Topiknyitó: Boby péntek, 09:09

Panoráma  

Gazdaság,pokitika,társadalom,befektetés Magyarországon és a világban, a mindennapi hírek tükrében.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Boby
Boby ma, 11:10
Előzmény: #58  Boby
"Palkovics miniszter meg el is kotyogta, hogy a nagy bulit a MOL kérte, a kormány meg odaadta: kiírt egy olyan pályázatot, amin csak a MOL tudott elindulni. (linkek majd a kommentek között)  Az eredmény? Több ezer, hulladékgazdálkodással foglalkozó vállalkozás padlóra küldése , miközben a hulladékgazdálkodás ezer sebből vérzik és sokkal rosszabbul működik, mint korábban. "
Kormányokon és szakmákon átívelően ez folyik,aztán meg megy a csodálkozás, hogy nem ruház be senki. Minek? A kormány megígérte, hogy lesz elszámoltatás,meg vagyon visszaszerzés. Hogy a bankrablók ellen milyen intézkedéseket foganatosítottak,azt nem tudom,de a kisvállalkozások hivatali vegzálása az megindult. Szerintem ebből a körből lesz majd a vagyon visszaszerzés is. Nekem egyre büdösebb amit a magyar kormány csinál és úgy látom,egyre többeknek csípi a sz@rszag a szemét.
Boby
Boby ma, 09:36
Hadházy Ákos facebook poszt:Bizarr és aggasztó: sajnos úgy tűnik, hogy a környezetvédelmi minisztérium hulladékgazdálkodásért felelős helyettes államtitkára (Kolesár Gergely) néhány héttel ezelőttig a MOL egyik vezető jogásza volt... Ráadásul Gajdos László minisztériuma pont őt bízta meg a MOHU koncesszió felülvizsgálatával.     Miért egészen bizarr, nehezen érthető és aggasztó ez? A NER egyik legnagyobb, legszemtelenebb, legnyíltabb és legkártékonyabb bűncselekménye  volt az, hogy a MOL egyik pillanatról a másikra megkapta a teljes magyar hulladékbizniszt 35 éves konceesszióba. Tudjuk, hogy a szemét hatalmas üzlet és nem véletlenül szoktak rárepülni a maffiák azokban az országokban, ahol ilyen szervezetek léteznek. De az egészen különleges és egyedi, hogy egy vállalat odamegy a kormányhoz és kéri az EGÉSZ üzletet. Palkovics miniszter meg el is kotyogta, hogy a nagy bulit a MOL kérte, a kormány meg odaadta: kiírt egy olyan pályázatot, amin csak a MOL tudott elindulni. (linkek majd a kommentek között)  Az eredmény? Több ezer, hulladékgazdálkodással foglalkozó vállalkozás padlóra küldése , miközben a hulladékgazdálkodás ezer sebből vérzik és sokkal rosszabbul működik, mint korábban.  Egy valódi rendszerváltás esetén ezt a vircsaftot rövid úton megszünteti a kormány és visszaállítja a korábbi, többé-kevésbé jól működő rendszert. Ebben még persze lehet és kell is bízni. Természetesen az, hogy négy hónap alatt nem volt semmi változás, az nem jelenti azt, hogy nem is lesz. A hulladékgazdálkodáshoz értő tisztességes szakemberek is ebben reménykednek, azonban néhány hete egy kicsit elbizonytalanodtak, amikor meghívták őket a minisztériumba egy szakmai egyeztetésre. Ott szembesültek azzal, hogy a MOHU-s rendszer felülvizsgálatával a MOL eddigi egyik vezető jogászát sikerült megbízni. Hogyan?? Kinek az érdekeit fogja képviselni Kolesár Gergely? Az eddigi kenyéradójáét, vagy az Önökét? Most a tanácskozás résztvevői attól tartanak, hogy a piszkos fideszes MOHU-rendszer határozott eltörlése helyett csak apró korrekciók várhatók- ez nagyon nagy hiba lenne.    Bevallom, bennem az is felmerült -és titkon még mindig remélem- , hogy csak névegyezőségről van szó. Remélem, valamelyik újság rákérdez erre a minisztériumnál. Azonban a tanácskozás több résztvevője szerint a helyettes államtitkár fizimiskája megegyezett a MOL korábbi jogászának LinkedIN profiljával. A profilon pedig ott virít, hogy idén júniusig dolgozott a MOL-nak. Hogy most kinek dolgozik, azt nem írta ki...   Viszont jó hír, hogy a minisztérium "első szóra" megküldte nekem a koncesszió dokumentumait. Korábban Rogánék ezt nem adták ki, sokadik próbálkozásomra csak annyit engedtek, hogy betekinthettem a szerződésbe (amiből így csak annyit tudtam megállapítani, hogy egyrészt a legnagyobb része arról szól, hogy hogyan kell biztosítani a MOL profitját, másrészt azt, hogy a MOHU nem teljesítette határidőre a feltételeket . A most kapott dokumentumok közül a szerződést és a mellékleteit közzé is teszem (link a kommentek között)
Boby
Boby ma, 07:10
https://youtu.be/SIRrsBrp1Ls?is=0tJ_WzJF39mJPMW_
A klímaváltozás felperzselheti az euró bevezetést? László Csaba a Dellában.
Előzmény: #52  Boby
A május elsejei felvonulás, melyet egyik régi barátommal néztem végig a Vorosilov útnak átkeresztelt Stefánia út széléről, sem volt vidítóbb. Nagy tömeg jött vörös zászlók alatt, táblákkal, melyeken Marx, Engels, Lenin és Sztálin felnagyított képeit hozták, meg a szovjet generálisokét. A menetben a szavalókórusok a köztársaságot éltették és halált követeltek a fasisztákra.
– Sokan vannak – fordultam kísérőmhöz.
– Az Olasz fasorban néztem a menetet, amikor Szálasit tették meg államfőnek a nácik – felelte. – Azok is sokan voltak. Legalább ilyen sokan.
– Igen – nyugtattam magamat, félhangosan. – De ezek mások.
– Nem – felelte barátom határozottan. – Ugyanazok az emberek.
Boby
Boby ma, 05:09
https://atlatszo.hu/kozpenz/2026/08/06/meszarosek-v-hid-kft-je-behuzta-az-elso-300-millios-tenderet-a-valasztasok-ota/
"Mészárosék V-Híd Kft.-je behúzta az első, 300 milliós tenderét a választások óta"
Boby
Boby csütörtök, 11:07
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20260806/felrobbantottak-a-medret-most-mar-eltorlaszolnak-a-dunat-hogy-ne-kelljen-leallitani-az-atomeromuvet-854514
"A 2-es blokk leállása tovább növelné Románia áramimportját, és további nyomást helyezne az árakra a hőhullám miatt amúgy is magas fogyasztás idején. A román védelmi miniszter szerint az atomerőmű egyetlen további működési napjának gazdasági haszna körülbelül háromszorosan meghaladja a rendkívüli munkálatok költségét – vagyis most robbantással, kotrással és hajók elsüllyesztésével próbálnak minden napot megszerezni."
Újságíró nem látta a Mártha beszélgetést. Nem az árak az elsődleges probléma (nyilván,az sem mellékes),hanem a reaktor újra indítása.
Boby
Boby csütörtök, 10:01
Előzmény: #52  Boby
Kivéve, hogy 444-eseknek van kultúrfölénye😊
Boby
Boby csütörtök, 09:58
Előzmény: #50  Boby
Ez a 444-es újságírás se sokkal jobb,mint a fideszes m1-es.
Boby
Boby csütörtök, 09:57
Portfolio szerint meg: "Júniusban az ipari termelés és a kiskereskedelmi forgalom is visszaesett az előző hónaphoz képest, vagyis gyengén zárta az első fél évet a magyar gazdaság - derül ki a KSH ma megjelent adataiból. "
Boby
Boby csütörtök, 09:56
Előzmény: #49  Boby
Hiteles 444😊
Boby
Boby csütörtök, 09:55
Előzmény: #48  Boby
https://444.hu/2026/08/06/negy-eve-nem-volt-ilyen-a-magyar-iparban-egymas-utan-a-negyedik-honapban-nott-a-termeles""Négy éve nem volt ilyen a magyar iparban, egymás után a negyedik hónapban nőtt a termelés"
Boby
Boby csütörtök, 09:48
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20260806/gyenge-adatok-erkeztek-a-magyar-gazdasagrol-854466
Lehet magyarázni a kiskereskedelmi forgalmat így,lehet dícsérni úgy,de a grafikon mindent elmond, még 2022-őt sem értük utol. De vajon mennyivel nőttek ezen idő alatt a vállakozások költségei!? Erről soha senki nem szokott beszélni.
Boby
Boby csütörtök, 08:22
Felföldi József facebook poszt:
"„Nincs ingyen ebéd.” – mondta Magyar Péter, amikor nemrégiben egy sajttótájékoztatón arról kérdezték várható-e a nemrégiben hatalmas örömködések közepette kivezetett üzemanyagárstop visszavezetése. Akkor, amikor megszűnt ez az árakat maximalizáló kormányzati intézkedés, az volt a mondás, hogy szükség esetén bármikor vissza lehet hozni a hatósági árat. Kivezették a plafonárat, mert a piaci ár az alá ment, majd eltelt – nem is tudom – talán két hét és a hatósági ár, akár újra indokolt is lehetett volna, a piaci folyamatok nyomán. Ettől függetlenül nem történt semmi. Nem került újra bevezetésre hatósági ár. Csak egy ígéret hangzott el Magyar úr szájából, miszerint, ha nagyon indokolt lesz a dolog, és drasztikusan nőnek az árak, akkor be fog avatkozni a kormány.Eltelt újabb pár hét. Az árak kezdtek elszállni, közben pedig a nyakunkba szakadt egy energetikai krízis is. S talán éppen ezért, most már ígéretet sem kapnak a magyar emberek az üzemanyagárak stabilizálása kapcsán, ugyanis Magyar Péter legutóbb azt nyilatkozta a témában, hogy idézem „nincs ingyen ebéd”, majd elmondta mennyibe került heti szinten az árstop a kormánynak, hozzátéve, hogy egyébként a jelenleg elszabaduló villamosárak mekkora plusz terhet jelentenek a költségvetésnek.Ezt a kommunikációt pedig egyre több tiszás tisztségviselő erősíti meg. Radnai Márk egy bejegyzésében egyenesen úgy fogalmazott, hogy az elszabaduló energiaárakat egyelőre még nem érzik az emberek a villanyszámlájukban. Mert a rezsicsökkentés előnyeit élvezik. De a plusz költség nem tűnik el. Azt az állam veszi el a közösből. Amiből akár út, bölcsőde, vagy egészségügyi szolgáltatás is lehetne. Ebben a bejegyzésben a hangsúly sajnos az EGYELŐRE kifejezésen volt. Mert ne legyenek illúzióink, a rezsicsökkentés hamarosan a múlté lesz. Efelé mutat ez EU szándéka, az energiapiaci helyzet és már a kormányzati kommunikáció is. Mert ugye nincs ingyen ebéd, a kedvezményeket pedig a nagy közösből kell finanszírozni, amit akár másra is lehetne fordítani. El fogják törölni a kedvezményeket, vagy olyan felételekhez és minimális fogyasztási mennyiséghez kötik az olcsóbb rezsit, ami százezreket, milliókat szorít ki a kedvezményezett köréből. Ez pedig rengeteg ember hétköznapi valóságát írja majd át. És nem azokét, akik az energiát medencefűtésre használták. Az, hogy magánemberként mit gondolok akár az üzemanyag árának maximalizálásáról, vagy annak hiányáról, akár a rezsicsökkentés megszüntetéséről az ennek a bejegyzésnek a szempontjából nem fontos. Hála az égnek ki tudom fizetni a számláimat, akármi is jön. Viszont tudom azt, hogy nem mindenki van ezzel így. Igenis vannak, akiknek már most olyan plusz terhet jelent a tankolás, hogy a munkába menet lassan luxus lesz, és nem, nem mindenki tud busszal járni. Mint ahogy azt is tudom, hogy sokak számára az energiaárak emelkedése is viselhetetlen teher lesz. Nem a sokból veszítenek el egy keveset. A kevésből veszítenek sokat. Úgy gondolom, hogy ők joggal érezhetik becsapva magukat. Mert nem ezt ígérte a Tisza párt, és nem ezt ígérte Magyar Péter a kampányban. Az üzemanyagár kapcsán rendszeresen elhangzott a Fidesz felé a követelés, hogy vezessék vissza a 480 forintos árat. Hogy csökkentsék az áfát, az adókat, mert van miből. Ehhez képest a kormányra kerülést követően kiderült, hogy ez annyira nem egyszerű. Hogy van, amit nem lehet csökkenteni, van, amit nem akarnak, az üzemanyagár befagyasztása pedig drága. Ingyen ebéd pedig mint tudjuk nincs. A rezsicsökkentés kapcsán ugyanúgy voltak ígéretek. Hogy nem szűnik meg, sőt felül lesznek vizsgálva a rendszerhasználati díjak. És igen, azt is többször hangsúlyozta a Tisza, hogy nem kell többlet terhet róni az emberekre a költségvetés stabilitása érdekében. Elég, ha nem lop a kormány és annak apparátusa. Adja az a jó Isten, hogy ez igaz legyen! Ugyanakkor sajnos én ezek után már kicsit szkeptikus vagyok. Szkeptikus vagyok, mert egy vezető legnagyobb értéke a szava. Ha pedig ezt valamiért nem sikerül tartani, akkor annak elismeréséhez, és az okozott sérelmekhez egy hatalmas adag őszinteség, empátia, és a bocsánatkérés képessége szükséges. Sokszor ez sem elég a bizalom megőrzéséhez, de mégis jobb irány, mint odavágni egy kérdésre, hogy „nincs ingyen ebéd”. És igen, tényleg nincs. Az sem biztos, hogy akár az üzemanyagárstop, akár a rezsicsökkentés jó vagy fenntartható. Lehet hosszútávon mindenkinek jobb lesz/lenne ha megszűnne. Közgazdászok szerint hibás lépés az árakba történő beavatkozás. Csak akkor erről illett volna a kampányidőszakban április 12-e előtt őszintén beszélni, és megosztani az emberekkel a valós és várható terveket. Hogy tudják mire vállalkoznak. Mert ennyit megérdemel(t) (volna) a nemzet! És akkor így a bejegyzés végére még egy zárógondolat. Ne legyünk már egymás farkasai! Csak azért, mert én ezt leírtam, nem vagyok Fidesz bérenc. Utáltam a néhai kormánypártot. És azért, mert kritikát mertem megfogalmazni, még nem haragszok a Tiszára, vagy fordulok a jelenlegi kormány ellen. Magyar vagyok. A nemzetet szeretetem. Benne pedig nem látok egy ellenséget sem. Legfeljebb problémákat, amiről beszélni kell."
Boby
Boby csütörtök, 08:16
Előzmény: #45  Boby
És ezen a vonalon tovább menve,nem kicsit túlértékelt a forint az euróhoz,nem is véletlen, hogy nagy mellénnyel járják magyarok hordái idén nyáron a világot. Ha a magyarországi infrastrukturális állapotokat nézem,a helyzet ahhoz hasonlítható,mintha pakisztáni tömegek Monacoba özönlenének nyaralni.
Boby
Boby csütörtök, 08:09
https://youtu.be/FfdJ5dcKXfM?is=SXf2jiRQjfHdr-Le
Mártha Imre Paksról. Érdemes meghallgatni! Annyi égető probléma van az országban amire költeni kell, hogy felelős kormány nem vállalja a 2030-as euró bevezetést.
Boby szerda, 19:35
Törölt hozzászólás
Boby
Boby szerda, 10:37
https://www.portfolio.hu/global/20260805/megint-megmondta-trump-mikor-nyilik-meg-a-hormuzi-szoros-854220
Eleinte hetente,később naponta,most már lassan ott tartunk, hogy óránként jelentik be, hogy vége az iráni konfliktusnak.... 
Boby
Boby szerda, 05:59
https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/20260804/hirek-elhallgatasat-es-atirasat-rendeltek-el-az-mti-nel-854088
"Hírek elhallgatását és átírását rendelték el az MTI-nél"
Nem mondom, hogy meglepett ez a hír. Gyakorlatilag köztudott volt, hogy ez folyik,csak éppen a hivatalos beismerés hiányzott. Lehet engem türelmetlennek tartani,de az viszont meglep, hogy most már vannak bizonyítékok is,de nem látni, hogy megindult volna a felelősségre vonás.
Boby
Boby kedd, 11:26
https://www.con.hu/concordeblog/meddig-vaghat-meg-a-fed-es-az-ekb-es-mit-jelent-ez-a-forintnak/
"CONCORDE ELŐREJELZÉSE MIND 2026 MÁSODIK FÉLÉVÉRE, MIND PEDIG 2027 EGÉSZÉRE 50–50 BÁZISPONTOS KAMATCSÖKKENTÉS.A jegybanki alapkamat 2026 végére 5,5 százalékon landolhat alapforgatókönyvünk szerint az inflációs kockázatokat szem előtt tartva. Optimista forgatókönyv szerint azonban látunk teret arra, hogy 2027 elejére a kamatszint 5 százalék vagy annál kissé alacsonyabb is lehet. Így 2027-ben már nem számítunk további érdemi forinterősödésre – a forint-euró kamatkülönbözet jelentős csökkenése nyomán a carry trade pozíciók érdemi része záródhat, miközben fundamentális szempontból már 2026 tavaszán túlértékelt szinteket ért el a forint.2026 ÉS 2027 VÉGÉRE EGYARÁNT 365-ÖS EUR/HUF ALAPFORGATÓKÖNYVVEL SZÁMOLUNK. EMIATT, ILLETVE A CSÖKKENŐ KAMATKÜLÖNBÖZET ALAPJÁN AZ EUR/HUF AJÁNLÁSUNK SEMLEGES.A forintban denominált államkötvények (HGB) esetében 2026 második felében a várt kamatvágások ellenére több tényező is korlátozhatja a további hozamcsökkenést a görbe hosszú végén, hiszen a hozamszintek már a lengyelnél is alacsonyabb makrogazdasági kockázatokat tükröznek, és már a 2027–2030-ra várt konvergenciapálya jelentős részének beárazását mutatják.A július közepén tapasztalható, 5 százalékhoz közeli 5–10 éves hozamszinteken nem javasoljuk új vételi pozíciók nyitását – különösen nem 1 éves vagy annál rövidebb befektetési horizontra. Egy későbbi korrekció (hozamemelkedés) ugyanakkor hozhat kedvező beszállási szinteket 2027-re előre tekintve."
Boby
Boby kedd, 11:13
Hadházy Ákos facebook poszt:Feljelentést teszek, mert SZÁZSZOROS ÁRON  vettek meg legelőket és erdőket a PAKSI ERŐMŰ BŐVÍTÉSÉRE  hivatkozva. Olyan rossz mezőgazdasági  területeket is , amelyekre Paks 2-nek semmi szüksége nem volt és azóta sem történt rajtuk semmi. Ezt a 24 hektáros erdőt-legelőt pl 2020-ban 3.5 milliárdért (!) , azaz hektáronként 150 millióért (!) vették meg a tulajdonosoktól. A 6-os út túlsó oldalán, az épülő (?) blokkoktól legalább egy kilométerre. Akkor, amikor Tolna megyében egy hektár erdő piaci ára egy-másfél millió forint volt.     Egy közérdekű adatigénylés szerint 2018 óta a Paksi Ipari Park Nkft 32 milliárdért vett hasonló ingatlanokat, hasonló árakon. Az így ellopott pénz pont elég lett volna arra, hogy megelőzzék a mostani alacsony vízállás miatti hűtési problémát. De nem ez volt a fontos, hanem hogy minél több pénzt lehessen szétlopni ebben a paksi bővítésnek nevezett gigantikus rmutyiban.   Az adatigénylést először Bomba Gábor szekszárdi önkormányzati képviselő adta be, de először úgy tűnt, Pakson még nem hallottak a kormányváltásról: ugyanis hosszas levelezés után sem voltak hajlandóak kiadni neki a megvásárolt ingatlanok szerződéseit. Miután  a Transparency is emlékeztette a céget, hogy a közadatokat az új időkben már nem illik titkolni, végül kénytelen-kelletlen megküldték a dokumentumokat. Bár a magánszemély eladók neveit először kitakarták, a Transparency elmagyarázta nekik, hogy ez sincs jól, így végül megtudtuk azt is, hogy konkrétan kik kerestek horribilis vagyonokat azzal, hogy volt pár hektár rossz legelőjük az erőmű környékén.    A listán ott van az ősfideszes Kapitány Zsolt cége is. Ő több, mint egymilliárdot keresett azzal, hogy bagóért megvette az államtól majd egy év múlva sokkal drágábban eladta Paks 2-nek a szekszárdi (!)  húsipari vállalat lepusztult épületeit. (Az esetről akkor a 24 is beszámolt, link a kommentek között) Az emiatt tett feljelentésemet akkor persze nevetséges indokkal elkaszálták Polték. Most abban az ügyben is megismételtem a feljelentést, mivel a lepusztult épületeket azóta sem használja senki.  Ezen kívül azonban nem mehetek el szó nélkül az akkori eset után megvett és  most bemutatott, a PIACI ÁR SZÁZSZOROSÁÉRT megvásárolt legelők, erdők mellett. Akkor sem, ha az ezen meggazdagodott eladók listáján nem nagyon látok számomra ismert fideszeseket. Ez persze  nem jelenti azt, hogy a bődületes extraprofit egy jelentős része trükkös módon nem fideszesekhez (illetve sajnos több helyről érkező információim szerint azóta tiszás politikussá vált szereplőkhöz is) került. A trükk az lehetett, hogy ezek a bennfentes szereplők keresték meg a földtulajdonosokat , majd "SIKERDÍJAT" kértek és kaptak a "közvetítő" tevékenységért és azért, hogy elintézzék a mezőgazdasági területek átminősítését. Ugyanis a PIP Kft. a törvények szerint nem szerezhetett meg mezőgazdasági minősítésű földeket. Ezért először csak előszerződést kötöttek a tulajdonosokkal, amiben már szerepeltek a mesés összegek, de a kifizetés feltételéül szabták a földek átminősítését. Nem csoda, ha a csillagászati összegek reményében a tulajdonosok hajlandóak voltak hatalmas sikerdíjat fizetni a "közvetítőknek".    Hogy kik voltak ezek az ügyes intézők és mennyit kerestek az ügyön, egy nyomozás tudja majd eldönteni. Ha tényleg a rendszerváltás felé haladunk, remélhetőleg akkor sem tagadják meg a nyomozást, ha esetleg valóban az új kormányhoz közel álló személyek is sárosak.  De leginkább azt reméljük, hogy az így -és olyan sok más módon- elherdált pénzek miatt elmaradt beruházások a következő napokban nem fognak a magyar villamoshálózat összeomlásához vezetni.  Néhány  linket az előzményekről és a korábbi paksi mutyikról a kommentek közé teszek
Boby
Boby hétfő, 05:58
https://index.hu/belfold/2026/08/02/magyar-peter-miniszterelnok-kormanyfo-energiavalsag-vizhiany-duna-paks/
"Lehet, hogy több mint egy hónapig fog állni a paksi atomerőmű"
Aszódi szerint a visszakapcsolás ideje lehet egy hét,lehet hogy csak október. 2018-ban ugyanis októberben volt a legalacsonyabb a Duna vízállása.
Boby
Boby hétfő, 05:24
Előzmény: #37  AnlegerFerenc
Nincs mit! Nem gondoltam, hogy ez valakinek új lesz. Szerintem az én időmben ez iskolai tananyag volt,megkockáztatom könyv nélkül kellett tudni. 
AnlegerFerenc
AnlegerFerenc vasárnap, 22:39
Előzmény: #31  Boby
Hű, de jó ez a vers. Ötször elolvastam azóta, köszi!
Törölt felhasználó vasárnap, 19:13
Előzmény: #32  Phylaxa
egyetértek kapcsolják be és ne budapestet sanyargassák-most-de már amugysem elavul o sziget -nem kell.gerendai meg vegye vissza deltát inkább és legyen ujra est-media.
Boby
Boby vasárnap, 17:52
Investo facebook poszt:A közös amerikai–japán jen-intervenció továbbra is zajlik.
Ennek oka, hogy az USA‑nak ki kell segítenie Japánt. Japán az amerikai államkötvények legnagyobb külföldi tulajdonosa, és a jen‑carry trade elsődleges finanszírozási forrása.
A BoJ nem egymagában cselekszik:   - Július 30.: a BoJ beavatkozik a jen védelmében   - Július 31.: a BoJ változatlanul hagyja a kamatot   - Július 31.: Bessent és az USA pénzügyminisztérium csatlakozik
Miért jelentik be, hogy Bessent csatlakozott az intervencióhoz?A piacok megnyugtatására… A korábbi BoJ‑beavatkozások nem működtek.Most pedig azt közlik, hogy az intervenció még mindig folyamatban van … ismét csak a piacok megnyugtatása érdekében.A kamatemelések fenyegetnék a jen‑carry trade‑et, és arra kényszerítenék a hedge fundokat, hogy lezárják a pozíciókat – vagyis eladják az amerikai eszközöket, és ami itt főleg számít: az amerikai államkötvényeiket.Ha Japán egyedül védené a jent, valószínűleg sokkal több amerikai állampapírt kellene eladnia. Az intervencióhoz való amerikai csatlakozás enyhíti az kötvénypiacra nehezedő eladási nyomást, és azt részben az euróra tereli át.
Ez mindaddig folytatódni fog, amíg ez a „háború” tart… és minél tovább tart, annál több kritikus nyomáspont jelenik majd meg.Az USA pedig egyszerűen nem engedheti meg magának ezt a háborút... és a piac is tudja ezt...
Válság idején a befektetők általában kötvényekben, különösen az amerikai államkötvényekben keresnek biztonságot... (sokak szerint még mindig a világ legbiztonságosabb eszközei. - btw van még ilyen!? 😂) Azonban ezúttal más a helyzet.A befektetők a már ezt is figyelik:- 40 billió dollárnyi az államadósság- ~120 billió dollárnyi fedezetlen kötelezettség- 2 billió dollárnyi éves hiány- Az adósságkibocsátás ~8%-kal nő évente 2000 óta- A 10 éves hozamok megközelítik az 5%-ot
Nem lehet belekezdeni egy nagyobb háborúba, ha az adósság GDP-hez viszonyított aránya meghaladja a második világháborús csúcsot, és elvárni, hogy a világ többi része finanszírozza azt.Különösen akkor, amikor egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy vesztésre állsz. 🧐😰https://www.reuters.com/5f374b32b07b/world/asia-pacific/us-treasury-undertakes-intervention-yen-market-ft-reports-2026-08-01/
Megjegyzések:(1) A fő probléma rövidtávon az, hogy a globális piacok már most is tűréshatáruk szélen vannak.- Az amerikai infláció élénk.- A kötvényhozamok szárnyalnak.- A hitelpiac pedig összeomlóban. (lásd USA 30 éves állampapír hozamokat)Bármilyen ilyen "agresszív"/szokatlan beavatkozás itt azt jelenti, hogy a globális eszközök kiszórása a piacra durván megindulhat, mivel a kereskedők sietnének a jenes carry trade-jük leállítására.Ez tetemes kötvénypiaci eladásokhoz is vezethet, ami még a jelenlegieknél is magasabb kötvényhozamokat eredményezhet.A növekvő kötvényhozamok több adósságfizetési késedelmet (kötvény csődeseményeket) eredményeznek, és a helyzet ördögi körré válhat.Bessent ezért volt kénytelen beszállni, még ha vélhetőleg tudja is, hogy ez csak rövid időre lehet megoldás.Már láttunk ilyen forgatókönyvet a múltban, 2024 augusztusában, és a kockázat ezúttal sokkal nagyobb.(2) A következő kereskedési napokon nagy piaci volatilitásra számítunk.
Boby
Boby vasárnap, 17:22
Előzmény: #33  Boby
"390 ezer-450 ezer közötti látogatót fogadott a rendezvény"
Ennek a sok embernek a környezetterhelése nem elszeparáltan csak a Szigeten jelentkezik.
Boby
Boby vasárnap, 17:20
Előzmény: #32  Phylaxa
Az AI azt mondja,hogy az utóbbi években 390 ezer-450 ezer közötti látogatót fogadott a rendezvény. Hogy minek a kárára nem tudom,de biztos levezényelhető a Sziget,de a jelenlegi helyzetben ennyi plusz embert ráengedni Budapestre....,hát nem tudom!?
Phylaxa vasárnap, 17:11
Előzmény: #29  Boby
Közben lenyilatkozták, hogy saját aggregátorokkal is meg tudják rendezni, ezért nyugodtan lekapcsolhatják a becsatlakozást.
Boby
Boby vasárnap, 16:54
Petőfi verse jutott eszembe a helyzetről.
FALU VÉGÉN KURTA KOCSMA...
 Falu végén kurta kocsma,
Oda rúg ki a Szamosra,
Meg is látná magát benne,
Ha az éj nem közelegne.
 Az éjszaka közeledik,
A világ lecsendesedik,
Pihen a komp, kikötötték,
Benne hallgat a sötétség.
 De a kocsma bezzeg hangos!
Munkálódik a cimbalmos,
A legények kurjogatnak,
Szinte reng belé az ablak.
 "Kocsmárosné, aranyvirág,
Ide a legjobbik borát,
Vén legyen, mint a nagyapám,
És tüzes, mint ifju babám!
 Húzd rá cigány, húzzad jobban,
Táncolni való kedvem van,
Eltáncolom a pénzemet,
Kitáncolom a lelkemet!"
 Bekopognak az ablakon:
"Ne zugjatok olyan nagyon,
Azt üzeni az uraság,
Mert lefeküdt, alunni vágy."
 "Ördög bújjék az uradba,
Te pedig menj a pokolba!...
Húzd rá, cigány, csak azért is,
Ha mindjárt az ingemért is!"
 Megint jőnek, kopogtatnak:
"Csendesebben vigadjanak,
Isten áldja meg kendteket,
Szegény édesanyám beteg."
 Feleletet egyik sem ad,
Kihörpentik boraikat,
Végét vetik a zenének
S hazamennek a legények.
Boby
Boby vasárnap, 16:42
https://www.portfolio.hu/global/20260802/tortenelmi-melyponton-a-duna-vizallasa-budapestnel-megszolalt-a-kormany-a-lakossagi-ivovizellatasrol-853596
"Bár a rendkívül alacsony vízállás miatt a közműszolgáltatásban előfordulhatnak átmeneti fennakadások, az ivóvízellátás folyamatossága biztosított. Szükség esetén a víziközmű-szolgáltatók saját eszközparkja mellett a honvédség lajtoskocsijai is készen állnak az esetleges kimaradások elhárítására."
Boby
Boby vasárnap, 16:37
https://www.economx.hu/belfold/2026/08/02/magyar-peter-sziget-fesztival-energiasporolas-fidesz/
"A Megafon 253 ezer követővel rendelkező digitális tartalomkészítője, Bohár Dániel például azt firtatja, hogy a Sziget fesztivált jegyző Gerendai Károly „a Tisza nagy támogatója”, ezért szerinte „érdekes, hogy a miniszterelnök gyárakat akar leállítani, de a rengeteg energiát fogyasztó Sziget Fesztivállal semmi gondja.”
Én ugyan nem tartozom a 253 ezer követő közé,de mikor a 24.hun olvastam,hogy a Szigetet juszt is megtartják,bennem is merültek fel kérdések. Pláne, hogy más forrásokban már arról lehetett olvasni,hogy  Budapest ivóvíz ellátását, jövő héten részben már csak lajtoskocsikkal tudják majd megoldani. Pedig egy hete még úgy volt, hogy Budapestet nem érinti majd a vízhiány.
Phylaxa szombat, 22:19
Előzmény: #25  Boby
Nem hiszek az euróban ebben a helyzetünkben. Kifejezetten kiszolgáltatna minket. Ha teljesül a MOL üzlet és utána eladják az egészet, akkor pedig összeroppanunk. OK, ennyi most hirtelen.
Phylaxa szombat, 22:15
Előzmény: #24  Boby
Bérköltség és minden közteher. Ezekben nagyon jó nekik nálunk. Az alkatrészeket pedig a sajátjaiktól veszik valszeg. Azért az aksik sincsenek messze tőlük itthon most már. Még van vizünk. Vissza kellene állítani, hogy a frontok hozzanak csapadékot és akkor ez is meg lenne oldva.
Ok, köszi!
Boby
Boby szombat, 22:09
Előzmény: #23  Phylaxa
Hát,ezekről sajna 2030-as euró esetén le kellesz mondani. Nem férne bele a hiány és adósság csökkentési tervekbe. 
Boby
Boby szombat, 21:59
Előzmény: #22  Phylaxa
"Én inkább az itthoni nagy cégekre gondolok, akiknek érdekük a lassú gyengülés. El sem tudom képzelni, hogy euróban mindezt hogyan tudnák megoldani úgy, hogy itt is maradjanak."
A GKI tavaly készített egy elemzést, hogy ezeknek a cégeknek jelen környezetben 500 forintos euróra lenne szükségük, hogy versenyképesek tudjanak maradni a nemzetközi piacokon. Aztán még mindig élnek. Most meg más elemzésekből kiderült,hogy a Mercedes meg a BMW azért telepíti ide a termelését,mert Magyarországon kb 70!!! százalékkal olcsóbban tudnak termelni,mint németországban. Megint más elemzők meg azt mondják és nagyjából látjuk is, hogy a jegybank kamattal odateszi a forintot,ahová akarja. Én jelenleg azt gondolom,hogy a magyarországi multik, nagyjából pont leszarják mennyi az eurhuf, mert alapvetően euró elszámolasban működnek. A magyar vállalkozók akik szenvednek,őket meg úgy látom,pont lesz@rja minden kormány. Úgyhogy tömören,ha ki szeretnéd találni,hogy mennyi lesz az euró,akkor ne azon gondolkozz,hogy mi jó a magyar gazdaságnak,hanem hogy mi jó vagy mi az érdeke azoknak,akik a magyar gazdaság irányításának a kormányát a kezükben tartják.
Phylaxa szombat, 21:37
Előzmény: #21  Boby
Szerintem az euróhoz nem térkövezésre, hanem fejlett közlekedésre (kommunkáció) és zéró áramimportra van szükség.
Phylaxa szombat, 21:27
Előzmény: #20  Boby
Paks remélem egyszeri kiadás lesz, mármint az extra áramimportot illetően.Igaz, hogy októberig még hosszú az idő. A fejlesztést már lehet ütemezni. Én inkább az itthoni nagy cégekre gondolok, akiknek érdekük a lassú gyengülés. El sem tudom képzelni, hogy euróban mindezt hogyan tudnák megoldani úgy, hogy itt is maradjanak. Ha pedig az AI és a robotok fognak csak dolgozni majd egyszer, akkor haza is vihetnék, ha felmegyünk ugyanarra az árszintre Paks megakadályozásával.
Boby
Boby szombat, 21:18
Előzmény: #17  Phylaxa
A Duna vízszint csökkenésével nem csak meglepő tárgyak láttak napvilágot,hanem kiderült (már akinek),hogy romokban az ország. Biztos meg lehet erőszakolni ezt az euró bevezetést,de hogy az nem a magyar embereknek lesz jó az biztos. Sok helyütt nem felzárkózást,hanem lestakadast fog hozni.

Topik gazda

Boby
Boby
3 2 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek