Topiknyitó: Törölt felhasználó 2003. 02. 23. 12:07

Rába és a láma  

Vasárnapi ebéd előtt a korcsmában.
Egy tisztességes spekuláns mivel is kezdi vasárnapi programját?
Míg élete párja a vasárnapi ebédet kotyvasztja, menekülésre adja fejét.
A boszorkány üstben rotyogó, ebédnek nevezett főzet felajzó illata elöl, kénytelen a közeli intézmény, barackpálinka és a savanyú sör illatával átitatott intézménybe menekülni.
Felüdítő érzés a boszorkánykonyha légköre (Ne egyél bele, mert pofán váglak…..!!! Mondtam már cigivel kifelé…..!!! Lehet, hogy anyád úgy csinálja de…….!!!) után a hím egyedektől enyhén izzadságszagú helyiség zsivaja.
Mivel a társasába láma későn érkezvén, a jelenléti ív aláírását követően beáll a söntéspunt előtt kígyózó két ember mögé és Béla harsány kiáltásának eleget téve, előveszi pénztárcáját.
Megért ő mosollyal figyeli Ica (Ő a csapos) dekoltázsát, himbálózó kebleit és zsonglőröket meghazudtoló kacsóját.
Fantasztik us, ahogy az üvegre szerelt fém mütyürrel önti a mérőpohárba a sárgán csillogó párlatot.
Kimérve a mennyiséget egy ügyes mozdulattal, még profi brókert is meghazudtoló póker arccal (fapofával), felét a vendég poharába önti, míg másik felét a kocsma nyereség alapjában hagyja.
Lámát a révedezésből, Ica (Ő a csapos) turbékoló hangja zavarja meg.
-Mi és mennyi pancserkám?
Láma az erotikus hangnemtől zavarba esve, tévesen értelmezi a kérdést, a hatalmas keblekre szegezi tekintettét, majd elrévedezve válaszol.
-RÁBÁt és sokat!!
Ica (Ő a csapos) hatalmas kék szemeit tágra nyitja és őszinte áhítattal bele ordít lámánk képébe.
-Mi van!!??
Majd rövid, rokoni és egyéb anatómiai színfoltokkal tarkított szópárbajt követően, tisztázódik a rendelés tárgya, és végre láma megindulhat a baracknak nevezett gyümölcs párlatával megpakolt tálcával (ÁNTSZ által előirt rozsdamentes) tőzsdei spekulációkban megedződőt társasága felé.
Béla falkavezérhez híven, maga elé húzza a tálcát és egy feles lehörpintését követően, felvállalja az előkóstoló szerepét, majd a leosztás felelősségteljes feladatát.
Lámában a (egy nekem, egy neked, majd ismét egy nekem) teátrális leosztás, némi gyanakvást kelt a testvéries megosztás elvében, de hát egy jó barátban és a brókerében csak megbízik az ember.
B.Béla a benyelt maligánfok a megspórolt fizetőeszköz okozta jóérzés jeléül, egy nagyot csettintett nyelvével, miközben Jenö (Barátai közt Nyuszika) cigarettájából egy szálat lenyúlt.
Miközben a füstszűrőt akkurátusan letörte, elgondolkodva az asztalon üresen lévő „feles” poharakat számolta.
A meztelen cigarettát szája szélébe rakva, láma felé fordult, miközben a mozdulatban benne volt TŰZET!! , feltette szokásos kérdését.
-Na mit vettél??
Láma csodálattal teli félelemmel figyelte Bélát.
A várható szemrehányástól, halkan, suttogva válaszolt.
-Rábát.
N éma csend lett a műintézményben.
Csak egy eltévedt tekegolyóként ide-oda pattogó vendég a mosdó ajtót elfelejtvén kinyitni zavarta meg a csendet.
De az ajtó mellet erre az esetekre rendszeresítet székre leülve ö is elcsendesedett.
Béla elgondolkodva szögezte tekintetét a tálcán szaporodási céllal ügyködő, két légyre, majd egy határozott mozdulattal megzavarva ténykedésüket.
Csend esen megszólalt.
Helyes.
A higgadt helyeslés, a társaságban nyomasztóan uralkodó félelmet, karmesteri pálca intését felelevenítően elhessegette és újra helyreállt a békés zsibongás.
Egy darabig még egyesek szemén látszott a bizonytalanság és óvatosan sandítottak Béla felé.
De lassan mindenki meggyőződött arról, hogy Béla elméje nem háborodott meg és a helyeslése az egy szokványostól eltérő de őszinte.
Rövidesen mindenkiben tudatosodott, és lassan pletykaként terjengeni kezdett hogy az aktuális napi csoda, miszerint Béla igazat adott el ült.
Már csak azért is, mert a „minden csoda három napig tart” Ica (Ő a csapos) által vezette intézményben csak három perc.
Ezt követően már semmi érdemleges nem történt.
Mivel kakukkos órát meghazudtoló pontossággal megjelent Matildka, Jenö (Nyuszika) felesége és házi fodrászuk kreatívságát a fején hordozva jelezte, hogy cselédként foglalkoztatott anyósa elkészült az ebéddel.
Miáltal az ékes társaságot feloszlatja.
Egyesek szerint Matildka híd és egyéb blokádokban hatékony szerepet vállalhatna a rendfenntartó erők költséges bevetése helyett, de ennek hangzatosabb jelét nem merték adni.
Így hát a Rába befektetés bővebb kitárgyalása Bélával, vélhetően a következő szabadfoglalkozásra tolódik.
Béla engedvén az erőszaknak kihörpintette a maradék maligánokat az asztalon lévő poharakból és belegyező bólintással fel állt és hallgatólagos beleegyezését adta a társaság távozásához.
lama
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
tigus7313 2013. 09. 30. 11:00
Előzmény: #66658  Törölt felhasználó
ami engem is meglepett:
"Az Ikarus aranykora nem jön vissza..."
ez elég egyértelmű üzenet volt.

az évi 600-700 db-os bizakodáshoz először látni kellene a gombamód szaporodó tenderkiírásokat.
pancserlama.
pancserlama. 2013. 09. 30. 10:54
Előzmény: #66658  Törölt felhasználó
Elégedetlenséget érzek))
A jövő évi termelés 25 %a már lekötve ?
Nem értem mi az aggodalom oka.
Törölt felhasználó 2013. 09. 30. 10:48
Előzmény: #66655  tigus7313
"a buszrendelés meg eddig is az államon múlt, ezért erre nem építek semmi bizakodót. "

Sajnos ebben egyet kell érteni. Viszont szerintem pont ezért volt érdekes a Fónagy nyilatkozat, mivel ezzel a kérdéssel nem volt beszédkényszerben, magától mondta. Azaz valaminek kellene/illene lenni mögötte.
Viszont amilyen generálmegoldásokról nekem tudomásom van, azokat nem vették meg az ötletgazdától. Marad a Kbt. módosítása, mint utolsó lehetőségük, bár azt nehezen tudom elképzelni hogyan tudják belefogalmazni, amit az EU ne akarna majd azonnal földbedöngölni.
pancserlama.
pancserlama. 2013. 09. 30. 10:42
Előzmény: #66656  tigus7313
Ellentételezésben nem gondolok, illetve nem számolok egy negyedévnél többet.
Erre hogy leszervezek az idei Q4 adott is.
Valóban elképzelhető a busztenderekben egy beindulásnál szokásos árverseny a szerelésnél nem látok gondot kaptak 1 mrd t.
De tudni kell, van egy kormányzati szándék ami tükröződik a megrendelőknél is.
Eddig nem volt a gyártásra kész a Rába húzták a tendereket,de mára már bepörgőt a cég is..
Szóval meglátjuk )

Persze alsóhangnak a 5 mrd akkor is szép
tigus7313 2013. 09. 30. 10:35
Előzmény: #66654  pancserlama.
bizakodom, hogy jövőre is elérik az 5 mrd-ot.(Marmon folytatása esetében)
tigus7313 2013. 09. 30. 10:32
Előzmény: #66652  pancserlama.
"Szerintem a buszt nem szabad különkezelni az ellentételezéstől!"

nem kezelem külön, csak időben elválik a hatása.
tulajdonképpen ugyanúgy viselkedik, mint minden kezdeti új üzlet.
az elején nem hoz jelentős nyereséget, majd a felfutás után beérik a gyümölcs.

a buszrendelés meg eddig is az államon múlt, ezért erre nem építek semmi bizakodót.
Amit most évvégéig kiírnak annyi lesz, mert választás előtt már nem fognak kockáztatni.
Utána, meg ki tudja....

mondjuk idén a midit jó lenne elvinni,meg még egy 100-as Volvot.
pancserlama.
pancserlama. 2013. 09. 30. 10:31
Előzmény: #66653  pancserlama.
Tehát
Idénre borítékolok 5 jövőre 6 mrd EBITDAt.))
pancserlama.
pancserlama. 2013. 09. 30. 10:28
Előzmény: #66651  tigus7313
Szóval
Ha 60 milliót számolok átlagosan egy buszra abból 30 % Rába 70 % VOLVO az ellentételezésnél jelentkezik + 70%
Tehát buszonként Rába árbevétel 100 millióval kalkulálható.
(Remélem nem tévedek nagyon nagyot ?)

Szóval jelenleg Rába +40 mrd csinál ezt, ha nem kalkulálva busznélküli árbevétel növekedést megemeljük a 300 db busszal vagyis +30 mrd akkor ez csonton 70 mrd
Látva a tendernyeréseket szerintem ez 2014 ben már benne van a pakliban !
pancserlama.
pancserlama. 2013. 09. 30. 10:20
Előzmény: #66651  tigus7313
Én optimistább vagyok
Szerintem a buszt nem szabad különkezelni az ellentételezéstől!
Az ellentételezés nyereségtartalma a busszal együtt kezelendő.
Valójában optimistában és egy évvel korábbi beéréssel kalkulálok
Választásokra a kormánynak produkálnia kell valamit a közlekedésben (szerintem fog is )
2014 re a 65-70 mrd (200 db busszal) simán kalkulálható
2015 benn a 3-400 db reális
Szóval a 100 környéki 15-16 ban nem elrugaszkodott gondolat.
DE persze legyen 90 mrd ))
Akkor sem történt nagy tévedés.
Ennyire elöre +-10 % tévedés még belefér.
tigus7313 2013. 09. 30. 10:10
Előzmény: #66634  pancserlama.
Látom szépen elszálltak a várakozások:)

azt látni kell, hogy önmagában a buszszállítások elnyerése nem egy profitrobbanásos történet.
Pécsre 90 millió/ db az ár, ugyanez Bp. 78,5, vagyis relative alacsony. 61 buszra ez 700 millióval kevesebb bevétel!
vagyis az első buszszállítások nem nagyon fogják javítani az eredményt (remélhetőleg nem nagyon rontják majd).

A pozitív hozzáadott érték két területen jelentkezik:
az egyik, hogy a fejlesztések, beruházások óvatos elkezdésének lehetősége megteremtődött a tenderek elnyerésével.
De ezek felpörgéséhez további tender nyerések szükségesek (midin kívül jelenleg fut a 49 db-os pótbusz, illetve Pécsen egy kb. 25-ös tender).

A másik, sokkal jelentőségteljesebb az ellentételezési lehetőség megnyílása.
Ami nagyjából adott, az kb. 5-5,3 mrdnyi várható Volvo megrendelés, amimegoszlik a Rába és több magyar cég között.(első körben szerintem azok közt, akik jelenleg is beszállítanaka Volvonak)
remélhetőleg erről már októberben konkrétumok is kiderülhetnek, és igazából akkor lehet majd jól beárazni.
Én továbbra is inkább 2015-re várok jelentős eredményhatást belőle.

A 100 mrd bevétel egyelőre lehetetlen kategória, ahhoz még egy futóműgyárat fel kellene építeni:)
az ellentételezés okos koordinálásával e nélkül is szép eredményt lehet elérni....
pancserlama.
pancserlama. 2013. 09. 30. 10:05
Előzmény: #66649  sly36
Még nem teljesen fejeződöttbe ez a vásárlás.
A busz történetnek közel sincs vége !
Tud valaki valamit a függőben lévő tenderekről?
Van még benne erő.
sly36
sly36 2013. 09. 30. 09:57
Előzmény: #66648  pancserlama.
Olyan gyors azért nem lesz a menet.
Jó lesz, ha idén decemberre az 1150 meglesz.
pancserlama.
pancserlama. 2013. 09. 30. 09:48
Előzmény: #66647  unforgiven
1150 nél van a következő ellenállás ha átviszi akkor decemberben 1250 majd a csillagos ég !
unforgiven 2013. 09. 30. 09:43
Előzmény: #66645  sly36
Lehet,hogy megint egy sáv jön (pl: 1000-1080)... Lassú ez még egyelőre.
Ehhez a papírhoz végtelen türelem kell.
pancserlama.
pancserlama. 2013. 09. 30. 09:40
Előzmény: #66645  sly36
Kezd érdemleges lenni a forgalom.
Továbbra is tartom, valami történik a Rábánál !
A hitelátszervezések nem véletlen történtek.
sly36
sly36 2013. 09. 30. 09:25
Előzmény: #66644  pancserlama.
Ahogy elnézem, megvolt a korrekció.
Betámasztották.
pancserlama.
pancserlama. 2013. 09. 30. 09:22
Előzmény: #66643  atikasz
Érik a korrekció !
atikasz 2013. 09. 30. 09:12
Előzmény: #66642  pancserlama.
filléreskedö jo reggelt:)(
pancserlama.
pancserlama. 2013. 09. 30. 08:38
Jó reggelt !
Törölt felhasználó 2013. 09. 29. 21:29
"...Mit meg nem adnék, hogy tudjam ezt a "széleskörű" megoldást ))..."

...háááááát, nem csodálom...!!! ...:-)))...!

Topik gazda

pancserlama
4 3 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek