Topikgazda: oszlopos 2004. 09. 16. 13:59

Kárpótlási jegy: Most mennyi is az annyi?  

Ugrás a cikkhez
A kárpótlási jegyek ügyében az utóbbi időben igen aktívnak mutatkozó ügyvéd, dr. Varga Tamás keresetet adott be a Fővárosi Bíróságra, amelyben kérte a bíróságot, hogy a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. Törvény 21. § (1) és (7) bekezdése alapján határozatában kötelezze a Központi Kárrendezési Irodát (KKI), valamint Pénzügyminisztert, a kárpótlási jegyek kibocsátójának képviselőjét, mint adatkezelő szerveket a kárpótlási jegyekkel kapcsolatos kérdéseik pontos(!) megválaszolására.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=45509
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
zolo 2009. 03. 27. 17:08
Előzmény: #999  r76
érdemes figyelgetni a Forrás mozgását.
Igen , nagyon sok levelet kaptunk, bár megjegyzem valakinek nem tetszik (magyar állam) a kezdeményezés, az infó jó, azon vagyunk, hogy egy hasonló szervezetet hozzunk létre kizárólag abból a célból, hogy a nem alanyi jogú jegytulajdonosok érvényesíthessék jogaikat amelyeket a magyar állam semmibe vesz évek óta, miközben a tv.által előírtakat kötelezettségét nem teljesíti. Én úgy láttam, hogy volt egy nagyobb eladó (jegy szintjén) és sok kis vevő, az időtényező persze továbbra fennáll mint diszkont de mekkora prémium lesz benne. GYF lemondásával az ÚTP kérdéses, bár ha ő fogja írányítani a szálakat akkor nem (érdekes azonban, hogy anno ÚTP nélkül is címletérték felett mozgott a jegy). Én egyértelműen a jogi úton látom a lehetőségeket de véleményem szerint a magyar állam nem fogja ezt megkockáztatni , hogy esetleg az EU elmarasztalja. Én azon a véleményem vagyok, hogy lehet spekulálni, hogy a jegy jobban lemegy (tendenciából) de arra is lehet, hogy hirtelen lesz infó és akkor meg felmegy...én sem szeretném idős koromig tartani, várjuk a választ a megfelelő szervektől amennyiben publikus lesz akkor közölni fogjuk.
r76 2009. 03. 27. 16:50
Előzmény: #998  kollini
jó kis nap volt ma 450-538:) végre forgalom is volt...:)
hasonlóan látom a blogban megfogalmazottakat
a mail cím betelt , fiúk írnék de nem tudok, töröljétek ....ennyien csatlakoznak hozzátok, azt hallottam új érdekvédelmi szerv indul jegyben az jó lenne, anno 600K -val indult most mennyin áll...?
link

kollini
kollini 2009. 03. 20. 18:31
Előzmény: #996  r76
Én egyszerűen oldanám meg!
Hoznék egy törvényt, vagy törvényváltoztatást, hogy innentől a tőzsdén vásárolt kárpótlási jegy is alanyi jogon felhasználható!
Az értelme az volna, hogy a kárpótlási jegyek piaci árfolyamértékét mutatná, amit eredetileg a tőzsdére bevezetéssel szeretek volna elérni
Törölt felhasználó 2009. 03. 20. 18:27
Előzmény: #996  r76
"Az eredeti kárpótoltaknál már rég nincsen , ugyanolyan spekuláns veszi tőzsdén kívül is sőt..."
Ezért nem foglalkozik vele a média és ezért nem siet egyetlen kormány sem az ő érdekeikben cselekedni, pláne nem pénzt áldozni rájuk (kivezetés).
r76 2009. 03. 20. 18:15
Előzmény: #995  Törölt felhasználó
Azért ha az ÁB kimondja az alkotmányellenességet más lesz a helyzet, hiszen az alanyiak most is élvezik a kptv.adta lehetőségeket, most is keresik a kpjegyeket tőzsdén kívül, felháborítónak tartom ezt én is. Az eredeti kárpótoltaknál már rég nincsen , ugyanolyan spekuláns veszi tőzsdén kívül is sőt...
Törölt felhasználó 2009. 03. 20. 18:13
Előzmény: #994  zolo
Az utolsó hozzászólásomból kinyerhető a válasz erre is.
zolo 2009. 03. 20. 18:12
Előzmény: #993  zolo
még egy utolsó kérdés:
és ezt közületek senki sem furcsálja, hogy a magyar média semmit sem ír a jegyről??

várom hvégén a válaszotokat!
zolo 2009. 03. 20. 18:09
Előzmény: #991  Törölt felhasználó
megvártam nyelő, hogy írjál, hogy ne mondd h nem reagálok.

