Topiknyitó: pomperj 2018. 02. 27. 07:28

Financial Forecasts  

Azsia: mersekelt optimizmus
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
DMolnar
DMolnar 2022. 03. 19. 09:09
Előzmény: #65034  Fagylaltárus
Azért van elég tanár, nővér, óvónő, mert többnyire szülők házában élnek, jól házasodtak, vagy örököltek valamit. Másképp fenntarthatatlan Budapesten élni nettó 180 ezer tanári fizetéssel.

Multiban dolgoztam régebben, volt pár phd fokozatú elméleti szakember, súlyos szociális hiányosságokkal, személyiség zavarokkal. Szakmailag kiváló emberek, a nyüzsgő multi környezetben, meetingek, utak, közös ebédek közben szenvedtek. Amelyik tudós koponya marad az állami elfekvőben nettó 250-ért, az a nyugodt életét választotta. 

Műtrágyát vettem a fűnek, de két hónapja várom az esőt, hogy kiszórhassam. Márciusban már nem fog esni, áprilisban kénytelen leszek slaggal beleveretni drága ivóvízzel. 

Tekintettel a szomszédokra is, mi a leghalkabb Fujitsu klímát vettük 2 éve, beszereléssel 200 ezer Ft volt. Inflációs időszakban mindent azonnal meg kell venni, ami kell. 
szieszta 2022. 03. 19. 09:01
Előzmény: #65053  zsoltee77

Szerintem meg nem erről van szó. Az eszetlen támogatások miatt az embereknél felgyülemlett a pénz és hajlandóak bármit megfizetni. Ezt meg természetesen kihasználják. Most a slágerszakmák az építőiparban vannak, bizony nagyon sok egyetemet végzett is gipszkartonozik, vagy házat szigetel...... Az ember viszont nagyon nehezen vált, ahogy én is többször elmondtam, hogy klímát fogok szerelni. Végül mindig az van, hogy nem vagyok rászorulva, inkább máshol fogjuk vissza magunkat. :-)
Tavaly Bige meghirdette a magyar gazdáknak a műtrágya akciót, most sokan azt a műtrágyát árulják háromszoros áron. Az egyik volt kollégám raktárt bérelt, ami tele van tavalyi műtrágyával. Elszólta magát, hogy 120% nyeresége van rajta, ráadásul azon örömködött, hogy egy jó része papír nélkül megy el.
Törölt felhasználó 2022. 03. 19. 08:23
Előzmény: #65057  zsoltee77
Ezt értem, de ez nem azért van, mert az alapanyag a metán. Maga az amnitrat instabil, teljesen mindegy, h miből szintetizaljak.
zsoltee77
zsoltee77 2022. 03. 19. 08:20
Előzmény: #65056  Törölt felhasználó
De. Az ammónium nitrát, ha tűzi a Nap, eltűnik mintha ott se lett volna. Csak a hordozó anyag marad, némi fehér por. A 27%os pétisó jobban bírja, de hetekig az se.
Törölt felhasználó 2022. 03. 19. 08:14
Előzmény: #65054  szieszta
Bakker, azért, mert gázból gyártják, még nem lesz illékony a szilárd végtermék...
zsoltee77
zsoltee77 2022. 03. 19. 08:14
Előzmény: #65054  szieszta
pontosan ez a baj, hogy nem elég, hogy drága, ha nem kap csapadékot, akkor kárba is veszik... :/
szieszta 2022. 03. 19. 08:06
Előzmény: #65044  zsoltee77

https://24.hu/fn/gazdasag/2022/03/18/meszaros-lorincek-is-kifogytak-a-mutragyabol/
Lehet bármennyi az ára  a műtrágyának, a gazdák megveszik.
Ki szoktunk járni a határba a kutyákkal és éppen láttuk, hogy február közepén szórták a műtrágyát a búzára, meg a repcére. Tegnap ismét arra sétáltunk és az apró szemek sértetlenül hevernek a föld felszínén. Azóta nem volt csapadék. Ilyenkor mindig eszembe jut, hogy ezt gázból gyártják és így egy idő után a nitrogén elillanik a levegőbe. Mikor fog az odajutni a búza 10+ centiméter mélyen lévő gyökeréhez? Nem beszélve arról, hogy repce gyökere állítólag sokkal mélyebbre jutnak. A kukorica gyökerei meg 1 méter mélyre is lehúzódnak a nedvesség után. Ezek szerint a 2-3 évvel ezelőtti tápanyagot hasznosítja, amit odáig bemosott az eső.
zsoltee77
zsoltee77 2022. 03. 19. 07:55
Előzmény: #65043  Törölt felhasználó
Nekem is van néhány ismerősöm, akik magas fokozatú tudományos szakemberek. Nem akarom őket megbántani és nyilván nem is lehet általánosítani, de a versenyszférában nem bírnák a terhelést. Egyikük 4 nyelven beszél, fizikus, csillagász, stb stb, tv-ben is szokott szerepelni, de a való világban életképtelen. Pl. elment úgy autót venni, hogy 1 fillért nem vitt magával és mondta a kereskedőnek, hogy tetszik neki a kocsi, tegye félre legyenszives, mert most nincs nála pénz. :D mondtam neki, a jóisten áldjon meg, legalább 100eFt foglalót miért nem vittél magaddal? Aszonta, hát arra nem gondolt, hogy pénz is kell. :D
szieszta 2022. 03. 19. 07:50
Előzmény: #65031  Törölt felhasználó

Négy darab (wi-fi s) gree klímát szereltettem, minden szobába egyet. Ott voltam a szerelésnél, a dobozban minden benne volt és már fel is volt töltve. Csak a falon kellett átvezetni, ráadásul minden belső egység alatt volt dugaszalj, így a vezeték 2 méter. Amit én nem tudtam volna megcsinálni, az a külső és belső egység összekapcsolása, mert ott a réz csőre a csatlakozót rá kellett préselni. A vezetékeket viszont be tudtam volna kötni, márcsak azért is, mert a színek szerint kellett csatlakoztatni.
Papírt nem kaptam, de mivel ismerős volt, a klímák árát számlával rendeztük, amit be tudok tenni a könyvelésbe. Így legalább az áfa visszajön. A klíma darabja 175 ezer+ áfa volt, állítólag "nagyraktári" ár. Ennyit adott érte. A munkadíj meg ment a zsebbe.
Ami nekem még bosszantó, hogy ezek az emberkék nagyker áron szereznek be mindent, de még azon is keresnek. Az autószervizben is így van, leszállítják nekik az alkatrészt, ők meg rátesznek 20-30%-ot.Nem csak a szerelésen keresnek.
zsoltee77
zsoltee77 2022. 03. 19. 07:40
Előzmény: #65050  MrSomm
Jahm, kiváncsi leszek, mert ha nyer a fidesz, akkor hétfőn hívom is az eon solart, elindítom a napelem projektet, tavaly 12kw rendszerre kaptam 4.7m ajánlatot. 
Valaki írta itt korábban, hogy akksis rendszert épített, nem akarom szétoffolni a topicot, megkérhetem, hogy írjon nekem a nevem@gmail.com-ra?
MrSomm 2022. 03. 19. 07:19
Nem ertem en sem, hogy honnan, de van penz…Az OTP eredmenyeit nezegettem most. A betetek 2000 milliard Ft-al nottek (25%) YoY csak itthon.Mindez ugy, hogy erdemleges kamatot nem fizettek belole. Es ehhez meg jott hozza 22-ben a 13.havi nyugdij es az SZJA visszaterites, amire osszesen 1200 milliard koruli osszeget mondtak, az OTP betet piaci reszesedes 28%, igy valoszinuleg kapott vagy 340 milliardot a szamlaira.
A hitelallomany is nott viszont “csak” 1000 milliarddal, egy laza 20%-al. A hitel/betet mutato 52%. Ez is sokat elmond a jelentesben.
A teljesítő (Stage 1+2) hitelek dinamikusan, q/q 3%-kal nőttek árfolyamszűrten, ezzel az év egészében 19%-kal (melyből 3%-pontot a moratórium állománynövelő hatása okozott). A növekedés javarészt a kormányzati és jegybanki támogatott hitelprogramoknak köszönhető (babaváró hitel, CSOK, zöld jelzáloghitel, felújítási hitel, NHP Hajrá, Széchenyi Kártya).
Szoval ebbol kiindulva meg mindig rengeteg cash van es birjak fizetni az emberek sok termek eseteben a 2-3*-os arat. Az otthonfelujitasi tamogatas es a zold hitel hatasa, hoy minden jora valo vallakozo legalabb duplazta az arait, mert ugyis visszakapjak a felet a parasztok…
MrSomm 2022. 03. 19. 07:19
Nem ertem en sem, hogy honnan, de van penz…Az OTP eredmenyeit nezegettem most. A betetek 2000 milliard Ft-al nottek (25%) YoY csak itthon.Mindez ugy, hogy erdemleges kamatot nem fizettek belole. Es ehhez meg jott hozza 22-ben a 13.havi nyugdij es az SZJA visszaterites, amire osszesen 1200 milliard koruli osszeget mondtak, az OTP betet piaci reszesedes 28%, igy valoszinuleg kapott vagy 340 milliardot a szamlaira.
A hitelallomany is nott viszont “csak” 1000 milliarddal, egy laza 20%-al. A hitel/betet mutato 52%. Ez is sokat elmond a jelentesben.
A teljesítő (Stage 1+2) hitelek dinamikusan, q/q 3%-kal nőttek árfolyamszűrten, ezzel az év egészében 19%-kal (melyből 3%-pontot a moratórium állománynövelő hatása okozott). A növekedés javarészt a kormányzati és jegybanki támogatott hitelprogramoknak köszönhető (babaváró hitel, CSOK, zöld jelzáloghitel, felújítási hitel, NHP Hajrá, Széchenyi Kártya).
Szoval ebbol kiindulva meg mindig rengeteg cash van es birjak fizetni az emberek sok termek eseteben a 2-3*-os arat. Az otthonfelujitasi tamogatas es a zold hitel hatasa, hoy minden jora valo vallakozo legalabb duplazta az arait, mert ugyis visszakapjak a felet a parasztok…
Clint
Clint 2022. 03. 19. 07:18
Előzmény: #65045  hellforceone
Sajnos a valóság gyökeresen és teljesen más. A multik abszolút nem kapkodnak az ilyen fazonokért és ez nem véletlen.
Persze kivéve, ha sógor, koma, barinőci stb. mert a magyar multik (ahol magyar a helyi vezetés) is tele vannak tehetségtelen, semmirekellő, lusta, finghegyező munkavállalókkal.
De ha nincs kapcsolat, akkor esélye nincs egy nem versenyszférából érkező munkavállalónak. Egyszerűen nem tudja felvenni a tempót. A piacról nem ilyen embereket keresnek a multik, hanem olyat, akik a fenti semmirekellők hada helyett, nagy gyakorlattal, update piackonform ismeretekkel, hatalmas munkatempóval és irdatlan sok túlórával elvégzi a melót.
Clint
Sajnos a valóság gyökeresen és teljesen más. A multik abszolút nem kapkodnak az ilyen fazonokért és ez nem véletlen.
Persze kivéve, ha sógor, koma, barinőci stb. mert a magyar multik (ahol magyar a helyi vezetés) is tele vannak tehetségtelen, semmirekellő, lusta, finghegyező munkavállalókkal.
De ha nincs kapcsolat, akkor esélye nincs egy nem versenyszférából érkező munkavállalónak. Egyszerűen nem tudja felvenni a tempót. A piacról nem ilyen embereket keresnek a multik, hanem olyat, akik a fenti semmirekellők hada helyett, nagy gyakorlattal, update piackonform ismeretekkel, hatalmas munkatempóval és irdatlan sok túlórával elvégzi a melót.
Clint
hellforceone 2022. 03. 19. 06:54
Előzmény: #65043  Törölt felhasználó
Ne érts félre kérlek, értem a dolgot, tényleg beteg különbségek vannak, de nem lehet, hogy az adjunktus barátod valamit rosszul csinált?? Ilyen tudással bármelyik multi kapott volna érte, nem 266 nettóért - szerintem
zsoltee77
zsoltee77 2022. 03. 19. 06:29
Előzmény: #65039  v.tomi
Ezt meg tudom erősíteni, életveszélyes a helyzet, nem merem megjósolni, hogy ez hova vezet. Ammónium nitrátot nem is kaptam, csak 27%os pétisót, amire tavaly 150eftot fizettem, az most 600e volt. Az élelmiszer nagykerek irdatlan tempoban emelik az árakat de ebben van egy jó adag lehúzás is, nincs valós oka, hogy pl a krèmeslap az októberi 450Ftrol 1000re emelkedett. Lehetne sorolni… 12es virágcserép amiben a muskátlit neveljük 1 év alatt dupla. Vicc az egész. Itt olyan válság lesz, amit még nem láttunk. Ugyanakkor mègiscsak van lóvé, mert a hosszu hétvégén fullon voltak a wellness szállodák. Nyílik a felső decillis és az alsó 60% között az olló rendesen.
Törölt felhasználó 2022. 03. 19. 05:38
Előzmény: #65036  bimborablo
Adjunktus barát, PhD fokozattal rendelkezik, gazdasági terület, 10 év tapasztalat. Angolul és németül folyékonyan beszél, idegen nyelven publikál.
Nettó 266 e Ft a fizetése.
Mivel egyedül nevel 2 gyereket, ezért fizetőpincérnek állt Ausztriában. Következőt mondta: "Te, soha nem kerestem ilyen jól, gazdagnak érzem magam"...
No comment, beteg világ. 
Törölt felhasználó 2022. 03. 19. 01:33
Előzmény: #65041  v.tomi
És mit tesznek bele? Hidegen sajtolt rózsaolajat?
v.tomi 2022. 03. 19. 00:24
Előzmény: #65040  Törölt felhasználó
Igen, egy sz@ros olajcsere és 5 perces diagnosztika került annyiba januárban, most már biztos több. Kikerülni nem lehet, mert akkor ugrik a garancia. Katasztrofális a helyzet.

Topik gazda

pomperj
pomperj
3 5 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek