Topiknyitó: Törölt felhasználó 2022. 03. 04. 09:57

USA-OROSZ háború  

"... NAGYON HALKAN, DE VÉGRE KI KELL MONDANI: AMIT LÁTUNK, NEM EGY UKRÁN–OROSZ, HANEM EGY AMERIKAI–OROSZ HÁBORÚ. " (Vona Gábor, Index-publicista, 2022. március 4.)

Igen, és ezt ma már egyre hangosabban kell kimondani.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Peterbond 2022. 03. 21. 14:26
Előzmény: #776  tokos.
Az olaj árán az látszik ami a tőzsdén is. Az OTP 3000-et ért 2010-ben? Nem de pánik volt.
.
Az olaj is bár termelése stabil volt 40-50-ről felment 120-ra majd beesett 20-30-ra is az elmúlt 10 évben. oszt nem esett ki se Szaud Arábia se senki.  covid miatt se feleződött a fogyasztás, most meg a fellendülés sem duplázta a fogyasztást.
.
A marginálist meg nem mondtam. 11% a világban. Drágább lesz az olaj? igen. Növel majd Irak, Irán, Szaud arábia, Usa kitermelést? igen. Ha nem akkor újra előtörnek a pala olaj termelés ami ilyen ár mellett megint kifizetődő. Ezt elkerülendő az olaj hatalmak megint elkezdik növelni a termelés az ár leszorítására. Van bőven variáció hogy mi lehet vagy mi lesz.
.
Lehet jövőhéten megpuccsolják Putyint és lesz új kormány kibékül a nyugattal és megy a kereskedés tovább 2 hónap múlva mintha mi se történt volna. Legjobb opciónak ez volna.
.
Mert szó se róla a háború egy ilyen globalizált világban nagy országok köztt már egyáltalán nem kifizetődő sőt nagyon hátrányos. Ezért is épp eszűek kerülik is ahol csak lehet.
tokos. 2022. 03. 21. 14:21
Előzmény: #775  Peterbond
Szerintem ez, ami a két ország között lesz, pusztán ár kérdése lesz. Lehet, hoyg az oroszoknak nincs tőkéje, Kínánkak van. Ha kell nekik az olaj, lesz vezeték is. Még az sem kizárt, hogy gyorsabban, mint ahogy az EU leválik az orosz energiahordozókról.
Peterbond 2022. 03. 21. 14:21
Előzmény: #774  tokos.
"Világos, nem értünk egyet. Szeintem azt nem látod, hogy jelenleg úgy tűnik, nincs kapacitás az orosz import kiváltására, vagyis nem az lenne a kérdés, hogy milyen áron lenne a gáz, hanem az, hogy lenne-e."
.
Nem kiváltásról beszélek. Az középtávon ( pár év ) lehet ha nem változik a helyzet ( pl Putyin meghal, leváltják, stb... ). Jelenleg az orsozknak se opció a gáz és olaj leállítása így eu-nak rövid távon nem lesz gáz és olaj gondja. De ha el is záródik az orosz gáz az nálunk meg még 3-4 országban kiválthattlan dolog. Spanyol, olasz Francia pl most is teljesen el van nélküle és a Németeknél is az import 40%-át adja csak. Szóval nem nem lesz gáz csak kevesebb ( nálunk ahol 80% feletti tényleg gyakorlatilag az lenne a kérdés hogy lenne-e gáz ) mégha most lezárná a csapot az orosz. De ott már tél elött lázadás lenne fizetések és nyugdíjak elmaradása miatt. Mert Oroszországnak bár nincs tartozása fel se tudna komoly hiteleket venni jelenleg hogy finanszírozza a kieső Export bevételeket és tartaléka sincs amivel fenntartsa a költségvetést.
tokos. 2022. 03. 21. 14:19
Előzmény: #775  Peterbond

tokos. 2022. 03. 21. 14:18
Előzmény: #772  Peterbond
NA igen, és ez látszik is az olaj árán, pedig, ahogy te írtad, a piaci kínálat marginális kis szelete esett ki.
Peterbond 2022. 03. 21. 14:17
Előzmény: #769  tokos.
"
"Ők miért is vennének az orsozktól drágán olajat méghozzá az eddigi szint 5-6-7 szeresén"
Biztosan nem vennének. Honnan gondolod, hogy az oroszok annyiért adnák?"
.
Az 5-6-7 szeres-en a volument értettem. Az eddigi exportjának 60-70%-át kéne máshova eladnia oroszoknak. Azaz a kínának eddig eladott 15% hirtelen fel kéne menjen 70-80% köré. Az 5-6-7 szeres növekedés. Amire infrastruktúra is kéne. Az Északi áramlat sokkal kissebb és rövidebb volt mégis rengeteg pénzt és időt emésztett fel. Ugyanezt felhúzni Kína felé nem lenne egyszerű de persze nem kiviteezhetetlen ha van tőkéd és időd. de oroszoknak épp egyik sincs.
.
Az ár alatt meg arra gondoltam hogy hiába 110 az olaj ára ami magas, Kína lehet még 80-70-ért se venne oroszoktól mivel tudja hogy kb csak neki tudná eladni senki másnak így miért venne drága áron? Akkor meg mit nyert Oroszország?
.
De már a linkelt cikkem is mutatja hogy az Ural kőolajat kerülik a vevők már most és a biztosítás rajta 18 dollár. Szóval a kőolaj drágulásából az orosz fél egyre kevesebbett érez a saját zsebében hisz az úgy drágul hogy mások rárakódott költsége viszi feljebb. ( persze részben nem teljesen )
tokos. 2022. 03. 21. 14:15
Előzmény: #771  Peterbond

Világos, nem értünk egyet. Szeintem azt nem látod, hogy jelenleg úgy tűnik, nincs kapacitás az orosz import kiváltására, vagyis nem az lenne a kérdés, hogy milyen áron lenne a gáz, hanem az, hogy lenne-e.
Hidd el, nem véleltlenül nem hozták tették meg mnég ezt a lépést az agyhalott brüsszeli bürokraták.
Oroszország Ukrajnával háborúzik, nem a világgal. Ezt látni kell. Emiatt sem állították le az expportot, az, hogy mennyire fájna nekik, biztosan fájna, de az üzemek nem állnának le, fűtés lenne, és még sorolhatbnám. Nyugat-európánban, főleg a németeknél és nálunk ez már nem biztos, hogy igaz lenne.
Törölt felhasználó 2022. 03. 21. 14:12

"Azt láttuk mennyit jelent neki a civil élet."
Te azt látod csak, amit a mainstream mond.
Sem többet, sem kevesebbet.
Peterbond 2022. 03. 21. 14:08
Ja és nem a kínálat miatt. A kereslet esett vissza rá.
Peterbond 2022. 03. 21. 14:07
Előzmény: #770  tokos.
"Gondolod ez véletlen?"
.
Nem. ugyanannyira nem véletlen hogy az oroszok meg nem zárják el ezeket a csapokat a szankciók ellenére se. Jelenleg arról akarsz meggyőzni hogy csak európa függ az oroszoktól, de ha fájna is mindkettőnek európának jobban. Én meg wezt vitatom. Szerintem Oroszoknak már rövidtávon is sokkal jobban fog fájni sőt már most jobban fáj és szerintem se véletlen hogy megy az olaj és gáz export eu felé annak ellenére hogy oroszország jegybanki tartalékainak felét zárolták, az orosz állami vezetők külföldi vagyonainak jó részét szintén. Mégse csökkent 5%-al se a szállított gáz európa felé. És nem azért mert Putyin olyan jószivű hogy gondol az európai lakosságra. Azt láttuk mennyit jelent neki a civil élet.
.
Amúgy az orosz olaj export már most harmadával visszaesett, szankciók nélkül:
.
https://www.energyintel.com/0000017f-4c35-d78a-af7f-efb5753e0000
tokos. 2022. 03. 21. 14:02
Előzmény: #767  Peterbond

"Jelenleg Oroszország tetteivel összezördült egész európával, Japánnal, Auszráliával, Kanadával, Usával."Ahogy én látom, az oroszok senki mással nem zördültek össze, csak az ukránokkal. Minden kötelezettségüket teljesítik. A fejlett világ (és kizárólag az) zördül t össze velük. De azért nem annyira, hogy az USA ne vegyen tőlük uránt, az EU meg gázt és olajat.
Gondolod ez véletlen?
tokos. 2022. 03. 21. 14:00
Előzmény: #766  Peterbond

"Ők miért is vennének az orsozktól drágán olajat méghozzá az eddigi szint 5-6-7 szeresén"
Biztosan nem vennének. Honnan gondolod, hogy az oroszok annyiért adnák?
tokos. 2022. 03. 21. 13:58
Előzmény: #764  Peterbond

Öregem, olvassál is, ne csak írj! Sosem írtam, hogy a világ fog lefeküdni, sőt.
Pl. 743-ban.
De ettől még az EU hirtelen nem fogja tudni kiváltani az orosz importot, vagyis, ha a sok agyhalott által emlegetett embargó lenne, akkor nem az lenne a kérdés, hogy milyen áron lenne a gáz, hanem az, hogy lenne-e.
Legalábbis eddig így tűnik.
Aztán, öt év múlva már lenne biztosan, de az azért elég fájdalmas 5 év lenne.
Peterbond 2022. 03. 21. 13:57
Előzmény: #765  Törölt felhasználó
Értsd gyakorlatiasan. Jelenleg Oroszország tetteivel összezördült egész európával, Japánnal, Auszráliával, Kanadával, Usával. Az nem sokat jelent neki hogy Afrika vagy délamerika pl le se szarja a dolgot. Számára india és Kína maradt az egyedüli semleges ország, de még Kína is vonakodik letenni a voksát oroszok mellett mert pl területi integritás kérdésében Tajvan miatt pont az ellenkező az álláspontja a témában.
.
Szóval igen ha nézed a világ gazdaságát az oroszok a felével hartcolnak, a negyede teljesen elérhetetlen számára a maradék negyede sem mellette foglal állást hanem diplomatikusan inkább kimaradna a dologból.
Peterbond 2022. 03. 21. 13:53
Előzmény: #763  tokos.
"Gondolkodjál. Szerintem kitalálod. A legnagyobb felvevőpiacok egyelőre nem zárkóztak el Oroszországtól, sőt épp az oroszok ellen irányuló embargót kritizálták."
.
Tehát a világ termelésének 50%-át adó nyugat semmit se venne Oroszoktól. Felveheti Kína és India ( utóbbi mondjuk szálltana a teljesen ellenséges Pakisztánon keresztül? ). Ezen kívül kb senki más. Ők miért is vennének az orsozktól drágán olajat méghozzá az eddigi szint 5-6-7 szeresén ( Orosz olaj export kínába 10-155 azthiszem, ezt kéne 70-80%-ra tolnia ), miközben Kína tudja hogy ő vehet bárhonnan ha viszont az orosz nem adja el neki sehol se tudja eladni az olaját. Kína akkor is visszaélne a pozíciójával ha az oroszok bárkinek adhatnának nem hogy így. Más reális piaca meg kb nincs oroszországnak.
Törölt felhasználó 2022. 03. 21. 13:51
Előzmény: #764  Peterbond

"és nem a medve foga törik bele a világgal szembeni harcába."
Itt a medve nem a világgal harccol, hanem csak az USA-val, aki kinevezte magát a Világnak.
Úgy hiszem.
De ahogy mondod: meglátjuk.
Peterbond 2022. 03. 21. 13:47
Előzmény: #761  tokos.
Ez kicsit olyanerős az orosz gazdaság mert csak én úgy hiszem. A GDP nem fontos, az export nem fontos. Semmi sem fontos csak hogy a nyugat ezt nagyon megszívja az orosz meg ellesz vodkán és krumplin is évekig. Hát lehet ezt hinni. Biztos ezért nem nyit ki 4 hete az orosz tőzsde és van deviza korlátozás. mint a vasfüggöny. az is azért volt nehogy a Szovjet jólétbe meneküljön a sok nyugati véletlenül sem fordítva.
.
Felőlem beszélhetünk más mutatókról is ha nem tetszik a GDP. Beszélhetünk másról hogy mi miért lesz, de akkor hozzatok valami érvet miért a világ fog lefeküdni a medvének és nem a medve foga törik bele a világgal szembeni harcába.
tokos. 2022. 03. 21. 13:43
Előzmény: #760  Peterbond
Gondolkodjál. Szerintem kitalálod. A legnagyobb felvevőpiacok egyelőre nem zárkóztak el Oroszországtól, sőt épp az oroszok ellen irányuló embargót kritizálták.
Peterbond 2022. 03. 21. 13:43
Előzmény: #759  Törölt felhasználó
Milyen hős, oscar meg a többi hülyeség?
.
Elkaptak egy VOLT ukrán képviselőt aki nem mellesleg egy korrupt oligarha. Ha megnézzük a vagyonának alapját valószinűleg az 1990-es vagy 2000-es években szedte össze.
.
Mi köze a mosani vezetéshez?
.
Mintha most Tóth Csabát elkapnák a határon 700 millió forint készpénzzel. 
.
Nem mellesleg tegyük fel zelensky-nek baromi nagy vagyona van. Mi a szart keres még minig ukrajnában és nem menekült ki a temérdek pénzével ( ahogy tette 2014-ben az oroszbarát oligarha ). 
tokos. 2022. 03. 21. 13:42
Előzmény: #753  Peterbond

Alapvetően lényegtelen a GDP, igazából nem is értem, hogy miért kellett ide keverni, hogy mekkora az orosz gazdaság.  Az, hogy az esetleges energiahordozó hiány mekkora léket ver a nyugat-európai gazdaságban tök független ettől.
De azért az EUR/USD is változott azóta, és az olasz GDP nagy részét szolgáltatások adják, pizzeria, fodrász, erotikus masszőr. A tajgán nyilván ugyanezek as szolgáltatások más értéken mennek, vagyis a GDP idekeverése abszolút felesleges.

Topik gazda

daxlisgyuszi
daxlisgyuszi
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek