Fonok! ez picit dodonaira sikeredett kb ez ido tajt kell beirni: Indulunk fel! vagy nem? -- en a sok bucka utan egy szemtelen szint fole felszurast varok meg minimum, ha lesz lejtmenet, ha nem
Indexeket még mindig felfele várom, de egyre csökken a bizodlmam, és nő a bezuhanás kockázata. De kis szerencsével még van egy két hullám felfele. Talán még elérhető a 13200 NDX-ben.
szerintem a szovjetunio lehetett az oka valahol 1980 evek elejen ('82 talan) volt egy felelem hullam, hogy a szu beeri a nyugatot (esetleg lehagyja) es amig az olajvalsag 70es evekben az az europa leszoritasarol ill. amerikai birodalom kiteljesedeserol szolt, addig a 80as evek a szu legyureserol 80nal indult kb es egy evtized alatt vegigcsinaltak (es nem szamitott CPI, recesszio miegymas, ugyanugy ahogy az olajarat is felnyomtak egy evtizeddel korabban ) valami ilyesmi -- most ha jol latom kina a kihivo es kicsit komolyabbnak tunik, bar sok szempontbol kerdeses a 2008-9 valsag ota tarto hegymenetnek is legfobb oka ez lehet (es foleg a MERTEKE) szvsz - barmily hihetetlennek tunik is
En se hiszek benne. Tul sok a makro problema ahhoz, hogy itt biztonsagban erezzek a penzuket. De ugy latszik a 18% kamat jelenleg tobbet er. Azert is erthetetlen, mert az EU penzeket (ha jonnek), azt jo magasan lenne erdekunk levaltani, nem pedig 360-320 kozott. Jobban mutatna 430-rol valtani es levinni stabil 350-re.
1980-at irunk minden idok egyik legnagyobb ralija 8 honap alatt felment az sp 100rol 140re akarmi is volt a cpi meg a recesszios helyzet es ez miert tortenhetett meg?
http://keptarhely.eu/images/2023/04/18/v02/20230418v02xqtty9.png Az elmúlt 70 év gazdaságtörténetére alapozzuk. Mutass olyan időszakol, amikor a CPI (kék vonal) felment 5% fölé, és recesszió (szürke háttér) nélkül tért vissza a kívánt 2% környékére. Nincs ilyen. Inkább azoknak kéne magyarázkodnia, akiket figyelsz és az ellentétét mondják. Lehet, hogy van valami szuper érvük, mitől lesz ez most máshogy, mint eddig.
Mikor áraztuk be a recessziót? Én mindenhol azt hallom, hogy nem lesz, sőt a repülő kerekei épphogy csak megérintik a betont a soft landing során, miután lendületvesztés nélkül repülünk tovább. Szerintem, amit 2022-ben láttunk az a maci első lába volt, amit úgy hívnak, hogy multiple compression (magyarul: az emelkedő hozamkörnyezet miatt átárazódnak a jövőbeli cash flowk). A következő láb akkor lesz, amikor rájön a piac, hogy az infláció mostani részét már nem lesz olyan könnyű lecsapni, mint az eddigit (SPR manipuláció, stb.), mert ez már a ragadós és áldozatokat kíván (munkahelyeket, GDP-t). Még a végén egyszer igaza lesz a FED-nek és tényleg "higher for longer" lesz a vége.
Azért nem hasonlítanám 2009 tavaszához, mert: - az inflációt még sose sikerült úgy letörni, hogy ne emelkedjen meg a munkanélküliség - a medvepiac alja nem szokott meglenni a recesszió kezdete előtt (ennyire nem tud jól árazni a piac) - a medvepiac alja nem kamatemelés, és QT alatt szokott meglenni, hanem utána
Ezek természetesen történelmi megfigyelések, nem jelenti, hogy most is ez lesz, de én maradok óvatos duhaj. Nekem úgy tűnik, hogy ha "mindenki összeomlást" várna, ahogyan írod, akkor nem emelkednénk fél éve. Szerintem nem szabad összekeverni, amit a médiában az idióták előadnak és a valódi pozicináltságukat. Az idei NDX rallit se a szél fújta össze, hanem valakik kőkeményen vásároltak/vásárolnak.
Financial Forecasts
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.