Mondjuk azt továbbra sem tudtam meg hogy akkor a NAV nem is fog a bevalláson felkérni hogy fizessem be az adót ha le lett jelentve hogy nekem tbsz-em van?? Vagy hogy van ez?
pontosítva, három év után és 5 év előtti TBSZ feltörésnél 10% szja (15% helyett) és 8% szocho ( a 13% helyett ) van általában. Írok egy példát, ami igaz, hogy nem tűnik túl racionálisnak. Nyitsz egy TBSZ számlát, majd ráutalsz 1 millió forintot, majd állampapírt veszel rajta ( ? :) ). Két év kamatozás után feltöröd a TBSZ számlát és kiveszed a pénzed. Szerinted fizetned ebben az esetben is kell 15% szja-t és 13% szochót fizetned? Nem, mert az állampapír kamata alapvetően adómentes.
2024-es írás. Ezt a kiskaput zárta be a jogalkotó 2025.jan 1 után nyitott TBSZ-ek vonatkozásában. "A tbsz-ben elhelyezett tőke nyereségére kivetett adó mértéke akkor is mindenképpen csökken, ha a befektető valamiért úgy dönt, hogy idő előtt felhasználja a megtakarítását. A tbsz-nél a fizetendő személyi jövedelemadó mértéke három év elteltével 15-ről 10 százalékra csökken, majd a futamidő lejártával ez a teher teljesen megszűnik. A 13 százalékos szociális hozzájárulási adót pedig akkor sem kell megfizetni, ha valaki akár már az első évben feltöri a számlát, hiszen a tartós befektetések mentesek a szocho alól." https://hold.hu/holdblog/tbsz-adozas-kisbefeteto-ertekpapir
Ha csak EGT tagállam tőzsdéin vásárolt részvények nyeresége van a Tartós Befektetési Számlán (TBSZ), és azt idő előtt töröd fel, akkor a következő adózási szabályok érvényesek:
Szocho (szociális hozzájárulási adó):
Az EGT tagállamok tőzsdéin vásárolt részvények nyeresége után nem kell szochot fizetned. Ez azt jelenti, hogy ha a hozam kizárólag EGT tőzsdékről származik, akkor a szocho kötelezettség elkerülhető.
Személyi jövedelemadó (szja):
Ha a TBSZ számlát három éven belül töröd fel, akkor a hozam után 15% személyi jövedelemadót (szja) kell fizetned, de ez csak a nyereségre vonatkozik, és a szocho nem terheli.
Tőzsdén nincs szocho így mint korábban írtam tárgytalan említésre sem méltó... kamat meg mindig is vicc volt ebben az országban hogy azért tbszt nyitogasson bárki
Nem ismerek olyan szolgáltatót, amelyiknél nem lehet TBSZ számlát nyitni. Minden évben tudsz nyitni az adott tárgyévben új TBSZ számlát, amik a tárgyévet követő további 5. év végén (dec 31) járnak le. Ekkor visszakerül minden a normál számlára (amennyiben a lejárat előtt nem hosszabbítod meg újabb 5 évre ) az aktuális árfolyamon. A megnyitott számlára csak pénzt utalhatsz be az adott TBSZ számládra -tehát részvénytranszfer nincs- és csak a megnyitás évében teheted ezt meg. A számlán lévő kerettel szabadon kereskedhetsz, de pénz nem utalhatsz ki a számláról. Az itt kezelt részvények után járó osztalékot szintén a TBSZ számládon írják jóvá, de ekkor a teljes kifizetett osztalékot megkapod és nem csökkentik le a 15% SZJA-val, mint a normál számlán. ( ezt a be nem fizetett adót kell megfizetned, ha idő előtt feltöröd). A szolgáltatód forinta megküldi a NAV-nak, hogy mennyi volt az adott évben elért eredményed és nyilván azt is, hogy ez normál, vagy TBSZ számlán történt e, így a NAV ki tudja számolni, hogy mekkora adót kell fizetned az árfolyamnyereség után. A megkapott osztalék után nem kell további adót fizetned, de a bevallásban szerepeltetni kell, mint adómentes jövedelem (ha a NAV nem tüntetné fel).
Örülök ennek a pontosításodnak, mert én másként értelmeztem. Sajnos én még nem láttam idő előtti feltörésről a szolgáltató által készített adóügyi záróbizonylatot. Ha ebben a bizonylatban a szolgáltató elkülönítve ki tudja mutatni a szocho-köteles és a nem szocho-köteles egyedi tranzakciók összesenjét, akkor ez működik. Ehhez végig kell tudni mennie a teljes tranzakciótörténeten. Én eddig azt feltételeztem, hogy a szolgáltató egyedi tranzakcióktól teljesen függetlenül csak annyit ír a bizonylatba, hogy indult 6 millió forinttal, zárt 7 millió forinttal, nyereség 1 millió forint, ténylegesen abszolvált futamidő 2 év 8 hónap. Ebben az esetben a szochó és szochó nélkülinek az elkülönítése nem lenne lehetséges, és az én eddigi értelmezésem szerint a teljes nyereségre szja és szocho lenne fizetendő.
Amennyiben a befektetési szolgáltatónál megnyitott TBSZ számlán csupán tőzsdei kereskedésből eredő nyereséged van, úgy akkor sem kell SZOCHO-t fizetni, ha idő előtt feltőröd azt. Ebben nem történt változás a korábbiakhoz képest. Ha jól emlékszem, akkor 3éven belüli feltörés esetén a teljes 15% szja fizetendő, míg 3-5 éven belüli feltörés esetén 10% szja. 5 év megtartás esetén 0%. Miután más befektetések, pl. kamat is megjelenhet a TBSZ-en -amely jövedelmeket már SZOCHO is terheli- ezért azt a kiskaput zárták be, hogy a TBSZ számla idő előtti feltörésével csupán SZJA-t kellett fizetni olyan jövedelmek után is, amelyek alapesetben SZOCHO kötelesek lettek volna. Magyarul: ha TBSZ-en olyan jövedelem keletkezett, amit alapesetben SZOCHO is terhelt volna, akkor a befektetési számla idő előtti feltörésekor a SZOCHO-t is meg kell ezután fizetni, nem csak a SZJA-t. De a SZOCHO -t - mint említettem- , a tőzsdei osztalék, illetve tőzsdei árfolyamnyereség után nem kell fizetni sem így, sem úgy.
"Tévedés, hogy az adóbevallást ők csinálják" Nem tévedés, mivel ha TE nem magadnak csinálod akkor a NAV megcsinálja... nekem már évek őta ők csinálják.. Ezért írtam... Tehát ha TBSZ-em megnyitom akkor nem is fognak nyereséget feltüntetni nekem 5 évig [mivel úgye amíg nem tudják meddig akarom húzni nem kell fizetnem semmit]? Ez érdekelne... A szocho előtt viszont érthetetlenül állok mivel a TBSZ nyitásnál úgy van ez beráklámozva mintha csak TBSZ-en nem lenne szocho holott a valóságba se fizettem soha csak a 15%-os nyereségadót... szóval nem értem miért kell ezt csodaként feltüntetni
Ahogy én tudom (ha nem jó, majd megkritizálják): Szogáltatótól függetlenül egységes hazai kezelése van (külföldi szolgáltatóhoz nem tudok hozzászólni). Nyitsz TBSZ-t 2025.szeptember 3-án. Szolgáltató jelenti NAV-nak, hogy lett egy 2025-ös TBSZ-ed (valszeg számlaszámot tud jelenteni, de összeget ekkor nem tud). Tévedés, hogy "az adóbevallást ők csinálják". Ha leketyegett az idő, 2030. december 31-vel lesz vége a TBSZ-nek. Pár héttel előtte a szolgáltatód meg fog kérdezni, hogy mi a terved az összeggel, továbbmegy újabb 5 évre, vagy megszűnik. Gondolom a szolgáltatód a NAV felé lejelenti, hogy mennyit nyertél a TBSZ-eden, de 0 fizetendő SZJA-val. Mivel nincs SZJA fizetendő, neked nem kell bevallani (hacsak nem mínuszos, ez egy külön izgalmas téma). Ha viszont nem töltötted ki az időt 2030 végéig, hanem korábban feltörted a TBSZ-t, akkor neked kell az SZJA-t bevallani és megfizetni. 2025.január 1-től kezdődően az új TBSZ már csak akkor hasznos, ha a teljes futamidő végéig tartani fogod. Ha idő előtt feltöröd, vagy rosszabbul jársz, vagy legfeljebb ugyanúgy, mint sima befektetési számlával (szocho!).
2000 es évek elején akkor mi alapján volt 2655 ön az árfolyam? :-) 30 évig üzemeltettük a cég üzleteit voltak hullámvölgyek minden téren a felső vezetésben is. Amióta Rékasi Tibor a vezérigazgató azóta kezdődött az igazi nagy fellendülés és ez alapján nem tartom kizártnak jó pár éven belül a jelenlegi ár dupláját sem.
Sorry hogy itt kérdezem ,de látszólag a TBSZ fórum halott... Lehet másoknak egy gyermeteg alapl kérdés,de sose foglalkoztam ezzel :( Aki TBSZ-en tolja melyik szolgáltatónál van? És ez hogyan müködik...amint megnyitom a NAV már tudni fogja hogy nekem már ilyenen van a pénzem vagy hogy van ez? Mert ugye ők csinálják az adóbevallást és látják majd hogy teszem azt volt 5 milla nyereség akkor azután már nem lesz ott hogy fizesd be vagy hogy van ez?
De az osztalékhozam, ami stabil nem engedi az árfolyamot visszaesni a 1-2 évvel ezelőtti szintekre.- Kötvényként árazott papír lesz-szerintem 2027 nyarára 2600 ft-os árfolyammal. Persze most a novemberi jelentésig lecsoroghat 1840 ft-körül is. Sokat ment az augusztusi jelentésre.
Egyáltalán nem éri ez a cég a sokszorosát annak, amit 2 éve ért. Sokáig szenvedett olyan szinteken, ahol abszolút alul volt értékelve - de ez most a másik véglet szerintem. A magas osztalék nem a növekedési részvények ismérve.
Mtelekom