Egyébként biztos megvan az oka, hogy így csinálták (pl. adózási? akármi), de ezt a tőkealaapos kezelés átadás mutyit egyelőre még nem értem. :) Sokkal tisztább lett volna a struktúra, ha pl. a MOL RES a részvényeket megveszi a Riverland alaptól, és átkötik a pakkot fix-en, ahogyan a Wabis kiszállásnál is csinálták. Na mindegy, szerintem lehet még hír ezzel kapcsolatban. (pl. Jellinek-delegáltak lemondása)
""Az Indotek alapkezelő kiszáll az Alteóból." Ha egyszer közvetett módon benne volt, akkor mégiscsak kiszállt belőle. Erről szól ez a bejelntés: https://bet.hu/newkibdata/129121171/ALTEO_r%C3%A9szv%C3%A9nyesi%20bejelent%C3%A9sek_2040910_final.pdf . Amiket leírsz, hogy az igazgatótanácsban és az fb.-ben változások lesznek az elég valószínű, de nem biztos. (Általában le szoktak mondani.) Ha úgy választották ki ezeket a személyeket, hogy alapvetően a MOL-nak kedvezőek voltak, akkor maradhatnak is.3. pontot meg ők elintézik egymás között, nem látom, hogy miért bomlana fel az együttműködés. . Ha majd Tiborcznak is kell egy kis pénz, akkor majd megpörgetik az Alteo árfolyamát és kiszáll. . Szerintem a MOLnak ki kellene vásárolnia Tiborczot is. Lehet, hogy már a háttérben ez is fut, csak még nem zárult le. (Egy 4800-as ajánlat miután bezsebelték a ~400Ft osztalékot , azaz 5200 Ft /rv nem olyan rossz. ) .
"Kiszorítás" szerintem nem így működik, hogy látod, ahogy elkezdik adni-venni és fogy a közkéz, meg adják a Chikánék és MRP, ez egy teljesen szabályozott folyamat (Tpt.). Kellene ehhez egy új, önkéntes vételi ajánlat, aminek az eredményeként vagy a zárása után 3 hónapon belül el kell érniük a min. 90%-ot. Ha elérik/fölé kerülnek, csak akkor lehetne ebből kiszorítás (vételi jogukat gyakorolják, a többiektől megveszik/elveszik a papírt a számláról, és jóváírják helyette az árat). Ha ilyen lenne, szerintem Chikánék sem ajánlat előtt adogatnák el, hanem beadnák az ajánlat alatt a pakkot (ahogyan a takeovernél is eladták a fél pakkjukat). "Kivezetés" pedig egy másik Tpt.-s folyamat, amit nem előz meg ajánlat, erről a közgyűlésnek kell döntenie (a Kulcs-Soft éppen most csinálja). Ezt a meghívóból látnánk 30 nappal előtte, ha ilyenre kerülne sor. Legalább 50%+1 tulajdonosnak jelen kell lennie, és legalább 3/4-es többségnek kell támogatnia a kivezetést. Aki nem szavazza meg a kivezetést ("nem", "tartózkodik", vagy nem megy el), attól megvenné az Alteo a papírt a meghatározott áron. Ehhez nem kell 90% sem. Egy kiszorítás ajánlattal mondjuk kb. 6-9 hónap, egy kivezetés kb. 4-5 hónap. De ezeknek szerintem nincs rövidtávon sok valószínűsége. Viszont ismerve, hogy a MOL egy vérprofi cég, ("kegyetlen") befektető, amit a TVK-nál is láttunk, azt én el tudom képzelni, hogy amikor a tárolók és más projektek is beindulnak, ill. termőre fordulnak, 2025 végén (Karácsonykor?), vagy '26 elején megpróbálkozik egy önkéntes ajánlattal, lehet, hogy már Tiborcz nélkül. De ez még odébb van, addig termeli nekünk is a pénzt.
Üdv eszpe2! . Az nekem is tiszta volt, hogy most nem kell nyilvános vételi ajánlatot tenni(ük). A kérdés arra az esetre vonatkozott, ha esetleg a MOL megvenné Tiborcz pakkját is ... . Megnéztem a szabályzatban: csak jelentenie kell a MOLnak ha megveszi Tiborcz pakkját. . ("Az 5 %-ot illetve egész számú többszörösét (kivéve a 60, 65 és 70%-ot), továbbá 90%
felett valamennyi befolyásszerzést vagy csökkenést két naptári napon belül (feltételtől,
időponttól függő megállapodásnál annak megkötésétől) a Felügyelet illetve a céltársaság
igazgatósága részére be kell jelenteni, valamint gondoskodni kell annak közzétételéről." . "Amennyiben az ajánlattevőn kívül egy részvényes sem rendelkezik a szavazati jogok több
mint 10%-val, akkor 25%-ot meghaladó befolyásszerzés esetén, egyébként 33%-ot
meghaladó befolyásszerzés esetén előzetesen, vagy nem közvetlenül a befolyásszerzésre
irányuló magatartás esetén utólagosan, a Tpt. 55. § (2) bekezdésében meghatározott
közzétételt követő 15 napon belül nyilvános vételi ajánlatot kell tenni.") .
Én rövid-középtávon nem félek ettől. Ahhoz, hogy ez megtörténjen 90% fölé kellene menniük. Ezt vagy a BÉT-en teszi meg brutál keresletet generálva és felhajtva az árat, vagy tőzsdén kívüli ügyletekkel. Mivel a 3 (bocs, most már csak 2) nagytulaj pakkján kívül csak az alteo menedzsmentnek és a kisrészvényeseknek van (nagyobb) részvénycsomagja (összesen majd 25%) így elég valószínűtlen, hogy végbemenjen a kiszorítás úgy, hogy ne látnánk legalább annak első jeleit. Pl Chikán Attila és Kovács Domonkos ha eladja a pakkját a MOL-nak akkor azt be kell jelenteni, így tudni fogjuk, hogy valami történHET esetleg.. de még ezek után is meg kellene "győzni" a maradék több mint 20% kistulajt, hogy dobja be a részvénycsomagját.. vagy a másik, hogy rövid idő alatt hirtelen mondjuk 10k fölé megy az árfolyam hatalmas összegekben, ebből arra következtetve, hogy nagy tételben gyűjtik a részvényeket bármi áron. Erre csekély esélyt látok. Mármint nem arra, hogy egyszer 10k fölött lesz a részvény ára, hanem arra hogy észrevétlenül, minden előjel nélkül egy kiszorítási kísérlet kellős közepén találnánk magunkat.
Értelmezésünk szerint mivel az összehangoltan eljáró konzorcium már korábban adott vételi ajánlatot a kisebbségi részvényesek felé, s a jelenlegi tranzakció a konzorciumi tagok közötti átrendeződés, ezért a Molnak nem kell újabb nyilvános vételi ajánlatot tennie a többi részvényes felé. Ugyanakkor azt is gondoljuk, hogy eddig is a Mol kezében volt a szakmai kontroll, ami ezzel a lépéssel csak erősödik. Ugyanakkor a szakmai befektető tulajdonrészének növekedése akár komolyabb stratégiai célok kitűzését is lehetővé teheti a jövőben. Éppen ezért a lépést pozitívan értékeljük. "
Felelőtlen lenne erre egzakt választ adnom, mert nem tudom. Rövidtávon az árfolyam iszonyat sok mindentől függ, sok esetben nem törődve a cég valós értékével. Erre azt szoktam mondani, hogy nézd meg (a béten mondjuk) az alteo grafikonját mióta tőzsdén van és látni lehet majd, hogy honnan, hova halad a cég hosszútávon. Na én ebben a trendben nem látok változást, én a folyamatos bővítés mellett vagyok.
Köszönöm szépen a válaszod Talán mintha egy korrekció ba lennénk ami szerintem egészséges és természetes ha lejjebb megy még szerinted meddig mehet le hogy a 4400 erőstámasz?
Alteo Nyrt.
egész magas színvonalú, és meglehetősen informatív (Wallis jelenlét ellenére).
a menedzsment is jónak tűnik.
ez az év már komolyabb EBIDTA-t és eredményt sejtet.
A METÁR életbelépése mérföldkő lehet a cég életében.
ugyan még illikvid, de 3 befektető kapott kb. 160 ezer db-ot a Wallistól, lasssan kezdenek forgalmat és közkézt csinálni.
Ez persze kell is, hiszen tőkeemelést terveznek. (Magyarországon kívül szeretnének terjeszkedni, ami a jelenlegi helyzetben inkább pozitívum)
Tevékenységileg E-Starhoz hasonlítanak (másban nem), de alternatív energiák felé mennek, kevesebb önkori és lakossági, több ipari ügyféllel.
A kötvényekből befolyó pénzből jelentős Ebidtát tereme4lő cégeket vettek eddig.
A Wallis miatt nem valószínűsíthető az E-Starhoz hasonló végkimenet.
Kérdés, mennyire akarnak kisbefektetőket is beengedni.