Kiesni sokkal nehezebb, mint bekerülni, a globális limit 50% és 115%-a két határ pl. Amikor régen bekerült, szerintem a MATÁV volt a legnagyobb magyar cég kapitalizáció alapján.
olyan ez, mint a ló szája elé kötött répa :) Tavaly azt számoltuk, hogy akkor talán még éppen nem értük el az bekerüléshez szükséges limitet. Ha jól emlékszem, akkor 1800Ft körül volt az árfolyam és 240Ft volt az USD. ( a Richter a jelenlegi történelmi maxos árfolyamon sem éri el a 8.74 Mrd USD-t ). Viszont az is tény, hogy egy kosárban csak akkor lesz hely, ha a többihez képest arányaiban nő meg egy cég. Az elmúlt időben pedig szinte minden nagyot emelkedett. A kis közkényhányad pedig újabb homály ( egyébként, amikor még szerepelt az indexben, akkor is közel volt a 60%-hoz a DT tulajdon, ma már picit magasabb ).
MSCI ismét: letöltöttem a módszertani doksit, hétvégén próbáltam megérteni. Arra jutottam, hogy sajnos most sem fog bekerülni, mivel a biztos bejutást jelentő globális limitet (8.74 Mrd USD) nem érte el a kapitalizáció és a magyar indexben "előtte" lévő három papír közkézhényada messze túl van a magyar piac 85%-án, így ide sem fér be az MTELEKOM. Ráadásul a bekerülésre egyre kisebb lesz az esély a jövőben, hiszen most lesz saját tőke leszállítás és osztalékvágás (csökkenő kapitalizáció) és 50 mrd SRV (tovább szűkülő közkézhányad). Remélem tévedek és valamit félreértettem.
Mtelekom