Igen, de amikor az általad "elvárt" három feltétel teljesül, valószínüleg nem ennyibe fog kerülni a papír... Lehet ezen feltélek teljesülése esetén kétszer ennyit érne, viszont háromszor ennyibe kerülne, ebben az esetben valószínüleg mégsem fektetnél ide, nemde!? Szerintem azt érdemes nézni, hogy a mostani árfolyam mennyire tükrözi az értéket, amit a cég képvisel.
Különböző módon javaslom értékelni a dolgokat. Amennyiben konszolidált eredmény szempontjából közelíted meg, akkor a "sajátos ÉCS"-t figyelembe véve 15 milliárdos "elméleti" nyereségről lehet szerintem a valóságban beszélni, a szokásos ÉCS (későbbi üzletek arányában) viszont ilyen szempontból tényleg ráfordításnak tekinthető. Az építőipar folyamatosan osztalékfizető az Opus Nyrt. felé (2020-ban is fizetett - MM pld-ul 8 milliárdot a beszámoló szerint, ami valószínűleg segítség volt az energetikai cégek vásárlásához). Amennyiben viszont az Opus Nyrt., mint vagyonkezelő szempontjából (igazából, mint részvényes ugye innen kaphatsz majd feltételezem .... év múlva osztalékot), akkor ott a konszolidált eredménynek úgy van jelentősége, hogy tudnod kell mennyi osztalékra számíthatsz összességében a működés alapján a következő években, illetve, ha el akarod adni valamelyik érdekeltségedet (leányvállalat), akkor azt milyen áron tudod táncba bocsátani, aminek függvénye azok teljesítménye, illetve például azok vagyoni helyzete, eladósodottsága. Az Opus Nyrt. a leányoktól kapott osztalékból és hitelekből tud vásárolni, így történt ez a két energetikai cég esetében is. Például 2020-ban csökkent a tőke (eladott cégek 20 milliárd könyv szerinti értéken és a ÉCS is bekavart), viszont 2021-ben valószínűleg meg jelentősen hízik az új cégekkel. Az is egy érdekes kérdés, hogy ki ki felé tartozik (hitel), mert van, amikor az Opus Nyrt-t nézed, aki felveszi a növekedési hitelt a cégek vásárlására és van amikor a leányvállalatot nézed, aki tartozhat mondjuk egy hitelintézet vagy akár az Opus Nyrt. irányába is. Nagyon összetett ez az egész és szerintem még egy jó ideig nem is fogom tudni átrágni magamat rajta. Úgy tudnám összefoglalni, hogy folyamatosan javul a helyzet, de összességében már jobbra számított volna az ember.
Én csak és kizárólag akkor tennék ide nagy lóvét, ha teljesülnek az alábbi feltételek: -Fidesz nyer 2/3al -Az összes ÉCS levonásra kerül, hogy lehessen látni tisztán mit tud a cég és végre tudjuk a saját tőke hol áll már meg -Turizmus újra a covid előtti szinteken lesz.. Nah, ha ez a 3 teljesül, akkor érdemes lesz ebbe fektetni, addig nekem és sok más embernek felejtős
A saját tőke 60 milliárdos csökkenésről nem írtak semmit? Ha meg a meglevő ÉCS le lesz vonva akkor durván 250 forintra jön ki az 1 részvényre jutó saját tőke...és hol tököl az Opus? Véletlen?
Jó reggelt! Személy szerint én, első olvasásra nagyon csalódott lettem a jelentés láttán. Arra számítottam, hogy a 2020 q1-q3-ban megfigyelhető nulla közeli, de pozitív eredmény lesz kimutatva 2020 egészére, ehelyett kaptunk egy nulla közeli negatívot. Ha 2019-hez viszonyítom, valóban jelentős javulás történt a számokat értelmezve, ez egyértelmű. Ám lélektanilag a laikus számára, mint amilyen én vagyok, mégis van egy lehúzó ereje, hogy minusz... Hisz ha X év után, folyamatosan nem tudsz nyereségesen működni, akkor minek vállalkozol!? Hogy minden évben egy kicsit bevigyél a cégbe otthonról? Szóval a javuló számokat nem vitatva, lélektanilag mindenképp jó lett volna egy kicsi plusz... 🤔
"És persze az is brutális, hogy hogyan lehet egy tőzsdei cég értéke 200 milliárd, miközben 127 milliárd forint kp állománnyal rendelkezik és a csoport összesen +48 milliárd forintot termel egy évben.Ez teljesen irracionális." Köszönöm szépen, nincs több kérdésem, ülök a kibaszott seggemen Opus részvényheggyel a TBSZ-en ! :D
Magyarország
keleti régiójára, ami a TIGÁZ fő szolgáltatási területe is, növekedési
potenciálként tekintünk. Hiszünk abban, hogy a TIGÁZ az OPUS
eszközportfóliójának értékes eleme lesz, amely kiszámítható, stabil bevételt
biztosítva, jelentős mértékben járul hozzá Cégcsoportunk eredménytermelő
képességéhez, és szilárd alapot jelent az OPUS Csoport energetikai divíziójának
további bővítésére és régiós jelenlétünk erősítésére
Stratégiai célunk ugyanis, hogy Társaságunk
hosszútávon a hazai energetikai piac meghatározó szereplőjévé váljon
Így a Társaságra szabottan névértéken
mintegy 39 milliárd forint fix kamatozású forrást tervez bevonni, 10 éves
futamidővel az új kötvénykibocsátás révén az MNB által meghirdetett Program
keretein belül. Az új forrásbevonással az OPUS GLOBAL Nyrt. az energetikai
divízió egészének kiépítését célozza azzal, hogy a forrást akvizíciós terveinek
megvalósítása mellett a Társaság érdekkörébe tartozó, konszolidációs körbe
bevont társaságainak finanszírozásához,
A konszolidációs kör nagymértékben változott, tekintve, hogy míg 2019. év
végével már 54 társaság került bevonásra, addig - első sorban az energetikai
portfólió átalakulása okán - 2020. év végével összesen 35 vállalatot
konszolidált a Társaság, amely várhatóan ismételten növekedni fog a 2021-évi
tranzakciók eredményeképpen
Osztalékpolitika :
Az OPUS GLOBAL Nyrt. középtávon tervezi az osztalékkifizetést, azonban jelenleg
a Társaság kötvényprogramban való részvétele miatt azt a likviditást szükséges
megteremteni, mellyel bármikor sor kerülhet a kötvényvisszafizetésre,
mindemellett az a célkitűzés, hogy a portfólió fejlesztésével és bővítésével
egy jövőbeli, magasabb értékű társaság jöjjön létre, ahol a részvényesek
befektetési értékének növekedésével realizálható az értékteremtés.
NEW OPUS GLOBAL