A rövidtávú befektetési kockázatok szerintem jelenleg rendkívül nagyok, de azt már kifejtettem hogy miért gondolom így. 5,5 mrd bejön az egyetlen komolyan prosperáló cégelem eladásából, 1-2 évig nem fog annyira számítani a vezetőség számára a részvény árfolyama, hiszen lesz pénz, és most azt gondolhatják hogy hosszabb távon abból lesz áremelkedés is mert sikert érnek el. Ergo rövidtávon elengedik a kezét, de ezt már leírtam korábban, nem tudom így van-e.
Mert ugye ha az srv-ből akarnának terjeszkedni, akkor kéne valaki aki elhiszi hogy jó lesz ez, és mondjuk 1-2 milliót vesz 1000 felett és akkor a cég is jól jár, és ha a befolyó pénzt is jól költi el akkor a vevő is jól járhat. De most nem erről van szó, mert pépnz az lesz srv nélkül is, így rövidebb távon most nem számít az árfolyam, mert szinte vakon fognak bízni a befolyt pénzből megvalósítandó, a részvény értékét HOSSZÚ távon növelő befektetések sikerében.. ez nem jelent semmi jót, csak azt hogy lesz még olcsóbb beszálló, aztán még olcsóbb, és ott majd jó kockázat/hozam aránnyal lehet megvenni.
Na igen 780-800 forint alá tényleg nem kéne,hivatalos bejelentés nincs is Gödöllőről. Pannunion eladás szerintem pozitív, persze jobb lett volna több pénzért de ennyiért tudták eladni.
Amikor 900-ért elpasszolták a nagy pakkot befektetőnek akkor már biztosan tudták szerintem azt, hogy mi van Gödöllővel mert ha jól sikerült volna biztosan drágábban adják...
Lehet itt akármi: sokan megunták a dolgot, valami megint kiárazódik, vagy bennfentes mutyi: árfolyamleeresztés nagyobb befektetők belépőjéhez. Egy biztos: a funda nem romolhatott el ilyen rövid idő alatt.
Tisztában vagyok a kockázatokkal. Nem erről van szó, hanem arról, hogy miként tekintesz a cégre. Ha szerinted mutyi az egész, akkor talán évek sem kellenek hozzá és megy a kukába, Bokorovicsék reputációval együtt. Na már most ebben az esetben kár itt okoskodni, meg elemezgetni, egyszerűen hagyni kell a csudába.
Ellenkező esetben pedig aki ebben tartja a pénzét az nyilván azt feltételezi, hogy a befolyó pénz valóban jól lesz felhasználva, és úgy általában hisz a cégben és annak tevékenységében.
Szóval felesleges itt károgni, mind a két eshetőség sanszos. Majd az idő eldönti melyik lesz a befutó.
Szerintem nem hülyeség, azért már korábban mások is látták a kockázatokat :
Vissza lehet nézni :
(#61600) Re: Kiváló gyj es bobma hir (PU eladás) 970 majd 1150 a célár még Májusban venni KELL
Értékelés: +1
előzmény (#61577: lxrose) | válasz erre | 2011. május 17. - 14:13
Igazából én is hasonló húrokat szerettem volna megpendíteni, de úgy látom, már megelőztek páran. Dőljünk kicsit hátra, és nézzük meg, mi van a cégben jelenleg a 21 millió részvény mögött.
- részvényenként mintegy 250 forint készpénz
- részvényenként mintegy 50 forintos Synergon részesedés
- egy üzemelő Szentlőrinc, mely, legyünk nagyvonalúak, részvényenként évi 5 forint EBIDTA-t termel (amúgy tudni pontosan, mennyibe került ez nekünk projektköltség - KEOP szinten? legalább 25 forint / részvény szvsz)
- ...
ez eddig 300 forint, mely évi 5 forint EBIDTA-t hoz
- van egy elvileg részvényenként ~22 forintos EBIDTA-t termelő kút Gödöllőn, ami egyelőre kútba esni látszik, de már elment rá "méterenként 1000 euró", ez cirka 25 - 30 huf részvényenként
- és már "műszakilag tervezik" Miskolcot, aminek I. és II. lépcsője elvileg részvényenként 22 és 34 forint EBIDTA-val kecsegtet. Beruházás mennyi lesz? Részvényenként 150-200 forint simán.
Ha minden faszán menne, az sem indokolna a jelenleginél sokkal magasabb árfolyamot. De, mint a mellékelt ábra mutatja, nem megy. Ami a bajom, hogy ezeknek a projekteknek a kivitelezhetősége erősen bizonytalan, sok tényezőtől függ, köztük a cégtől függetlenektől is. Plusz, egy viszonylag transzparensen működő cégből pénzt csináltak, amit "fúrásköltség" címen már úgy és arra költenek el, ahogy akarnak.
bassplayer
És miért nem adta el fentebb? :) De kíváncsi vagyok mennyi van neki, és miért most kezdte szórni? Nem kóser a dolog. Lehet, hogy tényleg mutyi van a háttérben, lásd. RFV...
Pont ezek a dumák mentek phylben, eco-ban, humet-ben, genesis, KEG, meg a többi trágyadombban. Olvassátok vissza, tanulságos.
Ez egy rendkívül kockázatos, dága üzlet. Eredmény meg még nincs, csak a költségek. Akik 1-2 éve tőzsdéznek, azoknak hihetetlen, de az árfolyamok eshetnek is. Sokat. Sokáig is. Sokáih ott is maradhatnak, sőt cégek csődbe is mehetnek.
PANNERGY