bocs...mikor már elküldtem a hozzászólást utána láttam, hogy rosszul írtam....lassan megvehetNÉM….így akartam fogalmazni. Én a spread-et úgy értettem, hogy 1 uncia vételi és eladási ár közötti különbözet....szóval az 1kg 32x27=684EUR ott ahol értékesítettem Bécsben múlt héten. De ránéztem most és ugyanekkora a spread most is. És nem, biztos nem szándékozom cipelni fizikai aranyat a világvégére....nem éri meg a vámolása meg a hercehurca. Mondjuk az kár, hogy fizikai aranyat még nem lehet "utalni" :) kb mint a transferwise-on a devizát :) Mindenesetre ha annyira ragaszkodnék az arany fizikai állapotához akkor ott is megvehető...de 7 év veszteségben birtoklás után most jobban vonz az online kereskedés :)
Ez igy van kb., de nem is azert veszunk fizikai aranyat, hogy oda-vissza valtogassuk kp-re, hanem, ha mar a kp-t soprik az utcan, akkor meg mindig legyen 1-2 evre mozdithato fizetoeszkozunk. Ez nem paranoja, csupan elovigyazatossag. Akkor a biztositok sem fognak tudni szettart karokon kivul mast mutatni. Ez az ertek nem hianyzik a csaladi kasszabol, de jo hogy ott van a hatterben. Ezt csak akkor erti meg valaki, ha mar megfogta es elrakta biztos helyre.
Azt sem értem, hogy ha az őszi költözés miatt adtad el, akkor miért írtad lent #8978, hogy alacsonyabb áron visszavásárolnád? Mégis vinnéd magaddal az 1kg aranyat? Hogy lehet 1kg aranyat külföldre vinni? Milyen engedélyekre van szükség és mennyibe kerül ez az utaztatás? Milyen biztonsági intézkedéseket teszel a szállításnál?
Ez ugye nem magyarországi cég? Vagy én értem félre ezt a spread-et? Amit most hirtelen találtam az 2100EUR körül mozog 1kg-nál. https://www.screencast.com/t/aFFRag0kJ4
Mielőtt még teljesen hülyének néznétek az is az igazsághoz tartozik, hogy még ősszel a világ másik felére költözöm. Oda biztos nem cipelném a fizikai aranyat, már csak a vám miatt sem. Szóval a mostani eladásomat ez is indokolta...amellett, hogy a választóinak és a globalogazdinak is megfelelni akaró Trump egy meggondolatlan kijelentésével hipp hopp veszteségessé válna a 7 éves rossz befektetésem.
A jegybanknak egészen más a szerepe, más feladatai vannak, a jegybankok nem a jövedelmezőségre törekszenek, nem arra h minél nagyobb eredménnyel zárják az adott időszakokat. A jegybankok nem részvényeket vesznek, teljesen más szempontok vezetik. Nem lehet összehasonlítani a magánbefektetőkkel, intézményi alapokkal, mivel a gazdaság stabilitását őrzik. Bretton Woodsnak pedig nézz utána.
Anno mikor vettem a spread 40EUR volt...most akinél eladtam 27EUR. Amúgy teljesen egyetértek, hogy az én esetemben is mindenki jobban keresett azon az aranyon....kitermelő, kereskedő, talán még a szállító cég is :) de ez az én hibám volt, rosszkor vettem drágán. Így 7 év után az let a "nyereségem" amit nem buktam el rajta egy + az apró :)
Arany-Ezüst