Topiknyitó: Dezso_Laszlo 2011. 08. 19. 18:39

Paksot le kell bontani, új energiastratégia kell, biometánnal és GDP-növeléssel  

linkMindenki a saját szemével olvassa: micsoda bődületes ökörség a Fellegi-Bencsik páros által összehozott NEMZETELLENES STRATÉGIA, amely csak az energialobbi környezetrombolását szolgálja.A mezőgazdaság energetikai fejlesztése a legfontosabb, amellyel 12 millió CO2tonna/év üvegházhatás-keltés akadályozandó meg, cca. 1,0 ... 1,3 millió használatlan termőföld kerül - a lehető legkíméletesebb, egyúttal legalacsonyabb munkaigényű - művelés alá, ... de az sem elhanyagolható szempont, hogy a családi agrárgazdaságok éves nettó árbevétele átlagosan 2 millió forinttal nő, hatalmas mennyiségű építési megrendeléshez jut az építőipar és mintegy 90 ezerrel több munkahely keletkezik, mint a minden szempontból kártékony Paks-bővítéssel.A családi/osztott áram- és melegvíztermelést kell támogatni, mert ez fogja helyettesíteni a 10 ÉVEN BELÜL FELSZÁMOLANDÓ VEZETÉKES ÁRAMRENDSZERT.A járműpark CNG-re való átállítását kell támogatni.Igen nagymértékű ENERGIATAKARÉKOSSÁGOT kell támogatni, hiszen az ország energiaigénye HUSZADÁRA CSÖKKENTHETŐ.Nna. Ez energiastratégia, ugyanis az EGYRE GYORSULÓ GLOBÁLIS MELEGEDÉS LEÁLLÍTÁSÁT összekapcsolja a GDP NAGYMÉRTÉKŰ NÖVELÉSÉVEL!
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
emerald 2023. 06. 18. 08:41
Előzmény: #879  Dezso_Laszlo
#880
Köszönöm!
László, egy mérnökkel kéne beszélnie! Ha kisolgoznának egy igen egyszerű, ámbár könnywn kezelhető házi rendszert, lenne rá vevő és gyártó is.  Ha nem itthon, akkor külföldi befektető.
.
A tudását, írásait is jobban közkinccsé kéne tenni!
Jó környezetvédelmi tárca vezető lenne. De jó lenne, mindenkinek!
Dezso_Laszlo 2023. 06. 18. 02:50
Előzmény: #878  emerald
#879
digest = kivon, kivonatot csinál
A digeszter az a tartályszerű tér, amelyben a metánfejlesztő (metanogén) baktériumok a különböző szerves anyagokat metánná és széndioxiddá alakítják át ("kivonják"), megfelelő hőmérséklet és homogenizálás (tkp. keverés) mellett. A kínaiaknál - ahol - túlnyomórészt a családi gazdaságokban - a biogáz-termelésnek már évszázados hagyománya van - a legkülönfélébb anyagokból készítik a digesztert: lehet falazott, betonfalas, fémtartály, stb. A nyugati világ befektetői, akik megszokták, hogy minél nagyobb a termelés, annál több a profit, a családi gazdaságokkal nem törődnek, a nagyméretű termeléshez viszont az alkalmazott kisüzemi technológia rendszerint ráfizetéses, így aztán elterjedt, hogy "nincs benne fantázia". Persze, mert a kisüzemnél szükségszerű pazarlást változatlanul folytatták. Még olyan digesztert is építettek ipari méretekben (a trópusi megoldást másolva), amelyiknek semmiféle hőszigetelése nem volt, az egész csak egy betonmedence volt, amelyet fóliával letakartak. A nagy méret miatt a keveréshez gép kellett, télen a fűtése egy vagyonba került, hát persze, hogy ráfizetéses volt.
A hígtrágya fermentálásához nagyon alkalmas (megfelelő hőszigetelés és a kézi keverésű megoldásnál nem nagyobb - max. 50 m3 - mellett), de a trágyakezelés szagtalanítására is megfelelő, a zöldszéndioxid és zöldmetán termelése mellett.
emerald 2023. 06. 17. 21:41
Előzmény: #877  Dezso_Laszlo
#878
Erről a biogázdigeszterről ha írna....
Mert én csak a komposztálàs, ill. talajtakarásig jutottam.
Dezso_Laszlo 2023. 06. 17. 01:31
Előzmény: #876  emerald
#877
A szerves hulladék szelektált gyűjtése júl. 1-től az ingatlan-tulajdonos kötelessége. Hogy ezt hogyan oldja meg, az rá van bízva. Akár biogáz-digesztert is használhat, amivel zöldszéndioxidot gyárthat, a zöldmetánnal pedig süthet-főzhet. A legegyszerűbb persze a komposztálás, de azzal nem köt meg ÜHG-t.
emerald 2023. 06. 16. 22:12
Előzmény: #874  Dezso_Laszlo
#876
A talaj takarás, illetve zöldtrágya növények jelentenének megoldást.
De kiskertekben sem használják rendszeresen. 
Mulcsozással 5-10év alatt élő humuszos termőföldet lehet varázsoln  bárhol.
Dezso_Laszlo 2023. 06. 16. 19:29
#875
A hidrogén ZSÁKUTCA!
A jövő a hidrogéntechnológiáé, ezt pedig egyre többen ismerik fel a régióban is (vg.hu)
(lásd a topikban korábban, többször is kifejtettem a 3 fő okot)
Nem lehetetlen, hogy az atomlobbi erőlteti ezt a zsákutcát, időhúzás céljából ... meg hogy a rendelkezésre álló pénzt elpocsékolják.
Dezso_Laszlo 2023. 06. 15. 22:22
#874
A komplexitás nem a legnagyobb előnyünk, sőt, nemlétező tulajdonságunk:
Hová folynak el a vizeink? – A vízhiány okai Magyarországon (vg.hu)
A víztározási kapacitásunk elégtelen. Ezen az öntözés csak ront. De az öntözéssel más baj is van, elszikesíti a trmőföldet, hisz az öntözővíz nem lágyvíz, sótartalma esetenként igen magas lehet.
A víztározás a biológiai diverzitás fenntartásáért fontos, nem az öntözésért.
A csapadék egyenlőtlen eloszlása pedig javítható, a koncentrátumok felszámolásával, egyenletes környezetterheléssel.
A környezetvédelmi tárca nagyon hiányzik hazánknak!!
Dezso_Laszlo 2023. 06. 15. 20:41
#873
Nahát!
Gazdaság: Turbóra kellene kapcsolni a kibocsátás-csökkentést az EU-nak, hogy összejöjjön a 2050-es klímacél | hvg.hu
Sajnos, az ÜHGE felszámolása túl kevés, még lassításra sem elég, nem nélkülözhető az ÜHHT felszámolása, ami során MINDEN ATOMERŐMŰ FELSZÁMOLÁSRA KERÜL. Ezzel megszűnik az "időjárásfüggő" energiaforrások kiegyensúlyozási lehetősége is. Az energetika rákényszerül a DMFC-alapú áramtárolásra (az akkus áramtárolás NAGYBAN, ez óriási amatőr baromság).
Dezso_Laszlo 2023. 06. 15. 06:12
#872
Jaj!
Milyen tanulságokkal szolgál a klímasemlegesség felé vezető brit útiterv a magyar dekarbonizációs tervek megvalósításához? (vg.hu)
Tényleg ennyire elmaradtak a britek? És még ők akarják Európának "kitaposni az utat", amikor a saját lehetőségeikkel sincsenek tisztában? Ez aztán önbizalom!
Dezso_Laszlo 2023. 06. 15. 05:03
#871
Ezen már tényleg csak röhögni tudunk kínunkban:
Franciaország jól politizált, a német háztartások viszont szenvedni fognak (vg.hu)
Az egész őrültség jó 30 évvel ezelőtt kezdődött, a globális atomlobbi hazugság-kampányával. A globális melegítésben ugyan a globális túlnépesedésé a 90 százalékos főszerep, de az üzleti világ növekedés-imádata miatt ez eleve tabutéma lett és az üvegházhatás lett a fő célpont, amit - közvetlenül és azonnal az üvegházhatású hőterhelés (ÜHHT), - közvetetten és késleltetetten az ÜHG-emisszió (ÜHGE)okoz.A globális atomlobbi -ki tudja, mennyi kenőpénzért - elérte, hogy mindenki, aki ezzel foglalkozott, egyszerűen "megfeledkezett" az ÜHHT-ról és csak az ÜHGE-t szidta, mint a bokrot, ... miközben a legnagyobb hőterhelést keltő atomerőművek hallgattak, mint a sír. Az ÜHGE büntetése ma az emissziókereskedelem, miközben hőterhelés-kereskedelem nem jött létre. A korrupció olyan sikeres volt, hogy még az Akadémiai Kiadó által kiadott Környezetvédelmi Lexikon is külön szócikkben hazudozik a Paksi Atomerőműről.Ami Franciaországot illeti, ott az áramtermelés 96 százaléka atomerőművekből származik, az európai hőterhelés jelentős hányadával. Most a franciák - ki tudja, mennyi kenőpénzért - elérték, hogy az atomenergiát zöldnek "tekinti" az EU, ... dehát a tényeken ez fikarcnyit sem változtat. A 2050-es klímacélt így aztán BIZTOSAN NEM FOGJUK ELÉRNI.Az már csak kisebb jelentőségű, ha időközben egyik-másik francia atomerőmű - karbantartási hiányosságok miatt - nukleáris robbanást okoz majd.És hogy a kenőpénz nem is volt, meg semmilyen korrupció nem volt, ... hát mikor mind elpusztulunk, ki a fenét fog ez érdekelni az utolsó időszakban?
Dezso_Laszlo 2023. 06. 14. 19:50
Előzmény: #869  Dezso_Laszlo
#870
kieg.
A 271 g/km CO2-emissziót viszont meg lehet szüntetni, ha nem engedi a járgány a légkörbe, mint valami kipufogógázt,  hanem összegyűjti és tankoláskor leadja ... hogy visszakerülhessen a zöldáram-termelő DMFC-rendszerébe. Ez az emissziómentes villamosenergia-rendszer (EESWE).
[A robbanómotorok esetében ezt nem lehet megtenni, mivel a robbanáshoz még tömény oxigénből is legalább 2.6 ... 2.9-szeres mennyiség kellene a tökéleteshez közeli elégéshez, de levegőből 11 ... 14-szer annyi, ez a légfelesleg-tényező. Emiatt a kipufogógáz CO2-tartalma "felhígul", vagyis irdatlan mennyiségű híg CO2 keletkezik, aminek a tárolása - nagy nyomásra összenyomása - több energiát igényelne, mint amennyi energia egyáltalán nyerhető. A DMFC-ben viszont TÖMÉNY CO2 keletkezik és légfelesleg-tényezője pedig 1.]
Dezso_Laszlo 2023. 06. 14. 19:23
#869
kieg.
Azért a DMFC is lehet környezetszennyező, hisz egy 14 kWh/100km fogyasztású járgány 271 g/km CO2-kibocsátású (ha 23.23 % a DMFC, és kb. 50 % a puffer-aksi villamos hatásfoka, a 22,000.0 J/g metanol-égéshőhöz képest). Itt is az ÜZEMANYAG lehet zöld vagy sem, hisz a zöldárammal (vízenergiával, napenergiával, szélenergiával előállított villamosárammal) előállított metanol az zöldmetanol, az iparilag előállított az nem. És ez is fokozható, hisz a zöldárammal DMFC-ben állítjuk elő a zöldmetanolt, de csak akkor, ha az ehhez szükséges TÖMÉNY széndioxid is zöld és nem mélységi, vagy ipari eredetű. Az aranyat érő zöldszéndioxid túlnyomórészt biogáz-digeszter gázgyárából származhat (értékéhez képest a biogáz másik összetevője, a jelenleg hasznosított zöldmetán értéke annyira elenyésző, hogy akár el is lehetne fáklyázni), kisebb részben borászatokból (bár az utóbbit - must-illata miatt - inkább szódavíz-gyártásban hasznosíthatják, különös tekintettel arra, hogy - térfogatát tekintve - pont kétszerannyi szódavíz termelhető, mint amennyi bor forrára során keletkezett).
A lényeg: a biogáz-digeszter nem nélkülözhető, hisz aranyat érő TÖMÉNY zöldszéndioxidot termel. Jelenleg ezt elengedik a légkörbe, ami hihetetlen ostobaság.
Dezso_Laszlo 2023. 06. 14. 18:52
#868
Hehe, nemcsak nálunk mentek el az erdőbe a félrevezetett politikusok:
Megváltoztatta az akkumulátorokról szóló szabályokat az Európai Parlament - Portfolio.hu
"Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva.
Az uniós testület szerint az európai akkumulátorok iránti kereslet ebben az évtizedben ugrásszerűen meg fog nőni, mivel 2030-ig mintegy 30 millió elektromos jármű kerül majd a forgalomba.
Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva."
Nagyon jó ... ezek valahol 1984. (az első DMFC-szabadalom bejelentése) előtt tartanak még csak.
Mibe fogadjunk, hogy a DMFC nélküli, fosszil-árammal működő villamosmootoros járműveket TÍZ ÉVEN BELÜL BETILTJÁK?
emerald 2023. 06. 14. 09:07
Előzmény: #866  Dezso_Laszlo
#867
"Minél előbb nemzetközi szerződésre van szükség, hogy negatív népesedési előnyünket kihasználhassuk"
.
Hát ez az! De még azt sem látták be, hogy vigyázni kéne a vizeinkre, erdeinkre, termőföldjeinkre.
Pedig az utolsó órában vagyunk h ezt megtehessük!
A nyugdíj problémára sem ez a megoldás. 
Dezso_Laszlo 2023. 06. 14. 02:02
#866
Na, ez most jó hír, vagy rossz:
Magyarországon lesz az egyik leggyengébb növekedés a régióban - Portfolio.hu
Hosszú távon majdnem jó hír. Az igazi az lenne, ami a csökkenő népességünkhöz "dukál", a recesszió. Az Orbán-kormány addig nem fog próbálkozni sikeres recesszió-stratégiával, ameddig rá nem kényszerül.
Rövid távon persze - a jelenlegi gazdaságpolitika miatt - nem túl jó hír.
Az igazi veszély azonban a népességnek a környező országokhoz képesti spontán csökkenése. Minél előbb nemzetközi szerződésre van szükség, hogy negatív népesedési előnyünket kihasználhassuk.
Dezso_Laszlo 2023. 06. 13. 08:42
#865
Lantos rossz döntését Nagy Márton támogatja:
A világ negyedik legnagyobb akkumulátoripari hatalma lehet Magyarország - Portfolio.hu
Ekkora felelőtlenséget! Létrehoznak 20 ezer FELESLEGES munkahelyet, amiről már ma is bizonyos, hogy csőd. Hát nem látják a jövőt ezek az okos fők? Hát egy Efoy 80-as típusú DMFC, ami már most is feleslegessé tesz úgy ezer aksit egy autóban, az 3200 euróért azonnal megvehető!!! De vannak hasonló teljesítményű (70 Ah-s akku töltésére alkalmas) DMFC-k is a piacon, mindössze 200 dollárért is ... 
Méghogy akkumulátor-nagyhatalom. CSŐDÖT BEVÁSÁROLNI, AHHOZ NEM KELL ÉSZ.
Dezso_Laszlo 2023. 06. 11. 22:25
#864
Azért jó hír is akad:
Itt a történelmi mélypont - Demográfiai válság következik? - Portfolio.hu
Bár a házasságkötés nem jelent közvetlen hatást a gyermeknemzésre (legalábbis én úgy tudom, a gólya is szükséges ugye), mindazonáltal a globális melegítést kb. 90 százalékban a globális túlnépesedés okozza, amelyben Kína az egyik élenjáró.
Dezso_Laszlo 2023. 06. 10. 22:58
#863
Hát igen.
Index - Belföld - Közel 170 milliméter a különbség az ország legszárazabb és legcsapadékosabb tájai között
Régen is volt különbség egyes területek közt, de nem ekkora. A KONCENTRÁLT HŐTERHELÉS MEGZAVARJA A CSAPADÉKELOSZLÁST, ezért is van szükség OSZTOTT TERMELÉSRE. Az informatika korában már lehetséges óriási mennyiségű gyártásirányítási információ tárolása - és robot vezérlésével felhasználása is - bármelyik gyárnak, vagy erőműnek, egy közönséges laptopban is. Az már csak hab a tortán, hogy a home office egyeduralkodóvá válása a közlekedést milyen mértékben csökkenti.
Dezso_Laszlo 2023. 06. 10. 20:20
#862
Ez túl kevés ...
Itt a kijózanító adat: Európa egyik legdrágább üzemanyagát tankolhatják a magyarok jövőre - Portfolio.hu
A 31-forintos emelésnél jóval több kell, hogy a DMFC-meghajtású villamosmotoros autók üzeme olcsóbb legyen a dízelnél. De végre egy kis előrelépés a sok hátrálás után!
Egy biztos: a rengeteg akkut EL KELL FELEJTENI, AZ AKKUK IRÁNTI KERESLET 2-3 NAGYSÁGRENDDEL CSÖKKEN A KÖZELJÖVŐBEN, SZÜKSÉGTELENEK AZ ÚJ AKKUGYÁRAK!!!
Dezso_Laszlo 2023. 06. 10. 02:19
#861
Ez szörnyű!!!
Ki veszi be a politikusok ígéreteit? Megingott a hit az energiabiztonságban - Napi.hu
Nagyon úgy néz ki, hogy egy óriási lufit fúj az egész üzleti világ ... a "növekedés" idióta erőltetésével, a zöldek részéről féligazságokkal, az atomlobbi részéről pedig a legszemtelenebb hazugságokkal.
1  A II. Világháborús konjunktúra nem tarthat örökké.
2  A metanol-gazdaságra fokozatosan is át lehetne térni, ha a profitéhség nem aljasítaná le az energia-lobbit.

Topik gazda

Dezso_Laszlo
4 4 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek