Topiknyitó: berlini 2012. 07. 28. 16:45

Mennyit ér az OTP?  

Már tavaly sem volt igaz, de idén már igencsak rosszul számol az , aki az OTP-vel kapcsolatban csak a Magyarországi fejleményekkel (makroszintű és az anyabank üzleti eredményességét latolgatva) számol.

Jövőre - ha Orbánék nem térne észre- az anyabank teljesitménye (hitelkihelyezése) továbbra is visszaesik, a leánybankoktól összejöhet az éves adózott eredmény akár kétharmada is.

Számolgatva:

Orosz leánytól akár 80 milliárd, az ukrán-bolgár párostól pedig lehetséges lehet 30 milliárd.

Ezt lassan felfogják majd az elemzők is és igy jövőre az OTP megitélésénél már nem fog egy magyarországi makroszintű kockázat (ami úgy néz ki hogy sajnos tartós lesz,)a konkurens térségi bankokhoz viszonyitva 40-50%-os diszkontot okozni.

Mert sajnos most az OTP értékelése reálisan 3500Ft, miközben lengyel-cseh társai részvényei - ugyanilyen nyereségességi mutatókkal- dupla annyit érnek.

Magyarország tragédiája, hogy:

- egy pénzügyi szakember (aki pedig a számokra esküdött fel) vitte felelőtlen, megalapozatlan kiköltekezésbe,

- utána egy tanárnak tanult (akinek hivatása szerint őszintének kellett volna lennie)ember bizonyitotta be, hogy a politikusok szavahihetősége a nullával egyenlő,

- most már esélyünk sincs, mert egy zugügyvédet kaptunk, aki -miközben saját maga is bevallja, hogy nem ért a gazdasághoz- csalhatattlanságát hirdetve tovább folytatja elődei (kivéve Bajnai-Oszkó) áldatlan ámokfutását.

Ilyen körülmények között örüljunk annak, hogy a piac látszólag ezt a 3500ft-ot megadja. De igazából a forgalomból (ami a normális egytizede) is látszik, hogy az amerikai shortosokon kivűl itt már alig van külföldi befektető-spekuláns.

Ezt az árat a beragadt magyar befektetők reményei tartják fenn.

Ha egy szebb közeljövővel áltatom magam, akkor egy IMF megállapodásban bízva reménykedem abban, hogy akik (napi 30-70 milliárdos forgalommal) elbúcsúztak az OTP-től, azok utána visszatérnek. (A tripla bóvli minősitésünk is javulhat utána.) Ez a vételi erő (a short zárásokkal erősítve) megdobhatja majd az árfolyamot akár 5000ft fölé is.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2013. 12. 07. 21:12
Előzmény: #1658  berlini
#1660
A probléma az, hogy a tények szerintem nem egészen tények!

1) Számtalanszor elmagyaráztam, pénzügyi, jogi, fogyasztóvédelmi oldalról több fórumon közérthetően, hogy a devizához indexált kölcsönnek nevezett konstrukciók miért hibásak. Belefáradtam, ha érdekel hallgasd meg Róna Péter valamelyik előadását. Pl.: link
2) Ez is kamu. A bankok tökéletesen tisztában voltak, hogy a forint hosszútávon folyamatosan gyengül a svájci frankkal szemben. Célszerű megnézni a hosszútávú trendet. A szóbanforgó időszakban a Járai féle jegybenk, irreálisan magas kamatszint mellett tartotta erősen a forintot, amibe szintén belerokkant a gazdaság.
3) A válságot ne keverjük bele. Egy szabványos garanciákkal ellátott termék, jóval kisebb kalamajkát okozott volna.
4) A végtörlesztést elsősorban a képviselők maguknak hozták. (A képviselők mintegy 70%-a volt eladósodva devizában.)
pomperj
pomperj 2013. 12. 07. 19:43
Előzmény: #1657  Törölt felhasználó
#1659
Aki EURO vagy CHF hitelt vett fel, az egyszerre ket dolgot csinalt.

