Topiknyitó: Portfolio 2015. 11. 24. 11:10

Kiderült: orosz vadászgépet lőttek le a törökök  

Ugrás a cikkhez
A megnövekedett terrorveszély miatt az utazással kapcsolatos kockázatokról szóló globális érvényű figyelmeztetést tett közzé a washingtoni külügyminisztérium az amerikai állampolgárok címére. Kedden a török légierő lelőtt egy - mint később kiderült,...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=222989
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2016. 03. 31. 13:35
#1420
Elfogták a tavalyi földön álló orosz Mi-8-as kilövőit.

link
_pampa_ 2016. 03. 22. 08:45
Előzmény: #1418  offshort
#1419
Nagyon jó cikk, kicsit hosszú.

"Így süllyedt polgárháborúba Törökország kilenc hónap alatt
Erdogan török elnök hétfőn azt mondta: országa a történelemben szinte példátlan terrorhullámmal kénytelen szembenézni. Ez igaz, ám az elnök gyakorlatilag egy személyben felelős az elszabadult erőszakért. Így süllyedt néhány hónap alatt zűrzavarba a Közel-Kelet egyetlen NATO-tagországa.
A szombati isztambuli öngyilkos merénylet után – amelynek izraeli-amerikai és iráni áldozatai is voltak – a Jerusalem Post nem véletlenül írt arról, hogy „Törökország totális háborúban áll”,

link
offshort
offshort 2016. 03. 16. 20:13
Előzmény: #1417  offshort
#1418
mielött változna a cikk : link
offshort
offshort 2016. 03. 16. 20:09
Előzmény: #1415  Törölt felhasználó
#1417
"Már három éve folyik a világ legmagasabb épületének kivitelezése, a szaúd-arábiai Jeddah városában helyet kapó Kingdom Tower a maga 1008 méteres magasságával minden eddigi rekordot meg fog dönteni" link

erröl írtam már soxor !
ezt nem kellene hagyni a sok vallással megfertőzőtt agykárosultnak, és ez ellen kellene forradalmat vivniuk ,
h a sok kis kocsog sejk olyanra költse az OIL bevételeket, amire egy "igazi demokráciában" nem szokás , (nem orbánisztánra gondolok) ,

szóval előrébb való a legmagasabb felhőkarcolóval való hivalkodás,
mint a (vallási) testvérek megmenekítése ? ,
szóval az eu-tól meg elvárják h dobja meg tötökországot 3-6 mrd €-val menekültügyben?,
ők meg szaud-(valláskárosult)-arábiában építgetik a hivalkodó felhőkarcolókat 1,23 mrd $-ért ? ,
had idézzek egy klasszikust !,

ÉBRESZTŐ !! :))
_pampa_ 2016. 03. 16. 19:49
Előzmény: #1415  Törölt felhasználó
#1416
Törököknek ez nem fog tetszeni!

Fegyverekkel látja el Oroszország az iraki kurdokat, hétfőn átadták az első szállítmányt – közölte az Erbílben szolgáló orosz főkonzul.

Elsőként öt ZU-23-2-es légvédelmi gépágyút, valamint húszezer darab ágyúlövedéket adtak át a kurd pesmergák egy magas rangú katonai vezetőjének, valamint Oroszország iraki nagykövetének jelenlétében. Az Iszlám Állam ellen harcoló kurdokat egyébként az Egyesült Államok is támogatja, a törökökkel viszont háborús a viszonyuk, ahogy az orosz-török viszony is mélyponton van. (MTI)
Törölt felhasználó 2016. 02. 28. 20:52
#1415
link

" Szaúd-Arábiában nagyszabású hadgyakorlat indult 20 állam részvételével - közölte vasárnap az SPA hivatalos szaúdi hírügynökség.

Az SPA jelentése szerint az "Észak mennydörgése" névre keresztelt hadgyakorlat a részt vevő katonák száma alapján az eddigi egyik legnagyobb hadmozdulat a világon. A manőver, amelynek várható tartamát nem közölte a hírügynökség a terrorizmus szembeni küzdelem erőinek összefogását célozza.

A hadgyakorlat szombaton kezdődött Szaúd-Arábia északkeleti részén a légi, tengeri és szárazföldi erők részvételével. Szaúd-Arábia mellett Pakisztán, Malajzia, Törökország, Egyiptom, Marokkó, Szudán, Szenegál, illetve öt perzsa-öbölbeli arab állam katonái vesznek benne részt.
"

Reméljük a fiatal szaúdi hercegnek nincsenek nagyra törő vágyai az EU területével és nem fegyverrel nyit majd utat a menekültek ezreinek valamilyen ürüggyel. Nagyon vad gondolat. De mi lesz a rengeteg feltorlódott emberrel a határon?
Törölt felhasználó 2016. 02. 28. 11:29
Törölt hozzászólás
#1414
_pampa 2016. 02. 28. 11:27
Előzmény: törölt hozzászólás
#1413
látod,pont ettől félek!

Ahogyan Észak-Korea esetében is.Egy diktátort ha teljesen sarokba szorítanak és már nincsen tovább mozgástere....bármit meg tesz!
Törölt felhasználó 2016. 02. 28. 11:22
Törölt hozzászólás
#1412
_pampa 2016. 02. 28. 10:45
Előzmény: #1410  Törölt felhasználó
#1411
A technikai kérdés számomra fehér folt. A politikai részét szoktam csak követni.

Az oroszok elkezdetek fejleszteni és ez nem jó!

"Az orosz tengeri nagyhatalom felújítja és az eddiginél sokkal hatásosabb fegyverekkel szereli fel a Nagy Péter cár nevét viselő, Kirov osztályú cirkálóját.

A Nagy Pétert, az orosz haditengerészet egyetlen jelenleg szolgáló atomhajtásos rakétacirkálóját 1989-ben bocsátották vízre, a világ legnagyobb nukleáris motorral működő olyan hadihajója, amely nem repülőgép-anyahajó. Vízkiszorítása 24,5 ezer tonna, 251 méter hosszú, 140 ezer lóerős, csúcssebessége 31 csomó, legénysége 728 főből áll.

A hajó felújítását 2019 vége felé kezdik el és 2022 végére fejezik be. A TASZSZ beszámolója szerint ekkorra Cirkon hiperszonikus hajó elleni rakétákkal fegyverzik fel, amelynek most folyik a fejlesztése. A hírügynökség egy másik forrása úgy tudja, hogy a cirkáló 10 darab 3S-14-es indítóállást kap, ahonnan Oniksz, Kalibr és Cirkon rakétákat lőhet ki.

A Kalibr a hetekben vált ismertté, miután bevetették Szíriában. A Circon ismeretlen, minden adata titkos, csak annyit lehet tudni róla, hogy hatótávolsága 400 kilométer, és a hangsebesség ötszörösével képes repülni."
Törölt felhasználó 2016. 02. 28. 09:41
Előzmény: #1409  Törölt felhasználó
#1410
Én azt hittem, hogy a kezelő, a dróton keresztül irányítja a TOW-ot, korrigálva a kitérést, jobbra-balra, föl-le.
Közben az irányító berendezés látja a rakéta hátsó jelzőfényét, és optikailag érzékeli, hogy a célkereszt hova mutat, és automata a korrekció.
Ezen az elven, a tank hamis jelzőfényt bocsát ki, így a rakéta, és a tank jelzőfénye megzavarja a vezérlést, mert csak 1-et kellene, hogy lásson, és fölfelé kitériti a rakétát.
Törölt felhasználó 2016. 02. 28. 09:36
Előzmény: #1408  _pampa_
#1409
_pampa_ 2016. 02. 28. 08:21
Előzmény: #1407  _pampa_
#1408
"Amikor orosz tankot talál el az amerikai rakéta
24.hu

Ritka eset, hogy a szír fronton a modern orosz és amerikai haditechnika összecsapjon. Ezúttal egy igazságos döntetlen jött ki.

Különleges videót posztoltak a YouTube-ra pénteken a szíriai lázadók: ezen az látható, hogy egy távoli orosz tankkal vívnak tűzpárbajt. A csattanó azonban nem ez a Washington Post cikke szerint.

A tank az orosz haderő egyik legmodernebbje, egy T-90-es darab, amire egy amerikai TOW tankelhárító rakétát küldenek rá a felvételen. A BGM-71-es TOW-okat már 2014 óta szállítja a CIA a szír felkelőknek, ahogy a videón látható, nagyon fontos fegyverükké vált ez.

Ugyanis a fenti orosz tankot is sikerül eltalálniuk vele. A cikk szerint ugyanakkor a személyzet túlélte a találatot, bár annak se lett volna szabad bekövetkeznie a tank fejlett elhárító berendezése miatt. Viszont a reaktív páncélzat megvédte a harckocsit, ami nagyobb károsodás nélkül megúszhatta a találatot (becsapódáskor a páncélon belül bekövetkezik egy ellenirányú robbanás, ami csökkenti a sérülést).

Az említett T-90-es tankok először csak a latakiai orosz légibázis védelmében játszottak szerepet, később szeptemberben már Basár el-Aszad szír diktátor serege is kapott belőlük. Azt nem tudni, a képen látható tankot szír vagy orosz személyzet kezelte-e. A felvétel Aleppó északnyugati elővárosában, Sejk Akilban készült."
_pampa_ 2016. 02. 25. 08:18
Előzmény: #1406  _pampa_
#1407
Leleplező tanulmány: 51 vállalat érintett az Iszlám Állam bombagyártásában

Húsz ország 51 vállalata érintett abban a gyártási és adásvételi folyamatban, amelynek eredményeképpen az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet hozzájut a házi robbanószerkezetek készítésére használt alkatrészekhez - derül ki egy csütörtökön közzétett tanulmányból.
Leleplező tanulmány: 51 vállalat érintett az Iszlám Állam bombagyártásában
A fegyverkezési kérdésekkel foglalkozó Conflict Armament Research kutatóintézet megállapítása szerint az Iszlám Állam már szinte nagyüzemben készít "rögtönzött robbanóeszközöket". Ezekhez összesen 700 összetevőt (mechanikai alkatrészeket, kábeleket, vegyi anyagokat) használ fel, amelyek gyártásában vagy értékesítésében olyan országok cégei is érintettek, mint az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Japán, Törökország, India, Brazília, Irak.

Az alkatrészek jelentős részének kiviteléhez nincs szükség külön exportengedélyre, akár polgári kereskedelmi forgalomban is kaphatók, így a terrorszervezet sokkal könnyebben beszerezheti őket, mint a jóval szigorúbban ellenőrzött, fegyvernek minősülő eszközöket - emelték ki a tanulmány készítői, akik 20 hónapon át folytattak kutatást a témában. Mint jelezték, legmegdöbbentőbb megállapításuknak azt tartják, hogy az Iszlám Állam nagymértékben önellátó a robbanóeszközök készítéséhez szükséges elemekből, és ezek ráadásul viszonylag könnyen hozzáférhetők azokban a térségekben is, amelyeket a dzsihadista szervezet az ellenőrzése alatt tart.
A kutatóintézet munkatársai megpróbáltak az érintett cégeknél is információkat szerezni a szóban forgó ügyletekről, de legtöbbször nem sikerült érdemi tájékoztatáshoz jutniuk, vagy azt a választ kapták, hogy a cég nem tudja pontosan, mi történt a termékkel, miután eladták. Azt mindazonáltal kiderítették, hogy a detonátorok jelentős részét szabályosan exportálták elsősorban Indiából Libanonba és Törökországba. Az említettek mellett holland, svájci, román és cseh cégek is érintettek voltak a gyártási vagy értékesítési folyamatban - állította a jelentés."
atv.hu / MTI
_pampa_ 2016. 02. 23. 16:05
Előzmény: #1405  _pampa
#1406
Nem szíriai, hanem török állampolgár volt az elkövetője a múlt szerdán Ankara kormányzati negyedében végrehajtott öngyilkos merényletnek – írta a Hürriyet című török ellenzéki napilap internetes oldalán kedden ügyészségi forrásra hivatkozva.
A kelet-törökországi Van tartományban 1989-ben született Abdulbaki Sömert, a Kurdisztáni Szabadság Sólymai (TAK) nevű terrorszervezet tagját az apjától vett DNS-minta alapján azonosították. "
_pampa 2016. 02. 21. 12:27
Előzmény: #1404  _pampa_
#1405
"Oroszország az elmúlt évtizedek legkirívóbb háborús bűntetteit követette el Szíriában, állítja a legnagyobb nemzetközi emberjogvédő szervezet. Az Amnesty International szerint az orosz légierő nemcsak civileket és segélymunkásokat bombázott, hanem számos kórházat is. Moszkva tagad; azt állítják, hogy csak terrorista célpontokra lőnek.
Az Amnesty fotókkal és videofelvételekkel tudja bizonyítani az iskolák, kórházak és civil lakónegyedek elleni orosz támadásokat a szíriai Aleppo környékén. A civil célpontok bombázása önmagában háborús bűncselekmény, nyilatkozta Tirana Hassan, a szervezet válsághelyzetekkel foglalkozó igazgatója a Sky Newsnak.

Hassan szerint az elmúlt héten folyamatosan orosz légitámadások érték a segélyszervezetek helyszínen tartózkodó munkatársait, és a sebesülteket menteni próbáló civil önkénteseket is."
_pampa_ 2016. 02. 21. 08:31
Előzmény: #1403  _pampa
#1404
Az elnök közölte, Damaszkusz kész elfogadni egy tűzszünetet, ha a "terroristák" azt nem használják ki.

Bassár el-Aszad közölte, Damaszkusz kész katonai tevékenysége felfüggesztésére, de a tűzszünet további kérdéseket vet fel, például azt, hogy az általa “terroristáknak” nevezett felkelők nem használják-e ki állásaik megerősítésére a fegyvernyugvást. Az egyezménynek azt is garantálnia kell, hogy más országok, különösképpen Törökország, nem fognak további “terroristákat” és fegyvereket szállítani, illetve bármilyen jellegű logisztikai támogatást nyújtani a felkelőknek – tette hozzá az elnök.

A szíriai ellenzéki csoportok korábban két-három hétig tartó tűzszünetben állapodtak meg, ha Moszkva leállítja szíriai légi hadjáratát, befejeződik a városok ostroma és országszerte lehetővé válik a segélyek eljuttatása a rászorulókhoz. A fegyvernyugvás további feltétele, hogy nem érik támadások az al-Kaida terrorszervezethez köthető an-Nuszra Frontot, de ez még az amerikai-orosz egyeztetések tárgyát képezi – írta a Reuters hírügynökség.

A tűzszünet megteremtésének részleteit egy orosz-amerikai vezetésű munkacsoportnak kell kidolgoznia. A helyzetet bonyolíthatja, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy hete, a Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport (ISSG) müncheni találkozója után – amelyen a fegyvernyugvás egy héten belüli megteremtéséről és a harcok miatt a külvilágtól elzárt települések humanitárius segélyezéséről született megállapodás – azt mondta, a fegyvernyugvás nem terjed majd ki sem az Iszlám Államra, sem az an-Nuszra Frontra.

Az orosz ENSZ-nagykövet a minap a Kommerszant orosz lapnak azt mondta, Moszkva a szíriai konfliktus békés rendezésén dolgozik. Szerinte Oroszország jelentős áldozatokat hozott a konfliktus rendezésére, szeretné, hogy ezt a szíriai elnök is figyelembe vegye. Vitalij Csurkin az interjúban így reagált arra, hogy Aszad korábban közölte: addig harcol, amíg az összes felkelőt le nem győzi. A nagykövet úgy fogalmazott, ha a szíriai hatalom követi Oroszország útmutatását, méltósága megtartásával zárhatja le a konfliktust.

Csurkin közölte, ez személyes véleménye, de ha Damaszkusz más utat választ, akkor egy nagyon bonyolult helyzet állhat elő. Emlékeztetett, hogy a szíriai kormányerők az orosz légierő “hatékony műveleteinek” köszönhetően tudták ellenfeleiket kiszorítani Damaszkuszból. Hétfőn Bassár el-Aszad egy beszédében arra utalt, hogy nem hajlandó tárgyalni senkivel sem, aki a rezsim ellen valaha is fegyvert fogott. A Reuters szerint Aszad még a Moszkva által javasolt ellenzéki szervezetekkel sem volt hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni."
_pampa 2016. 02. 20. 09:59
Előzmény: #1402  _pampa
#1403
"RIJÁD LÉGVÉDELMI RAKÉTÁKKAL SZERELNÉ FEL A SZÍRIAI ELLENZÉKET
Légvédelmi rakétákkal kellene felszerelni Bassár el-Aszad szíriai elnök mérsékelt ellenzékét, hogy csapataik kiiktathassák a kormányhadsereg repülőgépeit és helikoptereit – mondta a szaúd-arábiai külügyminiszter a Spiegelnek.

Adel al-Dzsubeir a német hírmagazin szombati – digitális formátumban péntek este megjelent – számában közölt interjúban kiemelte, hogy a mérsékelt ellenzék felfegyverzése föld-levegő rakétákkal megváltoztatná az erőviszonyokat a szíriai polgárháborúban, de nagyon kellene vigyázni, hogy a rakéták ne kerüljenek az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezethez."
_pampa 2016. 02. 20. 09:56
Előzmény: #1401  _pampa_
#1402
A törökök kirobbanthatják a világháborút?

"Oroszország Szíria szuverenitásának tiszteletben tartására szólító határozattervezetet terjesztett elő az ENSZ Biztonsági Tanácsában, de a testületben vétójoggal rendelkező nyugati országok – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország – máris jelezték, hogy a dokumentum elfogadásának semmi esélye sincsen.
A BT ülését helyi idő szerint péntek este hívták össze Oroszország kezdeményezésére, mert Moszkvát nyugtalanítja, hogy Törökország szárazföldi katonai műveletet helyezett kilátásba Szíriában és a török hadsereg tüzérséggel lövi az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet ellen harcoló Népvédelmi Egységek (YPG) szíriai kurd milícia észak-szíriai állásait.

Erre semmi esély

Az Oroszország által beterjesztett rövid, egyoldalas határozattervezet konkrétan nem tesz említést Törökországról, de nyilvánvalóan rá utal azzal, hogy „elítéli Szíria területének folytatódó lövetését", és azt, hogy nem szűnik meg a fegyveres terroristák Szíriába irányuló áradata és a fegyverek szállítása. Ez a BT korábbi határozatainak megsértésével egyes – köztük a Szíriával szomszédos – országok engedékenysége miatt vagy közvetlen közreműködésével zajlik"

"A Financial Times című brit lap azt írta pénteken, hogy Törökország terveket készít a török hadsereg észak-szíriai bevonulására, Szaúd-Arábia pedig Szíria déli, Jordániával szomszédos területeire küldene katonákat. Az Egyesült Államok megpróbálja lebeszélni őket erről, és szemlátomást a NATO-t is aggasztja az, hogy e két ország katonái Szíria területére lépnek, ahol Oroszország Damaszkusz beleegyezésével légi hadjáratot folytat. Barack Obama amerikai elnök pénteken személyesen, telefonon kérte Recep Tayyip Erdogan török államfőtől azt, hogy a török hadsereg fejezze be az YPG észak-szíriai állásainak ágyúzását. Ankara azonban azt nehezményezi, hogy az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei nem minősítik az YPG-t terrorista szervezetnek. "
_pampa_ 2016. 02. 19. 19:02
Előzmény: #1400  _pampa
#1401
OROSZORSZÁG KÉRÉSÉRE ÖSSZEÜL AZ ENSZ BIZTONSÁGI TANÁCSA
MTI
Zárt ajtók mögött ülésezik közép-európai idő szerint péntek este 8 órától az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT), amely Oroszország kérésére a szíriai konfliktusról tanácskozik majd – derült ki az orosz külügyminisztérium közleményéből.

Moszkva azért kezdeményezte a testület összehívását, mert nyugtalanítja, hogy Törökország szárazföldi katonai műveletet helyezett kilátásba Szíriában.
Oroszország a BT ülésén egy olyan határozatot készül előterjeszteni, amely a Szíria szuverenitását veszélyeztető akciók abbahagyására szólít fel – hangsúlyozta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a tárca honlapján megjelent közleményben."

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók