Topiknyitó: pampa 2008. 11. 23. 16:14

Szlovák-Magyar konfliktus  





Kubis: a magyarok soha nem kapnak autonómiát

Vasárnap, 2008. november 23. 15:09 - Frissítve: Vasárnap, 2008. november 23. 15:13

MTI

Szlovákia számára elfogadhatatlanok a nemzeti kisebbségek kollektív jogai, és autonómiájuk bármilyen formája - jelentette ki Ján Kubis szlovák külügyminiszter egy interjúban. Pozsony azt is megpróbálja megakadályozni, hogy Brüsszelben téma legyen ez a kérdés.

Szlovákiában szó sem lehet a nemzeti kisebbségek kollektív jogainak elismeréséről és autonómiájáról - jelentette ki a szlovák külügyminiszter. Ján Kubis szerint a Szlovákiában élő magyarok helyzetéért a szlovák kormány a felelős, Szlovákia számára pedig elfogadhatatlan a nemzeti kisebbségek bármilyen kollektív joga, bármilyen autonómiája, beleértve a személyhez kötöttet is.



A szlovák külügyminiszter mindezt az újvidéki Dnevniknek című lapnak nyilatkozta. Az újság annak kapcsán kérdezte Ján Kubist, hogy vajdasági magyar politikusok ismét a kettős állampolgárság kérdésének felülvizsgálatát kérik Budapesttől, és azt, hogy tegye egyik legfőbb külpolitikai törekvésévé a határain túl, kisebbségben élő magyarok perszonális autonómiájának kivívását.



A szlovák külügyminiszter kijelentette: Pozsony azt sem fogja megengedni, hogy ez a kérdés az EU-n belül bármilyen formában téma legyen. Másrészt viszont minden szlovákiai lakosnak, így a nemzeti kisebbséghez tartozóknak is biztosítják mindazokat a jogokat, amelyek az európai normák szerint megilletik őket.



Kubis elmondta: a szlovák vezetésnek az az álláspontja, hogy az egyénnek és az összes állampolgár egyéni jogainak védelme a leghatékonyabb és legjobb megoldás, nem pedig a kollektív jogok biztosítása.



"Készek vagyunk garantálni és a legmagasabb szinten biztosítani a Szlovákiában élő valamennyi nemzeti kisebbség tagjainak egyéni jogait, de nem adunk a nemzeti kisebbségeknek semmilyen kollektív jogot" - szögezte le a szlovák külügyminiszter az újvidéki Dnevniknek adott interjújában.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
mondoka 2012. 12. 11. 14:02
Előzmény: #599  pampa
#600
Ők magukat miért nem bélyegzik háb.bűnösnek??
Ugyanazt csinálták a háború alatt mint mi.
Ha jólgondolom, azthiszem hamarabb lettek Hitler szövetségesei is.
Akkor miért is?
-Nameg azért mert ők aztmondják? Hogy mi kollektíve? Ez nem más mint a náluk továbbélő faji megkülönböztetés.

Meg egyáltalán az E.Unió semmilyen KOLLEKTÍV ítéletet soha nem fogadhatna el törvényesnek.-bármely népről szóljon is!

pampa 2012. 12. 11. 13:22
Előzmény: #587  Törölt felhasználó
#599
"Csehország és Szlovákia elutasítja a Bene¹-dekrétumok felülvizsgálatát - nyilatkozta Miroslava Nemcová, a cseh képviselőház elnöke azt követően, hogy hétfőn Prágában megbeszélést folytatott Ivan Ga¹paroviè szlovák államfővel.
hirdetés
Nemcová és Ga¹paroviè, aki kétnapos hivatalos látogatáson tartózkodik Prágában, annak kapcsán beszéltek az Edvard Bene¹ egykori csehszlovák államfő második világháború után kiadott rendeleteiről, hogy a téma a közelmúltban az Európai Parlament petíciós bizottságában napirendre került.
Három magyar parlamenti képviselő ugyanakkor októberben kérdést intézett az Európai Bizottsághoz, amelyben azt kérdezik a testülettől, mikor kötelezi arra Szlovákiát, hogy a diszkriminatív rendeleteket távolítsa el jogrendjéből.
A politikusok levelükben arra utaltak, hogy a pozsonyi parlament 2007-ben határozatot fogadott el arról, hogy a Bene¹-dekrétumok a szlovák jogrend megkérdőjelezhetetlen részei.
Pozsony reagálásában jelezte, hogy nem lát semmi okot a Bene¹-dekrétumok kérdésének újbóli megnyitására. Nemcová hétfőn kijelentette, hogy Prága véleménye erről a témáról ugyanaz, mint Pozsonyé.
"Mindkét ország egyetért abban, hogy ez egy befejezett ügy, a múltra vonatkozik, és mi nem engedjük meg ennek a kérdésnek az újbóli megnyitását vagy felülvizsgálatát, hogy utólag átértékelhessék a második világháború eredményeit" - mondta Nemcová.
Az Edvard Bene¹ csehszlovák elnök által hozott rendeletek közül több lehetővé tette, hogy az akkori Csehszlovákia területén élő németeket és magyarokat kollektíven bűnösnek mondják ki, megfosszák állampolgárságuktól, kitelepítsék, földjeiket pedig elkobozzák. Mintegy hárommillió németet kitelepítettek Csehszlovákiából, míg a magyarok szintén tervezett kitelepítését a potsdami négyhatalmi konferencia nem hagyta jóvá."

Magyarországot ettől kevesebbért is meghurcolta már az EU.

Ennyit a tv. előtti egyenlőségről.
szivacs
szivacs 2012. 11. 12. 18:16
#598
"Szüksége van egymásra Szlovákiának és Magyarországnak, Pozsony és a Budapest pedig nem engedheti meg magának, hogy feszültségek terheljék a kormányközi kapcsolatokat - fejtette ki a szlovák miniszterelnök a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német konzervatív lapban hétfőn megjelent interjúban.

Robert Fico a szlovák-magyar kapcsolatok alakulásával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy jelenlegi, második kormánya össze sem hasonlítható az első kormányával, hiszen "politikailag halottak" azok a partnerek, amelyekkel első miniszterelnöksége idején koalícióban kormányzott. "Amikor idén áprilisban, röviddel a kormányalakítás után első alkalommal találkoztam ismét Orbán Viktorral, mindketten nagyon idegesek voltunk, mert nem tudtuk, hogy mi történik majd, de hamar megállapodtunk abban, hogy nem engedhetünk meg magunknak feszültségeket és konfliktusokat" - mondta Fico.

A második és a harmadik találkozón "már konkrét együttműködési projektekről" volt szó - tette hozzá, megjegyezve, hogy "természetesen még mindig van néhány kényes kérdés". A legutóbbi találkozón ezek összeírására kérte magyar partnerét. Vélhetően a kettős állampolgárság, valamint a komáromi magyar egyetem és a Benes-dekrétumok ügye szerepel a listán - fejtette ki.

A vitás kérdésekről januárban kezdődnek tárgyalások - mondta. Hozzátette: "az igazat megvallva olyan sokat kell foglalkoznom európai uniós ügyekkel, hogy kevés energiám marad a szlovák-magyar kapcsolatkora". Ugyanakkor a megbeszélések eddig jól haladtak - jegyezte meg, hangsúlyozva, hogy "szomszédok vagyunk, szükségünk van egymásra".

A szlovák gazdaságpolitikáról szólva kifejtette: az államháztartási konszolidáció terheit a bankoknak, a nagyvállalatoknak és a gazdagoknak kell viselni, mert 500 eurós átlagfizetés és 300 eurós nyugdíjak mellett nem lehet további áldozatvállalást követelni az emberektől. "Világos, hogy egészséges vállalatokra és egészséges bankokra van szükség, de nem akarjuk, hogy mindig a kisembereknek kelljen előteremteni (a konszolidáció) költségeit" - mondta Fico. Hozzátette, hogy a banki különadó és a társasági adó emelése nem csökkenti Szlovákia vonzerejét a befektetők körében, mert a munkaerő "olcsó és jól képzett", ez pedig fontosabb, mint az adók mértéke.

Hangsúlyozta, hogy Szlovákia előtt csak két út áll. Az egyik a fegyelmezett költségvetési politika útja, amely a 3 százalék alatti hiány felé vezet, de árt a kormánypárt népszerűségének, a másik pedig a béremelés útja, aminek következtében "7 százalékra emelkedik a deficit, 2013 végén már nem kapunk hitelt és senki sem segít nekünk".

A görögországi helyzettel kapcsolatban kiemelte: a szlovákok türelme véges, és nehéz nekik megmagyarázni, hogy miért kell megsegíteniük Görögországot vagy a spanyol bankokat. Szlovákia a jövőben csak akkor vesz részt az euróövezeti válságkezelő rendszerek működtetésében, ha a támogatott államok teljesítik a támogatás feltételeit, ha pedig egy ország nem tud megfelelni az euróövezeti tagság követelményeinek, akkor "távoznia kell az euróklubból" - nyilatkozta a német lapnak Robert Fico." link

Akkor célszerű lenne ennek megfelelően eljárni és az egyértelműen elfogadhatatlan intézkedéseket kiiktatni.
szivacs
szivacs 2012. 10. 27. 19:19
#597
"MEMORANDUM CASSOVIENSE ANNO 2012

Az egységes magyar nemzet felvidéki része, amely szlovák állampolgár, elvárja politikusaitól, hogy elkötelezetten és következetesen képviseljék érdekeit, mely e nemzetrész megmaradását, fejlődését és jövőjét biztosítja ősi szülőföldjén. Ez a nemzetrész, úgy mint a nemzet egésze, békében és harmóniában kíván élni a szlováksággal ugyanúgy, mint minden szomszédjával. Annál is inkább, mert ha nem létezett volna a Magyar Királyság, akkor a szlovák nemzet nem léphetett volna a történelem színpadára.

A harmonikus együttélésnek azonban feltételei vannak, melyeket a krisztusi elvek, az európai tapasztalat, gyakorlat és normák szerint kívánunk rendezni. Követeléseink semmilyen mértékben sem csonkítják a szlovákság jogait, tisztességes érdekeit, vagy vágyait.

Két fél között a legkorrektebb viszonyrendszer akkor alakítható ki, ha minden lényeges része egyértelműen kodifikált és a jogrend részét képezi.

Elvárjuk tehát, hogy politikai képviseletünk álljon ki az alábbi jogos és méltányos követeléseink mellett és ehhez minden tisztességes eszközt felhasználva szálljon síkra!

Az alábbi követelések részletezésére nem térünk ki, mert azok kidolgozása a közeljövő feladata.



1) Követeljük az autonómia olyan formáinak megvalósítását, melyek a felvidéki magyarság egészét (tömbmagyarság, kisebbség, szórvány) magában foglalják.

2) A szlovák-magyar viszony az elmúlt 150 évben éleződött ki és vezetett konfrontációkhoz. Ennek egyik mélypontja volt egyes bene¹i dekrétumok és a kassai kormányprogram részeinek az etnikai tisztogatás tébolyát mutató kollektív bűnösséget alkalmazó joggyakorlata.

A hivatalos szlovák politikai képviselet már bocsánatot kért a zsidóktól és a németektől, viszont a magyarok a mai napig kimaradnak ebből a folyamatból. A németeket éppen a fentebb említett rendelkezések miatt követték meg. Ezt üdvözöljük. Ám ezt a folyamatot be kell fejezni. Az egyenrangúság elve követeli meg, hogy ez a magyarokkal szemben is megtörténjen. Ennek elengedhetetlen része Esterházy János rehabilitálása. Az erkölcsi kárpótlás mellett, nem mondhatunk le az anyagi jóvátételről sem, úgy, mint az a zsidók esetében történt. A demokrácia lábbal tiprása az újjálakult Csehszlovákiában ugyanis nem 1948-ban kezdődött, hanem már 1945-ben.

3) A területi elrendezés nemcsak a magyaroknak, hanem a szlovákoknak sem felel meg, mert teljesen figyelmen kívül hagyja a történelmi hagyományokat, szemben áll a békeszerződéseknek az etnikai arányok megváltoztatását tiltó vállalásaival. Ezért követeljük, hogy a történelmi - demográfiai - nemzeti kisebbségi helyzetnek megfelelően alakítsák ki az új önkormányzati területeket.

4) Érdekérvényesítésünk érdekében az a párt, amelyik valódi érdekeinket képviseli, képviselői révén az Európai Parlamentben is hallassa szavát, keressen és találjon szövetségeseket, akik ebbéli harcát támogatják.

5) A nyelvtörvény mai formájában szégyene minden demokratikus országnak. Elérendő célnak tartjuk, hogy a magyar nyelv – mely az EU egyik hivatalos nyelve - olyan státuszt élvezzen Szlovákiában, ahogyan az az Unió számos tagállamában régóta alapvető jog. Így a meghatározott területen, ill. településeken, a kétnyelvűség használata és alkalmazása természetes legyen.

Ehhez szükséges az alkotmány preambulumának megváltoztatása, melynek kitétele Mi a szlovák nemzet..., kirekesztő. Mi, Szlovákia polgárai... alakra szükséges megváltoztatása ezért elengedhetetlen. Az összes Szlovákiában élő nemzeti közösség váljon államalkotóvá.

6) Világszerte elfogadottá vált a kettős állampolgárság intézménye. Azok az országok, amelyek ezt egykor tiltották, mára már semmilyen akadályt nem gördítenek ez elé. Aki ezt gátolja, az egységesülő Európa megvalósulását akadályozza. Követeljük, hogy a Szlovák Köztársaság ezt egyértelműen tegye lehetővé összhangban alkotmányával, állítsa vissza a 2005-ig érvényben lévő jogszabályt. Politikai képviseletünk harcolja ki, hogy mindazok, akik e diszkriminatív törvény miatt elveszítették állampolgárságukat, kapják azt vissza és a kirekesztő jogszabályokat helyezzék hatályon kívül.

7) Elvárjuk a minket képviselő politikusoktól, hogy megtalálják és alkalmazzák a többség meggyőzésének hatékony eszközeit. Ezek a követelések ugyanis a szlovák nemzet érdekeit is szolgálják és esélyt nyújtanak rá, hogy egyrészt a demokrácia élvonalába jusson, másrészt megszabaduljon történelmi traumáitól, melyek akarata ellenére visszarántják a múlt posványába, amelytől érdeke lenne végleg megszabadulni.

8) A kisebbségek finanszírozását törvény biztosítsa minden területen arányosan azok számával, hogy az a kisebbségi kultúrák, iskolaügy fejlődését és szociális érzékenységét hatékonnyá tegye.

9) Olyan pártra kívánjuk adni voksunkat, mely nemcsak hogy meghallgatja és meghallja, mit mondanak támogatói, hanem az ésszerű és megalapozott véleményeket bedolgozza programjába, támogatja azok megvalósítását. Tehát valódi párbeszédet folytat. Azon felül hatékony védelmet nyújt és biztosít a szlovákiai magyar nemzetrész tagjai számára, nehogy még egyszer előforduljon az a tragédia, ami Agócs Béla tanárral történt. Szabó Dezső parancsa legyen a zsinórmérték: Minden magyar felelős minden magyarért! Ez azonban ne azt jelentse, hogy mások érdekében nem emeli föl szavát. Majdani elvhű és elkötelezett politikai képviseletünknek elodázhatatlan feladata, hogy tudatosítsa és hirdesse, a Divide et impera (Oszd meg és uralkodj) elve minden szlovák állampolgárnak a kárára van és idegenek játékszerévé teszi az országot, amire mindenki ráfizet. Tehát ennek nem lenne nyertese.

10) A mi pártunk építsen ki hatékony és termékeny kapcsolatokat a szlovákiai nemzeti kisebbségek és etnikumok képviseletével és működtessen olyan mechanizmust, amely az ő érdekeiknek is hangot ad és azok megvalósítását vállalja.

Amennyiben lesz olyan politikai képviseletünk, mely ezeket a követeléseket a magáénak vallja és ezekért vállalja a politikai harcot, akkor azt fogjuk szavazatainkkal, tevékenységünkkel és anyagiakkal is támogatni teljes mértékben. Amennyiben nem, akkor kivárunk míg lesz ilyen képviseletünk!

Szüntelen kérjük Isten segítségét, hogy legyenek ilyen magyar politikusaink és a szlovák nemzet élére is végre olyan elit kerüljön, amely a megértés, empátia és nagyvonalúság bajnoka lesz!

Balassa Zoltán

Kelt Kassán, 2012. január"

link
pampa 2012. 10. 17. 08:24
Előzmény: #593  yossarian78
#596
Inkább a nagyobb problémát abban látom, hogy a bíróság megint precedenst teremtett ezzel az ítélettel.
Pl. amennyiben lesz egyszer Jobbik kormányunk és egy szlovák vezető jönne az itt élő szlovák kisebbség meghívására, teljesen jogosan tagadnák meg a beutazását.
Mert ezután mekkora közbiztonsági kockázat lenne beengedni....
Elindulhat egy folyamat amit megint nem tudnak megállítani.

szvsz
Denever 2012. 10. 17. 08:22
Előzmény: #594  csendben
#595
Nincs "Szlovák-Magyar konfliktus", csak Szlovák-Magyar politikus konfliktus.

A Rajkára meg csak települjenek, mert az egyetlen dolog, ami ad némi esélyt arra, hogy ne fogyjunk el az a bevándorlás. Így van ez már évszázadok óta.
csendben 2012. 10. 17. 08:06
Előzmény: #589  szivacs
#594
"Mellékes, hogy jogilag most melyik fél kapott igazat"....

Bezzeg,ha nekünk adtak volna igazat!....
yossarian78
yossarian78 2012. 10. 17. 06:57
Előzmény: #590  szivacs
#593
Már akkor is azt írtam, hogy Sólyom töketlen volt, hogy visszafordult. Csak a Zengőn élő virágokért tudott kiállni.
Be kellet volna ülnie egy lepattant suzukiba és, kész tények elé állítani őket.
Ez az ítélet meg egy nagy szar. A jogot lehet így is, meg teljesen másként is értelmezni.
Sigorszky 2012. 10. 16. 20:31
Előzmény: #588  szivacs
#592
adj a tótnak szállást...
ujonc 2012. 10. 16. 20:25
Előzmény: #566  Törölt felhasználó
#591
Szia!

Én fogok!
Sőt már meg is tettem. ;-)
És mond csak, ha a cigányok holnap kitalálják, hogy a Tiszántúl márpedig innentől kezdve az övék (mert kijelentik, ők még sem "mi is magyarok vagyunk"), azt ezek szerint teljesen rendjén valónak tartod majd? Hiszen olyan mostohán bántunk velük az elmúlt időszakban, hogy a követelésük teljesen jogos lesz!?
szivacs
szivacs 2012. 10. 16. 18:27
Előzmény: #589  szivacs
#590
2012. október 16., kedd 16:15 InfoRádió

"A szlovák politikusok körében nagy helyeslést váltott ki az Európai Unió bíróságának ítélete, miszerint Pozsony jogszerűen járt el, amikor három évvel ezelőtt megakadályozta az akkori magyar köztársasági elnök, Sólyom László révkomáromi látogatását.

A testület döntésére reagálva Robert Fico miniszterelnök sajtóértekezletén kijelentette: az Európai Unió luxembourgi székhelyű bíróságának Sólyom Lászlóval kapcsolatos döntése azt mutatja, hogy Szlovákia még a kényes ügyek során is úgy viselkedik, hogy szem előtt tartsa az ország nemzetközi kötelezettségvállalásait.

"Szlovákia nem sértett meg semmilyen törvényt, sem az európai közösség szabályait, sem más nemzetközi szabályokat, melyek az államfőkre vonatkoznak. Az igaz, hogy az Európai Unió állampolgárai szabadon mozoghatnak és tartózkodhatnak más államok területén. De ezek a széles lehetőségeket biztosító jogszabályok nem vonatkoznak az államfőkre" - hangsúlyozta Fico.

A szlovák külügyminisztérium a döntés kapcsán közzétett állásfoglalásában üdvözli és értékeli, hogy a bíróság "teljes egészében elutasította" a magyar fél vádját, és meggyőződését fejezi ki, hogy az ítélet "véglegesen lezárja az ügyet."

"A bíróság döntése megerősítette Szlovákia álláspontját Az ítélet egyértelműen elválasztotta a szabad mozgáshoz való jog - Szlovákia által teljes mértékben elfogadott - gyakorlását az államfői látogatástól, melynek státusa specifikus" - szögezi le állásfoglalásában a szlovák külügyi tárca.

Feltételezésük szerint a mostani döntés hozzájárul ahhoz, hogy a szlovák-magyar kapcsolatokban a mindkét ország polgárai számára hasznos témákra lehessen összpontosítani.

Bárdos Gyula, a Magyar Közösség Pártja (MKP) országos tanácsának elnöke közölte: pártjuk nagyon sajnálatosnak tartja a bíróság döntését. "A vonatkozó jogi előírásokat különbözőképpen lehet magyarázni és értelmezni, ez történt ebben az esetben is" - hangoztatta a döntés kapcsán.

KIM: remélhetőleg nem lesz újabb hasonló eset

A kormány bízik abban, hogy sem Magyarország és Szlovákia viszonylatában, sem más tagországban nem történik a jövőben olyan eset, amely Sólyom László akkori köztársasági elnökkel történt 2009 augusztusában - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kedden az MTI-vel.

A tárca ezt arra reagálva közölte, hogy az Európai Unió luxembourgi székhelyű bíróságának kedden kihirdetett ítélete szerint Szlovákia nem sértette meg az uniós jogot, amikor 2009. augusztus 21-én megakadályozta Sólyom László magyar köztársasági elnök szlovákiai látogatását.

A KIM közleményében emlékeztetett: 2010 márciusában azért fordultak az Európai Bírósághoz, mert - mint írták - elfogadhatatlannak ítélték, hogy egy uniós tagállam egy másik tagállam államfőjével szemben az uniós jogra hivatkozással úgy lépjen fel, ahogy azt Szlovákia tette Sólyom László köztársasági elnök esetében. Közölték továbbá: a per egyedülálló abból a szempontból, hogy az államfők státuszának nemzetközi jogi és uniós jogi megítélését, illetve az uniós jog hasonló esetekre történő alkalmazhatóságának kérdését vetette fel."
Protics János (Pozsony)
szivacs
szivacs 2012. 10. 16. 18:24
#589
2012. október 16., kedd 13:38 InfoRádió / MTI

"A szlovák diplomácia és a szlovák igazságügyi tárca üdvözölte, a szlovákiai magyarság politikai érdekképviselete viszont sajnálatosnak tartja az Európai Unió luxembourgi székhelyű bíróságának kedden kihirdetett ítéletét, amely megállapítja: Szlovákia nem tett uniós jogot sértő lépést, amikor 2009. augusztus 21-én megakadályozta Sólyom László akkori magyar köztársasági elnök szlovákiai látogatását.

A szlovák külügyminisztérium a luxembourgi döntés kapcsán közzétett állásfoglalásában üdvözli és értékeli, hogy a bíróság "teljes egészében elutasította" a magyar fél vádját, és meggyőződését fejezi ki, hogy az ítélet "véglegesen lezárja az ügyet."

"A bíróság döntése megerősítette Szlovákia álláspontját (...) Az ítélet egyértelműen elválasztotta a szabad mozgáshoz való jog - Szlovákia által teljes mértékben elfogadott - gyakorlását az államfői látogatástól, melynek státusa specifikus" - szögezi le állásfoglalásában a szlovák külügyi tárca.

Hozzáteszi: feltételezésük szerint a mostani döntés hozzájárul ahhoz, hogy a szlovák-magyar kapcsolatokban a mindkét ország polgárai számára hasznos témákra lehessen összpontosítani. "Szlovákia érdekelt a Magyarországgal való teljes értékű kétoldalú együttműködés további fejlesztésében, s ennek része a közjogi méltóságok és intézmények közötti kapcsolattartás is" - állapítja meg a szlovák külügyi tárca.

A szlovák igazságügyi tárca a luxembourgi döntésről kiadott közleményében leszögezi: az ítélet megállapította, hogy Magyarországnak - az uniós jog megsértésével kapcsolatos - fenntartásai megalapozatlanok voltak. "Megerősítést nyert Szlovákia azon fő érve, mely szerint az államfő országának megtestesítője, s ez személyét megkülönbözteti az Európai Unió többi polgárától, ezért az unión belüli mozgására a nemzetközi jog által meghatározott normák vonatkoznak" - olvasható a közleményben.

Bárdos Gyula, a Magyar Közösség Pártja (MKP) országos tanácsának elnöke szerint, pártjuk nagyon sajnálatosnak tartja a luxembourgi bíróság döntését. "A vonatkozó jogi előírásokat különbözőképpen lehet magyarázni és értelmezni, ez történt ebben az esetben is" - hangoztatta Bárdos Gyula a döntés kapcsán az MTI-nek adott nyilatkozatában.

Rámutatott: bár úgy vélik, hogy a bíróságnak a döntésre vonatkozó indoklása "nagyon gyenge lábakon áll", tudomásul veszik az ítéletet, de nem tartják megfelelőnek. "Bármilyen ítélet is született, az, hogy az Európai Unión belül korlátozták egy uniós polgár szabad mozgását ellentmond a normális uniós kapcsolatoknak" - szögezte le.

Solymos László, a Most-Híd szlovák-magyar párt alelnöke a luxembourgi ítéletet, mint "szakmai és jogi döntést" nem kívánta értékelni, ugyanakkor rámutatott: szerencsétlennek tartják az akkori szlovák kormány hozzáállását Sólyom László - végül meghiúsult - szlovákiai látogatásához. "Mellékes, hogy jogilag most melyik fél kapott igazat, a fontosabb az akkori történések lecsapódása a két ország kapcsolatában, ami határozottan nem volt jó" - állapította meg a Most-Híd politikusa.

Öllös László politológus kijelentette: sokak nézete szerint ez az ítélet volt várható, ugyanakkor úgy véli, hogy a döntésnek nem lesz érdemi befolyása a szlovák-magyar viszony aktuális alakulására. Öllös szerint a Luxembourgban megszületett ítéletet nehéz véleményezni, azt azonban Sólyom László beutazásának megakadályozása kapcsán látni kell, hogy az akkori szlovák kormány ezzel a lépéssel sikeresen elérte, hogy a szlovák közvélemény ne az akkori magyar államfő beszédének tartalmával, hanem ideutazásának körülményeivel foglalkozzon. "El akarták kerülni, hogy a szlovák közvéleményhez eljusson Sólyom László beszédének mondanivalója, amely Szent István azon üzenetére épült, hogy az egynyelvű ország gyenge és esendő" - jegyezte meg a politológus."
szivacs
szivacs 2012. 10. 16. 17:57
#588
2012. október 16., kedd 8:00 InfoRádió

"Egyre több szlovákiai lakos költözik a Pozsonyhoz közeli Rajkára. A határ menti községben már lassan kisebbségben lesznek a magyarok. A betelepülőket elsősorban a kedvező ingatlanárak vonzzák. Egy szlovák cég ingatlanhirdetésében Rajka már úgy bukkan fel, mint Pozsony "hatodik kerülete".

Már lassan fél évtizede tart a szlovákok bevándorlási hulláma Rajkára és a környező magyar falvakba. A szlovákok számára elsősorban az alacsony ingatlanárak és a kedvező közlekedési infrastruktúra vonzó, autópályán a szlovák főváros alig negyedóra alatt elérhető. Ráadásul EU-s támogatásnak köszönhetően rendszeres városi buszjárat van Pozsony és Rajka között, a fővárosi tömegközlekedési vállalat autóbuszai valamivel több mint fél óra alatt teszik meg a két végállomás közötti, közel 20 kilométeres távolságot.

Míg kezdetben főleg a régebbi családi házak és a telkek iránt volt nagy érdeklődés, az utóbbi években több beruházó lakóparkok építésébe kezdett, a Rajkán kínált lakások ára 30-40 százalékkal olcsóbb mint a legközelebbi pozsonyi lakótelepen.

Az InfoRádió tudósítója is immár három éve félig-meddig rajkai lakos. Míg kezdetben az összes szomszédunk magyar volt, mára már egy sincs, mind szlovákok. Vannak a faluban utcák, ahol szinte csak szlovák rendszámú autókat látni, nem csupán pozsonyiakat, de észak vagy kelet Szlovákiából érkezőket is. A kocsmákban is már többnyire csak szlovák szót hallani, a magyarok lassan elmaradnak...

Az őslakosok közül sokan, magyarországi viszonylatban jó áron, eladták házaikat és a közeli Mosonmagyaróvárra költöztek, ahol olcsóbban tudtak ingatlanhoz jutni. Bár pontos adat nem létezik, úgy tudni a 2700 lakost számláló községben már lassan többségben vannak a szlovákok, és a folyamat tovább folytatódik, hisz az épülő lakóparkok iránt kizárólag csak a szlovák érdeklődnek.

Amint arról a Kisalföld beszámol: az egyik egy szlovák ingatlancég Bratislava VI. néven, azaz Pozsony nem létező hatodik kerületeként hirdet egy jövő novemberben elkészülő, 22 lakásos rajkai lakóparkot. A cég internetes oldalán úgy fogalmaz: barátságos környezetet kínálnak verhetetlen áron a Pozsonyban és a környékén dolgozó szlovákoknak. Szerintük Rajka hamarosan Pozsony részévé válhat - olvasható a Kisalföld cikkében."
Protics János (Pozsony)
Törölt felhasználó 2012. 10. 03. 09:33
Előzmény: #586  Törölt felhasználó
#587
Meg a kisebbségiekkel is.
Törölt felhasználó 2012. 10. 03. 09:28
Előzmény: #585  Giskard07
#586
Helyes!
Igy kell gondolkozni!
Mutassuk meg nekik újra ,hogy kell tisztességesen bánni a kissebségekkel!
Giskard07 2012. 10. 03. 00:15
Előzmény: #584  szivacs
#585
Én nagyon szeretem a szlovákokat. Akkor is becsülni és tisztelni fogom őket és a kultúrájukat, amikor ők lesznek a kisebbségek közvetlenül azután, hogy visszacsatolásra kerül az egész felvidék.
szivacs
szivacs 2012. 10. 02. 22:21
#584
"2012. október 2., kedd 20:52 InfoRádió / MTI

A szlovák miniszterelnök szerint a Benes-dekrétumokat nem lehet megváltoztatni.

Robert Fico a Duna televíziónak adott interjúban úgy vélte: a nemzeti kisebbségekről elsősorban az anyaországoknak kell gondoskodniuk. Hangsúlyozta: a kisebbségeket érintő témákról, valamint a szlovák állampolgársági törvénnyel kapcsolatos kérdésekről a kormányközi vegyes bizottságokban lehet tárgyalni.

A második világháború után a szlovákiai magyarokat és németeket kollektív bűnösséggel sújtó Benes-dekrétumok sérthetetlenségéről 2007-ben döntött a pozsonyi parlament. A határozat hatályon kívül helyezésére irányuló petícióról a múlt héten tárgyalt az Európai Parlament illetékes bizottsága."
mondoka 2012. 05. 15. 13:57
#583
Nem azért verték meg a fiatalokat, mert magyarul beszéltek.

link

-Á déhogyis! Hogyismár... Hát nem azért...
szivacs
szivacs 2012. 05. 04. 18:09
#582
"Bár a visegrádi együttműködés elnöki csúcstalálkozóját kiemelkedően fontosnak tartja Magyarország, "a jelenlegi közjogi helyzet miatt" nem vehet részt államfő az eseményen, Magyarországot Balogh Csaba pozsonyi nagykövet képviseli - közölte a Külügyminisztérium sajtó főosztálya pénteken.
Mint kifejtették, Áder Jánost ugyan az Országgyűlés szerdán már megválasztotta, de még nem lépett hivatalba, így megválasztott köztársasági elnökként nem tud részt venni a szombaton és vasárnap a szlovákiai Csorba-tónál megrendezendő találkozón, amelyen a visegrádi csoport - Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország - (V4) államfői egyeztetnek.

Áder János május 10-én lép hivatalba.

Beiktatását követően Áder János kész Pozsonyba utazni, hogy találkozzon szlovák kollégájával, Ivan Gasparoviccsal - hangsúlyozta a külügyi tárca.

A szlovák köztársasági elnök irodájára hivatkozva a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség csütörtökön közölte, hogy Áder János megválasztott magyar köztársasági elnök nem lesz ott a visegrádi négyek országainak a hét végén a Magas-Tátrában megrendezendő államfői találkozóján.

Az eseményen a tárgyalások központi témája lesz, hogy milyen álláspontot képviseljenek a tagországok a májusi chicagói NATO-csúcstalálkozón. A V4-ek államfői a visegrádi térség regionális identitásának megerősítéséről, az idegenforgalmi együttműködés fejlesztéséről, valamint az Európai Unió keleti partnerségi politikájáról is egyeztetnek majd.
MTI"
pampa 2012. 04. 19. 08:20
Előzmény: #580  szivacs
#581
" a magyarokkal szemben minden marad a régiben, mivel Magyarországon „érvényben van a törvény, amelyre reagáltunk.”

Semmi gond, majd eltöröljük,hogy elveszíti a magyar állampolgárságát az aki felveszi a szlovákot...
Így nem lesz akadálya a szlovák módosításnak....

Topik gazda

pampa
3 5 4

aktív fórumozók