82 USD/JPY
"Mindegy", hogy 82 vagy 78, vagy 76.
Ugyanakkor a kormányszóvivő szeptember közepén (14 v. 15-én ) azt mondta., hogy 82 az intervenciós ingerküszöb. Innentől fogva baromira nem mindegy.....ha ezt nem védi a japán kormány, akkor kiröhögi a piac őket. Innentől fogva simán mehet 80 alá, sőőőőőt....
JAPÁN vs. SVÁJC
Tudom, hogy ez a hivatkozás a médiában, de azért Japán és Svájc más kategória....
mert:
1.)
A japán kormány rendelkezésére nagyságrendekkel nagyobb összegek állnak, mint a svájci jegybanknak. A szeptember közeopi beavatkozásnál tíszer nagyobb összeget költött - igaz többszöri - intervencióra Japán pár éve.
Egyébként a rendelkezésre álló forrásokból most simán tolhatták volna akár 90 - 100 fölé az árfolyamot, kistoppolva az összes yen gyengülésre játszó spekulánst, érthetetlen miért nem tették....
Most már látjuk, valszeg külpolitikai oka volt.
2.)
Fundamentálisan !!! nem indokolt, hogy a yen gyengüljön. (Nem én mondom, hanem a Bloombergen erről irogattak augusztusban, szeptemberben többen).
a japán gazdasági mutatók szumma rosszabbak, mint az USÁban...
A TANKAN index 2010. decemberi értékére már negatívak a várakozások. Ez ott már nagyon régen volt.
Iszonyat nagy pesszimizmust mutatna a vállalati szektorból.
A Bloombergen a héten olvastam, hogy van olyan nagy exportőr, amely 40 %-al csökkentette a profitvárakozásait...
--------------------------------------------------------
Kiváncsi vagyok én is, hogy mi lesz.
Forex tréderek ide
Gondolom lerágott csont, de az újszülöttnek minden vicc új.