Topiknyitó: prfecó 2009. 11. 03. 15:47

uj influenza gyógyszer  

Régen láttam ekkora erőszakosságot egy magáncég érdekében. Pedig a kormány már szinte igyen adná. Igaz Svájc a Tamiflut kb. 2 dollárért adja az Ukránoknak. ( 400 Ft)

Nálunk a magyar 1930 Ft + oltás ugyanannyí? Tamiflu horror árakon kapható, Bécsben olcsobb.

Érdekes kiderült a vakcina nem kell az Ukránoknak sem.

EU országaiba meg be semjuthat a magyar vakcina ( vajon miért )
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Nyugi 2009. 11. 26. 23:35
Előzmény: #241  matgab
A H1N1 sokkal veszélyesebb, mint eddig hitték

Az új influenza kórokozója, a H1N1 sokkal virulensebb, azaz sokkal aktívabb, mint előtte gondolták, olyan anyagokat termel, amelyek gátolják a szervezet természetes védekezését - hangsúlyozta Falus András akadémikus, a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézetének igazgatója az MTI-nek.

Mint kifejtette, a kórokozó nagyon gyorsan szaporodik, vagyis igen gyorsan terjed. A betegség veszélyes szövődményeit sorolva Falus András mindenekelőtt azt emelte ki, hogy a vírus nagyon nagy aktivitással támadja meg a tüdő sejtjeit, ami tüdővérzést okoz.

"Közeli és valós a veszély" - hangsúlyozta Falus András, emlékeztetve arra, hogy a Stockholmban a napokban tartott konferencia résztvevői is arra mutattak rá, hogy a betegség, a járvány sokkal veszélyesebbnek ígérkezik, mint amilyennek eredetileg gondolták a tudósok
matgab 2009. 11. 26. 19:56
Előzmény: #240  Nyugi
akkor miért nem zárják le az ukrán határt. Egyszerű olcsó és hatékony (egy ideig) megoldás.
Csak a gázt és az olajat engedjük be!
Nyugi 2009. 11. 26. 09:11
Előzmény: #239  Törölt felhasználó
A H1N1 sokkal veszélyesebb, mint eddig hitték

Az új influenza kórokozója, a H1N1 sokkal virulensebb, azaz sokkal aktívabb, mint előtte gondolták, olyan anyagokat termel, amelyek gátolják a szervezet természetes védekezését - hangsúlyozta Falus András akadémikus, a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézetének igazgatója az MTI-nek.

Mint kifejtette, a kórokozó nagyon gyorsan szaporodik, vagyis igen gyorsan terjed. A betegség veszélyes szövődményeit sorolva Falus András mindenekelőtt azt emelte ki, hogy a vírus nagyon nagy aktivitással támadja meg a tüdő sejtjeit, ami tüdővérzést okoz.

"Közeli és valós a veszély" - hangsúlyozta Falus András, emlékeztetve arra, hogy a Stockholmban a napokban tartott konferencia résztvevői is arra mutattak rá, hogy a betegség, a járvány sokkal veszélyesebbnek ígérkezik, mint amilyennek eredetileg gondolták a tudósok
Törölt felhasználó 2009. 11. 25. 19:36
Előzmény: #238  Törölt felhasználó
vagy még egy érdekes cikk 2006-ból: Amerikai blöffgyanú a magyar vakcinaüzlettel kapcsolatban link
Törölt felhasználó 2009. 11. 25. 19:28
Előzmény: #237  prfecó
valaki már közkinccsé tette a neten a cégadatokat: link

illetve valaki felvetette valamelyik h1n1-el foglalkozó totyikban, hogy a tulaj háttér eddig miért nem érdekelte az embereket. Nos jelzem, hogy korábban is érdekelte, itt van pl két cikk a madárinflu idejéről: link
link
prfecó 2009. 11. 25. 18:20
na kiváncsi vagyok a hus és vér magyar tulajdonosra (kisebbségi), aki ott ült az Egészségügyi Miniszter mellett.

off shore cégtulajdonost Máltáról meg ugyse tudjuk meg , mert postafiók Delaware államban a tulaj.
sanka 2009. 11. 25. 17:41
Előzmény: #235  Törölt felhasználó
Á, dehogy, nem keltek én semmit, csak egyszerűen hiszek a tényeknek és ennyi.
Törölt felhasználó 2009. 11. 25. 11:30
Előzmény: #234  sanka
Tied az én adagom is.
(Hivatalból kelted /te is/ a pánikot?)
sanka 2009. 11. 25. 09:13
Előzmény: #233  prfecó
Szerintem meg nem az a lényeg, hogy a vakcina 1600 vagy 2000, hanem az, amit megelőzől vele, az fontosabb, rohanj míg nem késő!
prfecó 2009. 11. 25. 07:56
omninvest hasznon kivül most oltópontokon is nagyobb hasznot számít fel az állam , mint az orvosok.

Gratula !!!!, ha én az üzletben 70% tudnék használni , ugy hogy nincs költségem és megprobálom kötelezővé tenni az oltást , akkor én is lefizetném , aki az üzletet hozza.
prfecó 2009. 11. 23. 07:51
lényeges hogy az állam és omninvest szerződés sok -sok fogadkozás után sem nyílvános

oltóanyag meg olyan jó , hogy a többszörösen mutálodott vírus ellen is jó????

hát már mindenkit hülyének néznek , de akkor jövőre nem kell uj oltás!!
Törölt felhasználó 2009. 11. 20. 19:14
Előzmény: #230  Törölt felhasználó
Valóban nehéz lenne egyszerre, mimndenkire vonatkozóan bevezetni a kötelező influenza oltást - már csak az elérhető vakcinamennyiség miatt is -, de fokozatosan, a legveszélyeztetettebb csoportokat először, aztán a kevésbé veszélyezettetteket, és így tovább... Addig, amíg el nem kezd csökkenni a megbetegedések száma.

Gondolom, ennek eldöntése és megszervezése, kommunikációja volna a tisztiorvosi szolgáltanak a feladata, és nyilván az ő felelősségük is.

De egyenlőre úgy tűnik, hogy a felelősséget valamiért nem akarják fölvállalni, mindig azt nyilatkozzák hogy a felelősség a vakcinagyártóké. A vakcinagyártó pedig nyilván minél többet el akar adni, ezért margetingeli.

De nehogymá' a marketing döntsön járványügyi kérdésekben.... :(
Törölt felhasználó 2009. 11. 20. 14:33
Előzmény: #229  Törölt felhasználó
Kétségtelenül a jelenlegi rendszert sem egyszerű megőrizni, de szakmai értelemben kockázatok elemzésén és hatékonyság elemzésén kell hogy alapuljon, ez persze valóban egyre kevésbé lehetséges, az élet bármely területén a média-kapitalizmus világában. A "hype" sok mindent felülírhat.
Azaz a média sok mindent elérhet, a szakmával szemben is...

Egy példa erre, ami sok szempontból a mostani fordítottja: link

Megfelelő szakmai kommunikáció és felelős média mellett ez jogszabályi kérdés, ahogy az 50km/h sebességhatár is.

Törölt felhasználó 2009. 11. 20. 13:30
Előzmény: #228  Törölt felhasználó
jogos, de talán nem fehér-fekete a világ ez esetben sem, úgy értem a kötelező-nem kötelező különbségtétel alapja nemcsak kockázatelemzésen alapul, hanem szokásjogon. a mai individualista társadalomban új kötelező oltást bevezetni szerintem kvázi lehetetlen.

Törölt felhasználó 2009. 11. 20. 13:25
Előzmény: #227  Törölt felhasználó
"amúgy egy járvány esetén az egyén felelőssége túlmutat azon, hogy a saját egyéni kockázatát milyen mértékűnek ítéli meg. a társadalmi felelősség pedig nemcsak nemzetgazdasági kérdés."

Ezért léteznek kötelező oltások, ahol fel sem merülhet(ne), hogy oltsunk vagy sem.
Törölt felhasználó 2009. 11. 20. 13:20
Előzmény: #225  Törölt felhasználó
ergo nem is a halálozás várható értéke érdekes, hanem a gépi lélegeztetés várható igénye, összehasonlítva a szabad gépek számával.

amúgy egy járvány esetén az egyén felelőssége túlmutat azon, hogy a saját egyéni kockázatát milyen mértékűnek ítéli meg. a társadalmi felelősség pedig nemcsak nemzetgazdasági kérdés.
nyuszika 2009. 11. 20. 13:19
Előzmény: #225  Törölt felhasználó
Erről írtam tegnap. Ukrajnában a gépi lélegeztetőre szorult betegeket nem tudták ellátni. Az orvosok, nővérek meghaltak. Ott nem érvényesültek ezek a százalékos arányok.
Törölt felhasználó 2009. 11. 20. 13:14
Előzmény: #221  Törölt felhasználó
"A halálozási arányt szakemberek egyelőre 1:1 000 000 és 1:100 000 közöttire becsülik. Az ECDC legutóbb 3:100 000-hez adta meg a várható halálozási arányt, de nem is ez a fő probléma. Látható, hogy a megbetegedések egyre nagyobb nyomás alá helyezik az egészségügyi rendszereket, különösen az intenzív osztályos ellátást, miután a kórházba kerülő szövődményes betegek 15 százaléka gépi lélegeztetésre szorul, mondta az Indexnek Pusztai Zsófia a WHO Magyarországi Irodájának vezetője. "

Törölt felhasználó 2009. 11. 19. 23:04
tozsdenyul,

Nagyon köszönöm, hihetetlen, hogy mennyire hasonlóan gondolkodunk azonos kérdésekben, pedig más és más szakmában tevékenykedünk, habár egymás szakmája iránt némi érdeklődést mutatva. :)

Van egy másik internetes fórumközösség, ahol szoktam beszélgetni egészen más tipusú emberekkel mint itt, ahol én is a juhász fiú esetét a farkassal hoztam föl példaként a járvány-kommunikáció egyik hibájának jellemzésére...

Ahogy Philaxa-nak, nekem sincs további kérdésem... :)
Phylaxa 2009. 11. 19. 21:07
Előzmény: #213  Törölt felhasználó
Én nem vagyok szakmabeli, csak logikusan próbálok gondolkodni. Tőzsdenyúl amit írt az nekem is tetszik. Nem nagyon tudok ennél többet hozzászólni. :)
Törölt felhasználó 2009. 11. 19. 21:07
A nemzetgazdasági részét nem érintettem, holott elfogadom, hogy az sem mellékes adott esetben.
Törölt felhasználó 2009. 11. 19. 21:05
Előzmény: #219  Törölt felhasználó
A kérdésnek vannak nemzetgazdasági, és egészségügyi vonatkozásai. Az előbbi alatt azt értem, mérlegelhető a hasznosság egy oltás esetében, annak tükrében, mennyi kiesett munkaórát lehet megelőzni vele stb... Ez a rész nem különösebben lényeges a számomra, de ez mégis gazdasági fórum :)

Az influenza elleni oltást két okból nem tartom feltétlenül szükségesnek: arányaiban kevés áldozatot követel, emellett a nagy változékonysága miatt megkérdőjelezhető a hatékonysága.
Ezen okok miatt "dúl" a szakmai vita a mostani oltásról...
Vannak egyértelműbb esetek pl. egy Hepatitis B vírus ellen az oltás akár életreszólóan hatékony (nem változékony), illetve az általa okozott betegség gyakran súlyos kimenetelű.

A jelen vírus esetében az elővigyázatosság indokolt lehet szakmai szempontból (ne legyünk felkészületlenek). Az eddigi adatok alapján nem találom súlyosabbnak, mint a szezonális járványokat.
A veszélyeztetett csoportokban lehet eltérés a szezonálishoz képest, az ő esetükben más megítélésű az oltás szükségessége - leginkább itt érhető tetten a szakma megosztottsága, megfelelő adatok hiányában (és itt kellene egyértelmű adatokat felmutatni).

Az alapvető szakmai gondolatmenet érzésem szerint a spanyolnátha tapasztalataiban gyökerezik - ami egészen speciális eset volt, egy hosszú háborúban lerombolt infrastruktúra, és legyengült népesség találkozott egy, az átlagosnál valószínűleg veszélyesebb vírussal - nem érvényes a mai helyzetre.

Ez nem jelenti azt, hogy ne alakulhatna ki egy veszélyes járványt okozó vírus, akár a H1N1 esetében is - egyelőre ennek nem látszik az alapja.

A médiacirkusz semmiképpen nem tesz jót...könnyen lehet egy túl sokszor kiáltunk farkast hatása a dolognak.

Topik gazda

prfecó
3 1 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek