Szeretném megosztani veletek, hogy mit nem mondanak el a gazdasági élet irányítói a tisztelt közönségnek, aminek megértetése pedig életbevágóan fontos lenne.
A csapból is az folyik, hogy Magyarország adósságspirálban van.
Szeretnék egy példát hozni ezzel kapcsolatban. Képzeljük el, hogy egy szép nagy akvárium lakói vagyunk, élünk, mint hal a vízben. Namost azt tudni kell, hogy mind a költségvetés, mind a külkermérleg deficites. Tehát elkezdett fogyni a víz és nem kapunk frisset, ehelyett még mi spricceljük azt kifelé. Magyarra fordítva többet fogyasztunk, mint amennyit termelünk. Én személy szerint magasról teszek arra, hogy kinek hány milliós fizetése van, Trabanttal járkál-e a Veres vagy Audival. Nem ez a lényeg, hanem hogy ebből az ikerdeficites helyzetből egyedül SZUFFICITES KÜLKERMÉRLEGGEL LEHET KIJÖNNI.
Attól nem lesz jobb, ha egyik sarokból a másikba visszük az akvárium vizét, mert ugyanannyi lesz belőle és a devizahiteleket törleszteni kell közben, így pedig gyengülésre van itélve a nemzeti valuta.
Ahhoz, hogy megálljon a forint a lejtőn, devizát kell behozni, máshogy nem megy.
Ezt azért nem mondják a választók szemébe, mert ennek nyilvánvaló jelentései között van a protekcionizmus és ha ez napvilágra kerül, akkor dádá lesz a Ferenc fenekére az EU-tól.
A gyengülő forinttal lehet a népet egy kicsit terelni a pénz itthon történő elköltése felé, vmint az export felpörgetéséhez is nagy segítség.
Az elvesző társadalmi hasznossággal most nem kéne törődni, mivel az a legkisebb bajunk éppen. A legnagyobb gáz viszont akkor lesz, ha a környező országok is protekcionizmussal válaszolnak, akkor viszont végünk.
Tehát emberek: magyar termékeket kell vásárolni és itthon kell üdülni is stb.
Ezt kéne már tudatosítani, az export megoldódik magától is, ha ilyen marad az árfolyam, mert kiszívják a termékeket Magyarországról, lévén a gyengülés miatt a versenyelőnyünk kb. 30%-kal nőtt a EMU tagjaival szemben.
ui: tudom, hogy nem túl összefüggő, meg szerkesztett a gondolatmenet, de talán valaki megvilágosul tőle.
Még ha ez azzal jár is hogy néhány indián bevándorló idehaza nem kapna szociális segélyt, bár én támogatnám az egy repülőjegy egy egymillió forint illetve 20 disszidálás elvét, lehet 2 év múlva valszeg kevesebb segélyt kellene osztani, és lehet, hogy gyanúsan csökkenne a bünözés.
Azt meg végképp nem képzeli senki sem hogy át tudnák venni egyik napról a másikra a hatalmat, miközben még az sem tiszta, hogy valójában ki lesz jövőre a miniszterelnökjelöltjük, nehogy ott is ádáz harc alakuljon ki, bár én inkább arra hajlanék, hogy normális ember legyen a főnök, és ne akarjon vérbosszút állni nyolc év ellenzékiségért, hanem ahogy azt a Kósa teszi Debrecenben próbáljon meg az ellenzékkel együtt jó irányba elmozdulni és egyszer az életben legyen egy szuficites költségvetésünk, garantálom előbb utóbb tódulna be a tőke, és adjanak megint kedvezményeket, állítom megint kistigris lennénk a régióban, csak meg kellene lépni, hiszen mi észben vagyunk a nagyok.
Habár ez a rossz bagázs valóban bebizonyította, nemigen alkalmas a kormányzati pozíciók betöltésére, azért azt megjegyezném, ha a parlament föloszlatta volna magát a minap, azzal csak agyonütöttük volna a forintot, hirtelen egyik napról a másikra. Gyanúsan elindultunk volna a megállíthatatlan fele, és szerintem ezt még ez a másik patkány társulat sem szeretné, hiszen államcsődből elég nehéz ugye építkezni, ráadásul összeomlott lakáspiacból méginkább gáz kilábbalni, arról nem is beszélve, hogy pillanatok alatt az összes magyar tőzsdei szereplő vagyona szertefoszlana.
Szerintem ez a legdurvább ez az egészben, nem képesek elfogadni a szituációt, miszerint bírják már ki ezt az 1 évet, aztán ők jönnek és legalább próbáljanak konstroktív ellenzékként viselkedni, azt a kurva szekeret nem hátra, hanem előre tolni.
Ők beszélnek arról, hogy nyugaton már rég lemondott volna a kormány, ja de mi nem ott vagyunk és azzal nem segítenek senkin még magukon sem ha még nagyobb szart kavarnak.
koistvan
a hasznosságelmélet szerint, azzal, hogy drágább hazai termékeket veszel, a saját vásárlóerődet és ezáltal a hasznodat csökkented.
Viszont erről írtam az elején, hogy most nem igazán van más út a gyengülés megállításához. Ráadásul az import-termékek drágábbak is lesznek, amit remélhetőleg, ha csak részben is, de azzal kompenzálnak az áruházak, hogy átállnak magyar beszállítókra.
Így bár infláció lesz, de a hazai termékek aránya megnő a kínálatban és összességében a termelők nem fogják érezni annyira a keresletcsökkenést. Ezt velünk ellentétben Szlovákia nem tudja majd megcsinálni és pont a fordítottja fog lezajlani. Ezt ott még nem reklámozzák, de majd ki kell adni a hivatalos adatokat és akkor világos lesz.
Csak bele kell gondolni, hogy egy itthon eltöltött legalább 150ezres nyaralás mennyire segíti a gazdaságot. Az egy másik ember egyhavi fizetése. Már csak ezért sem lenne érdemes kivinni, ha itthon megkapja ugyanazt a szolgáltatást a "vevő", amit várt. Ok, persze a Karibi szigetekvilágot nem lehet idehozni, de ha vki nincs pont arra rászorulva, akkor itt is jól érezheti magát.
1et ertek
nagyon regota igy "mukodok"
fiatalabb ismeroseim kozott nem is vagyok "trendi" - ahogy mondani szoktak.
sajnos a jellelmzo, hogy kulfoldi sieles, a kinabol importal uborkat esszuk az irorszagi serteshez.. meg hasonlo szepsegek
ez nem csak a fiatalokra igaz, de ok talan nem is hallhattak arrol, amikor retettek az arukra a cimket, hogy magyar termek
nem volt az rossz kezdemenyezes
Autók terén biztos, mert amúgy is sok az olyan autó, amit nem tudnak fizetni, banknak vhogy szabadulnia kéne tőlük.
Használt autókból talán túlkínálat is van. Sok lehet mondjuk Suzuki, Opel, hasonlók.
Ugye deficites külkermérleg esetén tõkeimportra szorul az ország, most azonban a tõke sem jön, így tehát vagy a forint gyengül, vagy a külkermérleg lesz szuficites.
Már nagyon várom, hogy mit sikerül a forintgyengülésbõl kihozni.
Az autóimport marha nagyot zuhant szerintem, abból csak jól jöhetünk ki, plusz elektronikai cikkek terén is.
Ha egy 50-100 ezres tüntetést kell szétverni március 15-én vagy októberben, Ferencék már akkor is kihúzzák ezt a bő másfél évet. Az a pénz amit az eu-tól kapunk, amitől ez az ország összeszedhette volna magát: az úszik el most. Biztos kezekbe. Bérrabszolgaság, adósságspirál ez jut nekünk. Meg is érdemeljük.
Mikor Bokros volt pénzügyminiszter, kb abban az időben tanultuk főiskolán magyar történelemből IV. Béla uralkodását, emlékszem, mikor a "pénzügyminiszteréről" /akkoriban nyilván nem így hívták/ volt szó, azt mondta a tanárnő: kb annyira szerették, mint Bokrost..)
Bajszos Lala aztán rendet vágna..)) Bezárna mindent...
Tanácsom a Kormánynak
A csapból is az folyik, hogy Magyarország adósságspirálban van.
Szeretnék egy példát hozni ezzel kapcsolatban. Képzeljük el, hogy egy szép nagy akvárium lakói vagyunk, élünk, mint hal a vízben. Namost azt tudni kell, hogy mind a költségvetés, mind a külkermérleg deficites. Tehát elkezdett fogyni a víz és nem kapunk frisset, ehelyett még mi spricceljük azt kifelé. Magyarra fordítva többet fogyasztunk, mint amennyit termelünk. Én személy szerint magasról teszek arra, hogy kinek hány milliós fizetése van, Trabanttal járkál-e a Veres vagy Audival. Nem ez a lényeg, hanem hogy ebből az ikerdeficites helyzetből egyedül SZUFFICITES KÜLKERMÉRLEGGEL LEHET KIJÖNNI.
Attól nem lesz jobb, ha egyik sarokból a másikba visszük az akvárium vizét, mert ugyanannyi lesz belőle és a devizahiteleket törleszteni kell közben, így pedig gyengülésre van itélve a nemzeti valuta.
Ahhoz, hogy megálljon a forint a lejtőn, devizát kell behozni, máshogy nem megy.
Ezt azért nem mondják a választók szemébe, mert ennek nyilvánvaló jelentései között van a protekcionizmus és ha ez napvilágra kerül, akkor dádá lesz a Ferenc fenekére az EU-tól.
A gyengülő forinttal lehet a népet egy kicsit terelni a pénz itthon történő elköltése felé, vmint az export felpörgetéséhez is nagy segítség.
Az elvesző társadalmi hasznossággal most nem kéne törődni, mivel az a legkisebb bajunk éppen. A legnagyobb gáz viszont akkor lesz, ha a környező országok is protekcionizmussal válaszolnak, akkor viszont végünk.
Tehát emberek: magyar termékeket kell vásárolni és itthon kell üdülni is stb.
Ezt kéne már tudatosítani, az export megoldódik magától is, ha ilyen marad az árfolyam, mert kiszívják a termékeket Magyarországról, lévén a gyengülés miatt a versenyelőnyünk kb. 30%-kal nőtt a EMU tagjaival szemben.
ui: tudom, hogy nem túl összefüggő, meg szerkesztett a gondolatmenet, de talán valaki megvilágosul tőle.