szarvasvadasz

Regisztráció: 2009-06-13 18:33:58

Hozzászólások száma: 7 753

Utolsó hozzászólás: 2020-07-09 14:11


Tapasztalat: 3
Aktivitás: 5
Népszerűség: 5


utolsó 20 hozzászólás

DAX csütörtök, 14:11

Persze, ha megnézed a linkelt képek közül az órásat, láthatod, hogy óráson ~12800-ig szabad az út. Valamivel fontosabb kérdésnek látom, hogy milyen szinthez kötheted azt, hogy az emelkedés esetleg véget ért? Avagy milyen szint elérése esetén valószínűbb, hogy ha eléri, már inkább lefelé megy tovább. Jelenleg a legkorábbi ilyen korai jelzés értékű szint 12620, ha impulzívan esve éri el. De az még  csak korai jelzés.
 
Elköszöntem, ma már nem leszek/vagyok.
DAX csütörtök, 13:17

Ahogy korábban már írtam, a szkenner kisebb-nagyobb swingeket vizsgál (ezek hossza változó adott timframen belül is, nem a szkenner mondja meg, hogy mekkora, hanem az árfolyamgörbe). Nem az aljakat / tetőket akarja elkapni (értelmetlen törekvés), hanem a swingek karakterisztikája (felölelt árfolyam tartomány, időtáv) és momentumképe alapján valószínűsít és méretez potenciális, már épülőfélben levő irányváltásokat.  Csak olyan set-upokat jelenít meg, amelyek eleget tesznek az elvárt hozam/kockázat mutatónak, a többit meg sem jeleníti.
 
A megjelenő set-upok manuális minősítésekor dióhéjban az alábbiakat vizsgálod:
 
1) kontextus (hol / milyen fázisában tart az épülő szerkezet a nagyobb és egy azt építő alacsonyabb timeframen ?)
2) ezekhez rajzolt Kennedy csatornák (hol jár az árfolyam a csatornákban ?)
3). momentumkép szignatúrák (támogatja-e a mementumképen látható szignatúra a set-upot a csatornával + azon belül az árfolyamgörbével összenézve ?)
4) korrekciós szintek (leegyszerűsítve supply/demand zónában / alatt / fölött alakult-e ki a set-up és hová mutatnak a célárai ?)
 
A szkenner ennyire nem okos, ezeket együtt nem vizsgálja. Ezeket az összefüggéseket írja le és foglalja gyakorlatiban használható szinten keretbe a kapcsolódó módszertan, amivel a megjelenő set-upok ránézésre minősíthetők. A fentiek közül minél több támogató jelet látsz, annál valószínűbb, hogy jó helyen van a set-up és megléphető a jelzett stoppal és célárakkal, vagy úgy látjuk, hogy nincs jó helyen, nem nálunk van az előny, engedjük inkább el, kuka.
 
A képeken egy ma reggeli set-upot mutatok, a fentiek szerint értékelés az alábbi válaszokat adta:
 
1. kontextus: órás képpel összevetve ismét a tegnap jelzett sárga zónában vagyunk, amiről tudjuk, hogy felfelé korrekció vége zóna lehet (egy pipa a „jó a set-up” oszlopba) 
 
2. Csatorna: van Kennedy csatornánk, az emelkedő szerkezet impulzív és arányos, harmadszor járt a felső falnál és csatorna középvonalat tört (lehet jó a set-up) 
 
3. momentumkép: ez nincs a képen, de hozta azt a szignatúrát, amivel a set-up leglaább P2-re spekizve reálisnak minősült (lehet jó a set-up) 
 
4. korrekciós szintek: óráson Kennedy csatorna középvonalnál, h1 alázárással és m5 supply zóna letöréssel alakult ki a set-up (lehet jó a set-up). A set-up P2 célára az előző emelkedés demand zónáiba mutat (legalább odáig jó lehet a set-up korrektív jellegű esés esetén is)
 
A set-up megjelenésekor nincs jobb stop szint, mint a swing alj alatt / csúcs fölött, és jobb belépő sem (ez viszont később még lehet jobb), ezért ekkor nincs más okosság: megléped vagy esetleg kivársz a fenti manuális értékelés alapján (azért nincs más, mert a szkenner a már indulóban levő momentum irányába ajánl pozíciót, nem ellene). Amit menet közben felülbírálhatsz, az pl. a célárak, ahogy később formálódik az árfolyam. Az m5 képen pl. láltod, hogy a tegnap esti emelkedés elején adott egy jó long set-up-ot, de kicsi swing alapján kisebb emelkedéshez lőtte be. Ezt P3 környékén kézzel már felül lehetett volna bírálni és felhúzni legalább 12600-ra a módszertan alapján, ha éppen P3 körül gép előtt vagy, akkor már voltak hozzá masszív támogató jelek h1-en és m5-ön is. De nem feltétlen kell, nem az a cél, hogy kivegyük a maximumot (értelmetlen cél), örüljünk, ha módszeresen találunk és rendre kiveszünk valamennyit kordában tartott pozícióméretezéssel és veszteségek mellett. 
 
A „szkenner-csomag” egy döntéstámogató szerszámosládának tekinthető, amit a már meglevő saját szisztémáddal együtt (is) használhatsz. A hozzá tartozó különféle vizuális segédelemek (pl. S/R szintek, „trendpárna”, szintvonalak, sup/dem zónák, egy vagy több másik timeframe utolsó néhány gyertyája a jobb szélen, infopanel, eseménypanel, forgalom profil, stb) ki/be kapcsolhatók igény szerint „a kevesebb több” jeligére – de leginkább azért, mert a szisztémádhoz nem kell vagy számodra zavaró / haszontalan.
 
DAX H1 és M5
DAX csütörtök, 12:48

Jó a kérdés, de más okból, mint amire Te gondoltál. A szkenner abból az adatból dolgozik, ami a brokidnál elérhető. CFD-s retail brokiknál éjszaka is van / lehet árfolyamjegyzés, ezért van adat is és lesz set-up is. Az egyes brokiknál viszont ugyan ez az időszak teljesen eltérő árfolyam aljakat/csúcsokat eredményezhet (van rá példám szép számmal), ezért eltérő vagy másképp méretezett set-upokat találhat / eltérő eredmények születhetnek az egyes brokiknál futtatva. Ez "természetes" és nem probléma.
 
Ettől mélyebben én nem vizsgálom / vizsgáltam ezt - éjszaka nem hiszem, hogy bárki használni fogja, nappal pedig azért helyre áll a világ rendje.
DAX szerda, 14:17

Nagyon jó a kérdés, továbbra is jókat kérdezel: igen a válasz.
 
A DAX esetén a vizsgált 1.5 éves időszakban m5-ön az összesített eredmény 46%-a (!) hajnalban nyitott pozíciókból generálódik (reggel 9-ig), ezek 20%-a hajnali nyitáskor generálódott, ezek zöme még 9 óra előtt zárul is, kisebbik részük zárása belelóg a délelőtti órákba és még kisebb hányaduk P3-mal délután zárul.
 
H1-en ugyanez már másképp néz ki. Itt 2 évet vizsgálva 38% keletkezik reggel 9-ig nyitott pozíciókból, ezen belül viszont 21% már 9 óra körül nyílik . Tehát h1-en az eredmény 82%-a már emberi időben keletkező set-upokból jön.
DAX szerda, 13:02
Annyi kiegészítést még, hogy a szkenner amikor set-upot talál, azt mindig gyertyazárást követően, az új gyertya első tickjére jeleníti meg. A set-up tehát kizárólag lezárt gyertya után áll elő, belépési szint és a set-up megjelenítése pedig az új gyertya nyitásakor történik az adott timeframen.
DAX szerda, 12:54

A pipát én rakom rá utólag, mert itt nagyon szeretik, főleg, ha zöld :-)
 
A viccet félretéve a set-upokat a szkennerem generálja annál a gyertyánál/időpontban, ahol a kis árjelző cimkéket és a P1, P2, P3 jelzéseket egymás fölött/alatt látod. Abban a pillanatban nyilván még csak ott tart az árfolyam. A pipákat meg én rakom rá kézzel utólag, azt jelzem vele, hogy teljesültek-e vagy sem a set-up célárak. Ha ezek nélkül is érthetők a képeken levő set-upok és azok teljesülése / nem teljesülése, akkor nem lesz több "pipa".
DAX szerda, 12:29
További esésre spekizve az órás képen a P3 környéke a következő célzóna (12300 környéke), odáig ideális arányokkal rendelkező lefelé korrekció vége is lehet majd a 128xx csúcstól indult teljes esés, de ezt majd akkor kell értékelni. Nagyobb lefelé kör előtt 11950-et elérő esést kellene látnunk, strukturálisan ez nyitná jelenleg jóval mélyebbre tartó további esés előtt az ajtót.
 
Ha most új alj nélkül esetleg fordul, 12600 körülig vagy akár a sárga zóna környékéig  (12700 környéke) az emelkedés szintén lehet még felfelé korrekció része a további esés előtt.
 
DAX h1 / m15
EUR/USD hétfő, 16:38
Majdnem, a képen az utolsó 3-3 napos ill. hetes gyertyát látod, a jobb szélsők az aktuálisak (tehát az elmúlt két nap + az aktuális nap illetve az elmúlt két hét + az aktuális hét gyertyái).
EUR/USD hétfő, 15:59
EUR/HUF vasárnap, 13:03
Mutatom a bearish scenariot és a jelenlegi feltételeit, mit kellene látnunk, ha esni akar.
 
369-től 343-ig a 26 Ft esés átfedés4es szerkezet volt. Ez elsődlegesen a bullish folytatásnak kedvez, de a pénteki állapotig nem veti el a további esést. Az ok, hogy 343-tól 357-ig az emelkedés szintén abc szerkezet mostanáig, amely a gyorsító csatornáját letörte. Ezek alapján jelenleg akkor számíthatunk további esésre, ha:- a zajló felfelé kör nem megy 357 fölé
- 357 alatt maradva 350.6-ig vagy alá kell fordulnia legalább kicsivel
- 350.6 alól felfelé korrekció indulhat, ez 357 alatt kell tetőzzön ABC szerkezettel
- utána 350-et újra letöri és legalább 343 körülig lejön vagy alá megy picivel
 
Ebben az esetben valószínű, hogy legalább 331 körülig tartó nagyobb szerkezet formálódik, ami 6 - 10 Ft-os swingekkel haladva éri majd el (sematikusan berajzoltam pirossal, nem pont ilyet, de ehhez hasonlót kellene ekkor látnunk). 331-ig még mindig lehet új cúcs előtti nagyobb korrekció vége az esés.
 
Ha viszont most egyből megy tovább 357.5 fölé, utána max 50-60%-os korrekció lenne a valószínűbb, ami vissza lejöhet ugyan 350 - 348 környékére, de utána folytatódna az emelkedés ismét (sematikusan zölddel berajzolva). 
Ettől bővebben nem kommentálom itt.
 
EURHUF bearish eset
Financial Forecasts szombat, 10:17
A média imádja az ilyen szép olvasmányos történeteket, amiről sokat lehet írni és beszélni - elnököt csináltak belőle anno nyomós okkal, akkor nem lesz elnök, ha megszűnik ez a nyomós ok.
DAX péntek, 11:01

"...Nem véletlen, hogy az USA-ból jön minden új fejlesztés...."
 
Na ebben komoly változás van - és nem magamra gondoltam :-)
EUR/USD 2020. 07. 02. 17:29
Háromszög?
Financial Forecasts 2020. 07. 02. 15:38

Én mindent "miért nem?" helyett  "hogyan igen?" személettel nézek a húszas éveim óta - és ezért zavar, ha valamit nem értek - "gyári hiba" sajnos. De alapvetően itt nem érdekel, feloldhatatlan a probléma, elengedtem...
DAX 2020. 07. 02. 15:31
Így van, mindkettő helytálló.
DAX 2020. 07. 02. 15:30
Nem, egyelőre csak a júniusival arányosra. Az is "aranyos" lenne.
Financial Forecasts 2020. 07. 02. 15:28

Nekem nem gond, csak valami gyári hiba folytán a mérnöki énemet foglalkoztatja, mivel lehetett a baj és ilyenkor úgy meghallgatnám, hátha javíthatunk rajta - vagy rajtam. No mindegy...
Financial Forecasts 2020. 07. 02. 15:17
Valami rosszat mondtam? Ez a véleményem - nem elég konkrét?
Financial Forecasts 2020. 07. 02. 15:13
Nasdaq mutatja az utat - 9740 a jelenlegi long határ a teljes 6640-től indult emelkedésre és 10300 fölött vagyunk + csatornatetőn + jelentős napos momentumcsúccsal támogatva -> tartósan nem fenntartható szakaszában van --> elkezdeném a long zárásokat, ami marad 9740-elérése esetén mérlegelném - már ha mélyebbről van. Ahogy jött föl 6640-ről, úgy vagy gyorsabban fog valószínűleg lefelé is menni. Nem ajánlás, de én ezt tenném.
DAX 2020. 07. 02. 13:56

Nem tudom, mi lesz - nem ismerek senkit, aki tudná. Volt egy impulzív esésünk június elején, azóta csúnya átfedéses szerkezettel halad összességében sehová vagy felfelé -> eléggé valószínű, hogy korrekció része az emelkedés és utána jön még egy, az elsővel arányos lefelé kör.
 
Ha én lennék a DAX, most felmennék egészen ~12700 környékéig, aztán meg le 11500 környékére - vagy tovább oszcillálnék a szép piros-sárga vonalak + POC által kijelölt 12300 körüli tengely mentén még pár napig.
 
A szerkezeten kívül vannak csatornáink, a három jelenleg leglényegesebb ott van a tegnapi színes képen, van momentumképünk és jó szintjeink - nekem ennyi elég.
 • BÉT
 • Indexek
 • Deviza
   • Forgalom
   • Nyertesek
   • Vesztesek