én másképpen látom, ha tólódik az ÚTP semmi baj, én jobban örülnék egy nemzetközi per 1-2 év lehet ezt én tudom,de akkor a magyar állam nem 1742 Ft-ot fog fizetni hanem egy kicsit többet. A "t" mint tényező bizonytalan abban igazad van, hogy az árazás hírfüggő ezért is furcsa a tőzsdei jelenléte. Valaki már megkérdezte tőletek, hogy mit is keres a kpjegy a tőzsdén? Mert ez is érdekes kérdés amelyet a megfelelő fórumon én/mi a megfelelő időben fel fogunk tenni. EU-ban vagyunk kicsit más a helyzet véleményem szerint. Jó pihetést, neked is nyelő. De ne nyeld a pénzt hanem keressél ha nem is jeggyel mással:)
Törölt felhasználó 2009. 03. 20. 18:08
Előzmény: #989  zolo
Szerinted, amikor 300Ft-os vizitdíjat vezetnek be és politikai harc folyik ennek nemfizetéséért, majd népszavazás, akkor 3-4 milliárd számít vagy nem?

Döbbenetes dolog az elfogultság. A politikai topicokban anyáznak, ha 5 milliós végkielégítést kap a BKV vezér, itt meg poziból mondva azt mondják, nem számít néhány milliárd Ft (aminek pontos összegét senki nem tudja, mert senki nem tudja mennyi jegy van, így rettentő nagy kockázatot vállal, aki meghirdeti a kivezetést, mert az a 3-4, akár 20 is lehet pesszimista becsléssel). Nem velem kell vitatkozz. Szerintem nem számít, de ilyet nem fog meghozni ebben a helyzetben semelyik kormány sem csak azért, hogy köztudomásúan spekik jól járjanak (a választópolgár szemében a tőzsde = spekulánsok munka nélküli pénznyerdéje, a jegyekről meg köztudomású, hogy a tőzsdén már rég nem az eredeti kárpótoltaké).
Törölt felhasználó 2009. 03. 20. 18:04
Előzmény: #983  zolo
Charttal meg ne gyere egy szélsőségesen illikvid papírnál eleve, ezen belül a jegy speciális jellege miatt pláne értelmezhetetlen chartilag.

Van benne egy árplafon, ezen kívül kizárólag hírfüggő az árazása. (nyilván rövid távon van benne némi pszichológia is). Amikor van jeletősebb privi, akkor annyit ér, amennyiért ott beszámítják (ez az utóbbi idők privatizációs gyakorlata alapján az 1742-es névérték), minusz némi diszkont. A kettő között eltelt időben pedig annyit ér, amennyit fog érni majd egy esetleges következő privikor és ez visszadiszkontálva egy várható t idővel. Na most a tavalyi ÚTP bejelentéskor ez a t idő kb. fél év volt, ez most gyakorlatilag beláthatatlanra nőtt, becsüljük kb. 3-5 évvel (ennyi idő alatt enyhül a válság és szóba kerül újra 1-2 privi). Miközben a diszkontálás másik fontos eleme, a kamat is megnőtt.
r76 2009. 03. 20. 18:02
Előzmény: #989  zolo
én örülök, hogy újra aktív a fórum ,de tényleg az érdekes kérdés az, hogy kinél lehet az a pár millió jegy. Mert kisbüfiknél mint mi lehet max 10-20 ezer darab, aki anno vett az felhasználhatta Antennára, Molra aki meg nem mire várt. Valószínüleg másra. Jó hétvégét.
zolo 2009. 03. 20. 17:57
Előzmény: #988  zolo
egy újabb nagyot mondó állítás. Gondolod, hogy 3-4 mrd megterheli az államkasszát? Ugyan már. Szerinted kinél van kb. 2 millió jegy? Kisbüfiknél? Jó hvégét. Gyertek a blogba ott szívesen elvitázok veletek.
zolo 2009. 03. 20. 17:55
Előzmény: #986  Törölt felhasználó
mindezeket figyelembevéve baláthatatlan időre tolódott a jegy felhasználhatósága, ami ugye csak ekkor ér valamit, semmikor máskor nem;
--nyelo nincs sok időm és nincs is kedvem irogatni: a kptv.ismered? nos elötte olvasd el, maci: kivezetés 180 napos átlagáron? ez honnan jön ez nem részvény, ha kivezetnék a névértéket KÖTELES kifezetni minden alanyi és nem alanyinak az állam. Ezt nem én mondom hanem a tv.mondja ki.
Törölt felhasználó 2009. 03. 20. 17:54
Előzmény: #984  r76
A kivezetésről meg: az államnak nincs pénze. Ez tény. Még kevesebb mint eddig. A jeggyel kapcsolatosan még az érvényben lévő törvényi kötelezettségre is szarnak, akkor ki gondolja komolyan, hogy reális egy kivezetés? Ilyet csak egy elvakult poziban lévő állíthat. Racionálisan ez nem egy reális lehetőség. Van esély igen, mint mindenre, kb. 0.0000000001%.
Törölt felhasználó 2009. 03. 20. 17:52
"de annyi butaságot írtál, hogy reagálnom kell"
Írd le konkrétan, melyik állításom butaság és miért. Lenti szövegedből nem derült ki.
Törölt felhasználó 2009. 03. 20. 17:51
de meglehet, hogy majd kivezetik a tőzsdéről 180 napos áron , ugyanis erre az állam semmilyen garanciát nem vállal
aki alanyival rendelkezik az talán "jól" járhat
r76 2009. 03. 20. 17:47
hasonlóan látom mint z; a jegyben mindig is voltak hullámvölgyek, egy részvényhez hasonlítani nem is értem, teljesen más. Én is abban látom a problematikát jelenleg, hogy különbséget tesznek alanyi és nem alanyi között? De miért is? Az alanyi bevitte anno a BB-hez azok dematerializálták és tőzsdére került. Akkor most miről is beszélünk. Volt anno egy László Csabánk ha jól emlékszem aki anno kimondta , hogy nem lehet különbséget tenni kpjegy tulajdonosok között , cáfoljon meg az aki másképpen olvasta. Véleményen szerint még a szocik alatt valamilyen megoldás lesz, az ÚTP én úgy látom, hogy lesz hiszen forrásra szüksége van az államnak, hogy milyen áron az senkit sem érdekel. Körülbelül 3 yard kellene a kivezetéshez , nem egy nagy összeg. Én azt mondom , hogy érdemes megnézni 2004 elején mi történt a jeggyel én erre számítok most is.
zolo 2009. 03. 20. 17:32
Előzmény: #982  Törölt felhasználó
penznyelo nem edge védelmében de annyi butaságot írtál, hogy reagálnom kell, szerencsére csak most olvasom badarságaidat:
- a jegynek egy kockázata van az időbeli felhasználás lehetősége amit véleményem szerint megszűnik abban az esetben ha az AB kimondja végre az alkotmányellenes magatartást amellyel megkülönböztetik az alanyi és nem alanyi tulajdonosokat, hiszen ha egy kicsit olvasnál láthatnád, hogy a mai napig címletérték felett veszik a jegyeket tőzsdén kívül, Gyurciról írsz összefüggéstelen amit írsz mert ha ő bukik nem lesz ÚTP és akkor mi van? Privatizációt emlegetsz a 1995.évi tv helyébe lépetta 2007.évi tehát már a kifejezés is elavult tehát lényegtelen ki kerül hatalomra ebből a szempontból is a jegy felhasználhatóságának vonatkoztatásában, nincs eladandó vagyon? hol olvastad közel 7000 e mrd állami vagyon van, az MNV szerinted minek van? Ők nem adtak , adnak el mostanában? Másképpen látom. OTP-t hasonlítod a jegyhez? ez komoly? annyi a különbség, hogy az egyik mögött szavazati,osztalék és tulajdonjogod van a másik mögött a magyar állam áll tartozás áll fenn. Államcsőd: egy újabb nagy gondolat, államcsőd esetén amelynek a kockázata ugyan megnőtt de minimális az IMF hitelt figyelembe véve, bármiben is van a pénzed lehet az a nagy OTP, vagy MOL minden a béka segge alá megy, viszont annyi a különbség , hogy amennyiben az államcsőd elhárul a tv.értélmében továbbra is fizetési kötelezettsége áll fenn a magyar államnak a jegytulajdonosok felé. Gondolod , hogy a jegyben zömével olyan nagy kaliberű emberek vannak? Ugyan már kisbefektetők, a nagyok azok csak jót kacagnak ezen, gondolod, hogy 3-5%-os haszonnal adják-veszik?? Nem edge védelmére írtam bár nagyon jól ismerem de szerintem a te stílusod is furcsa, írd le , hogy van/volt jegyed most shortolod stb... De nem ártana megnézni a jegy chartját sosem volt 300 alatt nem is lesz, mert ha 300 alá menne akkor a nagy OTP és tsai is 3 számjegyűek lennének és akkor valószínűleg nagy bajban lennénk. A reális árról meg annyit, hogy olyan nincs a tőzsdén ezt meg kellene értened, semmi sem reális lehet, hogy neked az de másnak nem az. Olyan nincs, hogy reális.
Törölt felhasználó 2009. 03. 18. 18:13
Előzmény: #979  newedge07
Nem newedge, nem vagyok annyira okos, csak nem szeretem az olyan szövegeket, amik naiv kezdőket téveszthetnek meg. Én se tudtam előre a válságot, pláne nem, hogy ekkora lesz. Múltbeli szövegeddel nem azért szembesítelek, mert tévedtél, mert tévedni én is szoktam. Hanem azért, mert olyan stílusban írsz, ami nagyon megtévesztő lehet. Ha szerényebben annyit írnál, hogy "szerintem ez meg az...", meg "én azt gondolom, hogy...", akkor egy szót nem szólnék.

A jegynek is igenis megvan a kockázata, nem hülyék miatt, hanem reálisan van ott az ára, ahol. Sőt, azt gondolom, hogy a piac mégcsak nem is pesszimista. Az OTP piaca a masszív külföldi jelenlét és azok eladásai + speki short miatt sokkal pesszimistább árazású. OTP szintű pesszimizmussal a jegy kb. 300 lenne ma. Hogy mik a kockázatok?
- Gyurci gyakorlatilag biztosan bukik, a kérdés, hogy előrehozottan, vagy jövőre;
- ÚTP tehát majdnem biztosan nem lesz az eredeti formájában;
- privatizáció ettől még lehetne, de Viktor egyébként is privatizáció ellenes, pláne a megmaradt cégek vonatkozásában;
- ráadásul eddig is privi ellenes volt, most, amikor szerinte arról is szól a válság, hogy a túlglobalista, túlkapitalista piac ideág vezet, méginkább az;
- nem csak ő az, gyakorlatilag az egész világon elindult egy folyamat ennek ellenkezőjére;
- egy ilyen válság közepén egyébként sem túl szerencsés a privi, mert milyen árat kapunk érte, és ki akarna befektetni, részvénybe, Magyarországon;
- ráadásul nincs is annyi eladandó vagyon, ami érdemben javítaná az ÁHT-t;
- mindezeket figyelembevéve baláthatatlan időre tolódott a jegy felhasználhatósága, ami ugye csak ekkor ér valamit, semmikor máskor nem;
- ezen túl a megnövekedett államcsőd kockázata pedig nemhogy negatív hatású, hanem egyenesen bukó a jegy számára. Államcsőd esetén a jegy értéke pontosan 0 lesz, ugyanis egy a hitelezőivel, államkötvényesekkel kapcsolatos kötelezettségeit teljesíteni sem tudó állam esetében egy olyan kötelezettség, mint a jegy, semmit nem ér és senkit nem is érdekel, hogy semmit nem ér. Ha meg is mentik egy csőd esetén az államot, a jegyekkel senki nem fog foglalkozni.

Röviden ennyi. Erre neked azt írni, hogy hülye aki elad és ezt a válság kirobbanása óta is szajkózni, rettentő nagy felelősség.
r76 2009. 03. 18. 17:32
Előzmény: #980  r76
A kárpótlási jegy, mint értékpapír által megtestesített, az állammal szemben fennálló követelés kielégítésénél nem lehet különbséget tenni a kárpótlási jegy tulajdonosai között. A szervezet által megindított jogi eljárások addig folytatódnak, amíg a kárpótlási jegyek törvény szerinti felhasználhatóságát vagy kifizetését nem biztosítják – hangsúlyozzák a közleményben.

Anno már megírták csak akkor még nem EU-sak voltunk.

Topik gazda

oszlopos
4 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek