szarvasvadasz

Regisztráció: 2009-06-13 18:33:58

Hozzászólások száma: 8 247

Utolsó hozzászólás: 2022-09-21 19:04


Tapasztalat: 3
Aktivitás: 5
Népszerűség: 5


utolsó 20 hozzászólás

Financial Forecasts szerda, 19:04
Ezért mondtam János, hogy "pajkos gondolat az 12345 számozás", még 109.6-ot sem tudta impulzívan letörni - amíg ez nem törik tempóval, nincs kész a dollár index.
Financial Forecasts 2022. 09. 18. 13:48
200 törése esetén kellene jelenleg felülbírálni / módosítani.
Ezért gondolom
Financial Forecasts 2022. 09. 18. 13:23
Ránézésre 40-35 körül lehetne érdekes legközelebb.
Financial Forecasts 2022. 09. 18. 10:28
Neked mi a meglátásod?
Financial Forecasts 2022. 09. 18. 08:04
USDTRY: tetőzés alatt állhat, de úgy tűnik, hogy még csak a pirossal számozott 3 csúcs végénél jár. Kész piros 3 legkorábbi jele 17.75 letörése lesz, piros 4-es 17 – 17.5 között kellene véget érjen ABC karakterrel (a sárga zóna területén). Ha eszerint alakul, akkor legalább még egy nagyobb új csúcs sanszos 20 közelébe, ahol a fekete 5 is kész lehet és nagyobb korrekció indulhat. Akkor kell felülbírálni, ha a jelenlegi csúcs környékéről töretlen lendülettel egyből 16 alá menne. Nézd az időt is, az ideális esettel a tetőzés év végére / 2023 január környékére mutat.
Financial Forecasts 2022. 09. 17. 19:47

BASF: néztük idén áprilisban, nincs sok változás azóta. Kommentek hozzá a mai napos képen.
 
VNA: A nagy kép nem igazán biztató. Közelebbről nézve a zajló esést 33-tól átmeneti aljat építhet. Bővebben ld. a képen levő komment.
Financial Forecasts 2022. 09. 17. 17:28

Dollár indexhez annyit János, hogy (1) - (2) helyett jelenleg (a) - (b) esés a valószínűbb legalább két okból, de ez módszertani kérdés, ezért itt most ez mindegy. A lényeg, hogy esés közben derül majd ki, van-e támogatása / előnyben lehet-e részesíteni egyáltalán az (1)(2)(3) értelmezést. Ez most még csak "pajkos gondolat".
Financial Forecasts 2022. 09. 17. 16:51

Adidas: Nem rossz - de még korai - lehetőség pár hónapos távra. Ha csak korrekció lesz az emelkedésből, akkor sem rossz. Pár komment hozzá a képen.
 
Befejezetlen esés végében lehet

Financial Forecasts 2022. 09. 17. 14:18
OTP:  augusztus eleje óta összességében a preferált scenario szerint haladt mostanáig. Nagyjából 62% ABC korrekció utána vagyunk, most még lehet befejezetlen (B) is (= emelkedik ugyan, de oldalazásban ragad és nagyobb komplex B-t épít), egyelőre ennek nincs jelentősége. A következő  pár napban a bekarikázott területre figyelünk. Csak 8310 törése esetén kell újragondolni a kép által sugallt folytatást.
 
Bővebben személyesen sok más mellett a jövő heti klubhétvégén.  
2022.09.16 - Mintaszerű a folytatás, ABC végre figyelünk
Financial Forecasts 2022. 09. 11. 22:04

"...Nem sértegetésképp, de ez teljesen nyilvánvaló. Hogy egy jelentős rezsimváltást prognosztizáljunk, nem kell nagy dolgokat látni, pusztán annyit, hogy egy véges világban nem lehet végtelenül növekedni..."
 
Semmi gond, egyetértek, ez igaz. Ha viszont úgy teszed föl a kérdést, hogy "becsüld meg, hol tart ez a folyamat, mikortól sanszos jelentős változás és mikor gondolhatod, hogy már elkezdődött?", ahhoz már olyan műszer kell, amely számára a folyamat vizualizált karaktere és frekvenciája is használható információ.
Financial Forecasts 2022. 09. 11. 19:47

Talán a vasárnap estébe még belefér: „Ciklusváltás küszöbén” volt még múlt áprilisban az akkori klubhétvége nyitóelőadásának a címe, amelyben végigmentünk azokon a főbb és hosszabb 100+- éves gazdasági természetű ciklusokon, amelyek összességében azt a jövőképet rajzolták, hogy a 2020 – 2023 évek közötti időablak jelentős, több száz éves ciklusok szintjén indíthat be változást.
 
Ma ehhez annyit tennék csak hozzá, hogy ez a ciklus jóval nagyobb időtávhoz tartozhat, sanszos, hogy a párszáz év sokszorosa – de ne menjünk ebbe most bele, akit érdekel, jöjjön el a valamelyik klubhétvégére, biztos rendre téma lesz még egy darabig.
 
Szóval akkor egy nem gazdasági természetű ábrát tettem még hozzá a többihez, ami egy hosszabb beszélgetést indukált közöttünk. Nem láttuk / értettük, hogy hogyan, hogy mi lesz az apropó, egyáltalán milyen formában ölthet majd testet a mai „fejlett” világunkban?  Azt láttuk csak, hogy jelentősen megnőtt a valószínűsége ennek is. Ez volt az a kép, aminek egy változatát pár hónappal később itt is posztoltam „Nagyhatalmak háborúi (500 év) – Hogyan tovább? -címmel, némi perpatvart kavarva. Aztán alig egy év múlva mennyire más hangulatból nézünk már ugyanerre a képre, ugye?
 
Amit János megpendített, véresen komoly. Itt a Financial Forecastban alapvetően megállunk ott és addig nézelődünk „láunk” csak, hogy adjunk vagy vegyünk valamit a héten. Pedig megkockáztatom, hogy nem túlzás: az emberiség ismert történetében ez lehet az első ilyen léptékű ciklusváltós alkalom, amit nem meteorit, hanem mi magunk okozunk, ezért nincs rá forgatókönyv, a kimenetelére sem. A helyzetértékelés nehézséget alapvetően az okozza, hogy ezúttal nem regionális, a világon mindenhol egyszerre zajló folyamatokról van szó és borzasztóan nagy a ciklus, amihez ez a potenciális váltás tartozik - rendkívüli időket élünk, azt hiszem, jelentős értékrendváltás (is) történik.
 
Olykor irígylem a birkát terelő juhászt, ti. az igazi vagyon, hogy nagy igazsága vagyon. Úgy hogy megyek biciklizni.
Financial Forecasts 2022. 09. 11. 18:16
Akkor long.
Financial Forecasts 2022. 09. 11. 12:52

Na ilyen grafikonokat se fogsz a KSH-tól kapni 😊
 
Én annyiban látom másként, hogy szerintem a manipulációs törekvés a hatalmi oldalról konstans, de az évszázadok alatt ez mégis egy egyenletesen emelkedő pályát ír le, mert a hatékonyság az eszköztár fejlődésével nő. Csak a mi valóságról alkotott képünk az, ami a megtapasztalt pillanatnyi valósággal összemérve fel-le ingadozik. Ezt mutatom a módosított képeden.
Financial Forecasts 2022. 09. 11. 12:33
RIG: a korábban írtak alapvetően változatlanul érvényesek. A nagy kép töretlen 10+ éves esésben van, nem tört még felfelé ki az utolsó eső szekvencia csatornájából. Ezen belül egy éve oldalaz. Rövid távon is leginkább oldalaz, úgy hogy most lehet pl. pici háromszög B-ben és akkor felfelé C-rally jöhet 5 környékére ismét.
Röviden: ha elmarad az impulzív kitörés 7 fölé, akkor még hónapokig pattoghat a 2.5 - 5.5 sávban ABC-kkel fel és le, mielőtt 1.0-val kezdődik az árfolyam. Százalékban a range-ben pattogás sem kevés, csak összességében nem megy még sehová.
Akkor hisszük el, hogy ez még emelkedni fog, ha meredeken 7 fölé száguld és csak megy és csak megy (= -3ik hullámként viselkedik az emelkedés). Szerintem az okos pénz már nem fektet leszálló ágban levő szegmensekbe. Tehát nem a céggel van a baj.
Financial Forecasts 2022. 09. 11. 11:46
A demokrácia, mint az európai diktatúrák jelenlegi legfejlettebb formájának non-PC definíciója úgy szól, hogy "Szabad országban szabad akarattal azt csinálsz, amit szabad.".
Financial Forecasts 2022. 09. 10. 17:01
Erste (Xetra): 
 
Az Erste teljes életciklusa egy nagy diagonal jellegű szerkezet. Az ATH-ról indult esés karaktere korrektív, lehet befejezetlen. Hetesen az ideális korrekció vége / long speki zónát még nem érte el.
 
Az alacsonyabb timeframeken az látszik, hogy az esés szerkezete valóban lehet befejezetlen, ami a zajló hamarosan tetőző emelkedés utáni esésben dől majd el.
 
Az emelkedés a H4 képen látható zöld csatornával követhető és ideális esetben valamivel 25.7 fölött tetőzhet majd lefordul. Ha csak ABC korrekció követi, 23 körül long lehetőség fog kialakulni, amivel legalább annyit emelkedhet újra, mint amennyit most. Ha impulzív esés követi, akkor új alj jön és épül tovább lefelé. 
 
Jelenleg tehát ha nincs pozjció éremes megvárni a zajló kör tetőzését és az azt követő "első esést", ideális esetben 23 körül alakul ki újra jó döntési pont.
 
Erste hetes
Erste H4
Financial Forecasts 2022. 09. 10. 11:13
Ha a hírek alakítanák a trendet a piacokon, az újságírók lennének a leggazdagabb emberek a Földön 😊 Az emberek zöme mégis meggyőződéssel hiszi, hogy alapvetően a hírek hatására esik vagy emelkedik az árfolyam. Amikor azt mondod, hogy „Nem lehet azt sem megmondani h bizonyos hirek merre mozgatjak” ez önmagában véve igaz. Viszont ennek leginkább a megfelelő módszertan hiánya az oka, amely a híreket és z ok időzítését a trendszerű árfolyammozgással összefésülve tudja értelmezni, és így már használható információvá válik.
 

A hírek árfolyamra gyakorolt hatása rövidtávú (0.5 - 2 óra), ennyi idő után „kimegy” a hatás és visszaáll a trendszerű mozgás. A hír önmagában nem trendfordító, általában az egyébként is zajló fázist „hajtja”, löki csak meg (pl. befejezi a már zajló korrekciót majd fordul). Három kategóriába sorolhatók:
 
 1) vannak a "high impact" típusúak, a jelentős piacmozgató hatásúak mint pl. egy EKB kamatdöntő vagy egy kiemelt FED esemény vagy a foglalkoztatási adatokról adatközlés az USA-ban, vagy pl. egy váratlan de jelentős esemény, mint pl. a Kennedy gyilkosság.
 
 2) A közepesekre lehet példa valamely iparágra vonatkozó statisztikai adatközlés vagy egy kevésbé jelentős eseményen elhangzó Lagarde beszéd.
 
3) az elhanyagolható hatásúra pedig egy adott részvényre érkező céláremelésről szóló fizetett cikk, mint pl. a Jefferies elemzőháztól rendszeresen a porfolion.
 
Nézzünk egy példát: meg tudod mutatni, mikor történhetett a "high impact" hírnek minősülő Kennedy gyilkosság ezen a grafikonon? Mutatom: ekkor történt, egy erős épülő emelkedő trenden belüli kis korrekció vége előtt 1-2 nappal. A trend folytatódott, mintha semmi sem történt volna.

 

Ma a hírek elsődleges szerepe a manipuláció, másodlagosan a tájékoztatás és ez minden korábbinál könnyebben / gazdaságosabban űzhető. Abból / akkor lesz hír, amikor az érdek ezt megkívánja, sosem véletlenül jönnek. A különféle médiumok kiváló eszközök a pénzvilág kezében a "tömeghangulat" formálására, ezért akar minden hatalomra vágyó saját „mainstream” csatornát. Ha jelentős gazdasági szereplő lennél, Te mire használnád ezt a drágán fenntartott „fegyvered”? Még azt sem mondhatod, hogy ez gonoszság vagy rossz. Egyszerűen él az előnyével.
 
Az alábbi képen arra látsz pár példát, milyen az, amikor a vezető hazai gazdasági hírportálon pozitív árfolyamfelhajtó céláremelés érkezik a neves elemzőháztól. Tedd föl a kérdést: miért nem az esés vége felé jönnek ezek a céláremelések – önzetlenül és "ingyen"? Miért emelkedik már keveset céláremelés után az árfolyam és esik utána sokszor többet, mint előtte? A nagyon jó hírek mindig az adott trend tetőzés körüli fázisában érkeznek, a nagyon rosszak mindig az adott eső ciklus vége felé. Mint ahogyan a jelentős járványok köztudatba berobbanása is alapvetően long triggernek minősül, erről látsz pár példát a linkelt posztomban még 2020 tavaszáról. A COVID-19 világjárvány is csatlakozott a sorba, mint látjuk 😊 Viszont azt is látni kell, hogy a világformáló naaaagy hatású hírek ellenére megfelelő módszertannal időben láthatóvá lehetett tenni az olaj valószínű jelentős esésvégét és trendfordulóját és az SPX potenxiális COVID korrekció végét és új csúcsra tartó long fordulóját egyaránt.
 
Amikor 2020 tavaszán azt mondtam a linkelt posztban az SPX-ről, hogy "a képek alapján korai temetni a bullish folytatást..." meg "…hogy bár közel van, de még a képen látható legkevésbé bullish scenario sem tetőzött...", ennek nyilvánvalóan semmi köze nem volt a mainstream hírekhez, hiszen szembe ment vele. Az alkalmazott módszertan eszköztárát és objektív szabályait alkalmszva lehetett ezt a kimenetelt valószínűsíteni, mint sok más esetbenm amiket itt is posztoltam (pl. Bitcoin múlt áprilisi tetőzés és zakó)..
 
Zárásként a kérdésedre azt mondhatom tehát, hogy akkor tudod a híreket az előnyödre fordítani, ha megismerted és megértetted a piaci környezetet működtető modellt, érted a szereplők érdekeltségi viszonyát, eszköztárát és a hírek szerepét és időzítését ebben és ezeket egységes rendszerben / módszertannal munkára tudod fogni  - valamint tisztában vagy a Neked szánt szereppel ebben a modellben. 
Financial Forecasts 2022. 09. 09. 20:31
"...hírek és szakértői vélemények alapján nem gondolom, hogy 80 alá kellene mennie..."
 
Annyit ehhez a véleményhez, hogy az olaj 10+ éves grafikonját nem tudod kereslet/kínálat alapú megközelítéssel levezetni, nem jön ki a „matek”. 50 oldalnyi csak az olaj az idézett könyvből, ez az első kettő és már megérted. A hírek szerepe ebben igazából egészen más.
Financial Forecasts 2022. 09. 03. 21:00

Szépen alakul az olaj és izgalmas fázisban az olaj túlsúlyos CRB index - megszaporodtak a záró diagonalok a kisebb-nagyobb timeframeken (szeretik a robotok), úgy hogy érdemes feltenni a kérdést, mire figyelj záró diagonal után? Bővebben a holnapi klubon, aki regisztrált ne felejtsen eljönni.
Financial Forecasts 2022. 08. 28. 20:07

Crude: eléggé tiszta szerkezet és feltételek álltak elő az olajban, mindkét irányhoz mutatom a figyelendő szinteket/zónákat naposon, óráson csak az egyik esetet közelebbről (érdemes nézni a CRB indexet is, akár velünk egy hét múlva):
 
2022.08.26 - Főbb scenariok és feltételeik naposon
2022.08.26 - A bearish scenario közelebbről (H1)

friss hírek További hírek