1) Felvett egy hitelt, aminek kamata is van.
2)Megshortotlta a hitel osszegevel az EURO-t vagy a CHF-et, HUF elleneben. (Feltetelezve, hogy mindenki HUF-ban kapta a fizeteset)

Aki az elmult 60 evben Magyarorszagon elt, azt tudhatja, hogy nem okos DEM-et, kesobb EURO-t, es plane CHF-et shortolni, HUF elleneben. Ezt minden, 12 evenek idosebb gyerek tudta, es tudja.

Vannak, akik figyelembe vettek ezt a tudast, nem is kevesen. Emlekeztek ra, hogy 1973-ban 1 DEM=14HUF volt, mai szamolassal 1 EUR=26FT. Azota a HUF arfolyam a tizedere zuhant.

Tenyleg nem sejtettek, mint a "Tanu"-ban a gator", hogy ez nem lesz jo? Vagy ezzel a kis fullentessel akarnak kimenekulni a felelotlen hitel-felvetel kovetkezmenyebol?

Es ha tenyleg nem sejtettek, akkor megis, hol volt Jaray ur? Az MNB akkori elnoke, amikor tobzodott a devizahitel mania? Akinek ezt fel kellett volna ismernie, vegulis a penzugyi stabilitas megorzeseert ult a szekeben?

Lehet tudni, hogy vegul minden manianak vege van egyszer, kipukkad. A heten eppen a bitcoin.
Itt az abraja.
link

A tobbi buborek is ossze fog omlani.
Van eppen eleg mostanaban.
berlini
berlini 2013. 12. 06. 15:52
Előzmény: #1656  Törölt felhasználó
#1658
Számomra továbbra is a tények:
1.spekulációs termékkel kombinált hitel nem egyenlő hibás termék.
2. Aki tudatosan élvezi éveken keresztül a termék előnyeit az a hátrányos időszakban ne sirjon (különösen akkor ne, ha összeségében még mindig jobban járt mint a forint hitelesek.)
3. A válság miatt mindezek ellenére segiteni kellett volna a bajbaszorulókon.
4. Disznóság volt a segitség jelszavával gazdagitani a felső 10%-ot, ezáltal gyengiteni a bankokat és ezáltal növekedési esélyeket eljátszani, miközben a kilakoltatásra várók egyre dühösebben várják a segitőkezet.
Ennyi.
Törölt felhasználó 2013. 12. 06. 08:24
Előzmény: #1655  pomperj
#1657
Azt hittem kolléga úr, hogy dőlsz be a sablonos banki demagógiának. Itt vannak a nemzetközi normáknak nem megfelelő tisztességtelen banki termékek. Az elviselhetetlen terhek miatt az bankok ügyfelei itt tömegesen bedőltek. Sok embernek meg két-háromszorozódott a törlesztő részlete, ezek a szerencsétlenek azért nem fizetnek, mert nem tudnak, minden ellenkező hazugság ellenére. A bank az adós és kezesei folyószámláiról zokszó nélkül leemeli a pénzt, tehát ezt az okfejtést amit elhintettek a köztudatba nem is értem. A magyar hitelképes munkavállalók ugyanis nem feketén kapják kézbe a fizetésüket!

Amit leírsz annak a valósághoz távolról sincs köze, látszik, hogy már csak a médiából ismered a helyi viszonyokat. A helyi gazdasági média (portfolio.hu) a nagytőkének van elköteleződve. Javaslom pár érdekvédelmi honlapra rákeresni (pl. PITEe.org) stb.
Törölt felhasználó 2013. 12. 06. 08:14
Előzmény: #1654  berlini
#1656
Van két csalárd termék amit valamilyen rejtélyes oknál fogva összemosnak. A kölcsön nem elsősorban spekulációs termék. A devizához indexált spekulatív terméket azért vették fel tömegesen, mert a forint kölcsön jóval drágább volt, illetve sokan erre nem is lettek volna hitelképesek. Az átlagembert a reklámokon túl ez hajtotta, nem valami rejtélyes spekulációs ösztön!

Ez jelenleg egy megoldandó probléma, mert mintegy 150 000 szerződés van 90 napon túl, és mégegyszer ennyi ami ehhez közelít. A józanságra hivatkozni ezért meglehetősen abszurd dolog. A bankok évtizedek óta olyan csalárd termékeket árulnak, amelyek fejlettebb piacgazdaságokban elképzelhetetlenek lettek volna.

Jó példa a Raiffeisen jelzálog alapú forint hitelem, melynek másfél év alatt egy folyamatossan csökkenő kamatkörnyezetben mintegy 17%-al nőtt a törlesztő részlete. Még tavasszal is több mint egy százalékkal emelte a kamatot a bank. A tételes számszaki levezetésre és indoklásra irányuló panaszomat üzleti titokra hivatkozva a bank megtagadta. A Jegybank vizsgálata során az emelést rendben találta.

Tehát kolléga úr gyakorlati tapasztalatok nélkül a demagóg okoskodást javaslom mellőzzük...
pomperj
pomperj 2013. 12. 06. 04:24
Előzmény: #1654  berlini
#1655
Egyetertek.

Az igazi baj az, hogy akik mar viz alatt vannak, azok egyre kevesbe lesznek kepesek fizetni. Egyresz a "varakozom az allami segitsegre" mentalitas erosodese, masreszt objektivan az ujra beindult, eddig 286 koruli szintrol 300 fole emelkedo arfolyamok lattan. Es nincs vege, ez meg az eleje.

Es az is nagy baj, hogy vannak sokan, akik tudnanak fizetni, am szimplan kihasznalni akarjak az allam hajlamat a bankok szivatasara, es ok se fizetnek. Ezek szama is no.

A dolog eszkalalodhat. A vegen mindenki, a jozanok is, meg lesz lepodve, ha 4 ev szivatas utan 1-2 bank bedobja a turulkozot; bankruptcy. Az allam meg fizessen helyettuk, a beteteseknek. Illetva az OBA. Ha tud.

Nagyon kevesen realizaljak, hogy a tuzzel jatszanak regota. Es egyre tobben, es egyre vadabbul.

Egy nagyobb kulso baj hirtelen leszakadasa olyan hamar kepes attorni a maradek erot, tartalekot es feleelt vedelmet a bankrendszerben, a 4 evnyi kalapalas es bulldozerezes utan.

Good luck.

berlini
berlini 2013. 12. 06. 00:48
Előzmény: #1653  Törölt felhasználó
#1654
Az a komolytalan, aki demagóg módon csak a bankokban keresi a bajt.
Bizony rengetegen spekuláltak 2003-2008 között és be is jött nekik, mert a többségük bizony kevesebbet fizetett eddig törlesztésként mint akik ft hitelt vettek fel.
Ezt a tényt nem akarja senki bevallani.
Ha ez végre megtörténik utána tudunk csak szembenézni azzal a ténnyel, hogy a válság ugyanúgy betett ft és devizahitelesnek és mindkét kategóriából vannak sokan, akiknek végre érdemben kellene segiteni.
Tudom, hogy népszerű a bankok csatlósaiként megbélyegezni azokat akik józanságra intenek, de már az elmúlt két évben is gazdasági fejlődés elmaradásával fizettünk a demagógiáért és azért mert hagytuk, hogy a felső 10% kifossza a bankokat anélkül, hogy a tényleg rászorulókon segitettek volna.
Ja és mégegy:
ha hibás volt a termék, akkor kérem mndenkinek a hitelét átszámitani ft hitelre a felvételkori ft hitel paramétereit figyelembe véve.
Túl egyszerű ez a játék, hogy ameddig jó volt addig az előnyét élvezni valaminek, de ha most éppen már nem olyan frankó akkor mutogatunk másra!
Törölt felhasználó 2013. 12. 05. 12:22
Előzmény: #1650  berlini
#1653
Nézd ezt komolytalan eszmefuttatást, hogy gizikét senki nem kényszerítette, meg felnőtt ember stb. javaslom hagyjuk meg a Bankszövetség érdekkörében tevékenykedő személyeknek! A probléma, hogy ez egy olyan spekulatív termék ami nem kölcsön, de még a tőzsdei szabványosított termékeknek sem felel meg.

A végtörlesztést a képviselők elsősorban maguk kimentésére hozták. A spekulatív konstrukciót, -a hibás terméket- kell oly módon alapjaiban megváltoztatni, hogy megfeleljen egy kölcsönterméknek. A forint hitel szintén tisztességtelen csalárd termék, ezért az ehhez kapcsolódó szabályozást is alapjaiban meg kéne változtatni.

Van két csalárd termék, nem célszerű egyikükre, vagy másikukra hivatkozni.
jarisz 2013. 12. 05. 11:23
Előzmény: #1645  berlini
#1652
haha... a nyugdíjvédelem zsandarkja. haha
Bocs, de vannak akik, csak kiflicsücsök picsának hívják h:D
egy_kezdo 2013. 12. 05. 09:46
Előzmény: #1650  berlini
#1651
Választások előtt nem tennék fel hasonló kérdéseket, ha banki érdekeltségeim vannak :). A politika mindent meglép ami az érdekeit szolgálja és ami nem dönti be a gazdasági rendszert. Ez a következő pár hét-hónap társasjátéka. Most inkább DT kereskedni érdemes mint befektetni.
berlini
berlini 2013. 12. 05. 09:11
Előzmény: #1648  Törölt felhasználó
#1650
Az emlitett országok egyike sem hasonlitható össze a magyarországi devizahiteles helyzettel.
Amúgy meg általánosságban az a véleményem, hogy Hódmezővásárhely önkormányzata és a legtöbb devizahitelt felvevő tudta hogy mit csinál. Hiszen épeszű ember nem gondolhatja, hogy ingyen pénzt kap. (Hódmezővásárhely a felvett hitel egy részét forint bankbetétbe tette és Lázár büszkén jelentette a komoly nyereséget anno.)Minden devizahiteles eddig kevesebbet törlesztett mintha ugyanazt a hitelt ugynakkor forintos hitelként vette volna fel.
Én megmentésre érdemesnek csak a bizonyithatóan rosszuljártakat tartanám. Ismerek olyan devizahitelest, aki a végtörlesztéssel, az ahhoz kapott adómentes munkáltatói 7 millióval (!!!)szinte féláron vette meg a budapesti lakását. Ez pofáncsapása azoknak, akik (ezek is többszázezren vannak,) 20 évre eladósodva még mindig törlesztik a forintos hiteleiket és összességében jóval többet fizetnek vissza (két és félszeresét) mint amit felvettek. Ezek között is van rengeteg ember aki a válságnak köszönhetően vesztette el a munkáját és küzd a hitel visszafizetésének terhével. Velük mi legyen?
farkasj41 2013. 12. 05. 09:05
Előzmény: #1646  Törölt felhasználó
#1649
Beírásod küld el V.-nek M-nek Örömmel olvasnám " okos" válaszukat....
Törölt felhasználó 2013. 12. 05. 08:48
Előzmény: #1645  berlini
#1648
Csehországban, Lengyelországban már a szabályozási körön sem ment túl, majd leépítették SWAP ügylettel a nyitott deviza pozíciót. A Balkánon (Horvátország, Szerbia, Bulgária), Törökország mindenütt vannak egyértelmű elsőfokú bírósági ítéletek a társadalom javára. Tavaszra ezekben az országokban kivétel nélkül jogerős ítéletek lesznek. Romániában a parlament szintén radikális döntésre készül, amely a végtörlesztést, és a deviza pozíció nemzeti valutába átváltását célozza.

Csak nálunk születhetett egy ilyen fal konstrukció, amit árfolyamgátnak csúfolnak.
Törölt felhasználó 2013. 12. 05. 08:43
Előzmény: #1644  qqtyin
#1647
Ha konkrét tervek szivárognak ki a forintot azonnal betámadják.
Törölt felhasználó 2013. 12. 05. 07:34
Előzmény: #1644  qqtyin
#1646
"Miért nem erősitik meg a huf-t 290-re EUROval szemben s akkor jöhet a devizahitelesek mentése s kb 305 megy csak fel átmenetileg!!!!!!!!!!!!!"

