Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
pl. az enyém még a tavasz elejéről . Egyelőre úgy tűnik nem lesz már előtte 400 ... Mivel, A jelenlegi kilátások szerint az idei év "ritka jó év" lesz a magyarok számára.
Szerintem meg szokásod szerint tájékozatlanul okoskodsz már megint. --- A google nincs bevezetve nálad? vagy Csak nem tudod használni... ?! *************************************** A pénzügyi számlák előzetes adatai alapján közölte hétfőn az MNB, hogy az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága a GDP 70,6 százaléka, 47 296 milliárd forint volt a múlt év végén !!!!! . Az Eximbank adósságát is figyelembe véve a szektor adóssága 48 840 milliárd forintot, a GDP 72,9 százalékát tette ki.
Ok. Bocs. Leesett hogy értetted. Hát nem tom mennyire jogos. Mert a bevételek Áfa -ban meg Szja-ban nőttek, ezek csak azért mert infláció van. Tehát ezek nem megoldások az inflációra, hanem annak tünetei / mellékhatásai. Az ok / okozatot ne cseréljük fel.
Szerintem Te összekevered a teljes GDP-t azzal a pénzzel, ami az állam bevételi oldalán van. Utóbbi sokkal kisebb. Mert ha én csinálok egy asztalt akkor az állam adóztat mint az állat mindenféle jogcímen, de azért marad nálam is valami. Az a valami hozzájárult a GDP-hez.
Törölt felhasználó2023. 04. 13. 14:54
Megjegyzem... Érvényesnek tűnik továbbra is a 350 HUF/EUR jóslat.
A "ki fizeti az inflácót" azaz ki szív miatta? Az egy másik kérdéskör... ---- Nos, az pl. 1. Akinek PÉNZE VAN!!! és NEM tudja azt legalább az inflációval "kamatoztatni". 2. Ingatlana van és kénytelen eladni. Akkor amikor az értéke nem nő legalább az inflációval. 3. Aki dolgozik-keres... Mert a munkabérét UTÓLAG fizetik ! Azaz mire megkapja a munkája bérét és elköltheti. Az már kevesebbet ér, mintha azonnal kapta volna meg. . Jelenleg "kajában-háztartásban" közel 45% lehet az infla. Az havi 4% körüli bukta ebben a költség körben. . Átalagban is 25% körül van hivatalosan is.A Ami havi 2% bukta az utólag fizetett bér miatt. 4. Mindeki más is aki az infla alatti kamattal hitelez!!!
Akkor jön ki, HA... - az adósság kamat költsége KISEBB. mint - az infláció miatti bevétel NÖVEKEDÉS Megj: külföldi pénzbeni adósság esetén az árfolyam is belekavar! ----- Jelenlegi ismeretek szerint a magyar Államadósság 47 000 milliárd körüli. (amiből 35 000 a hazai és 12 000 a külföldi) . Az adósság kamata 3500 milliárd körüli lehet majd az idén. *************** Az állam adósság kamatköltsége 3500/47000= 7% körül lehet. *************** Ehhez képest a bevételek növekedése 20% körüli-fölötti.... - Hát így lehet elinflálni.
Hozzáteszem senki se mondta az állam részéről hogy ez a terv. Csak ez egy logikus lépésnek tűnik. Főleg annak fényében hogy mi mást lehetne csinálni? Hatalmas terhet cipelünk. A kamatokat lehet fizetni egy ideig újabb állampapírból / deviza kötvény kibocsátásból, de ezek egyre drágábbak lesznek ahogy nő a lufi. Szóval kéne egy terv.
ezzel az iskolapéldával ott a gond, hogy 25%ksh infla mellett az árak 50-100%al mentek el, de a fizetések szerintem nem volt az a hely ahun 25% emelkedtek volna a versenyszférában. Nagy nemzetközi cégek fidereszes hívő dolgozója is azon panaszkodott, hogy az eu-s 8% inflakövető fizuemelése volt... nem tetszett neki, h nem 25%, pedig jól dolgozik... így nem fog működni dolgozói oldalról a magánember adósságának elinflálása, max a fizetésének az értékének az elfüstölése, de az nagyon.
Gondol meg, hogy idén tartozol 10.000 Ft-al, fizetésed 100.000 Ft, havi költésed 99.000 Ft. A tartozásod az a 10-szerese a kettő különbségének, azaz 10 hónap alatt tudod törleszteni. A 100%-os infláció esetén jövőre 200.000 Ft bevétel, 198.000 Ft kiadás esetén 2000 Ft marad, azaz 5 hónap alatt meg tudod adni. Ennél árnyaltabb a dolog, de ez a lényege.
OFF2: mindenképp érdemes az előzmény h.sz.-hez képest nézni a linket, elnézést, hogy ezt nem rögtön jeleztem. A videóban a KAVOSZ vezérigazgatója beszélget "Majka papával". Sajnos nem derült ki kvázi semmi számomra Majka üzleti ügyeiről, hogy miért is kellene Őt példaképnek tekinteni bárkinek. Sajnos még mindig csak egy n+1-edik niemand, akinek most jól megy...
Számszakilag se jön ki nekem hogy az infla segíti kifizetni a HUF adósságot (ami inflációkövető, ezen túl nyugdíjakat ki kell igazítani, közszférában emelni kell elvileg, állami beruházások ennyivel többe kerülnek, stb). De ezt elengedem, lehet csak én nem látom át. Ha ez ennyire f.asza, akkor miért nem ezt csinálják? Látszólag pont az ellenkezőjét akarják. Sapka sapka hátán. Persze van ami pont ellenkező hatást vált ki. Azért azt nem hiszem, hogy eleve így akarták. Mármint hogy úgy kommunikálja az ársapkákat, mint infláció csökkentő hatású, de közben tudja hogy pont hogy ettől csak magasabb lesz és örül neki.
EUR/HUF
Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
Real:313 (ma volt 314,7 is)