Régen láttam ekkora erőszakosságot egy magáncég érdekében. Pedig a kormány már szinte igyen adná. Igaz Svájc a Tamiflut kb. 2 dollárért adja az Ukránoknak. ( 400 Ft)
Nálunk a magyar 1930 Ft + oltás ugyanannyí? Tamiflu horror árakon kapható, Bécsben olcsobb.
Érdekes kiderült a vakcina nem kell az Ukránoknak sem.
EU országaiba meg be semjuthat a magyar vakcina ( vajon miért )
Egyébként köszi a választ, így érthető, hiszen vannak számok is... :)
Szakmabeliként megosztod velem a sommás véleményed?
Oltani, vagy nem oltani? (ma, 2009.11.19-i infok szerint)
Kötelezően, mert súlyos vagy nem kötelezően, mert nem súlyos, nyugodtan döntsön mindenki a belátása szerint, azaz ne érezzem magam kellemetlenül, mert egyenlőre nem vagyok meggyőződve az oltás szükségességéről? (Néha, nem minden évben kapok szezonális ellenit, idén is kaptam, épp két hete, előtte kb 4-5 éve... De nem szoktam ágynakdőlős, lázas influenzás lenni...)
Tehát az oltás révén, a 3. pontnál akadályozható meg a járvány, társadalmi szinten
ettől függetlenül, egyéni szinten természetesen, az adott vírustörzstől védelmet jelent, tehát nem fogom elkapni a betegséget
az influenza esetén sajnos a gond a vírustörzsek mutálódása, mely nagyon gyors - ezért lesz korlátozott a hatékonysága, a jövő héten már lehet hogy nem azzal a törzzsel találkozom
Egy kis járványtani alapozás:
a fertőzés (nagyobb léptékben a járvány)
kialakulásához 3 tényező együttes megléte szükséges:
1.-fertőző ágens (kórokozó)
2.-terjedési út
3.-fogékony szervezet
a háromból bármelyik hiányzik, fertőzés nem jöhet létre, ez a járványtan axiómája
mit lehet ennek érdekében tenni?
1. fertőtlenítés, kézmosás - ezzel elpusztítható a kórokozók nagy része, de pl. nagyanyáink módszere, a kis mennyiségű tömény szesz is jó torokfertőtlenítő, illetve jó hatású a különböző cukrok (negro, Halls, Strepsils...)szopogatása, melyek a nyálunknak segít, ami a legjobb természetes torokfertőtlenítő
2. ne köhögjünk a másikra (szájmaszk, vagy kéz a száj elé), ne csókolgassuk, ne igyunk egy pohárból stb... ha betegek, vagy fertőzőek vagyunk
3. egészséges, immunrendszert erősítő életmód, oltás
Tulajdonképpen matematika, milyen társadalmi átoltottság szükséges ahhoz, hogy a fogékony szervezetek száma kellőképpen lecsökkenjen egy járvány kialakulásának ellehetetlenítéséhez - illetve az adott szint milyen kockázatcsökkenést jelent társadalmilag
Az oltásnak az a lényege, hogy nem betegszel meg vagy ha igen, akkor a tüneteid csak enyhék lesznek.
Én beoltattam magam és semmi mellékhatása nem, volt.
Aki beoltatja magát, az hogyan járulhat hozzá a szűkebb-tágabb környezetének védelméhez, ha ő maga is ugyanúgy vírushordozó és fertőzhet, mint az, aki nem oltotta be magát?"
A kérdésfeltevésben benne rejlik a válasz is - nem ugyanúgy fertőzhet egy egészséges vírushordozó, mint egy beteg - az oltás pedig értelemszerűen a megbetegedés esélyét csökkenti.
Valóban fertőzhet az is, aki csupán hordozó, de jóval kisebb mértékben, mint egy beteg, aki folyamatosan "szórja" a vírust.
Gyors megközelítésben mondjuk legyen egy nagyságrend a különbség a vírusürítésben.
"- Melyek a vakcina lehetséges mellékhatásai?
A klinikai vizsgálatok és az eddigi tapasztalatok szerint az új influenza elleni vakcina lehetséges mellékhatásai (bőrpír, enyhe végtagfájdalom, enyhe fejfájás) sokkal ritkábban fordulnak elő, mint az influenza megbetegedés során kialakuló lehetséges súlyos szövődmények (tüdőgyulladás, légzési nehézségek)."
Itt viszont már nem kérdezek, hangosan kiáltok, hogy ez baromság...
Ennyit a kormányzati marketingről, ahelyett, hogy objektív tájékoztatást adnának...
Mivel ez a részlet számomra új, csupán érdeklődöm.
Mert ezt olvasom a kormányszóvivő.hu-n: (link
"- Mit tehetünk azokért, akiket egészségügyi indokok (például gyógyszerallergia) miatt nem lehet beoltani?
Az oltás egyéni védettséget ad, de mindazok, akik beoltatják magukat, ezzel hozzátartozóik és szűkebb-tágabb környezetük védelméhez is hozzájárulnak, hiszen csökkentik e fertőzés terjedését. A kialakult betegség esetén az antivirális gyógyszeres kezelést kell megkezdeni."
Aki beoltatja magát, az hogyan járulhat hozzá a szűkebb-tágabb környezetének védelméhez, ha ő maga is ugyanúgy vírushordozó és fertőzhet, mint az, aki nem oltotta be magát?
Ukrajnában a teljes intenzív osztály meghalt, ugyanis a múlt heti halottak között volt a kórházi személyzet nagy része. A doktor megelőzte a betegét. Kérek mindenkit, nagyon komolyan gondolkodjatok el ezen.
amikor valaki oltást kap
az egy legyengített vírus
közvetlen a vérbe megy
legyengül az immunrendszere "hordozó"
aki nem oltja be magát annak meg eleve ott
van az immunrendszer védelem
persze ha asztmás vagy van más jellegű betegsége van akkor gyenge az immunrendszerre
de a gond ott van amit a nő is mondott
hogy fertőzőtek lehetnek
az oltások amikkel más vírusokat is bevihetnek
ezt úgy kell elképzelni szerintem hogy
szinte minden ország oltása
jó tehát nem fertőzött
de elég ha csak egy ország
gyárt ott is egy bizonyos cég
még az is lehet hogy ők nem tudnak róla
s azzal beoltanak egy csoportot
na azoknál már rögtön új mutációval
kialakulhat egy uj járvány
tehát a jelenlegi h1n1 már "megoldott"
hiszen rendelkezünk védőoltással
ellene itt a mutáció útján kialakult
úgy járvány lehet a gáz
Az, hogy az immunis vagy egy vírussal szemben az nem azt jelenti, hogy a vírus elkerül. Attól még ugyanúgy benned lehet alkalomadtán és hordozod, tehát fertőzöl.
Nem csak a betegektől félnek, de őket tudják felismerni. Ennyi. Egy vírus elleni felkészülés általában az oltásra tud kiterjedni. Mi mint egyének pedig kézmosás hasonlók, forró tea vagy kávé ami leviszi rögtön a gyomorba és onnan már ürül. Ezeket még gyermekkoromból ismerem, akkoriban elmondták rendesen.
A megelőzés eszközeiben kellene fontossági sorrendet felállítani, mert ha az oltott is fertőzhet betegség nélkül, az talán még veszélyesebb, mintha csak a beteg fertőzhetne, akikre jól ráparancsolhatunk, hogy maradjon otthon, ne hordozza szét a vírusokat...
Egyébként ez a "részlet", hogy az oltott (és vélhetően akkor a gyógyult is) terjesztheti a vírust, ez nekem újdonság, de lehet, én voltam eddig figyelmetlen...
Csak azt tudnám, hogy akkor miért csak a betegektől félnek az iskolában, ha a nem betegek is épp úgy terjeszthetik a vírust?
Igyekszem egy kis lényegi tartalmat adni a topiknak, de ez a személyeskedés újra és újra előjön... Remélem, nem fogja elnyomni ezt a topikot is, véleményem szerint ez annál az fontosabb témakör... :)
uj influenza gyógyszer
Nálunk a magyar 1930 Ft + oltás ugyanannyí? Tamiflu horror árakon kapható, Bécsben olcsobb.
Érdekes kiderült a vakcina nem kell az Ukránoknak sem.
EU országaiba meg be semjuthat a magyar vakcina ( vajon miért )