Topiknyitó: Törölt felhasználó 2012. 06. 25. 08:57

Norbi Update Nyrt.  

Itt a BÉT megmentője... :)

link



(Vagy ez már tényleg a vég...?)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
totoro
totoro 2014. 09. 09. 14:33
Előzmény: #758  MKY
#760
Köszi az ajánlást, már elolvastam, igaz nem tudom miért épp nekem címezted, de megtisztelsz :)
exmnbs1 2014. 09. 09. 14:32
Előzmény: #758  MKY
#759
Civin leírta a lényegét előtte
MKY 2014. 09. 09. 14:26
Előzmény: #753  -bubu-
#758
Nagyon szép elemzés ! Köszönöm szépen Somi András!

Tisztelt totoro ez egy elemzés érdemes elolvasnod!!!!
Janku 2014. 09. 09. 14:13
Előzmény: #756  CMOTDilbert
#757
Izgul,hogy mennyi embert tud lehuznipentekig :)
CMOTDilbert 2014. 09. 09. 13:42
Előzmény: #750  exmnbs1
#756
"Szerintem nem alszom péntekig.... Norbi"

Ez bizonyára nagyon egészséges. Meg is kellene alapítani gyorsan a Lowsleep céget.
molgab 2014. 09. 09. 10:19
Előzmény: #753  -bubu-
#755
Korrekt elemzés, nem kérdés, nem szabad jegyezni.

Norbi megirigyelte a NUTEX, Hunmining stb. lehúzásait és most rárepül a gyanútlan és buta kisbefektetőkre, akik szájukat tátva várják, hogy beleessen az a bizonyos sült galamb. Nagy lesz a meglepetés, ha majd kiderül, hogy sült galamb helyett galambf*s érkezik, de akkor már késő lesz...

Törölt felhasználó 2014. 09. 09. 09:49
Előzmény: #753  -bubu-
#754
Korrekt elemzésnek tűnik.

Ha ezek után valaki belevesz és bukik vele, az meg is érdemli a sorsát.
-bubu-
-bubu- 2014. 09. 09. 09:39
Előzmény: #752  exmnbs1
#753

MÉRLEG
Elemzések a KBC Equitastól


-
Az erőteljes médiafelhajtás közepette kevés szó esik a Norbi Update Lowcarb tőzsdei kibocsátása körüli kockázatokról, de kötelességünknek érezzük, hogy felhívjuk ezekre is a figyelmet. Az ügylet nagyságrendje tőzsdei léptékkel mérve ugyan nem jelentős, a jegyzésben résztvevő befektetők egyénileg akár súlyos veszteséget is elszenvedhetnek a vaskos árazás mellett kínált részvényeken.

Az elmúlt években nagyon ritka volt a jelentős médiavisszhangot kiváltó részvénykibocsátás Magyarországon, e tekintetben tehát üdvözölnünk kellene a Norbi Update tőzsdére lépését. Az ügylet ugyanakkor szerintünk lényegesen több kockázatot hordoz magában, mint ahogy a tudósítások sejtetik, a cég értéke a rendelkezésre álló információk alapján akár sokkal kisebb is lehet, mint amilyen értékeltség mellett a tulajdonosok értékesíteni kívánják részesedésüket.
Egy kis kapitalizációjú, alacsony közkézhányadú részvény tőzsdei kibocsátása ráadásul általában véve rendkívül kockázatos terep, függetlenül a cég sajátosságaitól, így főként a tőzsdei tapasztalattal nem rendelkező, laikus befektetők számára valódi aknamező lehet egy ilyen tranzakció.
A kockázatokat figyelembe véve nem tartjuk kizártnak, hogy a jegyzésben résztvevő befektetők hosszabb távon akár jelentős veszteséget szenvedjenek el. Mindenkit óvatosságra intünk a részvény kapcsán, még ha az Update márkanév alatt értékesített termékeket, szolgáltatásokat kedveli vagy hasznosnak tartja is.
A kibocsátás részletei
 A Norbi Update Lowcarb Nyrt. legalább 800 ezer, legfeljebb 2,2 millió darab részvényét kínálják eladásra.
 A részvények jegyzési ára 990 forint.
 A részvények jegyzése szeptember 8-án indult, és legkésőbb szeptember 26-án zárul, de túljegyzés esetén előbb is véget érhet.
 A részvényeket a tervek szerint a jegyzés után bevezetik a tőzsdére a BÉT standard kategóriájában.
 Az eladott részvények összértéke legalább 792 millió forint, de akár 2,178 milliárd forint is lehet, feltéve, hogy a kibocsátás sikeres lesz.
 Ebből a szervezéshez kapcsolódó költségek levonása után a tájékoztató szerint 750 millió és 2,01 milliárd forint közötti összeg marad, az eladott mennyiségtől függően.
 A részvényeket kizárólag a társaságot 50-50 százalékban tulajdonló Schóbert Norbert és felesége értékesíti, az eladásból közvetlenül a cég nem jut forrásokhoz.
 A két fő részvényes vállalta, hogy a befolyt összeg 84 százalékát, de legfeljebb 840 millió forintot zártkörű tőkeemelésre fordít, a nyilvános forgalomba hozatal során kialakult részvényár mellett.
 A zártkörű tőkeemelésről döntő közgyűlést a tervek szerint a tőzsdei bevezetés után legkésőbb 15 napon belül összehívják.
 Az ügylet a céget a legoptimistább esetben a tőkeemelés után 5,99 milliárd forintra, a pesszimista forgatókönyv szerint 5,77 milliárd forintra értékeli.
Furcsa tranzakció
A tranzakció lebonyolítása nem szokványos, hiszen előbb meglévő részvényeiket értékesítik a tulajdonosok, de aztán azonnal tőkét emelnek a cégben. A meglévő tulajdonosok részesedése a tőkeemelés után attól függ, hogy mennyi részvény talál gazdára a jegyzésben. Ha a teljes mennyiség elkel, a Schóbert házaspár részesedése 64 százalékra süllyed, ha csak a minimális mennyiség talál gazdára, akkor Schóberték részesedése 86 százalék marad. Az ügylet végeredményeként kialakuló közkézhányad tehát széles skálán mozoghat.
A sajátos struktúra hátterében sejtésünk szerint kommunikációs megfontolások (is) állhatnak, hiszen így a közvélemény figyelmét a tulajdonosok későbbi tőkeemelésére lehet irányítani, és nem arról szólnak a hírek, hogy végeredményben mennyi pénzhez jut a Schóbert házaspár. Meglátásunk szerint ez a módszer az ügylet átláthatóságát csökkenti, különösen a tőzsdei szempontból tapasztalatlanabb befektetők számára.
A két fő részvényes legjobb esetben közel 1,2 milliárd forint készpénzhez jut a tőkeemelésre szánt összeg felett. Ehhez az kell, hogy a teljes, 2,2 millió darabos részvénycsomag elkeljen, hiszen ez esetben a kibocsátás költségeinek levonása után összesen 2,01 milliárd forint folyik be a tranzakcióból, viszont ebből "csak” 840 millió forintot juttat vissza a cégbe a két tulajdonos. Ha a kibocsátás során csak a minimális 800 ezer darab részvényre találnak vevőt, akkor a tulajdonosoknál mintegy 119 millió forintnyi készpénz marad a tőkeemelés után.
Mivel foglakozik a Norbi Update Lowcarb?
A Norbi Update Lowcarb Nyrt. a médiából jól ismert Schóbert Norbert és felesége, Schóbert Réka cége, amit ketten 50-50 százalékos arányban tulajdonolnak. A cég profilja az egészséges, alacsony szénhidráttartalmú táplálkozás népszerűsítése. A társaság ugyanakkor nem termel, és nem is forgalmaz semmit, fő tevékenysége a tájékoztató szerint "immateriális javak kölcsönzése”, de emellett bevételeket szerez a Schóbert házaspárnak járó különféle jogdíjakból és fellépések honoráriumaiból is.
A társaságot 5 millió forintos alaptőkével alapította a két tulajdonos 2013 áprilisában. 2014 márciusában ezt a tőkét 52 millió forintra emelték ugyan, de a tulajdonosoknak nem kellett ehhez befizetniük, a tőkeemelés az eredménytartalék terhére történt. A nagyságrendek tehát így néznek ki: egy másfél éve 5 millió forintos alaptőkével indított céget igyekeznek most mintegy 5,8-6 milliárd forintos (tőkeemelés után számított) értékeltség mellett részben eladni.
A Norbi Update Lowcarb mögött csak egyetlen, ráadásul nem is teljes 12 hónapot kitevő üzleti év áll. Hiába ismeri mindenki a médiából többé-kevésbé Schóbert Norbert tevékenységét, a korábbi évekről egyetlen hivatalos pénzügyi adat, szám, információ sem áll rendelkezésre. Ilyen feltételek mellett a részvénykibocsátás meglátásunk szerint egy befektető számára nem felel meg az átláthatósággal kapcsolatos elvárásoknak.
Magyarországról jön a bevétel
A cég a 2013. április 18-tól 2013 végéig tartó időszak alatt 425,6 millió forintos árbevétel mellett 103,2 millió forintos üzemi eredményt és 94,4 millió forintos adózott eredményt könyvelt el. Az adózott eredmény terhére a tulajdonosok részére 47 millió forintos osztalékot fizetett ki a cég. A fennmaradó 47,4 millió forintból 47 millió képezte a későbbi tőkeemelés forrását. A beszámoló valódiságát egy fóti családi ház címére bejegyzett könyvvizsgáló (Fair Audit Kft.) igazolta.
A cég legfontosabb bevételi forrása a belföldi és külföldi üzleteknek adott franchise jogokért kapott jutalékok. A termékeket bérgyártók gyártják, egy független logisztikai cég szállítja, és a Norbi Update Lowcarbtól független tulajdonban lévő üzletek árusítják. A társaság egyedüli feladat így a rendkívül forrásigényes marketinggépezet fenntartása, a zártkörű tőkeemelés során a céghez kerülő források is túlnyomó részben erre kellenek.
A 2013-as csonka üzleti évben a bevételek 72 százaléka a magyar üzletek után kapott jutalékokból származott, a szlovákiai jutalék csupán 2 százalékot tett ki. A tájékoztató szerint "2014 első heteinek adatai alapján” a 2013-as arányok nagyjából megmaradtak, kivéve az "Egyéb” kategóriát, amelyiknek súlya 1 százalékról 9 százalékra nőtt, javarészben a 67 százalékra csökkenő magyar bevételek terhére.

A magyarországi és szlovákiai jutalékok összege 2014-ben hetente nagyságrendileg jellemzően 10-12 millió forint között alakul, minden egyéb jutalékkal együtt pedig 14-16 millió forint körül. A 2014 első felében látott tendenciák alapján a 2014-es éves bevétel nagyságrendileg 850-870 millió forint körül alakulhat (pontos adatok hiányában csak nagyon durva becslések adhatók), ez érdemi, 50 százalék körüli növekedést jelent a 2013-as csonka évből időarányosan becsült tavalyi bevételekhez (604,5 millió forint) képest is.

Kétségtelenül tetszetős ez a növekedés, mégis fenntartásaink vannak. Egy vállalkozás első egy-két évében természetszerűleg láthatunk kiugró növekedést, de nem áll rendelkezésre elegendő adat, hogy ennek fenntarthatóságát értékeljük. A különféle egyéb bevételeket tartalmazó kategória súlyának megugrása arra utal - amit a tájékoztató is alátámaszt -, hogy a növekedés részben abból is származik, hogy a tulajdonosok egyéb bevételeiket fokozatosan átirányítják ebbe a cégbe. A hasonló növekedési ütem tartós fenntartásához viszont valószínűleg sikeres külföldi terjeszkedésre lesz szükség hosszabb távon.
Erre megvannak a tervek, a 86 magyarországi, 24 szlovákiai és 1 cseh üzlet mellett agresszív terjeszkedésbe fogna a cég (a számok a sajtótájékoztatóról származnak, a kibocsátási tájékoztatóban több üzlet szerepel). 2014-ben sor kerül az első üzlet megnyitására Ausztriában, Angliában és Szerbiában. Országonként "50-100, illetve több száz” üzlet megnyitása a cél, ami meglátásunk szerint meglehetősen optimista célkitűzés, igaz, azt egyelőre nem tudni, hogy ezt milyen időtávon tartják reálisnak. (A tájékoztatóban egyébként még a 2014 tavaszára tervezett események is jövő időben szerepelnek, ezért nehéz felmérni, mi valósult meg eddig a tervekből.)
Agassi elviszi a profitot
A 2013-as profithányadok alapján a 800-820 millió forintos bevétel mintegy 180 millió forintos adózott eredménnyel társulhatna 2014-ben. A profitabilitás viszont jó eséllyel nem marad a 2013-as szinten, hanem lényegesen romolhat, hiszen a vállalat az eddigieknél is nagyobb összegeket költ majd marketingre, legfőképpen Andre Agassi marketingszerződésére. Ez mind működési költségként jelentkezik, így a profitot csökkenti. (Habár Agassit többször üzleti partnerként aposztrofálták, nem szerez tulajdonrészt a társaságban).
Agassi szereplésével a Norbi név helyett az Update brand kerül előtérbe. Andre Agassi a társaság állítása szerint aktívan részt vesz majd a termékfejlesztésben, és kifejezetten az ő nevével fémjelzett termékvonalat is piacra dob a cég, ezzel igyekszik élénkíteni a külföldi terjeszkedést a társaság abban bízva, hogy a világszerte jól csengő név népszerűséget hoz az egyébként ismeretlen Update termékeknek.
Schóbert Norbert elmondása szerint Andre Agassi "partneri” szerződtetése "több millió dolláros” költséget képez majd. A hírek szerint 630 millió forintot, a sajtótájékoztató prezentációja alapján 3-4 millió eurót jelenthet a szerződés hároméves időtartamára, aminek forrása a tőkeemelés lesz. Sejtésünk szerint kétséges, hogy ilyen volumenű marketingköltést képes lesz-e ellentételezni az ennek hatására beérkező esetleges addicionális bevétel. Ilyen mértékű költekezés mellett a profit terén várhatóan nem tud olyan növekedést felmutatni a cég, ami a magas értékeltséget indokolttá tehetné.
Pedig a részvény értékeltsége a visszatekintő P/E ráta alapján kifejezetten magas, 43-45 közötti az 5,8-6 milliárd forintos értékeltség és a 2013-as csonka üzleti év (egész évre arányosított) eredményei alapján. A magas értékeltséget még súlyosabbá teszi, ha az előttünk álló években nem termel majd érdemi profitot a cég a jelentős marketingkiadások miatt. A cég tőzsdei értelemben véve kis mérete, a potenciálisan alacsony (14-36 százalékos) közkézhányad, az ebből fakadó likviditási kockázat és a vállalat működése körüli rizikók tovább rontják a képet.
A saját nevét sem birtokolja a társaság
A cég tevékenységének lényegét adó védjegyeket ráadásul a társaság nem is tulajdonolja. A védjegyek továbbra is Schóbert Norbertnél maradnak, aki 2019. február 20-ig engedélyezte a cégnek a használatukat. A tájékoztató szerint Schóbert Norbert tervezi a védjegyek apportálását a cégbe, de erre hangsúlyozottan semmilyen kötelezettséget nem vállalt.
A védjegyek használata nem ingyenes, de az ellenértékének mértékét és megfizetésének módját a társaság nem teszi közzé. Eddig ilyen kifizetés ugyan nem történt, de a tájékoztató hangsúlyozza, hogy Schóbert Norbert nem mondott le hivatalosan és visszavonhatatlanul az ellenértékről. A tájékoztató szerint egy ilyen kifizetés – bár még nem volt példa rá -, az árbevétel kevesebb, mint 5 százalékát tenné ki.
A nagytulajdonos tehát saját döntése alapján a részvényesek számára nem ismert mértékű kifizetést kérhet a cégtől a jövőben a védjegyhasználatért. A bevétel 5 százalékának megfelelő kifizetés az elmúlt csonka üzleti évben az adózott eredmény 22,6 százalékát tette volna ki. Ha Schóbert Norbert tetszőleges időpontban úgy dönt, mégis kéri a védjegyhasználat ellenértékét, az a társaság profitját rossz esetben erőteljesen is csökkenthetné.
A Norbi Update Lowcarb Nyrt. üzleti potenciálja így teljes egészében a két fő tulajdonos személyétől függ. A védjegyek biztosítják a franchise jutalékbevételeket, miközben az egyéb jogdíjak és bevételek is a Schóbert házaspár személyes márkájától és ismertségétől függnek. Ha az alapítók bármilyen ok miatt eltávolodnak a cégtől, az a vállalat értékének drasztikus esését hozza magával.
Konklúzió: súlyos csapda lehet
A Norbi Update Lowcarb részvényei véleményünk szerint túl kockázatosak, a kisrészvényesek ráadásul a szokásosnál is kiszolgáltatottabbak a fő tulajdonosok döntéseinek. A terjeszkedési tervek túlságosan optimistának bizonyulhatnak, így a marketingköltekezés miatt nem számítunk a profitabilitás javulására az előttünk álló években. A rendelkezésre álló kevés pénzügyi adatot, a kockázatokat és a transzparencia hiányát figyelembe véve a részvényenkénti 990 forintos ár rendkívül magas, ezért hozam-kockázat arány alapján nem tartjuk vonzó befektetési célpontnak a Norbi Update Lowcarb részvényeit.
Külön kiemelendő az erőteljes hírverés szerepe a potenciális befektetők meggyőzésében, ami általában véve óvatosságra intő jel egy részvénykibocsátásban. A tulajdonosok a részvényeladásból származó tőkével, azaz az új részvényesek pénzéből fizetik ki a vonzó "nagy nevet", Andre Agassit, eközben akár milliárdos nagyságrendű összeget tartanak meg a részvényeladás után, dacára annak, hogy a kommunikáció éppen ennek ellenkezőjéről, a tartós anyagi elköteleződésről szól.
Fontos hangsúlyozni, hogy véleményünket kizárólag pénzügyi, befektetési megfontolásokra alapozzuk, nem a termékekkel vagy az alapítókkal szemben fogalmazzuk meg. Ha valaki szimpatizál a Schóbert házaspár tevékenységével, netán hatásosnak tartja az Update termékeket vagy módszert, az még nem jelenti, hogy maga a társaság is jó befektetési lehetőséget kínál. Ehhez transzparens és kiszámítható üzletmenetre, és legfőképpen a reálisan várható profitabilitásnak megfelelő értékeltségre lenne szükség.
Somi András, CIIA,
vezető elemző
KBC Equitas
exmnbs1 2014. 09. 09. 09:36
Előzmény: #751  Törölt felhasználó
#752
Törölt felhasználó 2014. 09. 09. 09:18
Előzmény: #750  exmnbs1
#751
Amúgy (véleményem szerint) nem Norbi ennek a fő haszonhúzója. Persze, akar tőzsdére menni, de szerintem itt a kibocsátók jobban vágják, hogy mi jön majd.
Volt már itt olyan, hogy régi tőzsdei céget kisöpörtek és újra koncként a tőkepiac elé dobtak. Csak nehogy a Norbi Updateet is összevonják egy öntödével, meg egy pár hektár termőfölddel... :D
Teszem akkor, mi van, ha Norbiék elhiszik azt, hogy király a cég?
Felértékelték nekik, kibocsátják, a bróker meg keres szépen a háttérben ezen a lecsordogáláson (is). Hiszen ő tudja, hogy mi a stájsz. Erről mit gondoltok?
exmnbs1 2014. 09. 09. 08:48
Előzmény: #749  Törölt felhasználó
#750
"Ma egész nap értekeztünk. Agassi Update1 reklámfilm forgatás és sajtóest. Soha nem hittem volna, hogy a legnagyobb médiaügynökségek és külföldi tévék is jönnek. Szerintem nem alszom péntekig.... Norbi"
Törölt felhasználó 2014. 09. 08. 23:53
Előzmény: #748  fxboy
#749
A karosszékben végezheto fogyokúrák mindig átkúrások.
fxboy
fxboy 2014. 09. 08. 20:56
Előzmény: #746  Törölt felhasználó
#748

Ezt mindenesetre komolyabb dolognak tartom, mint a szénhidrátmentes kenyeret/zsíroskakóscsigát/.szomtudjamilyen updateot.
Mit akarnak? 2 éven belül 6 mrd-os céget? Az osztrák barnazsír alátesz az egész lovkarbnak.



kukker 2014. 09. 08. 19:47
Előzmény: #744  Janku
#747
"Kész az Update1 glutenfree-lowcarb Abonett!!!!! 3 év munkája! Nem lesz rossz ez a részvény! 😎 "

Hát....keresem a szavakat, de nem találom.

Törölt felhasználó 2014. 09. 08. 19:36
Előzmény: #742  fxboy
#746
Ugy tudom, hogy ehhez kell még lázcsillapítot is szedni.
lukskypoker
lukskypoker 2014. 09. 08. 19:34
Előzmény: #744  Janku
#745
Jó is az!
Tunkolni a pörköltszaftot:-)))
Janku 2014. 09. 08. 19:31
Előzmény: #743  totoro
#744
Norbi Update
4 hours ago ·
Kész az Update1 glutenfree-lowcarb Abonett!!!!! 3 év munkája! Nem lesz rossz ez a részvény! 😎

Ezt a Facebookon írta ki-:)
totoro
totoro 2014. 09. 08. 19:04
#743
Nincs semmi pletyi az első nap lejegyzett mennyiségről?
fxboy
fxboy 2014. 09. 08. 18:52
#742

Norbiéknak ko:

link

philosopher
philosopher 2014. 09. 08. 16:39
Előzmény: #720  xmann
#741
Köszi a hozzászólásokat, így már érthető.

Topik gazda

wannabe
3 3 1

aktív fórumozók