Több, mint 500 millióan élnek az Európai Unió 27 tagállamában a 2010. január elsejei állapotokat tükröző Eurostat-adatok szerint. Egy év alatt ez 1.366 milliós népességnövekedésnek felel meg uniós szinten, eközben Magyarország azon tagállamok közé...
a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=136542
"...baj-e, hogy egy társadalom létszámában csökken. Szerintem nem baj, annál sokkal sokkal nagyobb baj, ha az egyének szegényednek..."
Ezt másképp látom. Akik szegényednek, azoknak van még lehetőségük, hogy ezt helyrehozzák. A társadalom fogyása viszont olyan belső struktúraváltozással jár együtt (pl. az idősek/fiatalok, eltartottak/eltartók arány megváltozása), amit szinte lehetetlen megfordítani. Akik meg sem születtek, azok már soha többé nem tudnak semmilyen (pozitív) hatást kifejteni.
"Nem kell az államnak közvetlen eszközökkel népszaporulatra ösztönözni, ez egyéni, családi döntés kell legyen."
Ebben egyetértünk. Közvetetten viszont kellene (egészségügy, munkalehetőségek, bérezés, gyes,...). A közvetlen (pl. propaganda) és a közvetett hatások viszont jelenleg eredményesen működnek a csökkentés irányában.
Egyébként szerinted akinek gyermeke születik annak az élete gazdagodik tőle?
nem falun lakom, szánalmas pedig te vagy és a hozzád hasonlók akiknek sosem volt és sosem lesz hazájuk, mert nektek teljesen mindegy hol vagytok és mit csináltok
talán jobb lenne, ha mind elmennétek jó messzire
az hogy csökken baj e , az attól függ, hogy adott területen mindenféle ellátottsággal mennyi az a lélekszám és milyen mindenféle összetételben lenne az ami ideális? Mennyit bír eltartani, és milyen igényességgel ? / érdekes, hogy ezt sehol nem taglalják /
Itt meg a csökkenéssel az a baj, hogy a születések rovására csökken azaz, több lesz az idős , így öregszik a társadalom .. A fennmaradás szempontjából fordítva kellene hogy legyen .
Egyértelmű hogy aki tud menjen és csinálja meg a szerencséjét. Később haza is lehet találni még.
Aki a tengődés (esetleg a gyermektelenség) és a külföldi boldogulás közt kell hogy válasszon az menjen.
hát nem tudom.....ha pénzed van mindenhol otthon lehetsz...havrom már kiment...és jól érzi magát...menni fog nekünk is szvsz......egy olyan ország-ahol az adozó ember csak másodrendű polgár---adózz és kussolj.....a vezetőeleme az országnak....és minden jog -és következményeknélkül történik......hát-szvsz---nem nagy kár érte-ha elhagyják.
Hé vonalzó! Kissé fűrészes a modorod! De azért nem beszélsz teljesen hüleséget :)
Nem az anyag teszi igazán naggyá az embert , hanem a szellem - i- ség.
Ha valaki nagyrabecsüli magát akkor ebben kell előljárnia.
Egyébbként is ha csak a nehézségeket venné számba az ember akkor meg sem érdemes születni.
A harcot vállalni kell egy lélegzetnyi boldogságért is. És egyébbként is aki célbaér, utána arra gondol hogy az út a cél felé volt maga a boldogság.
Ha őseink ilyen nyápicok lettek volna (mint most sokan,) hol lennénk most?
Szerintem is jó példa, hiszen amíg az egyén előrébb való, mint a társadalom (fordított esetben beszélünk diktatórikus társadalmi berendezkedésről), addig az építőelem önmagában mit sem ér, az csupán akkor lesz valódi értékké, ha elkészül az épület. Együtt érték, önállóan nem. A társadalomban viszont az egyéneknek önállóan is van jelentős értékük. Miazhogy? Az egyéneknek van csak igazán... :)
igazas van...pár célzás és rend lehetne itt.....én mindenesetre megyek haver után és nézem a kérót kint ausztriában...én nem szeretek itt lakni-pedig voltam válogatott is...de egy ilyen ország a normális embereket nem érdemli meg---bocsi-de nem nagyképüsködni akartam!!!!!!!
"Látom eljutottál az ultraindividualizmustól a közösségek szükségességének meglátásáig..."
Korábban is ott voltam, mindig is elismertem a társadalom szükségességét, azt, hogy az egyén aligha boldogulhat az őt körülvevő társadalom nélkül. A vita azonban nem innen indult, hanem onnan, hogy baj-e, hogy egy társadalom létszámában csökken. Szerintem nem baj, annál sokkal sokkal nagyobb baj, ha az egyének szegényednek. Ha az egyének gazdagodnak (átlagosan), de közben csökken a népesség, az szerintem tök rendben van. Nem kell az államnak közvetlen eszközökkel népszaporulatra ösztönözni, ez egyéni, családi döntés kell legyen. Ha az állam ebbe "beleszól", akkor lesz az elszegényedés...
A toleranciára, mint a liberalizmus egyik alapértékére pedig megintcsak teljesen felesleges fölhívnod a figyelmemet. :)
én maradok az egyes verzió mellett...lehet itt bármit mondani korbácas-lánc-munka-bilincs....ebből ért csak a csürhe.....ha nem ez jön....és a rendőrség nem kapja meg azt amit kell-lesz polgárháború....az tuti....a gárda majd teszi a dolgát...ha a rendőrség erre képtelen ......a felismerés ha nem lesz mkeg politika részéről...magyarhonra kereztet lehet ve3tni!!!!!!!!!!!!
egyetértek...pápászutyokia azaz cigányia....én meg ezt látom egyetlen lehetőségnek sok száz év alatt csak szemtelenebbek lettek.....nem kell naovnak lenni-ezek csak a korbácsból értenek.....bíróságok mondják róluk...születetten primitivek...4-5 éves gyermeknél kisebb iq-val....mit vársz tőlük??????szembesülni és nem menekülni...és akkor lehet látni a valós igazságot....egy rendőrt elütnek és?????nem történik sem mi....jobb helyeken már egy ilyen seljet öngyilkos a cellájában....legalábbis a sajtó felé...............!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
egyetértek...pápászutyokia azaz cigányia....én meg ezt látom egyetlen lehetőségnek sok száz év alatt csak szemtelenebbek lettek.....nem kell naovnak lenni-ezek csak a korbácsból értenek.....bíróságok mondják róluk...születetten primitivek...4-5 éves gyermeknél kisebb iq-val....mit vársz tőlük??????szembesülni és nem menekülni...és akkor lehet látni a valós igazságot....egy rendőrt elütnek és?????nem történik sem mi....jobb helyeken már egy ilyen seljet öngyilkos a cellájában....legalábbis a sajtó felé...............!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
tudna a fehér is szaporodni, mint a nyúl, de ahhoz lentebb kellene vinni az igényeit....ha nem lenne a fehér ennyire beképzelt majom, és kevesebbel is beérné, akkor fialhatna és lenyomná a barnákat, sárgákat..de nem, inkább önmegvalósít.
Magyarország szenvedte el az egyik legnagyobb népességfogyást tavaly
Ugrás a cikkheza teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=136542