Topiknyitó: pomperj 2018. 02. 27. 07:28

Financial Forecasts  

 Azsia: mersekelt optimizmus
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Peti84
Peti84 2021. 06. 13. 12:35
Előzmény: #45339  Peti84
#45340
Peti84
Peti84 2021. 06. 13. 12:35
#45339
Kínai gyógyszer papírosoknak. Úgy emlékszem, hogy rajtam kívül más is érdekelt itt ezekben:
https://www.globaltimes.cn/page/202106/1226015.shtml ;
pomperj
pomperj 2021. 06. 13. 11:32
#45338
Ez aktualis is, es oriasi tema.
1)A ZOLD folyamat elso 10 even vagyunk tul, es mint minden nagy infrastruktura fejlesztesi hullam, ez is legalabb 50 evig fog tartani. 
A kormanyok tobbsege 2050re iger zero net energia szennyezest. Ami vagy betarthato, vagy nem. 
Az 30 ev. Az alatt 30-40 Trill Dollar beruhazast kell megcsinalni. Kicsit tobbet, mint a vilag  mai teljes Energia beruhazas ossz-erteke. 
Az eleg vicces ehhez kepest, hogy ma az SP500 erteke  kb. 35 Trill, de ebbol csak 3% az Energia szektor egesze.  Annak valos, normalis reszaranya valahol a 15% korul kell lenni. Szoval, nemcsak totalis energia-transzformaciot kell megcsinalni, de relativ erteket is helyere kell tenni. Van benne potencial.
.
Az USAban ugy szamolnak, hopgy az orszag teruletenek 2% reszet kell szel eromuvekkel es naperomuvekkel betelepiteni.
Ehhez a fejleszteshez, a mostani evi kb. 100-150Mrd zold beruhazasi tempot 7-10x nagysagrendre kell megnovelni, es azt a  tempot 25 evig tartani.
Most ugy erzekelem, hogy a 2020 evtized legnagyobb inveszticios temajarol beszelunk.
.
2)A hozza szukseges technologiak egy resze megvan, mas resze nem eleg jo, es eleg sok hianyik meeg.
A legjobb allapotu a szelenergia hasznositasnal van, ami a 45. szelessegi fok folott dominans lesz.
A 35. szelessegi fok alatt a naperomuvek kell dominans legyen. 
A ketto kozott vegyes technologiak lesznek, vagy gyengebb megterulesi szamokkal kell megelegedni. 
.
A megvalosulashoz 2030-ra legalabb 10x ennyi EV jarmuvet kell gyartani. 
2030re legalabb 40%-ra kell novelni a ZOLD eromuvek reszaranyat. 
A kritikus ritka femek banyasztat legalabb 10x-re kell megnovelni, ha egyaltalan lehet6seges.
.
3)Ez fontos, jovobe mutato inveszticios tema, de nagyon szelektiv, nagyon technologia fuggo, 
es most meeg  nagyon volatilis. A folyamat kezdeti, 5-10% reszenel tart, nem meglepo ha ilyen.
A megvalosulashoz aktivista allami szerepvallalasra, koztudatot meggyozo ervekre, a magantoke okos bevonasara, sokkal okosabb epitesi+mukodtetesi szabalyzasokra van szukseg.
A legnagyobb nehezseg szerintem az egyuttmukodes megszervezse, vilagmeretekben. Hiaba csinalja meg 10 fejlett orszag, ha 180 nem csinalja jol, vagy sehogy, es teljesen lemarad.
Nagyon nehez ebben a kornyezetben  jol invesztalni. 
Konnyu elszurni, rosszul utemezni,  es allando kovetes nelkul lehetetlen.
.
Hogy hol tart mos 2021 nyaran?  
A tema egeszenek allapotat, amit talan a TAN ETF fejez ki legjobban,
(abban van minden ami zold, igy  solar, wind, elektronika, stb) , 
de SPWR es mas ZOLD  cegeke chartja is  hasonlo,
nos, az most egy gyors felfutas utani visszahuzodasban van. 
http://keptarhely.eu/view.php?file=20210613v00w5h84.jpeg
.
Kezd az is  kialakulni, hogy mely cegek fognak vezeto szerepet jatszani.
Ki lesz  az  uj Intel, Microsoft, Apple, Google a zold energia temaban?
Ez onmagaban  donto fontossagu kerdes az invesztornak, es  nyilvan alaposan ki fogjuk targyalni. 
Feketefoton1
Feketefoton1 2021. 06. 13. 11:22
Előzmény: #45329  Feketefoton1
#45337
bocs,mivel az autómeghajtásra gondoltam ,természetesen nem H2-őt kívánnak co2-ből előállítani,hanem benzint,c8h18 és hasonló szerkezetű szénhidrogének
Billent2 2021. 06. 13. 11:06
Előzmény: #45333  frossnag
#45336
A földgázból hidrogén sajnos olyan mint a - már bocsánat - fing. Az ember eszik és eszik, a mellékterméket pedig tartja, amíg tudja, utána kiereszti valamikor. Ha már egyszer felhoztuk, akkor azzal csak a nyűg van.
Ettől függetlenül még mindig sokkal jobb, mint a szén és az olaj égetése. Ezért átmenetileg igen nagy esélyét látom, hogy a földgáz nagyon jelentős szerepet fog játszani, mert gyorsan helyettesítheti ez első kettőt.
ITER - borzasztó lassú a fejlesztés és ez még csak egy kísérleti erőmű!
Az olaj árára a termelési szűk keresztmetszetek és fejlesztési hiányok fognak jelentős hatással bírni. Az a paradoxon fog fennálni, hogy a büdös lenézett olaj tényleg fekete arannyá fog válni. Ne feledjük, hogy a vegyipar nincs nélküle.
Én egyértelműen a Gazpromra és Solar-os cégekre szavazok. Még várok velük egy visszaesésre és a német választásokra, de majd valószínű hogy betolok egy vagyont. Már csak azt kéne megoldani, hogy ne ADR-t, hanem tényleges részvényt tudjak venni. Az ADR hátrányát már írtuk: egyik napról a másikra eltörölhetik, ha a politikai helyzet éppen úgy hozza.
pomperj 2021. 06. 13. 10:44
Törölt hozzászólás
#45335
humanoid.reinkarnation 2021. 06. 13. 10:44
Előzmény: #45333  frossnag
#45334
Bizonyos napelemekhez indiumot, galliumot, tellúrt használnak.
Ezek a ritkaföldfémek csoportjába tartoznak.
Napelemen kívül ritkaföldfémeket használnak egy rakás high-techbe, kiváltképp a környezetbarátnak tartott technológiákba. Néhány példa: hibrid motorok, katalizátorok, mágnesek (elektromotor, szélturbina), LCD kijelzők, lézerek, fénycsövek,ötvözetek, olajfonomítás, stb.
Ritkaföldfémek és a feldolgozás piacát Kína uralja, jellemzően állami cégek segítségével.
Az egyetlen piacon elérhető cég az ausztrál Lynas (LYC), mely gyakorlatilag Kína egyetlen alternatívája ezen anyagok beszerzésénél. Asszem a cég a világpiac 10%-át birtokolja.
Amikor Kína úgy dönt, hogy megszorongatja a fejlett világot, a LYC nagyon sokat fog érni...
Szerintem illik a commidity felfutásba is. 
frossnag 2021. 06. 13. 09:42
Előzmény: #45331  Billent2
#45333

Úgy látszik akkor, hogy egyik jelenlegi energia termelési mód sem alkalmas igazán arra, hogy a tervezett klímacélok teljesüljenek a jövőben.
Ha jól tudom a napelemekkel is van valami bibi, azoknak az előállításához valami ritka nyersanyag kell talán?
A hidrogénre visszatérve úgy tudom hogy a földgázból való előállítás során van valami technika amivel megkötik a káros anyagokat vagy mi, és akkor kevésbé szennyező. Talán ez látszik számomra a leginkább járható útnak, úgyhogy a földgázos cégek mint pl a gazprom akkor hosszú távon is életképes lehetne. Mert én attól félek, hogy a sok klímatörekvés miatt már nemigen lehet majd használni a kőolajat mint tüzelőanyagot, ezért az itt a fórumon jósolgatott hatalmas olajláz nem hiszem hogy hosszú távon is érvénye maradna.
Billent2 2021. 06. 13. 09:34
Előzmény: #45331  Billent2
#45332
Csupán annyival egészítem még ki, hogy Kukker kollégán sokan élcelődnek errefelé, de (ha már egyszer vasárnap van :-) ):
az emberiség ismételten olyan helyzetbe került, hogy egy nyelvet beszél vagy tud beszélni: az angolt. Olyan helyzetben érzi magát, hogy mindenre képes, mindent meg tud valósítani. Erre volt már példa a történetírásban. Lásd.: Mózes 1. 11 (Aki nem akar keresgélni: Bábel tornya)
Az számomra nem normális - tényleg nem fér a fejembe -, összeegyezhetetlen az emberrel magával, hogy angol fiatalok berúgni repülnek Budapestre hétvégenként. Ez nálam minden alja perverzitást felülmúl.
Kíváncsian szemlélődök.
Billent2 2021. 06. 13. 09:05
Előzmény: #45330  frossnag
#45331
A megújuló energiaforrrások használata megkerülhetetlennnek látszik, bar meg sok probléma akad velük. Ide tartozik a nap-, szél-, biogáz-, víz-, fa-, fúziós energia. A hidrogén önmagában nem létezik, azt ezek által létrehozott árammal lehet vízből kinyerni. A földgázból kinyert hidrogén nem játszik a melléktermékek miatt.Probléma jelenleg a hatékonyság. Egy hagyományos erőmű (az autót és az otthoni fűtést is ide értem) nagyon alacsony hatékonysággal dolgozik. A célban – tehát pl. Az autónál a mozgás a cél – 30% körüli energia kerül átalakításra az eredeti 100%-ból, a többi elvész. Ugyanez az összes nagy erőműnél, még az atomnál is. Az elveszett energia, legtöbb - esetben hő – nem használható ráadásul termelődik mellékesen egy csomó olyan gáz, ami a klímaváltozást befolyásolja. (Az atomnál nem, de a 30% hatékonyság ott is játszik).Magyarul: le kell állni a földből felhozott szénhidrogének elégetésével. Nem csupán nem hatékonyak, hanem klímabefolyásolók is.Nagyon hatékony energia-átalakító pl. az elektomotor vagy a transzformátor. (90% körül) Tehát elektromos árammal kell mozgatni mindent.Az áram előállításához kizárólag megújulót kell (ahhoz, hogy ne termeljünk co2-t) használni: víz, szél, nap – ezek közvetlenül áramot termelnek víz forralása nélkül. Játszhatna ebben a ligában a biogáz és a fa is , de azokat jobb fűtésre használni. A hatékonyság azonban itt is játszik: a napcellák kb 22% körüli hatékonysággal alakítják át a napsugár energiáját árammá. Tehát nagy felület kell hozzá, de nem baj, mert sok a háztető, igen ám, de sok cellára is szükség van. Szélnél hasonló a helyzet. Ha helyben termeled az áramot, én a saját napcelláimmal töltöm az autómat, ok, de a legtöbben távolról kapják a naftát, ebben az esetben komoly veszteség van a szállítás során. Továbbá: újrahasznosítás még nem minden esetben megoldott: a szélerőművek rotor-lapátjai nem újrahasznosíthatóak. (egyelőre).Én évek óta 3500 kwh-t használok évente (most változni fog az autó miatt). Hiába cseréltem le minden világítótestet LED-re, TV-t kisebb fogyasztásúra de nagyobb képernyőre, asztali számítógépet már nem használok, stb., elvileg jóval kevesebbet kéne fogyasszak. Többet kell ellenben locsoljak, mert itt ahol élek már rengeteget kell locsolni mondjuk a 10 évvel korábbi helyzethez képest, amikor egyáltalán nem volt még erre szükség. A gazdáknak is ismeretlen fogalom volt az öntözés. Ma már nem. A vízpumpa kiegyenlíti az energiamérlegünket, mert oda kakaó kell nem pedig valami kékes-zöldes műfény. A közelben volt pár üres telek, ezek beépítésre kerültek, oda is kell energia. Csodák sajnos nincsenek és egyelőre csupán útkeresésnek tűnik minden próbálkozás. A fenntartható fejlődéssel én nem tudok mit kezdeni. Szerintem nem létezik. Mármint olyan formában nem, hogy feltaláljuk a teflont és mindeninek 10 db teflonos serpenyője van. Jobb a vas, de azzal törődni kell.Ideje lenne lassacskán abba az irányba fordulni, ami az embert emberré teszi: a szellemi kiteljesedés felé. Ott még bőven van mit keresni. Zabálni az állatok is tudnak, ha többet zabálunk még nem vagyunk különbek náluk. Én simán el tudom képzelni, hogy a mostani helyzet kihasználva és annak tanulságait alkalmazva (az, hogy véletlen volt-e vagy sem mellékes) egy kissé lehűtik ezt a túlmozgásos emberiséget. Éppen ezért nagyon nehéz – szinte lehetetlen - hosszabb távra tervezni. 
frossnag 2021. 06. 13. 08:52
Előzmény: #45329  Feketefoton1
#45330
Természetesen bárkitől szívesen fogadom  a választ a kérdésre. Azért címeztem pomperj-nek mert a fundás meglátásai elég jók, ezért szívesen meghallgattam volna őt is a témáról.
Feketefoton1
Feketefoton1 2021. 06. 13. 08:16
Előzmény: #45327  frossnag
#45329

bár nem engem kérdeztél,de ezzel kapcsolatban megosztanék veled néhány gondolatot:
1.,H2-őt többféle technológiával lehet előállítani,h2o-ból a legtisztább/elektrolízis/
                                                                                     földgázból,erre azért nem mondható,hogy nem szennyező
                                                                                     co2-ből,nagyon az elején járva
2.,ITER,Fro-ban építik sok résztvevővel,Jp,USA,Eu,Rus.../,ez valami 30éves projekt,mert építés közben kell kitalálni a következő lépést is,/magfúzióst kina több változatban is fejleszt/ ;két H fúziója deutériumot + sok energiát eredményez...ez a legtisztább energiaforrás...ettől várják az emberiség korlátlan energiaellátását
pantya100
pantya100 2021. 06. 13. 02:39
Előzmény: #45327  frossnag
#45328
frossnag 2021. 06. 12. 19:51
Előzmény: #45324  pomperj
#45327

Te mit gondolsz a megújuló energiaforrásokról, és a kapcsolódó egyéb klímabarát technológákról,  (nem tudom hogy tényleg azok-e) mint például a hidrogén hasznosítása tüzelőanyagként, vagy a magfúziós erőművek elméleti lehetősége?
Nekem úgy hangzik, hogy a jövő ilyen irányba terelődik, és így jó befektetés lenne, de lehet hogy csak én is felültem a hype vonatára, és amikor lecseng a divat, akkor évekre beszorulok egy rossz befektetésbe.
Gondolom ez már volt téma korábban is, de hónapokig nem volt időm a fórum olvasgatására, így kimaradhattam belőle.
pomperj
pomperj 2021. 06. 12. 19:50
#45326
Szerintem mindket kalkulacio ugy rossz, ahogy van.
Eloszor is, 90 eves idoperiodus atlagait hasznalja. Dehat egy invesztor atlagos "elettartma" kb. 30 ev.
Nagyon nem mindegy, hogy ebben a 1966-82 kozotti 16 ev bear piaci tapasztalat, vagy az 1982-2000 kozotti 18 ev bull hatalmas aremelkedese,  volt benne. Aki 16  ev Bear piacot latott, aligha fog rohanni a 17. evtol kezdve, es penzet tozsdebe akarja betenni.
Masodszor, a penz a valosagban folyatosan, mondjuk evente befektetheto kis "adag"-okban erkezik.
Ezek viszont nem egyenlok. Hanem sok tenyezo miatt sokszorosan elteroek egymasutani evekben.
Harmadszor, aligha azonosak a kilatasok a piacon,  ha Shiller CAPE atlagos 15, vagy 37,  mint most.
Akkor kulonosen, ha ezt 40 ev kamatcsokkenes, es 20 ev allando kozp. banki stimulus hozta letre, es kozben beindult egy  gyorsulo inflacios hullam, plusz hozzajott oriasi eladosodas es Covid stimulus.
Az invesztorknak a konkret helyzet konkret elemzese alapjan kell befektetniuk. Nem atlagok alapjan.
.
http://keptarhely.eu/view.php?file=20210612v01w8kxd5.jpeg
pomperj 2021. 06. 12. 19:41
Törölt hozzászólás
#45325
pomperj
pomperj 2021. 06. 12. 19:23
#45324
Alzheimer drug tema.
Hetfon a Biogen uj gyogyszeret engedelyezo hiren jol kerestunk, 
a BIIB +40% ugras, 295--->440 eleg jo alkalmat adott. 
Esai, ESALY meg jobb volt, +80%, 75--->120 ugrast csinalt.
Az FDA-ban oriasi lehetett a vita, masnap a bizottsagbol harom tag lemondott, mert nem ert egyet.
Mas gyogyszergyartok ugyanezzel az osszetetelu fehrejevel mar kiserleteztek, mint Aduhelm, 
de azokat nem engedelyeztek. Ely Lilly, Roche hamar ujra jelentkezni fog a sajat gyogyszerevel.  
Azota elkezdodott az arfolyam visszaeses, es az kerdes, hol erdemes ujra megvenni?
.
a)Biogen 56.000 USD arat ker egy eves adagert, es szerintuk 1-2m potencialis ugyfel van.
Erosen ketlem, hogy az amerikai biztositok ezt ennyi betegnek hamar megfinansziroznaak.
Es meg egy meretes biztositasi  aremeles utan sem fogjak tomegesen alkalmazni, egyedi biztositoi engedelyekhez kotve, fokozatosan fogjak az orvosok felirni.
,
b)De az talan elkepzelheto, hogy evente 1.0-1.5Mrd tempoban novekedo arbevetel lesz belole,szoval 2025re elerheto lehet 5-6Mrd. Ez meglokheti a ket ceg arbevetelet.
Konkretan, BIIB arbevetel 12--->15, ESALY 5-->8Mrd-ra emelkedhet.
Ez kexdetben, most, nem is olyan nagy profit-novekedes. Elso ranezesre indokolhat egy +20% koruli  azonnali arfolyamemelkedest, de tobbet aligha.
Szoval BIIB talan erdekes veteli lehetoseg 270+60, ESALY 65+15  USD szint alatt lehet ujra erdekes.
.
http://keptarhely.eu/view.php?file=20210612v01wffkrx.jpeg
Peti84
Peti84 2021. 06. 12. 14:06
Előzmény: #45322  Máté
#45323
Hát nem veletlenul akarnak majd haza menni pl a kinai evk is (xpev, nio). Ha az meglenne, nalam akkor egy rizikofaktor kiesne es akar 25ig siman be mernek ulni pl: xpevbe (ha csak nem esnek ki a part kegyeltjei kozul).
Máté 2021. 06. 12. 14:01
Előzmény: #45321  Peti84
#45322
Köszi, így már értem a plusz kockázatot. :)
Peti84
Peti84 2021. 06. 12. 13:57
Előzmény: #45319  Máté
#45321
Beragadsz honapokig penzzel pl.: xiaomi eseteben 6-8 honapra (egyik kollega elmondasa alapjan) es majd valamikor, valamilyen arfolyamon lesz egy atvaltas, amikor a penzedhez jutsz (ezt nem tudod befolyasolni). Az adr ticker meg egyik naprol ugy eltunik mint ha nem is lett volna, egesz egyszeruen torlik. 

Topik gazda

pomperj
pomperj
3 4 5

aktív fórumozók


friss hírek További hírek