Topiknyitó: Portfolio 2010. 07. 28. 11:35

Magyarország szenvedte el az egyik legnagyobb népességfogyást tavaly  

Ugrás a cikkhez
Több, mint 500 millióan élnek az Európai Unió 27 tagállamában a 2010. január elsejei állapotokat tükröző Eurostat-adatok szerint. Egy év alatt ez 1.366 milliós népességnövekedésnek felel meg uniós szinten, eközben Magyarország azon tagállamok közé...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=136542
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2010. 07. 30. 20:37
Előzmény: #139  Törölt felhasználó
Nem gondolom, hogy ez lenne a legcélravzetőbb megoldás, és őszíntén mondom, senkinek nem kívánom, amit a nagyszüleim, és a szüleim mesélek erről az időszakól.

Nem kéne más ide. Tisztánlátó szem, és hozzáértés, és objektív látásmód. Könnyen, és viszonylag gyorsan (50 év - mi az egy birodalomban- ) alatt meg lehetne oldani. De erre valljuk be, vajmi esélyünk van.

Jelen helyzetben, amikor a lobbik azt sem engedélyezik, hogy a bűnözést rasszok szerint lehessen besorolni, vagy amikor egyetlen apró negatívumra, a külföldi sajtó máris lerasszistázza az egész nemzetet.

Egy biztos ózd és miskolc a legjobb példa. (Szak köszönhetem hogy nem ilyen helyeken lakom) olyan történeteket tdok onnan, hogy a legtöbb ember el sem hinné. Én egyáltalán nem csodálkozom, hogy egy - egy önmagát "lázadónak" valló ember egyszer csak úgy dönt hogy elég, és elkezdi a falu végén... ugye mint ahogy volt a hírekben is.

Lényeg. Ilyen világra szüljek én gyereket, ahol majd 10 év múlva az iskolából hazafelé menet pl magkéselik, mert jobb cipője van? Ilyen világra én nem akarok gyereket. És ezt nem csak én látom így.
Hamarabb fogok kivándorolni, mint szülni.
Törölt felhasználó 2010. 07. 30. 19:27
Előzmény: #133  exley
van egyí szuper megoldás-ami már egyszer müködött.....csak az a baj-hogy csekély hatékonysággal:

link

csak sajnos a hatékonysággal volt baj.....én egyébként abban reménykedtem-hogy a h1n1-tekintettel arra-hogy a nemtisztálkodók voltak elsődlegesen fenyegetve....megtizedeli őket-azaz 10%-juk marad meg.....de ez sem jött be++++++++szívesen megkérdezném-hogy mit tanulhatunk azáltal-hogy ezek az élősködők köztünk élnek.....egyszer álmomban AZ ÖRANGYALKÁM megadhatná a választ....
Knight Tyris 2010. 07. 30. 17:36
Előzmény: #132  Törölt felhasználó
"egy házból nemigen tudsz kihúzni egy-egy építőkövet anélkül, hogy az meg ne sérüljön, kárt ne szenvedjen"

Már hogyne tudnál a támfalaknál kell észnél lenni, ott korlátozotabbak a lehetőségeid, de más részeknél elég tág tér marad arra, hogy honnét akarsz kivenni pár téglát vagy akár egész falakat, anélkül, hogy bármi kárt okoznál.

Persze ez csak egy bizonyos mértékig igaz, pont mint egy társadalomnál. Szóval remek volt az a példa.

Másrészt akár egy háznál, akár egy társadalomnál nagyon fontos, az erősségét, stabilitását tekintve, hogy milyen a szerkezete. Az "őket" meghatározó, felépítő struktúra alapvetően meghatározza mindkettő stabilitását, erősségét.

És ugyanilyen fontos, az egyes elemeket, egy nemzet egyéneit ÖSSZEKÖTŐ ERŐ, KÖTŐANYAG, mely százszorosan, ezerszeresen erősebbé, a negatív, a romboló hatásokkal szemben ellenálóbbá teszi az "építményünket" -legyen az egy ház vagy akár egy nemzet vagy akár egy kisebb közösség.
Törölt felhasználó 2010. 07. 30. 17:16
Előzmény: #136  szivacs
Lelkes válaszolgatás közben majd ne felejts el nekem is válaszolni a másik topicban.
szivacs
szivacs 2010. 07. 30. 17:07
Előzmény: #132  Törölt felhasználó
Látom eljutottál az ultraindividualizmustól a közösségek szükségességének meglátásáig, ez örvendetes és neked is jót fog tenni :-) Ha már nagyra becsülöd a liberalizmus klasszikus értékeit (nem a mostanában mutatott értékellenességét), felhívnám a figyelmedet ezek közül a nyitottságra és a toleranciára, ami például abban nyilvánul meg, hogy nem engedek meg magamnak semmivel sem többet másokkal szemben, mint amit megengedek másoknak velem szemben.
szivacs
szivacs 2010. 07. 30. 16:51
Látom el vagy keseredve és van is rá alapod, de azért ne így nézd ezt a kérdést. "Annak is elment az esze, aki a mostani kjörülmények között gyermek vállalásról álmodozik." - ha ezt elég sokszor mondogatod, még a végén magad is elhiszed meg mások is a környezetedben és esetleg önbeteljesítő jóslattá válik. Nincsenek olyan körülmények, amikor nem lehetne gyermeket vállalni, legfeljebb nehezebb mint lehetne. A háborúk alatt is születtek gyermekek, a romokon meg még több is a szokásosnál. Vannak olyan emberek akik nem vállalják az "adott" körülményeket és vannak akik igen, nekik lesznek utódaik. Ez is egyfajta természetes kiválasztódás. Akarsz te is a túlélők közé tartozni akinek nem szakad magva?
mondoka 2010. 07. 30. 16:34
Lehet hogy az is őrült aki most gyereket vállal.
De aki nem teszi később sem az pedig egy életunt önző figurává válik.
Az élet nehézségei elől nem lehet mindig a könnyebb utat választani.
Kell egy kis kitartó dac is az emberben, hogy igen, így vagy úgy, lehet hogy úgy ahogy még senki sem csinálta, de elérem a célomat! Nem érdekel hogy más mit mond, jónak, helyesnek látja e , hanem a cél az cél.
Itt kezdődik az akarat. És nem csak család és gyermek kérdésében.
exley 2010. 07. 30. 16:03
Előzmény: #129  szivacs
Annak is elment az esze, aki a mostani kjörülmények között gyermek vállalásról álmodozik. A cigók kivételek, mivel egytől eggyig oligofrén, skizofrén genetikai felépítésük van. A mai magyar egészségügy sürgösségi beteg ellátás kapacitásának cca: 80 %-át köti le a nagy reményű etnikum. Az ország megyeszékhelyinek kórházait zsúfolásig betöltik a kissebbségek, hajléktalanok.
Törölt felhasználó 2010. 07. 30. 16:02
Előzmény: #128  szivacs
Azért a társadalomban merőben más összetartóerők működnek az egyének között, mint egy ház építőelemei vagy egy élő szervezet sejtjei között.

Egy társadalom/állam pl. gond nélkül képes elviselni azt, ha egyesek elköltöznek egy más társadalomba/államba, míg egy házból nemigen tudsz kihúzni egy-egy építőkövet anélkül, hogy az meg ne sérüljön, kárt ne szenvedjen... :)

Egyébként pedig nem írtam olyat, hogy a társadalom az egyének kusza összessége, bár valóban nem részleteztem, hogy milyen összefüggések jellemzőek rá. A téma pedig alapvetően nem erről, hanem a társadalom és/vagy egyén elsődlegességéről szól, melyben én azt mondom, hogy mit sem ér az a társadalom, ahol az egyének (egyébként jogos) érdekeit tömegével veszik semmibe pl. a közérdekre hivatkozva.

Az egyének érdekeit persze csak addig lehet a társadalom érdekei elé tenni, amíg az egyénnek valóban jogos, és mások érdekeivel nem kifejezetten ellentétesek az érdekei. Ezek egyébként a klasszikus liberalizmus alapértékei, konkrétan minden egyén szabadsága addig terjed, amíg másokét nem korlátozza...
..de a társadalomnak/államnak sem illene öncélúan korlátozni az egyének jogait, különösen az alapvető szabadságjogait.
exley 2010. 07. 30. 15:59
Előzmény: #129  szivacs
300-ft-os kenyér, 1000 ft kg/hús, tej 200 ft/l minimálbér adóztatva cca. 60kg. Már csak a cigók tudnak szaporodni a segélyek által támogatva.
exley 2010. 07. 30. 15:56
Előzmény: #99  Törölt felhasználó
Az IMF-nek Eu-nak csak szinesek kellenek, a magyar mehet a levesbe. Az etnikum vissza fizeti a 100 milliárd dollárt, rohamosan szaporodik, mint az üregi nyulak, van már cigó min.elnök is, egyedüliként az eu-ban éljen cigóland a kárpát-medencében.
szivacs
szivacs 2010. 07. 30. 15:50
A rohamosan csökkenő hazai népességszámra igyekszik ráirányítani a figyelmet a Nagycsaládosok Országos Szövetsége, akik a főváros egyik frekventált helyszínén egy népességszámlálót állítottak fel. Ebből kiderül, hogy óránként két fővel kevesebb Magyarország lélekszáma.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint már ebben az évben kevesebb mint 10 millió magyarral kell számolnunk a határainkon belül. Ez messze elmarad az 1981es értéktől, amikor 10 millió 700 ezer fő volt hazánk népessége. Pongrácz Tiborné, a KSH Népességkutató Intézetének helyettes vezetője számolt be a tapasztalataikról.

A párok 96 százaléka akar gyermeket, de tervük általában nem valósul meg

– Folyamatosan csökken a fiatalok száma, és a halálozás folyamatosan növekszik. Tavaly a lakosság 16 ezer fővel csökkent úgy, hogy beleszámoltuk a népességvándorlást is – mondja az igazgatóhelyettes. – Hazánkra hosszú évtizedeken keresztül az volt a jellemző, hogy az emberek nagyon fiatalon házasodtak, és ezt követően egy éven belül megszületett az első utód. A nők átlagban 22 éves korukban vállaltak először gyereket. Manapság viszont kitolódik a házasságkötés időpontja, kitolódik a gyerekvállalás is. Drámai mértékben csökken a házasságok száma is, azok a párok, akik a házasságkötés helyett az élettársi kapcsolatot választják, lényegesen kevesebb csecsemőt vállalnak, mint a házasságban élő honfitársaik. A szingli életmód is megjelent hazánkban, legalábbis a KSH kutatási eredményei szerint. – Azoknak a 32-34 éves nőknek, akiknek nincs gyereke, kétharmad részben állandó párkapcsolata sincs. Jellemző az is, hogy a nők 5-6 évvel későbbi életkorban szülik meg első gyermeküket, mint 10-15 évvel ezelőtt. Ez a kitolódott életkor azt jelenti, hogy egyre többen lesznek azok, akik végül nem is tudnak gyermeket vállalni biológiai okok miatt. A szakember szerint a népességcsökkenés sajnos megállíthatatlannak tűnik.

– Most vannak szülőképes korban az 1974 és 1979 között született nők. Abban az időszakban egy népességnövekedési hullámhegyet értünk el, ennek ellenére ma az újszülöttek száma csökken. Ha ez a generáció kifut, akkor a szülőképes nők utánpótlása fokozatosan visszaesik. Pongrácz Tiborné úgy véli, hogy a gyermektelenség egyelőre még nem tudatos a fiatal felnőttek körében. – A fiatal párok 96 százaléka a felméré seink szerint akar gyereket, ez a terv azonban hosszú távon nem valósul meg. Ezért lenne fontos, hogy az első gyerek születését a jelenleginél jobban ösztönözze a társadalom.
Írta: GB 2010. július 28.
szivacs
szivacs 2010. 07. 30. 13:15
Előzmény: #105  Törölt felhasználó
Akira, a nemzet nem az egyének összessége, sokkal több annál. A ház sem egy téglakupac és te sem vagy egy sejthalmaz, hisz akkor amőba lennél nem pedig értelmes gondolatokra képes ember, ugye?
mondoka 2010. 07. 30. 12:51
Előzmény: #126  Törölt felhasználó
Kérlek szívesen!
....

Látszik hogy "őrült" vagyok gondolom. :)
Törölt felhasználó 2010. 07. 30. 12:42
Előzmény: #125  mondoka
Köszi a választ.
mondoka 2010. 07. 30. 12:41
Előzmény: #119  Törölt felhasználó
Csak neked Pénznyelő:
35.
És 4 gyermek. 2-t hozott a nejem.
Törölt felhasználó 2010. 07. 30. 11:42
Előzmény: #123  ujonc
Újonc, hagyjuk ezt. Nem kell ám folyton belémkötni. Hagyd döntsem el én, hogy egy kérdésre miért vagyok kiváncsi.
ujonc 2010. 07. 30. 11:21
Előzmény: #119  Törölt felhasználó
Pénznyelő!
Én ezt a hány éves vagy kérdést nem nagyon értem!
Mi köze van bármihez is?
Egy 20 éves fiatalnak is lehetnek nagyon jó meglátásai, míg 60 évesen is beszélhet az ember baromságokat.
Az általad folyamatosan emlegetett "sírjátok csak vissza" kort is az idősebbek vezényelték és hozzászólásaidból az jön le nem nagyon tetszett.
Ami már csak azért is érdekes, mert a szocializmust te is mint én gyerekként élted meg.
És itt jön az a pont ahol a "személyeskedés" számít. Ha te (a szüleid) az elmúlt rendszer vesztese voltál, de az új által felemelkedtél logikusan szapulod a régit és élteted a mostanit. Ez persze fordítva is igaz.
Hány éves vagy batman, negyven vagy hetven? :- )
ujonc 2010. 07. 30. 11:16
Előzmény: #105  Törölt felhasználó
Na látod ez a baj!
Azt mondod a birodalomépítés nem a te világod.
Pedig pont most építenek egyet ami a nemzetállam, egyház eltörlése révén identitásukat elvesztett emberek irányítása által épül fel. És te pont ott állsz a sorban a nézeteiddel. Csak az egyén számít (te még a családot is ide veszed), de nagyobb egységekben már nem látod értelmét gondolkodni. Javaslom csinálj családfát, hátha változtat a nézeteiden.
Az egyént könnyebb legyűrni, mint összetartó csoportokat (nemzeteket)!
Öszetartó nemzeten sajnos nem a mi mostaninkra gondolok.
ujonc 2010. 07. 30. 11:10
Előzmény: #96  Törölt felhasználó
Mert nem látom értelmét!
Válassz egy álltalad leírt pontot a hozzászólásodból és leírom miért baromság!
A minősítgetést te kezdted, így kíváncsivá tettél magadat hova sorolod, hogyan látod a te " fajtádat"?
A neked nem tetsző kérdések elől szépen kisiklasz!
Rakás vélt minősítés. Szerintem egyszer sem minősítettelek, nem hogy egy rakásszor!

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek