Pár éve mi is beszálltunk az ingatlan bizniszbe ,igaz csak garázsokat vettünk. 2018-19-ben opus, konzum ,app nyerőből hat darab garázst vettünk 1,8-2,5 mila közt darabjáért. Csak kifestettük saját kézzel úgy fél millából mindet. Tavaly és idén adtuk el őket 9-12 milláért darabját. Így utólag bántuk nem vettünk többet. Na ilyen lehetőség tuti nem lesz többé!!
Na majd kíváncsi vagyok ezek az 30 évre készült panelek amik most 50 évesek, Valaki majd elkezdi kitalálni hogy baj lesz velük meg nem biztonságosak mint a hulló kés úgy fog esni az áruk.. Ennek a sok embernek aki most veszi a paneleket senki nem szól ahogy a devizahiteleseknek se szólt senki Hahó probléma lehet a dolgokkal!!!! Istenem mennyi ember rá fog baszni erre. Utána meg lehet megmenteni majd őket hogy ők a szegény panelosok.. Minden panel bontandó lesz előbb utóbb
Nem azt mondom, hogy ez normális. De egy rakás körülményt fel sem soroltam még. Jelentős lazításokról lehet olvasni, pl a szükséges önerőt tervezik csökkenteni... Én vettem úgy lakást, hogy 327 ezer volt a négyzetméter ár és mindenki hülyének nézett(időnként én is magamat) most meg... Ugyanezt mondták, hogy na most már ez a teteje, az 500 EFT/nm árnal, 1000EFT/nm árnál. És már egyre gyakoribb a 2 milliós négyzetméter ár és magasabb is. Egyre gyakrabban látok 60-65 milliós 48nm panelt, 80 milliós 65 nm panelt. Ezek még felujitandók. Olyan elektromos hálózattal, hogy a fotóktól is félek, nehogy rámgyujták a szobát. Alumínium vezetékkel, hallod és érzed a szagát, hogy mit csinál a szomszéd. Ha te rászanod az X milliót, hogy rendbetedd az elektromos hálózatod, találj olyan szakít, aki statikailag ért a panelekhez. Vetesd le a villanyórát százezrekért, mert onnan is alumínium vezeték jön be... Akkor is csak 25 ampered van max...És akkor még attól, hogy te lelkiismeretesen megcsináltattad az elektromos hálózatod, rádgyujtja a szomszédod a vacak hálozatával a lakást. És akkor még nincs parkolód, tárolód stb... Nem azt mondtam, hogy ez normális. De nem látom semmi jelét, hogy cél lenne megálljt szabni az áraknak. Annyi pénzből, amit jelenleg hülyeségre költ az ország, tízezrével lehetne új lakásokat építeni. Amit nyomott áron, de még hatalmas profittal lehetne bérbe adni. Hely is lenne rá, rengeteg telket adnak el az önkormányzatok is. Bőven van kormanyközeli és nem kormanyközeli építő vállalat is, de valamiért a lakhatási válság fenntartása, mélyítése látszik. Csak ehhez hosszú távra kellene gondolkodni, nem max 4 évre.
Na majd figyeld csak ,rövidesen vége az ingatlanpiaci boomnak! Azért ez már őrület a szakértők szerint is hogy vidéki nagyvárosban 55 négyzetméteres panel , társasház 45 -60 millió Ft!! És akkor Budapesten még durvább.
Mire alapozzák? Elég fura lenne. Csak abba gondoljk bele, hogy világszerte az összes jegybank pénzt nyomtat megállás nélkül, hatalmas mennyiségben. Ez alól Magyarország sem kivétel. Lásd MNB kötvényvásárlások, költségvetési hiány, osztogatások stb.. Ennek a bődületes pénzmennyiségnek le kell valahol csapódnia... Erre a nemzetközi helyzetre jön rá a magyar helyzet. Ahol a kormányzat és az MNB folyamatosan, tudatosan gyengíti a forintot a rövid távú haszonért, hogy akkor jobban néz ki az export, vonzóbb a külfödli befektetőknek, mert többet kapnak a pénzükért és a multik továbbra is ugyanannyi eurót fizetnek munkabérként, miközben forintban folyamatosan növekszik az összeg. De, ha egy külföldi szeretne ingatlant vásárolni, akkor jó kis diszkontot kapott az elmúlt néhány hétben... És akkor még arról nem beszéltünk, hogy EU-s útlevelet ad a kormány azoknak a külföldieknek, pl Oroszoknak, Fehéroroszoknak stb, akik hajlandóak ingatlant vásárolni. Nem beszéltünk még a nyugdíjmegtakarítások feltörésének lehetőségéről, hogy választásokra kicsit felpörögjön az újlakás piac. Állandó ingatlanpiaci ösztönzők, pl csok, babaváró stb.
Néhány neves ingatlanpiaci szakértők szerint már elérték a számukra is hihetetlennek tűnő árakat az ingatlanok. Talán 5-6% van benne még ,de aztán stagnálás és zuhanás!! Jelen pillanatban rossz döntés ingatlanba fektetni!! Befektetési tanácsadók továbbra is ajánlották az aranyat vagy termőföldet! Illetve jelen helyzetre való tekintettel szinte biztos befektetésnek az olaj papírokat!
Elgondolkodtató, az ingatlan jó befektetés, persze 105 milliót forgatni a tőzsdén, az is nagy profittal kecsegtet. Ezen már ne rágodj, hoztál egy döntést, szerintem az ingatlan árak még emelkedni fognak, legfeljebb eladod majd pár év múlva, ha többet ér.
NEW OPUS GLOBAL