Topiknyitó: Portfolio 2017. 05. 25. 11:14

Itt van Orbán Viktor nagy bejelentése, örülhetnek a családok!  

Ugrás a cikkhez
Orbán Viktor a Családok Budapesti Világtalálkozóján ismertette a kormány legújabb akciótervét, a demográfiai program pontos elemeit, amelyrõl a szerdai kormányülésen született döntés. Elõrevetítette a családi adókedvezmény
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Peterbond 2017. 05. 25. 22:59
Előzmény: #76  kukutyinbenko
#79
"De ez azt is jelenti, hogy igenis lemondással jár a gyerekvállalás." Persze de mint mondtam inkább a kényelmes életről való lemondás. Nincs ám hajnalig bulizás anyukának mint a 20-as évei végén még a csajokkal. Nincs apukának már hosszú hétvégi szunyókálás vagy kocsmázás. Nincs ám 2 hét Korfu meg hát igen a házasélet is kicsit nehézkesebb lesz gondolom. Cserébe van ezernyi más dolog is de az ember inkább azt látja mi mindenről kell lemondania nem azt mit kap cserébe ( és megint nem pénzről beszélek ).
Peterbond 2017. 05. 25. 22:50
Előzmény: #75  gambadoro
#78
Általában azt mondanám inkább kulturális kérdés, de azért tényleg sokat jelent a fogamzásgátláshoz való hozzáférés és egyáltalán a tudás ezek létezéséről.Ezen felül pedig igen a kényelem is. Egy tök szegény embernek nem jelent nagy lemondást egy újabb gyerek viszont bevételi forrás lehet a későbbiekben aki eltarthatja. Míg egy City-ben felnőt fiatalnak akinek ezernyi lehetősége van ( mind szórakozás, mind karier mind utazás tekintetében) inkább gátló tényező a gyerek. De vehetjük úgy is hogy 1 lehetőség a sok közül hogy boldog lehessen.
Peterbond 2017. 05. 25. 22:45
Előzmény: #74  kukutyinbenko
#77
A legtöbb angol ami rám ragad a Cartoon Network-ről jött anno. Ha te már beszéled az angolt pont hogy a közös tanulás segít a legtöbbet nem a különórák. De mégtöbet ha sok angol filmet nézel vele max felirattal. angol meséket, könyveket. És ha már te beszélsz angolul akkor beszéltek közösen otthon.Nem elbagatelizálni akarom a dolgot mert vannak fontos dolgok. De mennyivel van jobb sora a meg se született gyereknek mert apja nem vállalta be őt hisz nincs pénz angol órákra?
kukutyinbenko 2017. 05. 25. 22:35
Előzmény: #73  Peterbond
#76
Ez részben igaz, a németeknél a 60-s évek óta van demográfiai probléma, amióta elkezdtek jobban élni. Sokan nem mondanak le az életszínvonalukról gyerekvállalás miatt. De ez azt is jelenti, hogy igenis lemondással jár a gyerekvállalás. Ráadásul nem is feltétlenül csak pénzről szól ez. Egy gyerekes pl. hiába tehetné meg anyagilag, nem tud tanév közben utazgatni. Évente pár nap esetleg elmegy, de több nem nagyon. A lakhatási költségek is sokat változtak egy generáció alatt, de ezzel nálunk az inflációban nem is számolnak. Ennek tükrében még vérlázítóbb, hogy a családi pótlék közel 10 éve változatlan. Lehet jönni a családi kedvezményekkel, de a legutóbbi időkig a három vagy több gyerekesek kivételével elenyésző volt ez a többség számára. Az egyetlen ahol érzékelhetett valami társadalmi szolidaritás félét, az a családi pótlék volt. Ráadásul ahol 1.3 a szaporodási ráta, ott ne a 3 gyerek legyen a cél, hanem a realitás a kettő elérése.
gambadoro 2017. 05. 25. 22:01
Előzmény: #73  Peterbond
#75
szerinted miért a szegény országokban születik a legtöbb gyerek?
kukutyinbenko 2017. 05. 25. 22:01
Előzmény: #72  gambadoro
#74
De normális országban olyan sincs, hogy matek heti 3 óra, angol 2, fizika 1, biológia 1, miközben torna 5, ének 1, de felmerült a heti 5 abból is. Ha valaki felsőfokú képzésben gondolkodik a nyelvtanulás biztos hogy nem elég amit az iskola nyújtani tud (diploma feltétele 2 nyelvvizsga) . A nyelvvizsga pedig még nem elég külföldi munkavállaláshoz, az plusz erőfeszítést igényel. Azt pl. családi együttléttel nem lehet helyettesíteni.
Peterbond 2017. 05. 25. 21:49
Előzmény: #70  kukutyinbenko
#73
"A bőrfocis, fadarabos gyereknevelés Bp belső részein pedig nonszensz évtizedek óta" Én csak hoztam egy saját példát. Ezért javasoltam mindenkinek hogy gondolja végig ő hogyan nőt fel.A jelen fórumozók 90%-a biztos hogy nem kocsival járt iskolába ovodába nagyszülőkhöz és a többi. Van BKV vonat busz. Nem volt semmivel se jobb a 60-70-80-as években mint most sőt.Valahogy felnőtt 2 millió ember Budapesten a felsoroltak hiányában. Nem azt mondom hogy mindenki nomád körülmények között nevelje a gyerekét. Azt mondom a pénz a legkissebb indok a gyerek NEM vállalására. És persze kurva drága egy babakocsi egy pelenkázó és a ruhák. De pl az én babaágyam ( vagy mi is a pontos megnevezése ) legalább 5 családot megjárt. A moszkvicsunk is úgy 15 évig nyüstölődöt és képzelheed hogy nem én ültem benne 17-18 évesen.Persze ha van pénze az embernek adjon meg mindent amire képes. De annak a gyereknek aki meg se születet mitől lenne jobb élete mint bármelyik szegény sorba született gyereknél? És ezeket is csak azért hozom fel mert szinte csak azt hallom panaszként a korosztályomtól hhogy hát ő nem vállal gyereket mert baromi költséges, ő nem szül nyomorba gyereket meg hogy azért kell annyit keresni meg félretenni és tologatni a gyerekvállalást mert össze kell arra szedni a pénzt.Értem én hogy költség de legtöbbször olyan emberektől hallom akik jelen vioszonylatban 2-3-szorosát keresik annak amit az én szüleim mikor minket vállatak. Ezek már inkább mentségek elfedni a valós okokat. 6-7-800 bruttókat kereső 30-asoknak nincsenek gyerekeik. Egyszerűen pont hogy a jobb életszínvonal elvesztését féltik. Nem jut annyi pénz és idő szórakozásra, kozmetikusra, bulizásra, kocsmázásra, nyaralásokra. És persze sok lemondással jár. Kényelmes életből vissza kell venni. De ezt nagyon kevesen vállalják fel. Pedig nem ördögtől való ha valaki nem akar gyereket, csak ismerje fel, ismerje be és vállalja fel.
gambadoro 2017. 05. 25. 21:43
Előzmény: #70  kukutyinbenko
#72
normális országban nem járnak különórára általános iskolások, minek? hollandiában 10 évesen mindenki tud angolul mert az ISKOLÁBAN megtanulják svédország dettó norvégia stb. persze vannak magániskolák, de azok inkább gimnáziumok hulladék a magyar oktatás ez a helyzet én az olaszt és az osztrákot ismerem elég jól ausztriában ma már az elég nagy probléma, hogy az állami iskolában (bécs főleg) alig van osztrák ezzel együtt is sokkal jobb az oktatás - magániskola 600 eurótól indul az olasz olyan mint az ország, egy vicc, viszont kicsi az osztálylétszám és 4 évig csak azzal foglalkoznak, hogy írni, olvasni, számolni tudjanak a gyerekek 10-ig osztályoznak sokkal kisebb így a lelki teher ott a kb. felsőben (ami nem az) kell egyházi iskolába vinni a gyereket, ami nem olcsó, viszont színvonalas ja, nyelvet nem tanulnak, mert minek:)
-pny 2017. 05. 25. 21:36
Törölt hozzászólás
#71
kukutyinbenko 2017. 05. 25. 21:28
Előzmény: #67  Peterbond
#70
A mozgás történetesen nagyon fontos szerintem. A mieink 3 évesen ovitornával kezdték és azóta nincs megállás. Nincs is gond velük, szinte sosem betegek, jól terhelhetőek, és a tanulásban is visszatérül szerintem. Az autó meg nem flanc ha együtt akarsz menni valahová családilag, pl a nagyszülők, unokatestvérek nem mindenkinél laknak a szomszédban, de kirándulni, nyaralni is jár néha az ember. Ovi, iskola sem feltétlenül három saroknyira elérhető, több gyerek esetén pedig az sem biztos hogy egy helyre kell vinni mindet. Az együtt töltött idő persze hogy fontos, de nehogy azt mond abban sincs különbség 1-3-több gyerek esetén. A nagyobb nem akarja azt a mesét mert egyedül akar mesélni az iskolai dolgairól, a kisebb meg belejavít a mesébe hogy az nem úgy volt legutóbb. Biztos mindig ugyanakkor akar aludni, ugyanazt akarja játszani, enni mindegyik? stb.stb. Én arról írtam, nem mindegy hány gyereket vállal valaki, mert nagy tud lenni a különbség. Én sem állítottam hogy csak pénzzel kell motiválni a gyerekvállalást, de az is zsibbasztó amikor minden sz@rra jut ebben az országban, de a gyerekes ugyanolyan fejőstehén mint az autós. Az iskolák színvonala egyre romlik, ha nem elégszel meg az állami színvonallal lehet áldozni külön tanárra a felvételihez (már ált. 4. osztályban kezdődik jelzem, mert pl. 8 osztályos gimnáziumi felvételin 5.-6.-os anyagból ír a gyerek, tehát nehezen megúszható), azután messzebbre hordani a gyereket és minden ami ezzel jár. És minél kisebb településen él valaki, minél távolabb él egy nagyvárostól annál súlyosabb a probléma. A bőrfocis, fadarabos gyereknevelés Bp belső részein pedig nonszensz évtizedek óta. Még felügyelettel sem lehet elengedni mondjuk biciklizni egy gyereket, nemhogy testvérek vigyázzanak egymásra.
kiegyezo 2017. 05. 25. 21:20
Előzmény: #67  Peterbond
#69
A szívemből szóltál! Mondjuk, a mieink jártak ide-oda, de a legfontosabb pontosan az, amit írtál.
kukutyinbenko 2017. 05. 25. 20:51
Előzmény: #65  Phylaxa
#68
Júni 15. általában az év vége, szept 1. az új tanév kezdete. Én már jártam úgy hogy augusztusban bementem megnézni pontosan mikor lesz a tanévnyitó mert nem volt tiszta. Harmadszor sem találtam senkit az iskolában, de még egy kiírást sem a kapun, hogy mikor lesz elérhető valaki. Az utolsó próbálkozásom szó szerint 2-3 nappal a tanévnyitó előtt volt, de még akkor is zárva volt minden. Meglepődtem mert a duma az hogy ők olyankor már javában az órarenden dolgoznak. Ezen kívül őszi, tavaszi szünet egy-egy hét, téli meg általában kettő. Emellett tanítás nélküli napok, de pl. ledolgozandó szombaton talán kétszer ha volt tanítás (nem mintha nagyon hiányozna). És ennyi szünet mellett simán megteszik (konkrét megtörtént eset) hogy visszajön téli szünetről , ledolgozza a csonka hetet és a következő héten elmegy szabadságra, síelni (félév végi hajtás a gyerekek szemszögéből). De rövid egy-két napos szabadságok rendszeresek.
Peterbond 2017. 05. 25. 20:40
Előzmény: #57  kukutyinbenko
#67
Amiket felsoroltal 90% a teljesen felesleges a gyerek szamara. A legfontosabb a torodes es a szuloi jelenlet. Hogy foglalkozzon a gyerekkel. Nyari tabor, kulon ora, karate edzes nagy csaladi kocsi mind "felesleges" potcselekves. Sok ember azt hiszi attol jo szulo hogy ezer kulonorara magamtanarhoz rangatja a gyereket es ezernyi draga cuccot vesz neki.Egy gyerek egy bottal el tud lenni orakig a zoldben. Ultem vonaton gyerekkel aki a masfeloras uton lekototte magat a vonaton levo 2 lyukkal es 1 fedellel. Ti amikor felnottezek volt 7 szemelyes csaladi kocsi? Volt meregdraga nyari tabor? Karate, zongora orak meg egyebek. En orakig jatszottam kint testveremmel es a kornyekbeli gyerekekkel. A legdragabb jatekunk meg egy borlabda volt. Tulgondoljak szerintem az emberek a gyereknevelest. Jo szulo kell es idot raszanni es nem csak penzt. Ezert se hiszem hogy csak penz adogatassal lehet gyerekvallalast osztonozni. Szerintem ehhez szemlelet valtas is kell.
Vazsmegyei 2017. 05. 25. 17:32
Előzmény: #58  gambadoro
#66
Jaj ez tényleg vicces! Nem vagy tisztában a szociális háló rendszerével Magyarországon. Szaladj el 200 km-t (csak ne Északra) és nézd meg mit tesznek (a magukra hagyott öregekkel?) az ökumenikus szervezetek, akik vállalták az (állam és a szülők helyett?) a gondoskodást! Az a tehetetlen "államotok" biztosítja az idősek támogatását!
Phylaxa 2017. 05. 25. 17:26
Előzmény: #56  kukutyinbenko
#65
Írja már le valaki aki hivatkozik rá, hogy pontosan mettől meddig is tart a nyári szünet a pedagógusoknak? Elképesztő, hogy még mindig itt tartunk. Szerintem, ha venné valaki a fáradságot és leírná, akkor előrébb lehetne lépni a valóság irányába. :) Július 9-től augusztus 22. Én erről tudok. A feleségem ugyanis pedagógus. :)
Vazsmegyei 2017. 05. 25. 17:24
Előzmény: #61  Törölt felhasználó
#64
Jobb lenne nem éheztetnéd a gyerekeket, mert már azt sem tudják mit nem szabad enniük sem!
kukutyinbenko 2017. 05. 25. 17:23
Előzmény: #58  gambadoro
#63
Szerintem nem vicces, sőt úgy kellene lennie. Aki gyereket nevel (befektet, ahogy írod), nem azért teszi hogy később mások nyugdíjának kedvéért nyúzza meg élve az állam.
Vazsmegyei 2017. 05. 25. 17:22
Előzmény: #44  Alilou3
#62
Hát aki hazudik az talán lop is? Most egy nagyot hazudtál a Magyar Narancs nevében, vagy vele egyetértésben.
Törölt felhasználó 2017. 05. 25. 17:20
#61
és mi lesz a gyerekéhezéssel?
andare 2017. 05. 25. 16:54
Törölt hozzászólás
#60
csendben 2017. 05. 25. 16:51
Előzmény: #58  gambadoro
#59
Ennél már csak az a "vicces"-ebb,amikor a gyerek nem gondoskodik a szülőről (majd megoldja az állam...).
gambadoro 2017. 05. 25. 16:47
Előzmény: #57  kukutyinbenko
#58
a gyerek befektetés is vicces, hogy az kapjon kevesebb nyugdíjat mert nincs gyereke, akit senki sem fog támogatni öreg korában
kukutyinbenko 2017. 05. 25. 16:38
Előzmény: #55  gambadoro
#57
Nálunk 1 perc van és mégse :) Komolyra fordítva, 1 gyereket gond nélkül elvállal a legtöbb nagyszülő (ha nem dolgoznak), bár ismerek olyat akinek az is gond. Kettőt már egyedül nem szívesen (hosszabb időre), hármat már csak végszükség esetén. És gondold el ha mindenkinek három gyereke lenne, az nagyszülőpáronként 9 unoka. Mennyi üzemidő jut egyre? Három gyerek mellett már akármilyen autó szóba sem jöhet, mert három gyerekülés a legtöbb autóban nem fér el egymás mellett. Hopp egy milliós különbség még használt autó esetén is (az hány havi családi pótlék manapság?). Amikor nagyobbak lesznek szakkör, edzés, különóra. A költség lineáris, nincs gyerek kedvezmény, a logisztikáról ne is beszéljünk. Nyári táborozás. A mai árak mellett egy havi netto átlagkeresetet simán elvisz 3 gyerek két heti táboroztatása. Ha anyuka átlag felett keres, még úgy is előfordulhat, hogy nyáron arra dolgozik hogy dolgozhasson...Szabadságra meg hol engedik el egyben 1 hónapra? (pedagógusokon kívül persze) A napi harcok, kaja, lecke, fürdés, ki-kivel játsszon még sehol. Szóval hatalmas a különbség 1-2-3 vagy több gyerek esetén. De nem lebeszélni akarok senkit csak, ez a realitás.
kukutyinbenko 2017. 05. 25. 15:55
Előzmény: #47  signal2
#56
A hosszú nyári szünet valóban komoly gát, viszont ez a pedagógusi életpálya alappillére. Sokan ezért mennek tanárnak, sokszor meg is látszik sajnos az szakmai alázatukon. Napi 2-3-4 óra + évi 3.5-4 hónap szünet + szabadság. Ahányszor szóba kerül ennek szigorítása azonnal lázad a szakma. Az óvoda 1 hónapos nyári szünettel működik érdekes módon (bányában pl miért nincs ilyen? ) , de régen az iskolákban is volt nyári felügyelet, aztán az is megszűnt. Bizonyára semmi összefüggés a heti 20-30.000 Ft-os nyári táborokkal amiket jelentős hányadban tanárok szerveznek. Érdemes azt is megnézni mi lett a "du. 4-ig kötelező iskolában lenni diáknak, tanárnak egyaránt" rendelkezésből.
gambadoro 2017. 05. 25. 15:45
Előzmény: #53  kukutyinbenko
#55
szerintem a korkülönbségtől függ ha 1-2 év van akkor szinte mindig ugyanoda mész velük
gambadoro 2017. 05. 25. 15:44
Előzmény: #52  kiegyezo
#54
vagy jó a gyereknek vagy nem attól függ, milyen gyerek - mármint milyen a természete
kukutyinbenko 2017. 05. 25. 15:40
Előzmény: #48  bigyula
#53
" Ugyanis ha már van 1 gyerek, akkor az majdnem annyi elfoglaltság/kötöttség a szülőknek, mintha 2, vagy 3 lenne..." Majd rájössz mennyire nem ha szintet lépsz :)
kiegyezo 2017. 05. 25. 15:15
Előzmény: #50  bigyula
#52
Bocs ... semmi kozom hozza ... nem ismerem a helyzetedet ... baratsaggal es tisztelettel: gondold, gondoljatok ezt at! Altalanos esetben sokkal jobb a szuloknek is meg gyereknek is ha van teso. Mondom: bocs.
kiegyezo 2017. 05. 25. 15:10
Előzmény: #49  gambadoro
#51
Az elejevel maximalisan egyetertek. Az elso gyereket kellene nagyon osztonozni. Az jelenti az eletmod-valtast. Az elso es a masodik gyerek siman elvan egy szobaban, jo sokaig. Nalunk a harom gyerek kb. nyolc evet lakott egyutt (ugy 16 nm-en, OK, volt nagy nappali) es szerették. Hordhatjak egymas ruhait, a mesekonyvekbol, baba-edenyekbol, kisagybol sem kellett harom.
bigyula 2017. 05. 25. 14:07
Előzmény: #49  gambadoro
#50
Nálunk van egy gyerek. Második nem azért nincs, mert nem szeretnénk, hanem olyan brutálisan el kellene adósodnunk hosszabb távon (lakáscsere), hogy nem vállaljuk. És erre a mostani bejelentések nem megoldások.
gambadoro 2017. 05. 25. 14:01
Előzmény: #48  bigyula
#49
ahhoz, h 2 gyerek legyen általában először 1 szokott lenni de nem ez a baj hanem, hogy ELMENTEK és ELMENNEK, akiknek lehetne 2 gyerekük ez a kormány már régen megbukott
bigyula 2017. 05. 25. 13:48
Előzmény: #47  signal2
#48
Orbánéknak nem célja a jó megoldás, csak a kampányüzenet. Ha fontos lenne, akkor az általad felsoroltakkal is foglalkoznának, és az 1 gyerekeseket is jobban támogatnák. Ugyanis ha már van 1 gyerek, akkor az majdnem annyi elfoglaltság/kötöttség a szülőknek, mintha 2, vagy 3 lenne...
signal2
signal2 2017. 05. 25. 13:37
#47
Azon túl, hogy az 1. és 2. gyerek is ugyanolyan fontos és értékes, mint a 3+, javasolnék még néhány gyerekvállalást segítő intézkedést: - gyerekesek számára részmunkaidő, vagy otthoni munkavégzés ösztönzése (akár kötelezés, ha az érintett kéri), pl. járulékkedvezmény - bölcsődék, óvodák legalább 6 - 18 közötti kötelező nyitva tartása - bölcsődei, óvodai alkalmazottak fizetésének drasztikus emelése - legalább a nyári időszakban a családi / munkahelyi napközik valamilyen támogatása Nálunk ugyanis a legnagyobb gond a sok szünet, nevelés nélküli munkanap a bölcsiben, oviban, illetve, hogy 17:00-ig, zárásig odaérjünk a gyerekért. A nyár megszervezése rémálom. Az összes nagyszülő dolgozik, és messze. Üdv
dt7
dt7 2017. 05. 25. 13:20
Előzmény: #44  Alilou3
#46
Ez aljas hazugság.
kukutyinbenko 2017. 05. 25. 13:16
Előzmény: #43  Alilou3
#45
Á a cosa nostra max franchise partner lehetne...
Alilou3 2017. 05. 25. 13:11
Előzmény: #43  Alilou3
#44
FAMILIA KFT :))))) Állami nagyberuházások beszállítóiként tűnnek fel az Orbán család cégei Hatalmas állami beruházások beszállítói Orbán Viktor családjához köthető vállalkozások – írja csütörtöki számában a Magyar Narancs. A lap újságírói több olyan nagy állami beruházást is azonosítottak, ahova Orbán Győzőék bányájából viszik a követ, Gánt közelében nemrég új bányát is nyitottak, Hahóton pedig lassan versenytárs nélkül termelhetnek ki tőzeget Orbánék. link
Alilou3 2017. 05. 25. 13:07
#43
Magyarország maffia klán családi vállalkozás Polt Péter lánya is bekerült az MNB-be, a felesége vette fel Petra és Marianna nem vérrokonok, utóbbi ugyanis Polt Péter harmadik felesége, előbbi pedig korábbi házasságból származó lánya. A lap kíváncsi volt, hogy Polt felesége személyesen is részt vett-e a lány felvételi eljárásánál, de a jegybank nem válaszolt a kérdésre. Csak annyit mondtak, hogy általános felvételi eljárás keretében választották ki Petrát. Neki ez lehet az első érdemi jogászi állása így. link
kukutyinbenko 2017. 05. 25. 13:05
Előzmény: #38  Vazsmegyei
#42
Vajon miért van az az érzésem hogy érintetthez van szerencsém? A magyartalanul megírt sokszor érthetetlen hozzászólások is erre utalnak. Úgy már érthető lenne mire a nagy lelkesedés.
Vazsmegyei 2017. 05. 25. 12:58
Előzmény: #40  _Bekre_Pal_
#41
Azt meg nem kívánom alulmúlni!

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek