Topiknyitó: Portfolio 2015. 02. 07. 07:28

De tényleg, miért keres többet egy osztrák, mint egy magyar?  

Ugrás a cikkhez
Azért magasabbak a nyugati bérek, mert ott magasabb a termelékenység - hangzik a megállapítás. Csakhogy a hétköznapi életben sokan érzik úgy, hogy valójában magasabb kereset járna nekik az erőfeszítésük, munkájuk alapján. Tényleg, akkor miért nem...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=209918
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2015. 02. 07. 10:38
Előzmény: #37  dexter
#40
jesszusom, hogy mindent el kell magyarázni

az itteni alacsonyabb pénz az a németországinál alacsonyabb és nem az itteni szittya kovácsműhely béreinél
dexter 2015. 02. 07. 10:38
Előzmény: #37  dexter
#39
Most látom mire írtad, hogy hülyeség. Azt hittem sarpac előző hozzászólására reagáltál. Ez tényleg hülyeség.
Sarpac
Sarpac 2015. 02. 07. 10:36
Előzmény: #33  Bekre_Pal
#38
Te melyik holdon élsz? Szerinted miért jönnek ide ezek a cégek feleslegesen fuvaroztatni energiát pént befektetni amikor ugyan ezt otthon is megtehetnék saját országukban? Pontosan azért amit leírtam! A gazdasági tankönyveket meg nyugodtan teheted a kandallóba úgyis jön a hideg ott több hasznuk van, mivel rég nem arról szól az egész idehaza.
dexter 2015. 02. 07. 10:36
Előzmény: #33  Bekre_Pal
#37
Nem hülyeség. Nagyon is jól látja a dolgot. Nincs ebbe semmi legenda. Szerinted miért jönnek ide ezek a gyárak és nem pl. no-ban szerelik össze a cuccokat? Mert annyira jót akarnak tenni a magyaroknak? ez semmi más, mint üzlet. Itthon jól alacsonyabb bérért dolgoztatnak a hasznot meg no-ba viszik (de nem úgy ahogy a fidesz képzeli, hogy kilopják a pénzt és idehaza nem adóznak).
stock33
stock33 2015. 02. 07. 10:33
Előzmény: #26  ujonc
#36
nem beszélve arról, amikor a frissen felújított utat két héttel később felbontják, mert akkor kezdik a csatornát felújítani...
dexter 2015. 02. 07. 10:33
Előzmény: #27  Sarpac
#35
Ennyi. Míg egy összeszerelő ország leszünk saját ipar és szellemi termékek nélkül, addig itt fogunk rohadni.

Éppen ezért orbánéknak nem stadiont kellene építeni, hanem a magyar ipart támogatni. Ehelyett pl. az audit támogatják 100MrdFt-tal. De az nekik nem érdekük, hogy legyen rendes magyar ipar és ezáltal jobban éljenek az emberek.
És addig ne is várjunk mást, míg pl. a BKV inkább vesz drágábban nyugatról buszt, mint az itthon lévő 2-3 (már gyakorlatilag tönkretett) buszgyártól rendelne. Lehet találatni vajon miért nem haza buszokat vesznek? Más országok, pl. spanyolok, franciák a saját gyáraktól veszik pl. a buszokat még akkor is ha magasabb árat kell érte fizetni, mert tudják, hogy ha a hazai ipart támogatják, az csak a javukra válik és a többletköltség simán visszajön más oldalról (adó, áfa).
Azt is lehet találgatni, hogy miért tették tönkre kishantost, ahol magas szakmai tudással termeltek magasan eladható élelmiszert és oktattak erre gazdákat ingyen. Hogy pl. a mezőgazdaság is szóba kerüljön.
Helyette bevetették a helyet alacsony hozamot termelő búzával 1-2 haver kedvéért.

A legnagyobb baj, hogy itt az emberek nem gondolkodnak és mást hibáztatnak a saját sorsukért a fidesz meg erre rájátszik azzal, hogy mindig kell valami ellenséget találnia, akik éppen szegény kis haznákat támadják, amit meg kell védni. Pedig a legnagyobb ellenség országon belül van és úgy hívják, hogy orbán és fidesz.
Sarpac
Sarpac 2015. 02. 07. 10:33
Előzmény: #31  omaha
#34
Addig nem lesz ilyen amíg az UNIÓ kimerül német és franciában. Legnagyobb probléma az, hogy messze nem vagyunk egységesek, a fent említett két ország olyan mint egy kullancs ami a vérét szívja periféria országainak, először betol egy kis érzéstelenítőt meg véralvadásgátlót aztán szívja szívja amíg bírja.
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2015. 02. 07. 10:32
Előzmény: #30  Sarpac
#33
ez hülyeség

jobb körülmények között többet fizetnek és le is adóznak az embereik után mint a magyar cégek általában

nem kellene hülye legendák felé elvinni a témát
stock33
stock33 2015. 02. 07. 10:31
Előzmény: #26  ujonc
#32
valamit elronthattak a szinkronstúdióban, oda kellett volna figyelni, hogy a magyarok is megértsék... "2 napja még jó volt"... ide valami 8-10 hónapja még jó volt szöveg illett volna, hogy az átlag magyar is képbe kerüljön...

még egyszer, talán nem jött le elsőre: ami a németeknél két hete projekt, az Magyarországon alsó hangon fél év...
neked elfogadott, hogy egy villamospálya felújítás (Hungária krt) során forgalmas kereszteződéseket hónapokra lezárnak, szűkítenek... németeknél ez két hétvége lenne...
omaha 2015. 02. 07. 10:29
Előzmény: #23  pampa
#31
Egy dátum kellene, amikor jobban éltünk mint ők!
Sarpac
Sarpac 2015. 02. 07. 10:27
Előzmény: #29  Bekre_Pal
#30
Semmi túlkombináció nincs ebben ahol sok a külföldi multicég ott bagó a fizetés. Mesterségesen lent tartják a fizetéseket ennyi az egész.
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2015. 02. 07. 10:25
Előzmény: #27  Sarpac
#29
szerintem a gazdasági fogalmi alapokat nem kellene túlkombinált elméletekkel pótolni

a gazdasági vállalkozások természetükből adódóan ott igyekeznek termelni, ahol ez a leghatékonyabb (költség, logisztika, szakértelem stb. kellően optimális elegye) és ott igyekeznek eladni, ahol a legtöbbet lehet vele keresni

ez nem olyan bonyolult
S52Raptor 2015. 02. 07. 10:20
Előzmény: #13  mpagnes
#28
A találós kérdés megoldása, hogy nem ugyanannyi árut ad el. Lévén, hogy Ausztria jóval motorizáltabb ország, ergo az osztrák családban mindenkire jut egy autó vagy motor, a benzinkútra is többet járnak (ahogy szok mondani: még a WC-re is autóval mennek).
Most voltam kinn néhány hete: a benzin valóban hasonló árfekvésű mint nálunk (cirka 350 Ft átszámítva) csakhogy ezt egy átlag osztrák melós öt percnyi munkával keresi meg, míg nálunk saccperkábé 20 perc fél óra.
Sarpac
Sarpac 2015. 02. 07. 10:19
Előzmény: #1  portfolio
#27
Aham, itthon a multi a fillérekért megtermelt javakat külföldön jó pénzért értékesíti, azt hazaviszi a saját országában adózik vagy nem adózik m1. Amit itthon bérköltségen, adókedvezményen stb. spórol a külföldön eladott javak utáni fennmaradó rész ami nemkevés a saját országának gdp-jét gyarapítja, ergó ott azért magasabbak a bérek mert nálunk bagóért dolgoztatnak.

Vagy rosszul látom? A többi állítás szerintem csak akkor állná meg a helyét ha nem külföldi multicégekkel lennénk tele hanem hazaival!
ujonc 2015. 02. 07. 10:18
Előzmény: #8  stock33
#26
Akkor a film rendezője magyar példát vitt a képernyőre, vagy mégsem annyira csak magyar jelenség?

link
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2015. 02. 07. 10:10
Előzmény: #23  pampa
#25
előbb-utóbb csak az marad a megoldás, hogy fel kell lendülnie a fogyasztásnak, de ahhoz az állami dugókat ki kell venni a pénzkeringésből, ja meg befoltozni a lopási csatornákat

ma magyarországon ha bárki csak az ujját megmozdítja az üzleti életben, a legnagyobb bevételt messze az állam kaszálja. a vállalkozó meg ha pumpolás közben nem pucsít szabályosan, akkor még kap külön seggbek.rást is a normál nehézségek mellé. persze mindig akadnak szerencsésebb vállalkozások, amelyek megállnak a lábukon apu nélkül, ugye ráhel, legfeljebb sok közpénz megy beléjük.

egy ilyen környezet eredménye az, hogy örül a vállalkozó, ha tud munkát adni meg fizetni, nem hogy akkorát adjon, mint a labanc. ettől aztán szart se tud költeni az alkalmazott, ez egy ördögi kör. elvileg erre tartjuk az ország vezetését, hogy ezzel kezdjen valamit makroszinten, nos látjuk, hogy nem ezzel vannak elfoglalva.
dexter 2015. 02. 07. 10:00
Előzmény: #23  pampa
#24
Te tényleg ennyire sötét vagy, vagy csak megjátszod?

És miből emeled meg azoknak az embereknek a bérét 100%-kal? Ki fogja fizetni? Ha nehezedre esik is, gondolkodjál már! Tudom, hogy ez luxus, de azért próbáld meg.
Gyakorlatilag nincsennek Magyarországon magas értéket előállító cégek (jó talán a gyógszergyárak; de kb. két kezén meg tudja számolni az ember ezeket a cégeket; de lehet egyen), így nincs is magas fizetés. És nem is lesz, míg ez meg nem változik. Magas értéket saját ipari háttérrel és magasan képzett emberekkel lehet előállítani. Az első nincs, a másodikat meg most építit le a fidesz. A fidesz egy összeszerelő üzemmé akarja letaszítani az országot és a szakmunkásképzést erőlteti. Ez egy dologhoz fog vezeti, a még nagyobb szegénységhez és így visszalökik az országot a középkorba.

Érdmes megnézni a kistigris országokat, ill. kínát az elmúlt 20-30 évben. Egyre jobban élnek, és nem azért mert szakmunkásokat és betanított munkásokat alkalmaznak, és külföldi cégeknek végeznek alja munkát (jó, még ilyen is van bőven főleg kinában), de elkezdtek saját, magas értéket adó termékeket saját erőből előállítani. Számos területen (főleg elektronikai ipar) már ott lihegnek a nagy nevű nyugati cégek mögött, sőt van amelyiket le is körözték.

De nem írok többet, mert látom nem érted, és ahogy olvasom nem is fogod.

Azért még egyszer belinkelem, hátha:
link
pampa 2015. 02. 07. 09:37
Előzmény: #22  dexter
#23
"Ugyanis mivel nálunk az emberek sokkal kevesebbet keresnek, ezért a jóval kisebb értékű árúkat is veszik. Amin meg sokkal kisebb a haszon, ergó kevesebb bért tudnak belőle fizetni. "

Nos, jött is a megoldási javaslat. :)

Emeljük meg a minimál bért 100 %-al és akkor itt sem farhátat vesznek az emberek hanem combot.

Nagyobb forgalom pedig kitermeli a nagyobb fizetést. Nagyobb lesz a kormány ÁFA bevétele így több segélyt tud fizetni és azok még többet vásárolnak és még nagyobb lesz a forgalom....így még jobban lehet emelni a minimálbért...és akkor még nagyobb lesz a vásárlási kedv...több ÁFA bevétel....etc...etc...etc...

ha ez ennyire egyszerű lenne :((((

szvsz
dexter 2015. 02. 07. 09:26
Előzmény: #20  mpagnes
#22
Akkor kérdezd meg az ismerősödet ausztriába, hogy pl. mennyi csirkefarhátot adnak el egy nap? Azért ne lepődj meg, ha azt mondja egyet se.

Mert nem mindegy, hogy a pénztáros fizetését a 200ft/kg árú csirkefarhátból és parizelből kell kitermelni, amin van 20Ft/kg haszon, vagy mondjuk téliszalámiból, amin meg van 200Ft/kg haszon. (persze nem tudom mennyi van, de remélem az arányokat ti is értitek).

Ugyanis mivel nálunk az emberek sokkal kevesebbet keresnek, ezért a jóval kisebb értékű árúkat is veszik. Amin meg sokkal kisebb a haszon, ergó kevesebb bért tudnak belőle fizetni.

De ez olyan egyszerű. Ha ezt sem értitek, akkor talán gondolkodni kellene mielőtt a saját tudatlanságotokat hírdetitek ilyen erővel.
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2015. 02. 07. 09:11
Előzmény: #7  kukker
#21
mert ott annyiért lehet pénztárost kapni, itt meg ennyiért

atyám, ennyi gazdasági zsenit

és az ottani árstruktúrából és forgalomból ki is jön ez a magasabb bér

egyéb kérdés?

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek