Sziasztok
Ezt a topicot azért hoztam létre, hogy aki szivesen mesélne külföldi élettapasztalatairól, az itt (is) meg tudja tenni. Több topicban is az ilyen téren tapasztaltabbak megosztották tapasztalataikat, de talán jobb lenne itt egybe gyüjteni ezeket, mert ekkor a topicok homogénebbek maradnak.
Amit itt írsz, az nem civilizációs vívmány, hanem sokkal inkább civilizációs agyrém. Ha hagynák az usát, legszívesebben az egész világgal ugyanezt csinálná.
Amennyire magamat ismerem, nagyon hamar belegebednék egy ilyen melóba. Teljesen elégedett vagyok a jelenlegi, szerényen poroszkáló közép-európai életemmel. ;-)
Walmart. Ingyen szállít bolti áron. Sőt igazi akció csak neten van. De úgy értsd, hogy a 2 dolláros cuccot az ajtónk elé rakja. Hogyan? Nem érdekel, az ő dolguk. Itt verseny van ám.
Csak takarítás. San Diego 80 %-al nagyobb, mint Budapest és 20 %-al kevesebb ember. Ha jól emlékszem a számokra.. Egy cég hálózata a 7 hely. Nem a szomszédos utcákban van a 7 hely.
Ingyen senki nem szállít semmit. A németeknék is "ingyenes" a szállítás egy bizonyos, jellemzően nem túl magasra szabott értékhatár felett, melyet az adott terméket a neten hirdető cég állapít meg. A futárcéget ilyenkor is kifizeti valaki, csak a viteldíj ilyenkor benne van a termék árában. Ha jó az ár és létrejön az üzlet, mindenki boldog mert a pénzénél van. A németeknél arra kell ügyelni a netes vásárlások ál, hogy az eladó cég minden esetben rendelkezzen németországi címmel is, mert ilyenkor törvény kötelezi arra, hogy a reklamált terméket visszavegye. Sok olyan kínai cég próbálkozik mostanában a német netes piacon, akik csak látszólag németek, mivel valami kamu német hangzású névvel nyomulnak, de közben full kínaiak. Onnan lehet felismerni őket, hogy 10-14 napra vállalnak kiszállítást, a valódi német-osztrák cégek jellemzően max. 2 munkanapjához képest. Szerintem rövidesen ki lesznek szorítva az országból, mert náluk gyakorlatilag lehetetlen vállalkozás a reklamált termék visszaküldése.
A német-osztrák autózási szokásokkal kapcsolatban azt mondta az eddig jól bevált német márkaszervizes kapcsolatom, hogy Németországban 14.000-15.000 km a statisztikailag elfogadott átlag futásteljesítmény az összes személyautó tekintetében. Ha valaki hitelre vesz autót, ennyit érdemes megadnia a hitelpapírok kitöltésénél, mert a biztosítók is ezt szeretik a leginkább. A jóval kevesebb nem igazán reális német viszonylatban, a sokkal több meg pluszkockázat a hitelt ellenjegyző biztosítónak. Mi úgy megyünk évente 15.000-16.000 km-t, hogy közben 8-10 alkalommal Magyarországot is megjárjuk.
A németeknėl-osztrákoknál olyan sűrű a szupermarkt-lefedettség, hogy ők olyasmit amit ott is lehet kapni, nem szállíttatnak házhoz, elmennek érte inkább autóval. Minden mást viszont igen. Főleg ruhafélét, nagyobb méretű elektronikai cikkeket, vagy olyat amit a közelben nem árulnak boltban, esetleg sporteszközöket, könyvet. A kisebb cégek olyasmit, ami nekik kell, pld. pótalkatrészeket, stb. A futárok reggeltől estig kóborolnak a városokban a rengeteg kiszállítandóval.
A neten rendeléssel és házhozszállítással még jobban lehet spórolni. Az utóbbi 5-6 évben hihetetlen módon felfutott ez a szokás a németeknél. Már vagy 5-6 nagy futárcég teríti a megrendelt cuccokat a böhöm furgonjaikkal, nemrég beszéltem az egyik futárral, azt mondta mindennap elhagyják a t.k.ket, de egyelőre bírják, azt viszont nem tudja hová fog ez még innen burjánzani.
Külföldi tapasztalatok
Ezt a topicot azért hoztam létre, hogy aki szivesen mesélne külföldi élettapasztalatairól, az itt (is) meg tudja tenni. Több topicban is az ilyen téren tapasztaltabbak megosztották tapasztalataikat, de talán jobb lenne itt egybe gyüjteni ezeket, mert ekkor a topicok homogénebbek maradnak.