Most már bármit mondhatnak. Jövőre Pénzügyminisztérium se lesz . Ha jól tudom beolvad a Nemzetgazdasági minisztériumba. Így ha valami nem sikerül mindenki mutogathat csak nem lesz szó szerint kire. Varga is mint MNB elnök talán így tudja a Pénzügyminisztériumot okolni. Hiszen már mint autonóm szervezet nem lesz. :)
Király megmondta, a forint kizárólag a spekák miatt gyengül, a gazdaság teljesítménye nem indokolja. :D Szerinte a csúcs speka még mindig Soros, hát ki lenne más. :D Arról viszont mindenki mélyen hallgat hogy a legnagyobb árfolyammal játszogató fő speka, főleg 2020 előtt a küklopsz zseni Matolcsy volt, aki a nyereséget talicskával tolta ki az MNB-ből az alapítványain keresztül. Gondolom mindenkibe beleégett a bűvös mondat "elvesztette közpénz jellegét". Jövő januártől mindennek drasztikusan emelik az árát a KSH számításai szerint az infla meg bámulatosan csökkeni fog. :) Ekkora szánalmas rabló csürhe kormánya még soha nem volt az országnak.
415 egy rothadó nyugati euro. Idén január 7-én 377 Ft volt. Kicsit több, mint 10% forintgyengülés 11,5 hónap alatt. 10% 10% 10% A forint értékének 10%-át lopta ki az emberek zsebéből a PedoFidesz a szándékos forintgyengítéssel. Még a látszólag szutyok EMÁP is cirka 14%-ot hozott forintban, a PEMÁP pedig jelen állás szerint részben veri a PMÁP-ot az utóbbi 1 évre vetítve. Lassan itt az év végi zárás, 415Ft-os euróval hogy lesz papíron államadósság csökkenés GDP arányosan vagy talált a KáderSH egy új szàmítás módszertant (idióta Marci féle együttható), amivel ez kijön papíron?!
108-as DXY mellett dollárt venni? - nekem ez már túl sok. https://www.tradingview.com/symbols/TVC-DXY/ 5 évesen látszik milyen túl áras a dollár. Így a USD magyar kötvény az alacsony kamat mellett nem biztos, hogy jó. Persze a HUF gyengülhet tovább de a gazdaságunknak már ez túl sok. Most nem is mernek vágni. A magyar lakosság kampányévben egy új ársokkal szembesülne a boltokban. A 3.5% letagadott inflációt nem lehet sokáig tartani. Mar éppen eléggé kilóg a lóláb. Főleg a minimálbéresek, nyugdíjasok érzik itt valami nem stimmel. Magyar állampapírt szintén bukó tartani. Lényegében biztonságos részvények, Brics kötvény vagy fejlődő piaci esetleg ingatlan alapokban látok nagyobb biztonságot.
Bobyhoz csatlakoznék, legegyszerűbb megoldás valami dolláros rövid kötvényalap (Erste, OTP stb.) TBSZ számlán. Adó- és izzadságmentes, és kb ugyanazt hozza, mint a jóval bonyolultabb megoldások (etf, közvetlen kötvényvásárlás).
A Revolut a Befektetési szolgáltatásán belül nyitott egy kötvény szekciót, ahol lakossági méretben is lehet vásárolni. Amire figyelni kell: Mindig vannak európai cuccok, de ott van egy halom amerikai cég és treasury, amiket nem szabad megvenni itthon a kettős adóztatást kizáró egyezmény megszűnése miatt. Az év végén neked kell figyelni hogy kifizesd majd a kamatadót / szochót mert nem vonnak semmit. TBSZ sincs. Európai Beruházási Bank 03/28: 4,28% USD Németország 03/29: 4,38% USD Román 09/29: 4,70% EUR De nézegetni kell, mert sokszor vannak magyar és román dolláros papírok is.
Ha az országkockázat nem zavar csak a deviza, akkor a CIBnél (ha legalább prémium ügyfél vagy) van magyar devizás állampapír nagytételben, de elég sok bosszúsággal jár és nagyon nagy az árrés, valószínűleg nemigen éri meg. //USD-re 28-as lejárattal most 4,71% EHM, de azért ebből lejönnek a számlafenntartási költségek..//
Nekem sok pénzem van benne (nem hedged) és azért nem adom el, mert nem tudok más értelmes biztonságos likvid eszközt amiben a pénzem tarthatom (és vehetek belőle részvényt vagy ingatlant ha jön valami szembe).
Kösz, a hedge miatt el fogom engedni ezt a terméket. A teljes vagyonon belül a súlya 1% alatti, igazából ezt 2023 végén még abban a hitben vettem, hogy csökkenni fognak a kamatok. Aztán most visszaemelkednek, és ez nem tetszik.
Állampapír
Lehet, hogy hozamilag nyernek 2,245-ot de sokkal fincsibb visszavenni az Eurót 295-ön amikor kiszállnak.
Ezért tartja még a Templeton is.