Ez az! Erősítsék meg! De ne csak 290-ig, hanem 240-ig és akkor már nem is kell megmenteni a devizahiteleseket.

Mondjuk hozzon az Országgyűlés, a Monetáris Tanács és a Bankszövetség közös ülésen egy 4/5-ös határozatot, hogy a juró innentől kezdve 240 forintot ér.

link

link
berlini
berlini 2013. 12. 04. 23:06
Előzmény: #1642  Törölt felhasználó
#1645
Hol mindenhol volt már eddig devizahiteles mentés?
Eddig egyedül Magyarországon volt.
Először megmentették magukat és a haverokat (végtörlesztés), aztán csináltak a maradék banki nyereségekből egy felemásat (rögzitett árfolyam kamatozó gyüjtőszámlás), amiből már megint kimaradtak a leginkább rászorulók.
És amikor végre egy normálisat kellene csinálni, akkor már a bankok többsége veszteséges és későn jött a felismerés, hogy már nincs sok pénz náluk eldugva.
A devizahitelesek is úgy lettek megmentve mint ahogy a Nyugdijvédelmi biztos asszony megmentette a magánnyugdijpénztárosokat.
qqtyin 2013. 12. 04. 21:24
#1644
Miért nem erősitik meg a huf-t 290-re EUROval szemben s akkor jöhet a devizahitelesek mentése s kb 305 megy csak fel átmenetileg!!!!!!!!!!!!!
berlini
berlini 2013. 12. 04. 20:56
Előzmény: #1640  Törölt felhasználó
#1643
Utólag könnyű itéletet mondani. Tény viszont, hogy az OTP nyereséges és úgy látom nemigen ismered az MFB ténykedését.
Törölt felhasználó 2013. 12. 04. 20:50
Előzmény: #1632  pomperj
#1642
1) Nem hiszem én sem, hogy az erősen nyomott árazású eu bankok mellett, az OTP a maga politikai kockázatával alternatívát adna a külföldi kisbefektetőknek. (Csak meg kell nézni a fundamentálisan kifejezetten erős ING, SAND, vagy DBK árazást.)De amíg 5-6 euró körül vannak a Brókercégek minimum díjai a pármilliós kis befektetők nem tudnak kint forgalmat csinálni, sem megfelelően diverzifikálni.

2) Itt nem felhőkarcolóról van szó, az osztrák tulajdonosok, ki akarják szorítani a magyar szolgáltatókat. A kinti brókercégek, könnyebben tudnak majd alternatívát nyújtani a kisbefektetőknek.

3) Optimista időszak? Még hátra van az adósmentés. Ha mindenütt megcsinálták, utoljára Magyarország is kénytelen lesz beállni a sorba. Ez függetlenül a bank fundamentális helyzetétől 2... szinteket jelent rövid ideig. De a céltartalékot fel tudja szabadítani a bank, utána hamar visszajön. A zuhanást, majd az emelkedést talán meg lehet majd lovagolni...

3.3 Ami az SPY illeti, nem tartom reálisnak a várakozásaidat. Látszik, hogy kifejezetten javul USA makró helyzete. A cégek továbbra is hatalmas készpénz állománnyal rendelkeznek, a jelentéseik is relatíve hozzák az elvárásokat. A portfólió átrendezések hozhatnak átmenetileg csökkenést, de a FED lassan fogja végrehajtani a sterilizációt.

Kontraindikator
Kontraindikator 2013. 12. 04. 20:38
Előzmény: #1639  berlini
#1641
"Szerintem is a takarékpénztárakat pumpálni fogják tőkével (párszázmilliárd) és partnerekkel, akiket odakényszeritenek. "

A világ legegyszerűbb dolga fog történni. A bankoktól beszedett adókat szépen a takarékok feltőkésítésére fogják használni. Így két legyet ütnek egy csapásra... Megerősítik a saját vonalukat, és gyengítik a az ellenfelet. Ezek merő feltételezések, de ugyebár tudjuk, hogy amit nem lehet megcsinálni, azt "Majd megcsináljuk akkor máshogy" ;)

Topik gazda

berlini
berlini
4 5 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek