelőtt egy orosz vadászbombázót, amely szíriai bevetésén pár másodpercre megsértette a török légteret. Törökországban később puccskísérletet követtek el Erdogan elmozdítására, aminek megszervezésével az Egyesült Államokat vádolta meg a török elnök. Erdogan ezután bocsánatot kért orosz kollégájától a gép lelövése miatt, majd tárgyalások indultak a kapcsolatok rendezéséről – ennek részeként a gazdasági kapcsolatokat erősítenék.

Nem érdekli Erdogant, hogy mit gondol Amerika

„A Török Áramlat tekintetében aláírtuk a földgázvezeték megépítésének gyorsításáról kötött egyezményt” – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan.

A Török Áramlat Ukrajna elkerülésével szállít majd orosz gázt Európába, a beruházást ezért hevesen ellenzi az Egyesült Államok, de ez már nem érdekli Erdogant.

A két elnök arról is egyeztetett, miképpen lehet humanitárius segítséget Aleppóba juttatni. Szíria Sztálingrádját a szír kormányerők ostromolják orosz légi támogatással, a romvárost pedig az amerikaiak támogatta, mérsékeltnek hívott lázadók és iszlamista csoportok védik.

„Felvetettem a csapatok visszavonásának lehetőségét, nehogy támadás érje a segélyt szállító konvojokat. De az Egyesült Államok nem hajlandó erre, esetleg nem tudnák megvalósítani ezt” – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Törökország és Oroszország korábban ellentétes oldalon állt a szíriai polgárháborúban. Oroszország a szír elnök oldalán kapcsolódott be a harcokba. A törökök azonban az iszlamista csoportok oldalán álltak, sőt még az Iszlám Államot is segítették fegyverszállítmányokkal, a terrorkalifátushoz csatlakozni akaró külföldieket pedig átengedték az ország területén. Miután az Iszlám Állam Törökországban is több terrortámadást követett el, Erdogan elnök kihátrált mögülük, és egyes hírek szerint kész megállapodni a szír elnökkel is."
_pampa 2016. 09. 01. 08:04
Előzmény: #1463  ts3
#1464
ahogyan írod.

csak annyi a különbség,hogy az oroszt a szír diktátor hívta be, a török pedig hívatlanul érkezett.

ts3 2016. 08. 31. 21:09
Előzmény: #1462  _pampa
#1463
Sem a törökök sem az oroszok, nem az isis ellen harcolnak. Törökök a kurdok ellen, oroszok aszad ellenzéke ellen. Az iszlám államot csak propaganda célokból támadgatják néha.
_pampa 2016. 08. 31. 15:28
Előzmény: #1461  _pampa
#1462
"Figyelemmel követjük a török fegyveres erők akcióit Szíria északi részén. Feltétlenül osztozunk a Török Köztársaság törekvésében, hogy harcol az Iszlám Állam képében jelentkező nemzetközi gonosz ellen, de szeretnénk újra felhívni a figyelmet a nemzetközi jog betartásának szükségességére, és arra, hogy egy szuverén állam területén bármilyen harci cselekményt egyeztetni kell az adott ország törvényes kormányával" - mondta az orosz külügyi szóvivő."
atv.hu/MTI
_pampa 2016. 08. 28. 13:11
Előzmény: #1460  _pampa
#1461
"Legalább harmincöt civil meghalt és mintegy hetvenen megsebesültek vasárnap a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd fegyveres szervezet észak-szíriai állásai elleni török légicsapásokban és ágyútűzben - közölte a kiterjedt szíriai aktivistahálózattal dolgozó Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű civil szervezet.

A török hadsereg Dzseb el-Kussza és al-Amarna településeket támadta. Mindkét település a törökországi támogatású szíriai felkelők által a héten elfoglalt Dzserablúsz, valamint az YPG vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű ernyőszervezet kezén lévő Manbídzs észak-szíriai városok között fekszik. Előbbiben 20 ember halt meg és 50-en sebesültek meg, utóbbiban legalább 15-en vesztették életüket és 20-an szereztek sebesüléseket."
_pampa 2016. 08. 21. 09:27
Előzmény: #1459  _pampa
#1460
"Három manőverező robotrepülőgéppel mértek csapást orosz hadihajók az Iszlám Állam (IÁ) és az an-Núszra Front dzsihadista szervezet szíriai állásaira a Földközi-tengerről – közölte az orosz védelmi miniszter.

A Kaszpi Flottillához tartozó Zeljonij Dol és Szerpuhov kis rakétahordozó őrhajóról kilőtt Kalibr típusú szárnyas rakéták lakatlan területek felett szálltak el, és Dar-Taaza közelében a terroristák egyik irányító központját és bázisát, Aleppó tartományban pedig egy aknavetőlőszer-gyárat és egy fegyverraktárt semmisítettek meg.

Az orosz haditengerészet korábban is vetett már be manőverező robotrepülőgépeket Szíriában az IÁ és az an-Núszra Front ellen. Tavaly októberben 26 Kalibrt, novemberben pedig újabb 18-at használtak fel a szíriai műveletekben. A tél elején, ugyancsak a Földközi-tengerről a legújabb típusú Rosztov-na-Donu tengeralattjáróról indítottak cirkálórakétákat.

Az orosz védelmi tárca hétfőn azt közölte, hogy előre ütemezett haditengerészeti gyakorlat kezdődött a Földközi-tenger keleti medencéjében, hogy felmérjék erőik képességeit terrorista jellegű válsághelyzetek megoldásában.

A tárca kommünikéje szerint a haditengerészeti csapásmérő egység öt gyakorlatot fog végrehajtani, amelyek során éleslövészetet is végez egy olyan forgatókönyv keretében, amely “a lehető legéletszerűbben utánoz egy valódi támadást”.

Ugyanakkor a Kaszpi-tenger délnyugati medencéjében augusztus 15. és 20. között egy másik hadgyakorlaton a Tatarsztan, a Dagesztan, a Grad Szvijazsszk és a Velikij Usztjug nevű hajók vesznek részt. Utóbbi három hajó ugyancsak képes az új Kalibr típusú manőverező robotrepülőgépek indítására."
_pampa 2016. 08. 19. 08:50
Előzmény: #1458  _pampa
#1459
:)

"Törökország legkésőbb 2023-ban szeretne az Európai Unió tagjává válni – ezt mondta a török EU-nagykövet a német Die Welt című lapnak. Akkor ünneplik a török köztársaság kikiáltásának századik évfordulóját, ezzel szeretnék megkoronázni. Selim Yenel kijelentette: hosszú távon elfogadhatatlan Törökországnak, hogy ne lehessen uniós tag.

A nagykövet mindezzel arra reagált, hogy Németország uniós ügyekért felelős minisztere kijelentette: Törökországnak még a vízummentesség megszerzéséért is hosszú utat kell megtennie. Michael Roth leszögezte: a menekültügyi megállapodás kapcsán a kezdetektől fogva világos volt, hogy Törökországnak mind a 72 vízummentességi feltételt teljesítenie kell."
_pampa 2016. 08. 19. 08:19
Előzmény: #1457  _pampa
#1458
egyre távolabb az EU a törökök számára....

"Török tisztogatások: óriási vagyont koboztak el Erdoganék
2016. augusztus 19., 08:00
Privátbankár, MTI
Gyanúsan a ruhaiparosok és az édességkészítők is, összesen 187 üzletember teljes vagyonát zárolták.

Az elfogottak között van Rizanur Meral, a Török Üzletemberek és Iparosok Szövetségének (TÜSKON), valamint Ömer Faruk Kavurmaci, a ruházati termékeket gyártó, valamint az építőiparban működő Aydinli csoport vezetője. Emellett elfogták Nurettin Eroglut, a szintén ruhaipari szereplő Eroglu Holding elnökét, illetve a pékárukat és édességeket gyártó Güllüoglu Baklava tulajdonosait, Faruk Güllüoglut és Nejat Güllüoglut. 65 embert már előállítottak, Kavurmaci irodájában több Gülen által írt könyvet is találtak.

Legutóbb kedden volt tisztogatás Törökországban, akkor 44 vállalatnál kopogtatott a rendőrség. >>>
Nem kishalakról van szó, a TÜSKON 55 ezer tagot számlál, az Aydinli csoport mintegy 40 országban képviselteti magát, az Erolgu Holding pedig 14 ezer dolgozót foglalkoztat világszerte. Az andalou török állami hírügynökség szerint a mostani razziában elfogottak a gyanú szerint terrorszervezet tagjai, amelynek pénzügyileg is támogatást nyújtottak Fethullah Gülennek, akire épp a héten szabott ki kétezer éves börtönbüntetést Recep Tayyip Erdogan."
_pampa 2016. 08. 18. 08:19
Előzmény: #1456  _pampa
#1457
"Törökországban már 40 ezer embert vettek őrizetbe a múlt hónapi katonai puccsot követő kormányzati tisztogatásban.
A belügyminisztérium adatai szerint 20 ezer ember ellen már vádat is emeltek, 80 ezret pedig kirúgtak az állásából. A börtönökből 38 ezer rabot engednek szabadon, hogy az új politikai foglyokat legyen hová elzárni.

Közben 4200 olyan céget, köztük tévéket és újságokat zárattak be, amelyeknek közük lehetett az Amerikában élő ellenzéki hitszónok alapítványához, akit a török kormány a puccs kitervelőjének tart."
_pampa 2016. 08. 16. 12:33
Előzmény: #1454  _pampa
#1456
Az orosz hadügyminisztérium is megerősített azokat a híreket, miszerint a TU-22M3-as és a Sukhoi-34 bombázóik már az iráni Hamadan reptérről indulnak a szíriai bevetéseikre. Az orosz hadügy szerint erre azért volt szükség, hogy még jobban fokozni tudják a hadműveleteiket. ugyanis ha az iráni bázisokról indulnak bevetésre, az legalább 60 százalékkal csökkenti a bombázók repülési idejét, így több bombát tudnak felpakolni rájuk.

A Reuters szerint ez lehet az első alkalom, hogy az orosz hadsereg iráni bázisról felszállva hajt végre támadásokat Szíriában azóta, hogy tavaly szeptemberben hivatalosan is nyíltan segítik Bassár el-Aszad kormányerőit.
Az Iránnal való együttműködés mutatja, hogy az oroszok tovább fokozzák a jelenlétüket a Közel-Keleten. Orosz sajtóértesülések szerint már engedélyt kértek az iraki és az iráni kormánytól, hogy cirkáló rakétákat lőhessenek ki Kaszpi-tengerről, amelyek így áthaladnának a két ország felett.
Az orosz hadügyminisztérium közleménye szerint a legutóbbi akcióikat az Iszlám Állam és az Al-Nuszra Front állásai ellen indították Aleppo, Idlib és Deir al Zour tartományokban."
Phylaxa 2016. 08. 14. 16:46
Előzmény: #1453  _pampa
#1455
Olyan már Teller Edéék óta nem lesz, ha nem bugyuta az emberiség.
_pampa 2016. 08. 14. 16:02
Előzmény: #1453  _pampa
#1454
"Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint az Oroszországból felszálló bombázók júliusban háromszor hajtottak végre hasonló támadást, augusztusban pedig ez volt a harmadik bevetésük Szíriában.

A nagy robbanóerejű bombákkal végrehajtott támadás ezúttal a terroristák két irányító központját, hat jelentős fegyver- és lőszerraktárát, két tankját négy gyalogsági páncélozott járművét, hét nagy kaliberű fegyverrel felszerelt terepjáróját és "nagyszámú" fegyveresét pusztította el.
A bombázókat a szíriai Hmejmimből, az ott működő orosz légibázisról felszálló Szu-30-as és Szu 35-ös gépek fedezték."

(MTI)
_pampa 2016. 08. 10. 10:58
Előzmény: #1452  Törölt felhasználó
#1453
de egy lehetséges háborúban Oroszország és az Egyesült Államok között az USA győzne, persze hatalmas veszteségek árán."

az USA lakosai már a "kevés" veszteséget is rosszul kezelik.

az utolsó VH-nak nem lesz győztese!
Törölt felhasználó 2016. 08. 10. 10:53
Előzmény: #1451  _pampa
#1452
Washington Post: az orosz fegyver jobb mint az amerikai
BY VILÁGFIGYELŐ · 2016-08-10

A Washington Post egy nyugdíjazott amerikai tábornok, Robert H. Scalesa-al készített interjúban mondta el véleményét az orosz fegyverekről.

A tábornok novemberben az Egyesült Államok európai hadseregének vezérkarához látogatott, ahol az orosz hadsereg állítólagos ukrajnai tevékenységéről tájékoztatták. „Egy fiatal felderítő tartott tájékoztatót, aki a 2014. július Zelenopolje melletti harcok részleteiről beszélt, amikor az orosz tüzérség egyetlen csapással, szinte percek alatt semmisített meg két ukrán gépesített hadosztályt” – olvasható a cikkben. Az amerikai tábornok szerint Ukrajna az oroszok bemutató terepévé vált, ahol megmutatták, hogy mire képesek.

„Ez volt az első olyan eset a hidegháború vége óta, amikor az egyik külföldi ország valamilyen harcmodorban túlteljesített” – nyilatkozta a tábornok az amerikai újságnak. Szavai szerint bár az orosz tüzérség ereje erősebb, de egy lehetséges háborúban Oroszország és az Egyesült Államok között az USA győzne, persze hatalmas veszteségek árán.

_pampa 2016. 08. 10. 09:30
Előzmény: #1450  Törölt felhasználó
#1451
Helyreállhat az orosz-török barátság
InfoRádió / Sigmond Árpád 2016.08.10. 08:58

Az orosz-török viszony helyreállításáról és egyebek mellett a Török Áramlat gázvezeték-projekt újjáélesztéséről állapodott meg kedden Szentpéterváron Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök.
Mosolyogva rázott kezet Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Recep Tayyip Erdogan török államfő, mikor megérkezett Szentpétervárra.
A megbeszélésüket követő közös sajtótájékoztatón Vlagyimir Putyin kijelentette, hogy a két ország prioritásként kezeli, hogy a válság előtti szinten és teljes körűen állítsák helyre a kétoldalú kapcsolatokat.
Az orosz elnök elismerte, hogy rendkívül nehéz volt az elmúlt időszak a két ország kapcsolatában, de úgy látta, hogy túljutottak ezen. Aláhúzta, hogy politikai döntés született a Török Áramlat megvalósításáról és az első törökországi orosz nukleáris erőmű építésének befejezéséről. Emellett Oroszország fokozatosan megszünteti a török vállalatokkal szemben bevezetett szankciókat és döntés született a Törökországba tartó orosz charterjáratok újraindításáról is.
Recep Tayyip Erdogan, aki többször is "drága barátomnak" nevezte hivatali partnerét, elmondta, hogy Ankara kész mielőbb kivitelezni a Török Áramlat projektet és azon keresztül az Európába történő gázszállítást majd kifejezte Ankara készségét, hogy "stratégiai beruházásként" kezelje az orosz atomerőmű projektjét.
A szíriai válságról szólva Vlagyimir Putyin hangsúlyozta a kompromisszum fontosságát és azt, hogy a szíriai demokratikus átalakulást kizárólag demokratikus eszközökkel lehet megoldani.
Az orosz-török kapcsolatok azt követően jutottak válságba, hogy tavaly novemberben a török légierő a szíriai határnál lelőtt egy orosz vadászbombázót. Moszkva azt állította, hogy az orosz gép Szíria légterében repült, Ankara pedig azt, hogy megsértette a török légteret. Az incidenst követően Moszkva gazdasági szankciókat léptetett életbe Törökország ellen, a két ország közötti párbeszéd pedig gyakorlatilag leállt. Június végén azonban a török államfő – ahogy Moszkva korábban követelte – bocsánatot kért az esetért, így megkezdődött a kétoldalú viszony rendeződése, majd az elbukott török puccskísérlet után Putyin telefonon támogatásáról biztosította Erdogant."
Törölt felhasználó 2016. 08. 09. 21:47
Előzmény: #1449  _pampa
#1450
Mégis csak igaz, hogy a zusa is benne volt az alibi puccsban? Erdogan lereagálta, Putinnal!

link

_pampa 2016. 08. 09. 13:25
Előzmény: #1448  _pampa
#1449
Több mint 26 ezer gyanúsítottat vettek őrizetbe eddig a török hatóságok a július 15-ei katonai puccskísérlet miatt - mondta Bekir Bozdag igazságügyi miniszter kedden Ankarában az Anadolu állami hírügynökségnek adott interjújában.

Legutóbb július 29-én Efkan Ala belügyminiszter még 18 ezer őrizetbe vett emberről számolt be. A 26 ezer emberből Bozdag tájékoztatása szerint 16 ezernek az előzetes letartóztatását is elrendelte az igazságszolgáltatás.

A hatalomátvételi kísérletet követően bevezetett három hónapos rendkívüli állapot egyik rendelete értelmében a rendőrség a gyanúsítottakat legfeljebb harminc napig tarthatja őrizetben a korábbi négy nap helyett.

A török igazságügyi miniszter arra figyelmeztette Washingtont a puccskísérlet kitervelésével vádolt, önkéntes amerikai száműzetésben élő Fethullah Gülen hitszónok kiadatásával kapcsolatban, hogy

ne áldozza fel a kétoldalú kapcsolatát Ankarával egy terrorista miatt.
Hangsúlyozta, hogy erős Amerika-ellenes hangulat uralkodik a török lakosság körében a két NATO-szövetséges ország közötti vita okán:

az Egyesült Államoknak Törökország vagy Gülen barátsága a fontos?"
Reid Weingarten, Gülen egyik ügyvédje korábban megkérdőjelezte, hogy ügyfelére korrekt bírósági eljárás várna török földön."

(MTI)
_pampa 2016. 08. 09. 09:53
Előzmény: #1447  ts3
#1448
nem, de a "szakításnak" nagy ára lett!

nem lenne jó,ha ismételné önmagát a történelem!
ts3 2016. 08. 09. 08:49
Előzmény: #1446  _pampa
#1447
Hitler és sttálin sem voltak sokáig barátok.
_pampa 2016. 08. 09. 08:30
Előzmény: #1443  _pampa
#1446
"Ritkán tapasztalni olyan hullámvasutazást kétoldalú kapcsolatban, aminek Törökország és Oroszország viszonylatában lehetett tanúja az elmúlt tíz hónapban a nemzetközi közvélemény. A ma Szentpéterváron sorra kerülő Erdogan–Putyin-csúcs azt hivatott szimbolizálni, hogy bármi történt is a közelmúltban, igenis van szándék a magától értetődően stratégiai jelentőségű közeledésre, s újfent hegymenet következhet a Nyugatról, elsősorban az Egyesült Államokból mindenkor aggódva, féltékenységgel telten figyelt kapcsolatrendszerben."

érdekelne ugyan beszélnek e a repülő lelövésének hátteréről?

ami szintén érdekes lehet ha megépül a gázvezeték Európa felé a törökön keresztül....erdogán kezébe lesz a "csap"....és neki van mit "törlesztetni"....

link

Törölt felhasználó 2016. 08. 02. 13:25
Törölt hozzászólás
#1445
elemes
elemes 2016. 08. 02. 13:25
Előzmény: #1443  _pampa
#1444
nem annyira a puccskisérlet került ennyibe, hanem inkább Erdogan paranoid reakciója.

valszleg jobban járt volna a világ, ha az a katona az F16-ban nem habozik és megnyomja a FIRE gombot
_pampa 2016. 08. 02. 13:07
Előzmény: #1442  _pampa
#1443
Százmilliárd dollárjába került Törökországnak a puccskísérlet
MTI2016. augusztus 2. 12:36
nyomtatás

Előzetes számítások szerint közel százmilliárd dolláros kárt okozott a török gazdaságnak a július 15-i elvetélt katonai puccskísérlet - közölte a kereskedelmi miniszter a török sajtó keddi beszámolója szerint.

hirdetés
PreviousNext

A Hürriyet című napilap szerint Bülent Tüfenkci újságíróknak nyilatkozva azt mondta, amennyiben figyelembe vesszük harci repülőgépek és helikopterek bevetésével, illetve a bombák ledobásával járó költségeket, továbbá az épületekben keletkezett károkat, akkor - első becslésként - legalább 300 milliárd török lírával (100 milliárd dollár) kell számolni.

A tárcavezető hangsúlyozta azonban, hogy alaposabb számítások után a károk nagysága valószínűleg nagyobb lesz, és különféle veszteségekkel kell számolni középtávon is. Példaként hozta fel azt, hogy sok turista lemondta törökországi szállásfoglalását és útját. A kormány ráadásul megtiltotta az éves szabadságok kivételét több mint hárommillió köztisztviselőnek - csak emiatt közel egymillió foglalást mondtak le, és továbbiakkal kell számítani. A tárcavezető türelmet kért az idegenforgalmi szektorban tevékenykedő vállalatoktól és a polgároktól, megjegyezve, hogy a turizmusnak már amúgy is kárt okoztak a terrortámadások, és az orosz-török viszony válsága is bajokat okozott.

"A puccsisták sajnos olyan képet festettek rólunk, mintha harmadik világbeli ország lennénk. Akik harckocsikat látnak az utcákon, és látják a parlament bombázását, azok nem jönnek el Törökországba. Mindez középtávon okoz veszteségeket" - mondta Tüfenkci.

A miniszter azonban megjegyezte, hogy a török üzleti élet sikeresen ment át a "nehéz vizsgán". Mint kifejtette, egyes országokban ilyen államcsínykísérlet után legalább egy hétre leállna a piac, míg Törökországban a bankok, a tőzsde, a tőzsdei árupiac és a kereskedelmi központok már a pénteki napon történt puccskísérlet utáni munkanapon - hétfőn, július 18-án - kinyitottak, és nem emelkedtek számottevően a kamatlábak, nem esett nagyot a tőzsdeindex. A tárcavezető szerint nincs szükség a növekedési vagy kiviteli előrejelzések felülvizsgálatára Törökországban. "
_pampa 2016. 08. 01. 16:56
Előzmény: #1439  _pampa
#1442
A német alkotmánybíróság ítélete, miszerint Erdogan nem beszélhet a tüntetőkhöz, mindössze a tüntetés előtt néhány órával született meg. A lépésre azért volt szükség, mert a hatóságok attól tartottak, hogy Erdogan beszéde nyomán elszabadulhatnak az indulatok.

A törökök mindent megtettek, hogy elítéljék a lépést. Ibrahim Kalin, a török elnök szóvivője szerint ez a "szólásszabadság és gyülekezési szabadság súlyos megsértése". Emlékezetes, hogy Erdogan nem aggódott túlságosan a törökországi szólásszabadság miatt, amikor több ellenzéki sajtóterméket bezáratott és az újságírók ellen felségsértési pereket indított."

(DW)
Bumbika 2016. 08. 01. 13:50
Előzmény: #1440  elemes
#1441
Csak most nem a törökök.
Ez van, aki háborúzik az általában el is pusztul.

Ha nem lenne az emberekben korlátlan vágy a hatalomra, akkor nem lennének ilyenek, de mivel programozva van belénk az erősebb kutya effektus, így olyan vezetőket válaszunk, akik erőszakosak és esetekben háborúba viszik az országot.
Főleg ha pénzről van szó, akkor minden vezető szivesen áldozza a gyalogokat.

Ezzel az oroszok, amerikaiak, törökök és általában olyan népek, akik az elmúlt száz évben nem lettek teljesen legyalázva hatványozottan vágynak a vérontásra.

Engem az aggaszt nagyon, hogy a földön ma annyi a válság és a terjeszkedni akaró regionális hatalom, hogy egy rossz pillanat, egy rossz döntés és nagyon nagy kula lehet megint.
Aztán lehet elmélkedni, hogy kinek a hibája, de amikor a te házad ég és a te feleségedet erőszakolják a gyereked hullája felett magukból kivetkőzött félkatonai alakulatok, akkor már mindegy.

Nem tartom magam pacifistának, de talán egy kicsit mindenki hátradőlhetne, hogy most egy kicsit áljunk meg.
Ma úgy folyik a kelet és Afrika felosztása, ahogy a XIX. században a gyarmatokért marakodtak.
Kis háborúk sokasága a "gyarmatokon"(modern néven: szatelit államokban), egymás gazdasági cincálása az anyaországokban.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók