Engem mondjuk nem hoz lázba a tanárok bére, a nyugdíj meg pláne nem. Utóbbira pl. elég nyilvánvalóan 25-30%-kal többet költünk, mint amennyit szabadna.
az a baj, hogy a rendszerváltás óta minden kormányunk elsődelegesen a gazdaságot akarja helyrerakni.
Márpedig amíg a fejekben nincs rend és a társadalomban moralitás és szociális érzékenység, addig ha a világ legjobb gazdaságát is öröklenénk meg, akkor is elromlana.
Ha viszont ezekben rend lenne, akkor a gazdaság magától helyreállna...
Érdekes, hogy a BKV-nak van mindenféle kommunikációs és PR osztálya, igazgatói, igazgatóhelyettesei, osztályai, alosztályai (talán al-al osztáyai is), ennek ellenére a WEBlapjukon semmi hír nincs arról, hogy most pl. az éjszakai buszok járnak-e nappal is, vagy sem...
Illetve, hogy pontosan melyik járatok fognak járni, hol vannak alvállalkozók stb.stb.
Azt mondjuk nem értem, hogy egy BKV-nak miért van szüksége egyes járatokon alvállalkozókra, hiszen jellemzõen egy alvállalkozó akkor nyereséges, ha több szolgáltatónak nyújt azonos típusú vagy specializált szolgáltatásokat...
Nos miért speciális egy nagytétényi vagy akármelyik járat üzemeltetése?
Tehát azt hiszem a BKV-nál lehetne csökkenteni azt a hatalmas vízfejet, ami irányítja (vagy sodortatja az árral), átnézni a tanácsadói szerzõdések szükségességét, illetve a különbözõ szolgáltatási szerzõdések színvonalát kiszervezésének szükségességét, a beruházások hatékonyságát (metrofelújítások), eszközbeszerzéseket...
Aztán ha ez nem elég akkor még mindig csökkenthetik a járatszámot...
Amúgy azt sem értem, hogy ha a BKV iylen szinten veszteséges, akkor a londoni "BKV"-nál hogy -hogy a havi bérlet csak 10.000 forint, pedig ott a sofõrök, karbantartók, forgalomirányítók legalább 4-szer annyit keresnek és nem 3 metro van....Ez költõi kérdés volt.
tényleg szívesen venném a cáfolatot a propagandalózungjaimra, ami jelen esetben ez volt szerintem:
gazdák (akik legalább 300 ha földön, de inkább nagyobb területen gazdálkodnak, tehát még véletlenül sem a napszámosaik) nagyon jól élnek, és nem fizetnek adót. Sőt: légkondis traktorokkal járnak tüntetni, ami nekem nem tetszik.
mi ebben a lózunk?
A) nem keresnek jól?
B) adóznak?
C) nem légkondicionáltak a traktoraik?
D) nem járnak tüntetni?
Örülnék, ha a fenti A)-D) pontok egyikére ráböknél és indokolnál.
psimon, egyetértünk én is ezt mondtam.A támogatásokat meg az állam határozza meg...
A mienk - fogalmazzunk nagyon nagyon diplomatikusan -nem támogat, vagyis csak bizonyos csoportokat támogat, míg a franciák pl. támogatják a parasztjaikat, hogy azok ne urbanizált munkanélküliek legyenek..vagy hivatalnokok...
3 hivatalnok már el tudja úgy látni egymást munkával, hogy egész nap dolgoznak, anélkül , hogy output-ja lenne 3. fél felé a munkájuknak...
matgab
az első, amit megtanítottak a közgázon, mkor a közös piaci mezgé szóba került (mert én még a kommunizmusban jártam oda), hogy nem a termelők versenyéről, hanem a támogatások versenyéről van szó. Sokan ezt mind a mai napig nem értik. Hiába termel francia gazda drágábban, ha több támogatást kap, akkor a terméke mégis olcsóbb lehet, még itt is!
De én csak egy buta mérnök vagyok, aki elvégzett egy közgázt is...
Növénytermesztéssel valóban megéri foglalkozni, ráadásul egyre inkább - lásd előző hozzászólásomban kiemelt erőforrásválság. Ez a számításodtól függetlenül is igaz.
A termőföldet ma Magyarországon tényleg nehéz venni, ennek több oka van, részben akár igazad is lehet. Egyet azért én is megemlítek: Az itteni iparterületeken a közeli önkormányzat hektáronként 40-60 (negyven-hatvan!) milliót fizetett ki a tulajdonosoknak, amit azok nem egy esetben keveselltek! Ezzel a mezgé termelő nem versenyképes. (egyébként kiváló földekről van szó, már kérdés, hogy a mai - lásd válság - viszonyok között baromság a legjobb termőföldjeinket lebetonozni.) De nincs a számításaiddal semmi bajom, a politikailag motivált propagandalózungjaidra voltam bátor célzást tenni.
fretek, lassan nem kapni már az üzletekben...
Van francia -osztrák tej, spanyol-chilei algír-bolgár gyümölcs, zöldellő nyugat európai húsok, és svájci édességek...
Mindezt behozzák dömpingáron, mert ezek az államok agyontámogatják a mezőgazdaságukat, míg mi egy importkvóta nem sok annyit nem állítunk fel...
Hova lett a cukorgyártásunk? Mind eladták, azért, hogy bezárhassák és másé lehetne a piac.
Én személy szerint örülök, ha a magyar paraszt legalább jól él, nem vagyok irigy rájuk...
Egész nap túrni a földet állatokat gondozni, hétvégén is...
fretek, majd ha egyszer kipróbáltad, akkor alkoss véleményt az árrésükről...
Ja és még valami, pl. a bankoknál mi a helyzet?
Nincs semmijük , gyűjtenek betétet tőlem , és annak 10-20 szeresét kihelyezik (azaz nem is létező pénzt ad kölcsön) 15*ször akkora kamaton...
Ez a világ legnagyobb rablása, a paraszttól nem sajnálom, mert ők értéket álítanak elő...
A) viszonylag egyszerű számítással levezettem, hogy ma Magyarországon nagyon megéri növénytermesztéssel foglalkozni. Légyszíves rámutatni hibára a számításomban.
Vagy
B) próbálj meg termőföldet vásárolni Magyarországon.
Az állításom, miszerint a magyar gazdák (nem a napszámosok!) ma nagyon jól élnek és nem fizetnek adót, egyáltalán nem mond ellent annak, hogy a világon élelmiszer krízis lehet.
Amúgy a magyar politikai elit a sajátos termőföld védelmi konstrukcióján keresztül valóban nem a magyar földtulajdonosokat védi, hanem a földárak leszorításán fáradozik azért, hogy ne kelljen külföldiekkel versenyezniük és olcsón vehessenek.
"Nos, matgab: szerinted van miért sajnálni a növénytermesztő gazdágat, akik légkondis traktorokkal jönnek tüntetni? "
még egyszer mondom, fretek, az ilyen demagóg baromságok nem méltók hozzád...
Ha majd nem tudod a tőzsdei bizniszed hasznából a tuskóban megvenni az import szójalisztet - mert nem lesz S3EMMI! ehető - akkor lesz csodálkozás.
egyfelől furcsa, hogy magán tulajdonú kolhozokat szeretnél kialakítani, másfelől utóbbi időben sok gazdálkodóval beszéltem és sok gazdálkodó (cég) pénzügyi beszámolóit láttam. legfőbb problémájuk az utóbbi 3-4 évben az, hogyan könyveljék kreatívan a költségeiket. Mondom is, melyek a legfőbb eszközeik:
egyfelől boldog boldogtalan őstermelőként használja a földjeiket (papíron) és szedi (papíron) adómentesen a hasznaikat. Azaz a bevételeket több tucat adómentes alany között terítik szét. Nézz majd ennek utána.
másfelől: ha véletlenül valamelyik gazdaság veszteséget csinálna pl. aszály miatt, akkor utólag elcsereberélik a földjeiket nyereséges gazdasággal bérleti szerződés keretében.
de hogy a számokkal is tisztában legyél:
150,000 Ft / ha költséggel lehet pl. búzát termelni. normál évben egy átlagos (20 AK) aranykorona értékű földen kb. 50 mázsa/ha a termésátlag. Előző években 50,000 Ft/mázsa áron lehetett értékesíteni a búzát. Azaz 100,000 Ft/ha fedezetet lehetett elérni. Namármost: nincs olyan tőzsdei cég a béten, amelyik megközelítőleg ilyen fedezettel működne.
Az egyértelműség kedvéért: 1 Ha földdel jelenleg átlagosan 100 ezer forintot lehet keresni évente. Ezért van az, hogy a földárak megközelítik az 1 MFt/Ha értéket annak ellenére, hogy sem külföldiek sem gazdasági társaságok nem vásárolhatnak.
Nos, matgab: szerinted van miért sajnálni a növénytermesztő gazdágat, akik légkondis traktorokkal jönnek tüntetni?
Akiket sajnálni kell, azok nem a gazdák, hanem a gazdáknak dolgozó napszámosok.
matgab
Ehhez még hozzá jön az általad jól ismert tény, hogy minden erejükkel a vertikum tetejének tönreverésére koncentráltak, (növényolaj, cukor stb.), nehogy nagy mennyiségű feldolgozott terméket tudjunk a megnyíló eu piacra szállítani. Ehhez pedig sok-sok aprópénzéert (egy autó, pár milla stb. a kilencvenes évekbe) megvett egykori komcsi hivatalnok asszisztált. Mondom, bűncselekmények sorozatát követték el.
politika és társadalom ahogy én látom (2)
Személyes találkozónk során egy magas rangú kormánypárti barátunk őszintén mesélt a PÁRT-ról, a 6
főből álló mindent elsöprő hatalmi csoportról (Szili, Szekeres, Veres,
Kiss, Lamperth, Gyurcsány) és a gazdasági döntések hátteréről. És Gál
J.Zoli barátjáról is, aki bár szakközepes érettségije van csak,
egyszemélyben irányítja a magyar sajtót és valójában akkor van lapzárta
a Népszabadságnál, ha Gál J. Zoli rábólint. Nincs annyi időm és erőm,
hogy mindent leírjak. Legyen elég annyi, ha eddig jelentéktelen pondró
porszemnek éreztem is magam, a tegnapi beszélgetés után még annak sem.
Semmik vagyunk. Még csak plebejusok, közkatonák, szorgos hangyák,
rabszolgák sem. Semmik.
Közöltem vele, hogy legszivesebben berontanék a Parlamentbe testemre
tekert 50 méternyi töltényhevederrel, kezemben 1-1darab, a vietnámi
filmekből ismert helikopter géppuskával és mindenkit,mondom MINDENKIT
halomra lőnék. És minden eddigi bűnömet ezzel megváltva a mennyországba
kerülnék, Szent Péter jobbjára.Közvetlenül.
Ő csak nevetett gyermeki hevülésemen. Nem sértően, picit irigykedve.
Mert azt látta bennem, amire ők pont építenek, számítanak. Az idolokba,
igazságba vetett hitet, az álmokat kergető, s ezért minden szar igéretet
elhivő naiv állampolgárt. A választót.
Akinek akarata, véleménye, álmai, céljai, fájdalmai, keserűsége, gondjai
pont senkit nem érdekelnek. Legfőképp azokat nem, akiket választhat,
akiket megszavaz."